"Daca te bate da-i si tu una"
Raspunsuri - Pagina 12
flaviutza spune:
Sanziana tu singura ai spus ca al tau copil a facut o gradi speciala(montessori presupun) si va invata intr-o scoala la fel de speciala..
Insa noi, aici, pe meleaguri mioritice...ce facem?
uite iti /va expun ce mi s-a intamplat nu mai departe de azi. nu s-au luat palme, dar tot pe acolo se invarte ideea.
Parcul central, complexul de topogane pentru pitici. 3 grupe de gradinita,venite din afara orasului,in excursia de final de an, au dat buluc. era clar ca educatoarele nu ii puteau struni pe toti, se mai impingeau, bruscau pe scara,dar nu la modul foarte agresiv.
am luat-o pe fi-mea deoparte si i-am explicat ca nu are rost sa ramana acolo ,etc. ei bine, n-a vrut. s-a dus inspre ei, s-a pus la rand, evident copiii mai mari intrau in fata ei, o imbranceau, mai putin cateva fetite cu instincte mai...materne. asta mica, nimic. ei o dadeau la o parte ,ea revenea si incerca sa isi faca loc (si) cu coatele. la un moment dat, unul o impinge cam tare sa-si faca loc pe scara, ea urla din toti rarunchii "lasa-ma si pe mineeee" si il impinge pe ala de 6 ani cat colo. saracul nici nu s-a asteptat la o asa reactie din partea "piticaniei" . toti au ras, iar "piticania" cum au numit-o si-a castigat respectul in grup si a fost acceptata.
poate voi condamnati asemenea manifestari. mie mi se pare doar o adaptare la conditiile impuse de grup. si da, cu riscul de a primi niste replici usturatoare ,recunosc ca am fost si sunt mandra de astfel de comportamente ale copilului meu.
Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale
Ira spune:
Flavia, si ce te faceai mai daca "ala de 6 ani" ii respecta un uppercut intre ochi fetitei tale, tot atat de mandra de "curajul" ei erai ? Ce se va intampla cand tu nu vei mai fi alaturi de ea si ea va crede (conform educatiei propavaduite de tine) ca isi poate face dreptate cu impinsul si lovitul chiar si unui copil mai mare ?
Piticania ta ar fi bine sa fie educata cum ca forta ei este = cu 0 barat in fata unui animal, adult, pistol, bata, piatra, etc...si forta ei este 0 chiar si numai in fata a unui copil de 1 an mai mare, sau un pic mai gras si care are un potential ridicat dpdv kilograme in actiunea mecanica de a-si accelera pumnul. O sa realizeze asta la primul conflict adevarat ca raspuns al copilului impins de ea tam-nesam, anyway. Forta copilului tau si curajul lui infantil este = cu 0 barat chiar si in fata unui paianjen de 3 cm diametru. Fetitele, mai ales, trebuie invatate sa lupte cu mintea, nu cu forta. Sa stie sa faca alegeri, sa gestioneze rapid situatiile, sa evalueze pericolul si sa se care cat mai urgent in clipa in care se simte in nesiguranta.
Daca tu consideri ca respectul se castiga cu forta...e alegerea ta....banuiesc ca si tu esti plina de respect fata de orice fiinta care te-ar putea depasi la forta/putere/energie.
Imi acum in minte o vorba din intelepciunea poporului roman...buturuga mica rastoarna carul mare...la o analiza superioara pe text a acestei profunde cugetari, se pot trage niste concluzii f folositoare la casa omului.
De fapt realizez ca degeaba-mi racesc eu gura p-acilea...societatea romaneasca este inca una f bolnava, in convalescenta, si treaba asta are repercursiuni in absolut tot ce misca in tara aia, de la politicieni care isi vad de interese ignorand obiectivele si interesele reprezentantilor lor, pana la legea junglei in parcurile de copii, caini agresivi lasati de izbeliste pe strazi, etc. Viata poate fi ierarhizata si pe alte criterii...nu numai pe forta, ca in epoca de piatra.
