In slujba comunitatii sau in slujba Patriarhiei ?

In slujba comunitatii sau in slujba Patriarhiei ? | Autor: pisimuky

Link direct la acest mesaj

Vreau sa va povestesc cat pot de scurt un eveniment petrecut in satul in care locuiesc acum 3 zile. Un vecin isi prinde nevasta cu x-lescu, om politic din zona ( casatorit si acela, la randul lui, cu copii ). Omul,( adica vecinul meu ) avusese un accident cu cativa ani in urma, fusese lovit in cap cu un batator de snitzele ( la propriu ) de niste hoti veniti sa-i sparga casa. In urma loviturii respective, scapa cu viata insa ramane cu o "placa" ( nu stiu cum se numeste medical ) in cap.Tipul era om linistit, n-a deranjat pe nimeni niciodata, asa cum era, cu chestia aia la cap, mergea toata ziulica pe camp, la sapa, la coasa, la ce era de lucru. Nevasta lui insa, povesteste lumea din sat, e o "otrava", nu stiu daca o fi sau nu asa, oricum, n-are importanta... Probabil, la nervi, omul n-a mai stiut ce sa faca si ca sa se razbune pe dna lui ii da foc la casa ( pune foc in primul rand la patul din dormitor si la dulapul ei de haine )dupa ce pleaca ea la serviciu, apoi fuge in sura, se urca in pod, trage scara dupa el, si isi pune streangul de gat. Intre timp, lumea afara se agita ca iese fum din toata casa. Sparg vecinii geamul, ca pe poarta nu se putea intra ca o batuse in cuie dnul, si se necajesc sa stinga cumva focul pana vin pompierii pe care noi i-am anuntat de incendiu. Vine si politia, in fine, mare tevatura, vine si dna anuntata de urgenta la serviciu, insa pe dl. nu-l gasea nimeni nicaieri. Desi l-au cautat si in sura, nu s-a gandit nimeni ca poate fi acolo in pod din moment ce el a tras scara dupa el, probabil, sa fie sigur ca nu-l gaseste nimeni. Daca vecinul meu a fost mai slab de inger, sau cine stie ce o fi fost in capul lui la momentul respectiv, asta e o alta discutie, eu, personal, nu aprob gestul lui insa asta a fost alegerea sa. Si acuma... finalul. Toata lumea din sat face mare garagatie ca de ce sa-l ingroape in cimitirul "lor", ca sa-l ingroape in alta parte si sa nu-i faca slujba fiindca s-a sinucis. In sat a venit de vreo doua saptamani un alt preot fiindca cel batran pe care-l aveam a iesit la pensie. Acela facuse pe vremea lui slujbe chiar si celor care si-au incheiat de bunavoie socotelile cu viata insa acesta nou, a dat telefon la Patriarhie si de acolo i s-a spus ca nu are voie sa-i faca slujba bietului om. Am fost absolut revoltata cand am auzit asa ceva. Cum e posibil ca un preot care e practic "intretinut" din banii enoriasilor sa refuze sa faca o slujba unui biet suflet amarat ( cine stie ce-o fi fost in inima lui in momentele acelea ! ) si sa tina cont doar de Patriarhie ?! Oare un preot n-ar trebui sa reprezinte comunitatea pe care o slujeste ?! O sa-mi spuneti probabil ca generalizez ( dar chiar nu fac asta, or exista probabil si preoti cinstiti, dar eu una, nu cunosc... si nu o spun cu rautate ci la modul cel mai sincer ) si ca nu se face slujba celor care-si iau viata pentru ca viata e un dar de la Dumnezeu si numai Dumnezeu poate sa ti-o ia. Nu cred ca noi, oamenii, care nu suntem lipsiti de pacat putem spune ca un astfel de suflet n-ar merita o slujba... Eu, personal, asa gandesc. Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar sunt foarte suparata pe chestia asta... Nu l-am cunoscut personal pe vecinul meu, doar din auzite, dar oricum e un suflet de om la mijloc si nu cred ca ar trebui judecat atat de crud si cu atata rautate. As vrea sa stiu care e punctul vostru de vedere referitor la aceasta problema. Va multumesc.

