perle de la interviuri :)))

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mimitete spune:

Interviuri in Canada

-De ce vreti sa parasiti jobul actual?
- Pt. ca sint toti niste timpiti, eu sint cel mai destept :-)

Altul (roman) mi-a venit si mi-a spus ca el nu stie mare lucru dar se asteapta sa-l angajez ca doar e roman de al meu si trebuie sa ne avem ca si fratii...dupa ce a aflat ca nu am criterii etnice de selectie mi-a spus "am auzit eu ca esti a dracului :-)".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi_edi spune:

O prietena de aici mi-a povestit cum, dupa intrebarile referitoare la calificari, angajatorul o intreaba (va redau dialogul aproximativ):
- Ce-ti place sa faci in timpul liber?
- Una din pasiuni este muzica, imi place sa ascult muzica clasica.
- Ce-ti place sa asculti?
- Compozitorul meu preferat este Mozart...
- Si ce-ti mai place?
- Pai, imi place si Bach...
- Si ce altceva iti mai place?
- Si Ceaikovski...
- Si altceva?
Aici prietena mea, exasperata, incepe sa insire mai multi, doar-doar angajatorul s-o satura... Cind, in cele din urma, ii pica fisa: intrebarea era despre ce-i mai place sa faca in timpul liber...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:


Asa as fi raspuns si eu.
Dar intentionat.

Realitatea e ca n-am inteles niciodata de ce angajatorului ii pasa ce face saracu' omu' ala in timpul lui liber si personal. Mi se pare intruziune in spatiul privat.
Poate in timpul liber se plimba in fundul gol prin casa.
Sau poate pleaca de la firma si tzup, miauna pe acoperish.
So, cui ii pasa?!
De ce e relevant pentru calificarea profesionala a individului?!?!
Il intrebam curind si ce pozitii sexuale prefera, sa vedem daca da dovada de "collaboration skills", "leadership" sau "innovation"?!

Bleah, bleah!!

Elise & BBLisa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grenouille spune:

eu nu inteleg la site-urile de recrutare urmatoarele intrebari tip (poate cineva care e pe bune in RH, nu ca mine imi explica):
-"unde te vezi peste 5 ani?" (raspunsul cel mai tare pe care l-am primit: "in Maroc" - o tipa care voia sa fie suport tehnic si avea cunostinte solide de ... arheologie)
-"descrie compania ideala unde vrei sa lucrezi" (aceeasi scrisoare de motivatie, tot de la arheoloaga: 20 de persoane, dintre care 10 sa fie niste profesionisti mai in varsta si din total, 8 straini - nu imi aduc cifrele aminte, am doar structura raspunsului. si acum ma intreb ce a vrut sa zica)
-"de ce condideri ca esti mai bun decat altii" (de obicei, oamenii insira tot felul de balarii, adevarul e ca eu vreau sa vad omul ca sa imi dau seama de ce ar fi mai bun decat altii - de fapt nu mai bun, ci mai potrivit pentru jobul respectiv)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

"Unde te vezi peste 5 ani?"
Ce gandesc eu: early-retierment - in cazul in care castig la lotto... sau in alta firma - daca nu-mi mariti salariul si/sau comisionul :-)
Ce spun: alaturi de voi! (ca doar nu o sa le spun ca voi lucra la competitie!), iar cunostintele acumulate de-a lungul timpului ma vor ajuta sa dau rezultate exceptionale si voi fii o adevarata achizitie pt firma voastra!
Maganerii tehnici nu pun intrebari aiurea :-) Doamnele de la HR au chestionare pe care le parcurg pas-cu-pas si le completeaza cu constinciozitate :-) ca doar asa le cere job-ul :-)
Nu pot sa uit ce perla de toata frumusetea am scos eu la unul dintre primele mele interviuri cu viitorul manager in Ro:
- Ce ti-ai dori sa faci?
Eu am luat intrebarea la general... si am raspuns:
- Sa am posibilitatea sa plec pe mare/ocean ca si Jacques-Yves Cousteau (http://www.cousteau.org/en/heritage/captain/man.php, care a fost, ramane si va fii una dintre marile mele iubiri :-))!
La care managerul zambind intelegator si usor amuzat de felul naiv, entuziast si rapid in care am raspuns, imi spune;
- Ma refeream... ce ti-ai dori sa faci... aici in firma, profesional :-)