Sofia
Ira spune:
Si nu e vorba ca in Canada societatea functioneaza pt. ca sunt cartonase in scoli...ci pentru ca s-a inteles ca nu exista o unitate de masura a fortei/tupeului/nesimtirii/nebuniei (intotdeauna poate aparea un eveniment/o persoana care poate fi mai tare decat tine). Sau daca tu esti cel mai tare, atunci vine un nenea cu pistolul si ti-a anihilat toti muschii in 2 secunde.
Pentru ca s-a inteles ca o rezolvare pe moment a unui conflict nu se identifica si cu victoria finala (vezi exemplul piticaniei Flaviei care a urcat 3 trepte virtuale ale orgoliului propriu astazi in parc insa a involuat pe scara victoriei finale cu 30.)
Pentru ca s-a inteles ca intre forta fizica si forta spiritului/mintii nu exista f multe elemente in comun.
Si pt. ca s-a inteles ca nu exista nici o poveste pe lumea asta in care castiga la final zmeul zmeilor, cel cu 300 kg de muschi in plus, ci fat-frumos, care aparent se pare ca avea cu 5 neuroni in plus in cap fata de zmeu.
Sofia
flaviutza spune:
Ira, oi face eu parte din societatea asta bolnava,asta e..nu neg. ca vad ca pe aici se invarte apropoul.
S-a intamplat sa sti sa fie lovita intentionat . si pana sa ajung eu sau mama agresorului la locul cu pricina, de regula piticania mea a ripostat. si n-am certat-o pentru asta,dar nici nu am laudat-o. am trecut peste incident asa,fara comentarii. asta e opinia mea .traiesc intr-o societate bolnava.
si care era conduita acceptata de tine Ira ca fiind morala din partea fi-mii ?
-retragerea
-mataiala si "mami ajuta-ma ,stai tu langa topogan sa nu fiu impinsa"
explica-mi ca nu inteleg si pace.
mami si Ale
flaviutza spune:
quote:
Originally posted by Ira
Pentru ca s-a inteles ca o rezolvare pe moment a unui conflict nu se identifica si cu victoria finala (vezi exemplul piticaniei Flaviei care a urcat 3 trepte virtuale ale orgoliului propriu astazi in parc insa a involuat pe scara victoriei finale cu 30.)
de unde sti tu ca fi-mea involueaza? asa se intampla cand dai exemple personale....vezi-ti de piticii (a se citi piticaniile) tale.
apropo ,cuvantul piticanie l-am folosit,in ghimilele, pentru ca mi-a placut cum suna in context...scos din guritele strengarilor de 6 ani...
pt tine, fi-mea are un nume...
mami si Ale
carina spune:
Tot citesc si citesc si nu imi vine sa cred.
Nu v-ati plictisit oare de singurul argument pe care il puteti aduce? Ca noi traim in Romania?
Si eu traiesc frate in Romania si ori am eu un copil care nu cere pumni/ palme ori nu traim in aceeasi Romanie. Carina nu a luat bataie de la alti copii. Chiar daca a fost apropae de asta, stie cum sa iasa basma curata: le spune ca nu e bine ce fac, ca un copil istet nu face asa ceva.
Iar apropos de faza cu o sa fie un las, o sa vina mereu la mama, nu o sa aiba ambitie, eu cred ca nu stiti despre ce vorbiti. Carina are ambitie, este o perfectionista cum nu am mai vazut, dar nu se face remarcata dand cu pumnul in masa.
Daca Sanziana ar fi fost orice altceva decat educatoare si tot ar fi trebuit macar sa ii cititi cu atentie posturile. Tinand cont insa ca ea chiar are experienta de lucru cu copiii, cred ca ar trebui sa ii cititi posturile de cateva ori si sa va intrebati daca e ok parerea voastra.
