Aveti pe cineva bolnav de schizofrenie in familie?
Raspunsuri - Pagina 2
Mariaa spune:
:) si as adauga nervi de otel :)
granita intre cocolosire si protejare e foarte subtire !! stiu foarte bine ce spun...
si asta cred c-o poate stabili doar sotul fiind in permanenta cu ea si stiind ce este dincolo de 'cortina'.
celor din exterior le poate parea ca fie ii cocolosesti, fie ii tii la distanta - astea sunt reguli nescrise pe cale in relatia cu un bolnav (grav) le aplici si functie de starea lui, de moralul lui, de capacitatea de se ingriji la un moment dat, de multe-multe chestii. spun asta ca mi se intampla si mie ca altora sa li se para ca imi cocolosesc mama sau alteori c-o las de capul ei, desi n-ar trebui...
totul se rezuma la cum trebuie impulsionat bolnavul la un moment dat, pozitiv/negativ (la modul de apostrofare)si astea vin cu fiecare zi, cu fiecare faza si stadiu al bolii.
sanatate multa!
Implica-te, spune celui de langa tine despre aceasta boala !
lyme suport romania
Si ei au dreptul la viata, semneaza si tu [/blue]
<< rabdarea este cheia fericirii >>
Mariaa spune:
wow, ce repede v-ati miscat :)
da, viata bate filmul, ca sa zic asa...zii Doamne Fereste si bucura-te de discoteci si iesiri la plimbare in aer liber, mai bine decat sa-i porti de grija cumnatelului ! e vaccinat, e major si in plus e si insurat cu biata doamna ! fii sigura ca atunci cand cumnata ta v-a intinde coarda el nu v-a sta de-o parte si v-a spune stop!
intr-adevar, realitatea e mult mai dura decat se scrie in carti si eu inclin sa-l felicit mai degraba pe acel om pentru rabdare si devotament, din cate inteleg din postarea ta :)
sanatate multa!
Implica-te, spune celui de langa tine despre aceasta boala !
lyme suport romania
Si ei au dreptul la viata, semneaza si tu [/blue]
<< rabdarea este cheia fericirii >>
Principesa spune:
Batool, ceea ce povestesti tu ca fiind manipulare intra in categoria beneficiilor secundare ale simptomului. Adica o persoana daca este bolnava si vede ca asta ii aduce niste beneficii, ulterior poate folosi simptomul pt a obtine acele beneficii. Faptul ca sotul ei ii intareste invalidarea socio-profesionala indica un grad de patologie al relatiei, ca si cum acolo nu ar fi doar un bolnav, ci doi, din care doar unul diagnosticat. In acest caz o abordare de familie pare mai indicata decat una individuala.
Si in cadrul acestui diagnostic exista persoana mai functionale decat altele, in functia de reactia la medicatie, de suportul social, de momentul debutului, de antecedentele heredo-colaterale, etc...
Nu este niciodata prea tarziu sa ai o copilarie fericita
batool67 spune:
Dragele mele nu e cazul ca unele dintre voi sa ma ia la 16 metri, nici geloasa nu sunt si in plus fratele si sotia lui stau cu noi si pot vedea exact ce se intampla, deci chestia cu sunt geloasa sau ca ma bag unde nu/mi fierbe oala nu e valabila in cazul meu. Eu am postat topicul ptr ca am vrut sa stiu cum relationati cu persoane cu acest diagnostic si nu ca sa ma plang sau sa fiu compatimita. Chiar nu ma asteptam ca unele dintre voi sa/mi raspunda asa de dur. Va reamintesc ca sunt absolventa de psihologie si afirm unele lucruri in cunostinta de cauza. In plus m/am documentat f. serios si stiu aproape totul despre schizofrenia paranoida.