Lorelai
Gabisor in parc,
A inflorit iasomia, Hibiscus and Lantana Camara from Alcudia, Petunias and Pelargonium from Alcudia,
Alcudia in pink and white, Colours from Alcudia, Alte albume foto
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alynutza spune:

Elise inca nu era nivelul ala de job. Altfel, da, la un anumit nivel mi se pare normal sa-ti traseze sarcinile si pe urma sa le rezolvi tu. Eu oricum priveam din perspectiva utilizarii (sa-i zic asa) cat mai eficiente a fortei de munca de care dispui. Daca vezi ca omul se descurca, sa te folosesti de capacitatile lui profesionale, nu sa-l lasi sa-si caute singur de lucru (a se citi pierdut vremea).

Alte intrebari care mi s-au parut ciudate la un interviu super ciudat:
'Va place aurul?' dupa care la raspunsul meu incurcat 'pai normal ca va place, doar aveti cercei in urechi' (cred ca avea analizator de metale pretioase implantat in creier, ca altfel nu stiu de unde putea sti ca e aur sau tinichea).
Sau 'in ce clasa sociala credeti ca va incadrati'
'locuiti cu parintii sau singura?', 'prietenul lucreaza?'



Truly great friends are hard to find, difficult to leave, and impossible to forget.

Recently become Mrs. Perfect

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria spune:

Asta cu " unde te vezi peste 5 ani" se pare ca au invatat-o pe de rost toti angajatorii...Cel mai misto raspuns l-a dat un fost coleg de al meu: " In locul tau!"...era interviul final cu seful mare pe Europa/Asia

Iar eu, personal, am fost intrebata ieri la telefon, de catre un potential angajator " Do you habe little crying children and/or gealous husband?" In traducere libera, daca am copii mici si plangaciosi si/sau sotz gelos?

Mentionez ca am o varsta, o pregatire, si postul e intr-o structura oficiala, nu dansatore/stripteuza...Ma gandesc serios daca sa ma duc la intalnirea face to face...

V

Edit: nu am nimic cu meseriile de dansatoare/stripteuza (din pacate imi lipsesc calitatile fizice necesare) dar le-am pomenit ca exemplu de job care ar putea declansa gelozia partenerului

“In curand, de cate ori am sa deschid gura in public, nici pe mine n-o sa pot sa ma mai cred.” – Gabriel Liiceanu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns may spune:

mai, nu nu inteleg de ce vi se par aiurea intrebarile refeitoare la sot (gelos), copii (ai, nu ai, daca vrei sa faci, cine sta cu ei etc.)

in momentul in care angajezi un om (mai ales in pozitii de raspundere/conducere) il angajezi cu problemele lui cu tot (existente la momentul interviului sau potentiale) ; ca daca ti se-mbolnaveste copilu' si nu are cine-l ingriji si tre' sa-ti iei liber de la birou un timp de - asta devine si problema angajatorului; daca copilu' sta cu bunicii si la un moment dat ei se-mbolanvesc si n-ai cu cine sa-l mai lasi - s-ar putea sa-ti bagi iar nitel picioarele in el de job si sa-ti ii liber ... e omeneste ... da' angajatorului nu-i convine sa ramina descoperit, ca el face un biznis care s-ar putea sa fie afectat

daca n-ai copil - te poti gindi sa-l faci, uneori imediat dupa angajare (cunosc cazuri) - si angajatorul ramine iar descoperit si trebuie sa angajeze un inlocuitor pe perioada cit stai tu acasa (adica cheltuieli suplimentare (care poate uneori nu sunt bugetate) - de salariu (mai mari daca iei unu' cu expeienta, mai mic da' cu ceva traininguri + timp pina se rodeaza - daca e unu' incepator)

daca ai un sot gelos care faca spume ca faci ore suplimentare sau pleci in delegatii - angajatorului iar nu-i convine, ca normal ca esti infuentata de problemele de-acasa si nu mai dai randament la locul de munca sau poate chiar renunti la job

mai ales in conditiile actuale, cu noul cod al muncii sau cu politicile multor companii (mai ales astea straine), e f. greu sa dai pe cineva afara, e o-ntreaga tevatura care poate lua f. mult timp

referitor la intrebarile legate de cei 5 ani, pasiuni, preocupari personale: cred ca orice intervievator (profesionist) evalueaza candidatul in intregime (nu numai performantele si potentialul profesional al candidatului), dar si caracterul, spontaneitatea (de a raspunde la intrebari neasteptate), capacitatea de comunicare/ de a intretine o conversatie/ de a crea o anumita atmosfera de discutie, capacitatea de a iesi din situatii jenante/neprevazute, capacitatea de autoevaluare (corecta)/ambitia, atasamentul fata de o organizatie, un colectiv etc.