O alta chestie care m-a distrat (am trecut de nervi) este aia cu adaptatul la societate. Hai, ma..... Eu ar fi trebuit, in consecinta sa ma apuc sa: imi arunc gunoaiele pe geam (ca asa se face in tara noastra), sa ascult manele, sa scuip pe strada si cate si mai cate.
Eu zic sa mai lasam nasul mai jos si sa ascultam si oameni care stiu despre ce vorbesc.
Ina - Carina - Slabim, slabim , la mare ne grabim
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://community.webshots.com/user/andamihai
Teodora D. spune:
quote:
-retragerea
Nu sunt Ira, dar poate accepti si opinia mea- un "te rog lasa-ma si pe mine sa ma dau pe tobogan"?
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.
flaviutza spune:
quote:
Originally posted by Teodora D.quote:
-retragerea
Nu sunt Ira, dar poate accepti si opinia mea- un "te rog lasa-ma si pe mine sa ma dau pe tobogan"?
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.
ma faci sa rad...asta dupa ce statul frumos la coada nu a dat roade, normal ,erau prescolari grabiti nevoie mare, copii adica,...tu chiar crezi ca dupa o imbranceala la rand(exact la prima treapta,baiatul a dat-o la o parte sa urce el) mergea un "te rog frumos ,lasa-ma si pe mine?"
sorry, eu nu prea cred. ah,ba da...daca respectivul copilas era Vladut al lui Simali..atunci sunt convinsa ca nu mai era nevoie nici de te rog frumos...primea si ajutor la urcatul treptelor...
mami si Ale
Ira spune:
Flavia, hai sa-ti explic cum as fi rezolvat eu conflictul daca as fi fost in locul tau :
I-as fi explicat copilului meu ca exista momente cand trebuie sa lase si celorlalti copii locul la topogan (vezi gasca de copii veniti in excursie), ca ea are acces la topogan aproape tot timpul, dar ca pentru ei este o exceptie, etc. Apoi i-as fi explicat ca e mai sanatos sa se joace acolo cand sunt mai putini copii (chiar daca toti sunt bine intentionati si civilizati, la o asemenea ingramadeala pot aparea accidente).
Iar daca as fi vazut-o ca impinge alt copil (asa cum a facut Alexia ta) in secunda 2 as fi dus-o acasa (am facut asta de mai multe ori cu Sofia mea) si astfel ar fi invatat ca nu are dreptul niciodata pe lumea asta sa atenteze la corpul nimanui, nu are dreptul sa atinga agresiv sau sa urle/tipe ca sa-si faca loc.
Si ce se intampla daca copilul meu se retragea ? Invata ca in viata nu exista numai situatii cand ai acces la privilegii, dar exista si sutuatii cand te retragi, imparti jucariile tale cu ceilalti, etc. Nu stiu de ce ti se pare asta tie, Flavia, atat de umilitor.
Ps. am folosit apelativul piticanie pentru ca si mie mi-a placut f mult, nu stiu daca exista vreo conotatie negativa care poate fi data acestui cuvant.
Sofia
flaviutza spune:
Ira copiii sunt diferiti. ca sa dau un exemplu, al meu jeleste o ora ca nu a reusit sa-si incheie sireturile, trebuie sa-i cumpar numai cu scai.
fi convinsa ca i-am explicat, cu frumosul si exact asta am folosit...noi avem topoganele la dispozitie toata ziua,stam la 3 minute de parc. numai ca domnisoara mea nu accepta refuzuri de genul asta ..sti ce mi-a raspuns? nik mai mult decat propriile cuvinte ,folosite candva, cand nu voia sa lase pe unul sa se dea pe motiv ca...ii turnase nisip in cap .mi-a spus ca topoganele sunt puse de nenea primarul pentru TOTI copiii. ai tu replica la asta, eu n-am avut!!
mami si Ale