Luptator,bataios, etc...pro sau contra?
Raspunsuri - Pagina 4
filofteia spune:
quote:
Originally posted by flaviutza
Cam asta e ideea si filosofia mea in educatie. nu-mi tin copilul sub globul de sticla. nu gradi de elita, nu scoala de elita. ci de masa. Pentru ca viata nu e formata din gradinite de elita,scoli si oameni de elita. si trebuie sa sti sa supravietuiesti in toate mediile.
Eu le prefer pe cele de elita atat cat imi pot permite. Sa nu crezi ca in cele de elita copilul nu invata sa supravietuiasca... eu as spune chiar mai bine, pentru ca acolo educatorii se implica si ajuta copilul sa-si rezolve starile de conflict pe alte cai.
In ce priveste topoganul nu-i nici o problema ca ai lasat-o sa se descurce, dar nici sa nu ai pretentii daca baietelul mai mare o dadea jos de pe scara (fara s-o altoiasca... doar o impingea) si fetita ta se lovea.
Acum dau si eu exemple concrete....
Adi (6 ani jumatate) ajunge in parc si pune ochii pe un grup de baieti mai mari (10-11 ani) aflati singuri. Toate bune si frumoase... eu cu ochii pe el. Imi este clar ca s-a dat grozav in fata lor, cand unul din baietei ii spune... hai sa jucam ascunsa "Mai desteptule (asta era Adi) pune tu ochii". Il mai exploatara ei cate un pic, pana la urma Adi renunta si vine sa se dea in rotitoare cu alti copii mai mici. Vine si gasca de baietei, total necivilizati dau la o parte toti copii, unii chiar cu bunicii, al meu se tine tare pe pozitie, asa ca pe el il lasara. Oamenii mari le atrag atentia ca nu este civilizat ce fac, dar nu le pasa. Vroiau sa se invarta pana unul dintre ei vomita. Eu cand i-am auzit iau copilul de acolo. Bineinteles ca fiimiu s-a suparat. Am plecat din parc, i-am explicat ca nu genul acela de copii sunt cei cu care doresc sa aiba de a face. Oare am gresit? Nu i-am dat sansa de a se lupta?
Alt exemplu... Avem pe langa bloc un pom in care se urca toti copii. Pomul era ocupat de niste fetite de data asta, tot mai maricele (10-12 ani). Adi doreste si el sa se suie in pom. Ii explic ca sunt fetitele in el, ca sunt mai mari etc. Pana la urma l-am lasat sa se duca si m-am asezat pe o banca la vreo 100 de metri, de unde insa il vedeam. Cam dupa vreo jumatate de ora vine plangand, se pare ca totusi enervase fetele si pana la urma una il altoise. M-am si amuzat ca fiind mai mari nu a avut curaj sa le spuna nimic, in schimb cum a ajuns langa banca a inceput sa le balacareasca. L-am luat de acolo de nu s-a vazut, i-am explicat ca nu este frumos sa vorbeasca asa si ca daca mai spune ceva va primi o pedeapsa, ca el nu avea ce sa caute printre fetite si stie asta ca i-am spus de la inceput.
Eu sunt de acord sa lasi copilul sa se descurce si sa interactioneze cu copii de toate varstele, dar trebuie sa fii cu ochii pe el... sa nu se raneasca el sau sa-i raneasca pe ceilalti sau sa devina necivilizat.
Eu sunt genul care daca vad un copilas ca asteapta langa leaganul in care se da al meu ii atrag atentia ca trebuie sa se mai dea si altii nu numai el... sau daca leaganul este ocupat sa astepte sa se elibereze, nu sa se impinga pentru el. La topogan sa-si astepte randul si sa nu se imbranceasca pe scara nu pentru ca nu este luptator ci pentru a nu se ranii pe el sau pe alti copii. A-si astepta randul este o lectie ce trebuie invatata.
simali spune:
quote:
o las sa se joace si cu fetitele simandicoase din vecini(zona 0, toti telectualii,toti educatii) si cu tiganii nespalati si totalmente needucati de la tara.sa invete sa le supravietuiasca si sa se integreze si in mediul ala,chit ca mediul ala inseamna imbranceli. daca vrea, daca doreste.
quote:
Este foarte posibil sa derutezi la maximum copilul in acest fel. Varsta de 3 ani este varsta la care copilul simte ca si el poate controla "lumea" ca poate avea o vointa independenta de ce a mamei sale, ca poate spune nu, etc. Dar pentru ca aceasta independenta sa nu se transforme mai tarziu in derapaje nedorite ea trebuie fundamentata pe principii sanatoase. Daca se intampla sa ai in jurul casei tot felul de copii (de tigani sau de intelectuali) cu bun simt, care nu fura, nu scuipa pe jos sau in fata altora, nu injura, au respect pentru munca altora, etc. nu-i nici o problema. Dar daca "gasca" cu care socializezi copilul pentru "largirea" orizonturilor navaleste in parc si distruge leaganele, fura, arunca cu pietre intr-o batranica ori injura murdar un politist atunci nu stiu daca directia in care se vor largi orizonturile micutei tale o sa-ti convina.