malla spune:
Schizofrenia, bat-o vina!!! Si soacra-mea e bolnava de asa ceva si face deseori crize... acum e internata in spital... are casa ei desii cam sta pe la noi... ca altfel nu se poate:( Nu isi ia tratamentul si din aceasta cauza are f dese internari... Cand sta la mine, sta toata ziua in pat si manca foarte des ca nu are ce face,... si nici nu vrea sa faca ceva... Eu nu o pun la nimic, insa nici sa stai toata ziua degeaba, cand poti sa faci ceva si sa manci din simpla plictiseala... e deja prea de tot!!! Pana la ora cinci dupa amiaza manca opt mese, dar manca bine nu simple gustari... Eu nu am treaba cu ea, sa mance cat vrea si cat o tine stomacul, problema e ca s-a ingrasat si teama mi-e ca pica tot pe mine sa o ingrijesc cand Doamne ferste va pica la pat... EEEEEEE, atunci va fi vai de capul meu, insa ii voi face program de masa echilibrata, nu asa toata ziua-buna ziua mancare!!! Ca nu traim numai sa mancam!!!
In rest, e constienta, pot discuta cu ea orice, numai cand face crize, tre sa asteptam sa ii treaca ... A, de mentionat ca la ea acasa cand e manca numai de trei ori pe zi, la mine manca asa des... ...NU-i problema ca de-ai stau toata ziua in bucatarie sa fac mancare
Andrei si Adriana
batool67 spune:
Adinell si cumnata locuieste cu noi si face exact ca soacra ta. Am incercat sa o implic in treburile casnice si sa o fac sa/si asume cateva responsabilitati( i s/au dat sarcini usoare) , dar din pacate a preferat sa vegeteze decat sa se implice. E stabilizata acum, nu are crize. Nu face ceva decat daca nu are de ales. Chestia cu mincatul e valabila si in cazul ei. Tratamentul sa stii voi trebuie sa o puneti sa ia pastila ptr ca bolnavii de schizofrenie in general nu/si iau singuri tratamentul. Noi avem toata intelegerea fatza de ea, insa ne deranjeaza faptul ca ea profita de boala si ne manipuleaza crezand ca noi nu ne dam seama ce se intampla.
batool67 spune:
Abordarea pacientului cu schizofrenie este una dintre cele mai complexe probleme, deoarece:
schizofrenia afecteaza pacientul pentru intreaga lui viata, perturbandu-i existenta, atat in timpul puseului, prin simptomele pozitive, cat si in remisiune, prin simptome negative si defectuale;
boala debuteaza ades in adolescenta sau in perioada adultului tanar, interferand cu formarea personalitatii, cu desavarsirea pregatirii scolare si profesionale, cu formarea familiei, a relatiilor de grup social;
boala are in marea majoritate a cazurilor o evolutie cronica, marcata de recidive, pe un fond de deteriorare functionala graduala;
boala afecteaza indirect viata familiilor pacientilor ;
este o boala costisitoare pentru pacient, pentru familia sa, pentru sistemul de asigurare a sanatatii:
aceasta boala duce la o degradare socioprofesionala.
In vederea obtinerii compliantei terapeutice in schizofrenie, asistenta trebuie sa colaboreze cu pacientul, sa-i arate incredere, sa-l trateze ca pe o persoana nu ca pe un bolnav, sa aiba o atitudine prietenoasa, sa lase la o parte prejudecatile, care sunt o bariera intre ea si pacient, sa caute un contact regulat cu pacientul oferindu-i atentie pozitiva si aratandu-i ca-l accepta si-l apreciaza.
Bolnavilor schizofreni, la internarea in spital, asistenta de psihiatrie le intocmeste foaia de nursing in care consemneaza cu mare atentie nevoile speciale ale acestor bolnavi in functie de prioritati. Ea stabileste diagnosticul de nursing, isi alege obiectivul pe care il urmareste, interventiile la care recurge si face evaluarea rezultatelor obtinute.
La pacientul schizofren, perturbarea stimei de sine, asociata cu incapacitatea de a avea incredere in altii si de a avea relatii cu ei, constituie o problema de importanta majora.
Obiectivele pe care le urmarim la acesti pacienti sunt:
modul in care acestia vor incerca sa aiba contact cu ceilalti si sa tolereze apropierea aratata de asistenta;
modul in care vor incerca sa discute despre neincrederea ce o au in celelalte persoane.