Mamica de nazdravan Rares si Mihnea

[url=http://www.reclama ilegala - conmsidera acesta un avertisment.ro/bebe.php?cod=1840][img]

[url=http://www.reclama ilegala - conmsidera acesta un avertisment.ro/bebe.php?cod=2259][img]

Good things last forever.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bagoiu spune:

Canoanele bisericii ortodoxe interzic inmormantarea sinucigasilor dupa randuiala obisnuita. Eu stiu ca exista o slujba speciala, mortul nu va fi bagat in biserica si or mai fi si alte particularitati. Si mai stiu ca la cimitirul de la noi din sat exista un loc special pt sinucigasi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Mie personal mi se pare o mare porcarie,refuzul preotilor de a oficia slujbe la capataiul sinucigasilor.
Cele 10 porunci date de Dumnezeu nu mentioneaza ca n-ai voie sa slujesti in aceste conditii.Biserica mentioneaza.De ce???
Nu e tot robul lui Dumnezeu?Nu trebuie sa iertam?Nu trebuie sa ne rugam sa-l primeasca Dumnezeu in gradina sa?
Parerea mea este ca ar trebui revizuita acasta decizie de catre Patriarhie.
Cum vine asta,slujba speciala?Cu ce se deosebeste?Ne rugam altfel?

sa ne ierte Dumnezeu,dar eu consider ca se fac mari greseli care nu-s pe placul Domnului.Eu zic sa-i lasam lui Dumnezeu decizia de a-l ierta sau condamna la focul vesnic.Cine suntem noi oamenii,sa decidem asupra altcuiva?

Si oamenii din sat...cata rautate! Bunii crestini..ce sa zic.Arunca cu pietre ei insisi fiind plini de pacate!
Si daca nu vrea preotul sa-l ingroape,ce o sa faca cu el?O sa-l arunce pur si simplu intr-o groapa,fara o rugaciune?
Sa ma fereasca Dumnezeu!

Iti inteleg indignarea.Si eu as fi(sunt defapt) indignata de deciziile patriarhiei si de reactia oamenilor din satul tau.
Sper sa se gaseasca un preot care sa-l ingroape crestineste pe nefericit,fie-i tarana usoara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

logic, sinucigasul nu e crestin, deci nu prea va inteleg indignarea sa i se faca o slujba normala intr-o religie in care nu a crezut.

subiectiv vorbind, eu i-as face slujba daca as fi preot, dar tot una speciala, in sensul ca rugile si ritualurile sa fie mult mai puternice pentru iertarea de la Dumnezeu. caci imi imaginez ca nu de fericire isi pune cineva capat zilelor, ci din suferinta coplesitoare, deznadejde in absolut, pierderea credintei si a sperantei...omul acesta s-a chinuit teribil, imi imaginez. Dumnezeu sa il ierte.

Ajutati-o pe Diana
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Alaptatul Help-Line
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulian1969g spune:

quote:
Originally posted by conchita

logic, sinucigasul nu e crestin, deci nu prea va inteleg indignarea sa i se faca o slujba normala intr-o religie in care nu a crezut.

subiectiv vorbind, eu i-as face slujba daca as fi preot, dar tot una speciala, in sensul ca rugile si ritualurile sa fie mult mai puternice pentru iertarea de la Dumnezeu. caci imi imaginez ca nu de fericire isi pune cineva capat zilelor, ci din suferinta coplesitoare, deznadejde in absolut, pierderea credintei si a sperantei...omul acesta s-a chinuit teribil, imi imaginez. Dumnezeu sa il ierte.

Tu ai citit ce-ai scris in ultima propozitie?

Ai scris o rugaciune.

Cu ce ar fi gresita slujba de inmormantare de care ar beneficia sinucigasul - nu este tot o rugaciune?

Si de ce ar fi placuta lui Dumnezeu o rugaciune pentru cel sinucigas -asa cum te-ai rugat tu -, si nu ar fi placuta si rugaciunea in cadrul unei slujbe de inmormantare?!

Aminteste-ti, spre exemplu, ca Domnul nostru Iisus Hristos a daruit sfanta impartasanie si lui Iuda! Cum iti explici acest lucru?

Si apropo de intrebare: in slujba comunitatii, sau in slujba patriarhiei?

Cred ca raspunsul ar fi: in slujba lui Dumnezeu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by iulian1969g
Cu ce ar fi gresita slujba de inmormantare de care ar beneficia sinucigasul - nu este tot o rugaciune?

Si de ce ar fi placuta lui Dumnezeu o rugaciune pentru cel sinucigas -asa cum te-ai rugat tu -, si nu ar fi placuta si rugaciunea in cadrul unei slujbe de inmormantare?!

Aminteste-ti, spre exemplu, ca Domnul nostru Iisus Hristos a daruit sfanta impartasanie si lui Iuda! Cum iti explici acest lucru?

dar nu ne contrazicem. eu nu am inteles de ce un preot ar refuza sa faca slujba de inmormantare speciala pentru sinucigasi. si am spus ca sinucigasii, in opinia mea, par sa aiba nevoie de si mai multa rugaciune pentru iertare, deci chiar se cere o slujba speciala. probabil ca nu m-am exprimat clar prima oara, scuze.