Eu am o verisoara cu doi baieti. Uneori se joaca in colb la tara la bunicii din partea sotului ei cu niste copii nu tocmai bine crescuti. Baietii se duc la gradinita si repeta niste injuraturi de ti se face parul maciuca. Plus ca cel mare a inceput sa scuipe pe jos asa , birjareste... Cand ii spune educatoarea ea nu mai stie unde sa se bage de rusine. In ultima vreme nu-i mai ia cu ea pe baieti nicaieri ca-si dau in petic unde nici nu te-astepti. Cine vrea sa aiba un copil ca o bomba cu ceas?
alice
simali spune:
Legat acum de subiect, mie-mi plac copiii si adultii bataiosi. Dar prin asta inteleg sa ai un scop serios si sa sti sa-ti planifici pasii necesari pentru a-l atinge. Iar atingerea scopului pe care ti l-ai propus tu nu inseamna obligatoriu eliminarea ori depasirea alcuiva.
Mie-mi place mult un dicton:
"Cel mai bun mod de a avansa in cariera este sa-ti ajuti seful sa fie avansat."
Dar ce te faci cand ai un sef marlan si care nu merita osteneala. Sau ce te faci cand, copil fiind, ai de-aface cu copii care nu au valorile tale ? Stiu foarte multi oameni pe a caror inteligenta contez si care ar raspunde prompt: le vorbesc pe limba lor.
Este o iluzie faptul ca doar "le vorbesti pe limba lor". In realitate, cu cat ai de dus mai multe astfel de batalii, ajungi sa fi lafel ca ei fara ca macar sa-ti mai dai seama. Pentru ca majoritatea "baietilor de cartier" seriosi nu se vor lasa pacaliti pe termen lung. Ei vor vrea sa vada ca si tu esti "de cartier". Numai asa vor fi tentati sa inceteze lupta de clasa. Ba mai mult, chinuidu-te sa joci sub acoperire este posibil ca oamenii buni din jurul tau sa fuga mancand pamantul. Pentru ca ei nu stiu ca tu doar porti o blana de lup.
Pana la urma risti sa sfarsesti singur, respins de ambele tabere.
Vrem nu vrem lumea este inca impartita in clase sociale. Si nu cred ca o clasa sociala inseamna obligatoriu oameni care au aceleasi valori materiale (desi nu neg ca si asta conteaza) cat oameni care pretuiesc si apara aceleasi valori. La un moment dat trebuie sa te decizi carei clase sociale ii aparti. Altfel irosesti energie si timp incercand sa te descurci cu toata lumea. Si nu cred ca merita efortul.
Legat de faza cu pensula de la muzeul de Geologie - mi-a parut rau de Vladut ca nu a fost genul care se inghesuie sa prinda si el pensula. Dar greseala era a adultilor, care nu aveau de la inceput pensule pentru toata lumea. Oricat s-ar fi omorat copiii sa prinda pensula unii tot ar fi ramas fara. Deci in ochii cuiva ar fi fost oricum lacrimi. Au fost mame care s-au dus ele si au luat pensule pentru copiii lor. Altele care au inceput sa tipe la copii sa se bage in fata. Un circ penibil care putea fi evitat cu un minimum de organizare...
alice
flaviutza spune:
Simali tiganusii mei(5 la numar al saselea e pe vine) nu sunt genul celor care injura ca birjarii si care te scuipa in fata. nu stiu de ce,dar remarc ca,la sate, lumea e mult mai cu bun simt decat prin orase la capitolul asta. parerea mea. in schimb sunt genul de copii care se cam cresc /educa unul pe altul,genul care nu stau la rand sa prinda bomboane ci se imbulzesc fiecare pentru el. si eu consider normal ca fi-mea sa stie sa se descurce si intr-un astfel de mediu.sa stie sa interactioneze cu oamenii,indiferent din ce categorie fac parte.
evident,exista si varianta a doua. imi permit financiar s-o dau la gradinita particulara de la colt,din buricul orasului(aici e 130 euro/luna) unde intra-adevar merg numai copii de familii bune,nu in sensul de bogati ci in sensul de educati ,chiar foarte.si probabil pe viitor la colegiul Tudor, la o invatatoare unde intra numai "spuma" etc etc.
dar eu nu vreau asta. am ales o gradinita (de fapt camin)cu muuult spatiu verde, cu copii de doctori alaturi de copii din familii cu probleme ,mai agresivi,mai putin educati, alaturi de copii cu dizabilitati(colega ei are SD).