Interventii :
stabilirea unui dialog cu pacientul, observand mecanismele de interactiune sociala si participarea pacientilor la diferite activitati;
sustinerea pacientului cu ajutorul cuvintelor si a prezentei noastre in timpul activitatilor;
oferirea unei sperante pacientului prin cresterea increderii lui fata de ceilalti;
la iesirea din spital, incurajam pacientul sa urmareasca situatiile sociale in care el se simte bine.
Evaluare:
la evaluarea rezultatelor obtinute, observam ca pacientul tolereaza prezenta asistentei si discuta despre dificultatile de neincredere in ceilalti.
O alta problema majora a acestor bolnavi o constituie deficitul de igiena personala (baie, imbracat, pieptanat) .
Obiectivul urmarit este ca pacientul sa aiba o igiena corporala corespunzatoare si o alimentatie adecvata.
Interventie:
asiguram baia pacientului si imbracamintea curata in fiecare zi, invatam bolnavul sa aiba o dieta corespunzatoare.
Evaluare
la evaluarea rezultatelor pacientul are o igiena corespunzatoare si dieta adaptata necesitatii lui.
La bolnavii schizofreni, afectarea interactiunilor sociale legate de alterarea proceselor gandirii au drept rezultat, gandiri incoerente, ilogice, precum si incapacitatea exprimarii clare a gandurilor.
Obiectivul nostru este ca pacientul sa incerce sa se faca inteles de ceilalti, sa inceapa o conversatie cu membrii echipei terapeutice si cu ceilalti. Comunicarea cu pacientul este clara, vorbim de realitati concrete.
Evaluare:
observam ca pacientul discuta clar, reuseste sa comunice gandurile si sentimentele de o maniera clara si logica.
Lipsa de cunostinte in ceea ce priveste reteta de medicamente, planul de tratament, felul in care este urmarit si simptomele care apar trebuie raportate medicului sau comunitatii.
Obiectiv:
pacientul si familia vor discuta planuri de tratament, efectele secundare ale acestuia.
Interventie:
vom determina familia si pacientul de a se conforma planului de tratament, vom invata pacientul despre importanta luarii medicatiei, gasim persoane dispuse sa ajute pacientul.
Evaluare:
pacientul reuseste sa discute despre planul de tratament, cunoaste importanta lui si efectele medicamentelor
Foaia de nursing, intocmita de asistenta, va reflecta evolutia starii pacientului pe toata perioada internarii lui in spital si va veni in intampinarea medicului in vederea orientarii conduitei terapeutice.
Schizofrenia, avand tendinta la cronicizare, in perioadele de remisie se recurge la terapia suportiva care ajuta la prevenirea sau amanarea recaderilor.
La nivelul sectiilor de Psihiatrie I-II Brasov, se desfasoara activitati de terapie suportiva a pacientilor cu schizofrenie, care constau in :
activitati in grupuri de suport
activitati recreative (jocuri, vizionari filme)
activitati de antrenare a abilitatilor sociale si vocationale.
La grupurile de suport sunt admisi toti pacientii cu diagnosticul generic de "schizofrenie", care au mai mult de o internare intr-o sectie de psihiatrie. Nu exista limitari in ceea ce priveste sexul, categoria de varsta sau evolutia afectiunii pacientului.
Pacientilor li se explica ca participarea la grupuri face parte din tratamentul de care beneficiaza in spital.
Numarul participantilor la grup este de 6-7 pacienti.
Ritmul de intalnire este de doua ori pe saptamana.
Durata intalnirii fiind de 60 minute.
Grupul se sprijina pe comunicare verbala, agentul terapeutic principal fiind grupul insusi.
Activitatea suportiva de grup, indiferent de metoda si tehnica folosita, este eficienta si activa numai daca exista o opinie de grup si daca grupul are un anumit grad de autonomie fata de terapeut sau echipa terapeutica.
Rezultatele obtinute de pacient constau in :
inocularea sperantei in viitor, in fortele proprii, in ceilalti, etc.
dezvoltarea capacitatii de a se ajuta pe sine si pe ceilalti (pacientul nu este singur, sunt altii sa-l ajute),
obtinerea de informatii cu privire la modalitatile de tratament,
dezvoltarea capacitatii de a stabili raporturi sociale
castigarea de experiente emotionale, corective.