Ajutati-o pe Diana
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Alaptatul Help-Line
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns reiki spune:

Cateva ganduri...
In cazul in care un om se sinucide face un mare pacat la adresa Duhului Sfant.
Practic orice luare de viata este un pacat impotriva Duhului Sfant.
Cand murim sufletul nostru pleaca dupa o vreme dintre cei vii. Nu degeaba se fac cele randuite dupa moarte...
Acum referitor la sinucicasi. Cand un om isi ia viata el incalca "legile" Duhului Sfant. Pleca inainte de vreme dintre cei vii si nu isi termina toate indatoririle pe care le avea de facut pe pamant. Drept urmare este "pedepsit" sa petreaca timpul pe care il mai avea in mod normal de trait, langa trupul pe care l-a lasat inainte de vreme.
Nefericitul suflet sta langa trup si priveste cum se descompune,....
De asta este ingropat separat, langa cimitir...
Dupa o vreme se dezgroapa, i se face slujba si se ingroapa in cimitir.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

quote:
Originally posted by reiki

Cateva ganduri...
In cazul in care un om se sinucide face un mare pacat la adresa Duhului Sfant.
Practic orice luare de viata este un pacat impotriva Duhului Sfant.
Cand murim sufletul nostru pleaca dupa o vreme dintre cei vii. Nu degeaba se fac cele randuite dupa moarte...
Acum referitor la sinucicasi. Cand un om isi ia viata el incalca "legile" Duhului Sfant. Pleca inainte de vreme dintre cei vii si nu isi termina toate indatoririle pe care le avea de facut pe pamant. Drept urmare este "pedepsit" sa petreaca timpul pe care il mai avea in mod normal de trait, langa trupul pe care l-a lasat inainte de vreme.
Nefericitul suflet sta langa trup si priveste cum se descompune,....
De asta este ingropat separat, langa cimitir...

brrrrr, ce lugubru sunaaaa.....

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

slujba de inmormantare e alcatuita pentru cei ce "si-au pus nadejdea in Hristos si cu credinta vietii vesnice au adormit", adica pentru cei ce s-au dus la Domnul spovediti, impartasiti, impacati cu ceilalti si cu Dumnezeu...la ce i-ar folosi unui sinucigas o asemenea slujba? cand exista rugaciuni speciale pentru asemenea situatii

tocmai pentru ca este in slujba lui Dumnezeu, preotul trebuie sa savarseasca slujbele randuite de Biserica...iar noi, care suntem asa milosi si iubitori, putem sa facem sute de rugaciuni pentru cel plecat, in loc sa ne indignam de lipsa de iubire si omenie a preotului

iulian, Domnul Iisus i-a dat si lui Iuda Sf Taine, dar pe de o parte, El era Dumnezeu, avem noi masura aceea? pe de alta parte, noi trebuie sa-L iubim pe El mai mult decat pe noi insine, deci daca El i-a dat asta nu inseamna ca un preot ar fi putut sa-i dea in locul Lui, fara a savarsi un sacrilegiu...

si oricum lui Iuda nu prea i-a folosit

Lady J, sigur ca a incalcat o porunca, nu zice "sa nu ucizi"?
Se spune ca orice pacat il poate ierta Dumnezeu, dar daca te sinucizi il pui in imposibilitate sa te ierte (ma rog, e un fel de a spune, la Dumnezeu totul e cu putinta)...cineva care savarseste o crima mai are timp, mai are libertate, inca se mai poate apropia de Dumnezeu cu lacrimi...cel care a fost ucis la randul lui e acoperit cu dragostea Lui, caci i s-a facut o nedreptate, si i s-a rapit timpul de mantuire...dar cel care se omoara singur...

Dumnezeu sa-l ierte!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Buna Doina,
da,probabil se poate considera ca a incalcat porunca´´sa nu ucizi´´ desi nu chiar....Intelegi ce zic,adica porunca nu e´´sa nu te ucizi pe tine,in sensul nu-ti lua viata´´
E o nuanta diferita putin,dar totusi tind sa-ti dau dreptate 50%.Pentru ca el e criminalul,si tot el e victima....deci e putin altfel.

Oricum ar fi,daca un criminal beneficiaza de slujba la moarte,nu vad de ce nu ar beneficia un sinucigas.
Subscriu la ce a zis conchita,o slujba cu rugaciuni potrivite pentru iertarea sufletului ratacit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns reiki spune:

ladyJ,
Porunca este sa nu ucizi. Nu spune sa nu ucizi 20%, 50%, 75%....

Mergi la inceput