Intr-un cuvant diversitate.
Daca mi-e frica sa nu se lase prinsa in vartejul grupului?
Probabil, la un moment dat va veni acasa cu vreo injuratura,eu ii voi explica la infinit cum sta treaba, la noi in casa nu se vorbeste urat deci...nu ma tem ca va deveni altfel.
Mergem in parc si o las sa isi aleaga singura grupul. nu conteaza ca-i rrom ,ca-i alb sau mai stiu eu cum. nu conteaza ca-i educat sau nu. ea ,daca vrea, incearca. normal, ca uneori incercarile ei s-au soldat cu un esec lamentabil. dar nu-i nimic, mami e acolo si-i ofera un "hai in brate la mami" si o consolare la nevoie.
Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale
flaviutza spune:
quote:
Originally posted by simali
Este foarte posibil sa derutezi la maximum copilul in acest fel. Varsta de 3 ani este varsta la care copilul simte ca si el poate controla "lumea" ca poate avea o vointa independenta de ce a mamei sale, ca poate spune nu, etc. Dar pentru ca aceasta independenta sa nu se transforme mai tarziu in derapaje nedorite ea trebuie fundamentata pe principii sanatoase. Daca se intampla sa ai in jurul casei tot felul de copii (de tigani sau de intelectuali) cu bun simt, care nu fura, nu scuipa pe jos sau in fata altora, nu injura, au respect pentru munca altora, etc. nu-i nici o problema. Dar daca "gasca" cu care socializezi copilul pentru "largirea" orizonturilor navaleste in parc si distruge leaganele, fura, arunca cu pietre intr-o batranica ori injura murdar un politist atunci nu stiu daca directia in care se vor largi orizonturile micutei tale o sa-ti convina.
E o diferenta enorma intre a da copilului posibilitatea sa cunoasca realitatea, sa vada ca lumea asta nu-i formata numai din Alexii, Vladuti,Marcu etc...ci ca exista si restul si a incuraja copilul sa apartina unui grup de mici delicventi(aia care distrug leaganele).
Mizez pe faptul ca fi-mea creste in familia in care creste si va decide singura ca nu-i cazul sa ajunga sa demoleze parcuri. In schimb ,daca la o adica va intra in conflict cu asemenea grupuri, trebuie sa le cunoasca comportamnentul, trebuie sa stie sa le faca fata. nu sa fie picata din cer.
mami si Ale
sinzi_ana spune:
Flaviuta e atat de contradictoriu ce spui tu incat nu ma pot abtine (nu o spun din rautate, ci doar ca sa vezi si tu - sper - cat de contradictorii sunt postarile tale):
E bine ca va merge la o gradi unde sunt si copii cu dizabilitati, caci va putea aplica mai bine sa dea inapoi o palma colegei cu SD, si va putea impinge mai bine la tobogan alti copii cu alte dizabilitati.
Sau, ca de obicei, fetita ta este atat de desteapta incat ii va intreba inainte sa dea inapoi palma daca au SD sau alte dizabilitati fizice sau mintale ca sa stie ce fortza sa dozeze in coate sau palma...dupa caz...
It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation
Sinzi, Radu si David bomba pisaloaga
: varsta, poze, D-ale lui David
filofteia spune:
quote:
evident,exista si varianta a doua. imi permit financiar s-o dau la gradinita particulara de la colt,din buricul orasului(aici e 130 euro/luna) unde intra-adevar merg numai copii de familii bune,nu in sensul de bogati ci in sensul de educati ,chiar foarte.si probabil pe viitor la colegiul Tudor, la o invatatoare unde intra numai "spuma" etc etc.
dar eu nu vreau asta. am ales o gradinita (de fapt camin)cu muuult spatiu verde, cu copii de doctori alaturi de copii din familii cu probleme ,mai agresivi,mai putin educati, alaturi de copii cu dizabilitati(colega ei are SD).
Si totusi Flaviutza, mediul pe care il are la gradinita, scoala, va conta foarte mult in viitor.
Si eu in primul an (3 ani si 9 luni) l-am dus pe Adi la o gradinita de stat. Am constat insa ca timp de un an nu a "acumulat" nimic. Apoi l-am dus la o gradi particulara, catolica.... diferenta de la cer la pamant. Educatoarele au cu totul alta mentalitate. Adica a invatat sa astepte randul la jocuri, sa nu parasca, sa fie o echipa. Si aici au o colega cu dizabilitati (de vedere). Eu sunt curioasa cum vei gandi la anul. In plus poate ca si caminul acela pe care l-ai ales nu este chiar de lepadat. Caci sunt si gradinite de stat bune. La mine erau prea departe de casa.
Ei Flaviutza, Simali, am dat si eu doua exemple cu Adi al meu in parc. Si nu mi-ati spus daca am procedat bine sau cum ati fi procedat voi, ca vad ca sunteti de specialitate.
speed spune:
quote:
.ca sa mai dau un exemplu, ultima data cand s-a intalnit cu domnisorii Rromi, le-am spart un balon din ala mare plin de dulciuri si am lasat-o sa se lupte pentru fiecare bombonica..si a prins cateva
ce-ai facut??? le-ai aratat in mod intentionat dulciuri si i-ai lasat sa se lupte intre ei pentru ele? am inteles bine??
flaviutza spune:
quote:
Originally posted by sinzi_ana
Flaviuta e atat de contradictoriu ce spui tu incat nu ma pot abtine (nu o spun din rautate, ci doar ca sa vezi si tu - sper - cat de contradictorii sunt postarile tale):
E bine ca va merge la o gradi unde sunt si copii cu dizabilitati, caci va putea aplica mai bine sa dea inapoi o palma colegei cu SD, si va putea impinge mai bine la tobogan alti copii cu alte dizabilitati.
Sau, ca de obicei, fetita ta este atat de desteapta incat ii va intreba inainte sa dea inapoi palma daca au SD sau alte dizabilitati fizice sau mintale ca sa stie ce fortza sa dozeze in coate sau palma...dupa caz...
Ei hai ca noi ne-am intersectat pe la multe alte subiecte si cam sti care e opinia mea vis a vis de copiii cu disabilitati. deci lasa.ma sa cred ca asta e o rautate gratuita,probabil venita din lipsa de argumente.
sti foarte bine ce am vrut sa spun cu acel cuvant DIVERSITATE. adica lumea reala. o gradinita unde are ocazia sa vada exact realitatea imediata. pentru ca asta e realitatea. copii de tot felul(foarte educati,simandicosi, agresivi,needucati,copii de doctori,copii de muncitori necalificati,copii cu probleme).
nu o gradinita-clopot de sticla unde va socializa exclusiv cu "crema" educatiei.
si sunt sigura ca la gradi asta,normala,de masa unde mere fi-mea, va invata sa nu trateze la fel un copil needucat si unul cu SD. insa sunt convinsa ca va sti sa iasa dintr-un conflict cu needucatul, la fel de bine cum (deja ivnata) sa ajute fetita cu SD care are o oarecare greutate la mers.si de la care fetita are ENORM de invatat la randul ei.
mami si Ale
flaviutza spune:
quote:
Originally posted by speedquote:
.ca sa mai dau un exemplu, ultima data cand s-a intalnit cu domnisorii Rromi, le-am spart un balon din ala mare plin de dulciuri si am lasat-o sa se lupte pentru fiecare bombonica..si a prins cateva
ce-ai facut??? le-ai aratat in mod intentionat dulciuri si i-ai lasat sa se lupte intre ei pentru ele? am inteles bine??
depinde cum vezi problema. le-am umplut un balon cu dulciuri de tot felul si l-am spart exact ca-n filmele alea stiti voi care. cam asta fac de fiecare data cand buzunarul imi permite.
Si sa nu-ti imaginezi batai la care noi asistam in extaz, dar nici un sir indian la care fiecare isi astepta portia(asa, ca la gradinitele perfecte). pur si simplu rad bucurosi si apuca fiecare ce poate..o scena absolut normala atunci cand se sparge un balon cu dulciuri .
Ah, ma scuzati...normala pentru copiii din zona mea...prin alte parti stau cuminti la rand si culeg frumos cate o bombonica,etc,etc,etc.
mami si Ale