In grupul de suport, asistenta urmareste: atmosfera, ambianta, participarea fiecaruia, comunicarea, cooperarea, ascultarea, posibilitatea de cunfruntare, respectul fata de ceilalti.
Scopul terapiei suportive este :
redobandirea abilitatilor sociale (relationare interumana mai usoara)
dobandirea unui sentiment de participare la viata colectiva
intelegerea situatiei pe care o traverseaza, mobilizandu-si fortele adaptative, intr-o atmosfera de acceptare si securitate.
Participantilor la grupul de sustinere li se intocmeste o fisa "sinteza-caz", unde sunt inregistrate rezultatele activitatii de grup, starea pacientului la sfarsitul activitatii de grup, feed-back-ul pacientului.
La externare, pacientul cu schizofrenie, trebuie supravegheat in continuare. In acest sens asistenta are rolul de a instrui familia si pe cei apropiati pacientului, in legatura cu tratamentul de sustinere si pasii necesari in urmarirea comportamentului acestuia.
In ciuda eforturilor depuse de echipa terapeutica, familie, persoanele apropiate, schizofrenia ramane boala psihica care produce cele mai mari perturbari in viata pacientului si a celor apropiati. Acest subiect ramane deschis pentru cercetarile ulterioare, tocmai pentru a putea gasi o cale de a ajuta acest gen de pacienti redandu-i societatii.
batool67 spune:
Psihiatrii pun diagnosticul de schizofrenie atunci cand un pacient a avut simptomele active ale bolii (de ex. un episod psihotic) timp de cel putin doua saptamani, la care se adauga alte simptome colaterale existente timp de cel putin 6 luni.
Dorsilia spune:
daca are cine sa-i poarte de grija, respectiv sotul, fratele tau, lasa-l s-o faca, se plange el de chestia asta?
Daca nu ai chef sa faci treburi pt ea, nu face.
Daca stii sigur ca diagnosticul ei e cel de schizofrenie si ca nu sufera doar de lene cronica, atunci ca initiata intr-ale psihologiei, ce diagnostic ti-ai putea pune tie, care nu ai prea multa intelegere pt ea si nesansa ei de a suferi de o boala psihica?
Ea e cea manipulata in toata situatia asta, e manipulata de boala, are nevoie de medicatie permanenta, ea are "cazier medical", ea poarta "stampila", stigmatul de "nebun" in societate, si iata pana si-n propria familie e etichetata drept oportunista, manipulanta....hmm
marcellinna spune:
Nu am in familie persoane ce sa aiba aceasta boala .Ceea ce stiu e ca boala asta e ceva cu bataie lunga adica dureaza in timp,in timp se poate si agrava si am inteles ca nu e foarte usor de "gestionat".
Cred ca Batool isi face probleme acum din cauza ca poate fratele ei nu vede in acest moment acea "bataie lunga ".
Acum fratele ei e cu siguranta indragostit de sotia lui,poate ca inca nu au copii,poate ca inca i se pare ca va reusi sa traiasca toata viata in acest fel langa sotia lui.Dar viata ne-a cam invatat ca noi oamenii ,marea majoritate evoluam pe parcursul vietii,cu timpul fratele ei s-ar putea sa-si doreasca sa treaca la un pas succesiv impreuna cu sotia lui si nu o va putea face din cauza ca ea a fost obisnuita sa fie menajata intr-un anume fel si atunci vor aparea frustrarile si de o parte si de alta.
Nu cred ca Batool sufera de invidie ca a ei cumnata nu spala podele in timp ce ea o face si nici ca i s-a acrit sa faca treburi in locul cumnatei,ca oricum daca nu vrea nu face nu-i obligata.
Cred ca psiholog fiind (nici nu trebuie neaparat sa fii psiholog ca sa-ti dai seama de niste treburi)vede niste lucruri si stie ca in timp tactica "adoptata" de frate si cumnata nu va tine si va avea un final nu tocmai placut in care tot fratele cu toate ca a facut sau va face totul pt sotie va fi stigmatizat drept partea "rea" a situatiei.
Sigur ca are nevoie de ajutor cumnata dar asta nu inseamna ca sotul ei face tocmai bine daca nu o stimuleaza sa faca ceea ce poate si trebuie sa faca singura.