mai ales in functii de conducere, cind se presupune ca ai oameni in subordine care depind de tine si pe care trebuie sa-i formezi si-i poti influenta (si) prin atitudine, comportament (si extrajob), mentalitate etc. - normal e sa te interseze toate aspectele astea la un candidat (asta depinde si de caracterul companiei angajatoare, de politica ei de pesonal, de profilul angajatului pe care-l prefera etc.)

de obicei, la interviuri, toata lumea vrea sa dea cit mai bine, sa se puna intr-o lumina cit mai buna, ca sa obtina jobul, ca de-aia se duce la interviu; important este ca un intervievator profesionist sa reuseasca sa vada dincolo de imaginea care este afisata la interviu; cred ca este f. dificil si uneori se intimpla sa iei plasa cu persoana pe care o angajezi; si-atunci cineva plateste intr-un fel pt chestia asta (de regula managerul care a intervievat/angajat )

cel mai important este ca intervievatorul sa fie pofesionist; orice intrebare, oricit de inofensiva/aiurea pare, are (ar trebuie sa aiba)un rost, dar important este sa fie pusa cu cap si intresul amindurora pin' la urma (angajator, angajat) si nu doar ca sa fie completat un chestionar

uite, eu cind vroiam sa angajez menajera, una dintre intrebarile f. importante pt mine se referea la familia ei (daca are/nu copii, cit de mari sunt, daca are nepoti/cit de mari, cine sta cu ei etc., daca are sot/cam ce face el etc.) - asta pt ca vroiam o persoana fara (potentiale) probleme acasa care s-o influenteze sau care s-o faca sa plece de la mine; eu vroiam pe cineva serios, concentrat pe treaba si care sa stea cit mai mult la mine - asta era cea ce-mi trebuia mie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns may spune:

tot io

chiar si team-buildingurile alea credeti ca-s facute sa se relaxeze angajatii ?!

Victoria, daca-mi pemiti, io zic sa te duci la interviu ; nu stiu pt ce pozitie ai aplicat (dar pare de rapundere - sau nu ?) - dar cred ca interesul angajatorului pt unele aspecte din viata ta "de-acasa" poate fi justificat in anumite situatii si pt anumite pozitii

ca daca faci munca necalificata sau putin calificata - nu-i nici o problema ca tu pleci si vine altul, ca investitia companiei in tine n-o fi prea mare si nici asteptarile, da' daca esti pers. mai importanta in structura si sotu' gelos iti zice la un moment-dat: io sau jobul si tu pleci, asta poate influenta si pe altii

poate ca intrebarea n-a fost prea fericit pusa (ca forma), adica cre' ca ala putea sa afle ce-l interesa si altfel, da' avind in vedere ca a fost un interviu telefonic - i s-o fi parut OK sa fie mai direct, io stiu

te rog scuza-ma daca am deranjat prin interventie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

May - tocmai pt ca pers care intervieveaza trebuie sa evalueaze corect (pe cat posibil) potentialul viitor angajat - e mai bine sa nu foloseasca chestionare cand "trancanesc" despre viata "in afara oreleor de servici" - ci sa aiba o discutie calda, apropiata, ca intre amici.
Eu chestionarele le folosesc doar la partea tehnica unde-i musai sa pun anumite intrebari si atunci cand discut depre salariu si beneficii.
Dar cand vine vorba de a evalua persoana (ca om) - atunci discut lejer, deschis - vorbesc si eu despre familia mea (copil), despre hobbiuri, etc - tocmai ca sa-l fac sa se "deschida" pe cel din fata mea. E un dialog prietenos, cald, presarat cu glume deseori. Ascult cu atentie, incurajez discutia prin intrebari deschise si pe cat posibil NU notez nimic in fata acestuia - ci dupa ce pleaca imi completez notitele daca este cazul.

Lorelai
Gabisor in parc,
A inflorit iasomia, Hibiscus and Lantana Camara from Alcudia, Petunias and Pelargonium from Alcudia,
Alcudia in pink and white, Colours from Alcudia, Alte albume foto
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput