raiul nu este impozabil
Raiul nu este impozabil: cultele detin averi de miliarde de euro care nu se supun decat controlului Celui de Sus.
Cine nu traieste cu credinta deplina ca Dumnezeu este in toate se insala. O radiografie prin Gradina lui Dumnezeu ne arata ca El se gaseste si la Bursa, dar si in imobiliare. El administreaza paduri, lacuri sau autoturisme de lux. Cu voia Lui, bineinteles, dar mai ales cu sprijinul clasei politice, sunt administrate si afacerile monopoliste cu obiecte necesare activitatii de cult. Nu in ultimul rand, oamenii Domnului ar putea fi cu succes si patroni media.
Dincolo de cladirile impozante si reci care adapostesc casa Domnului, indiferent ca vorbim de Dumnezeu, Allah sau Buddha, se afla domenii fabuloase despre care nu se stie aproape nimic. Ele nu se supun vreunui control extern. Cultele traiesc intr-un paradis fiscal. Intr-o mica parte, banii provin din donatiile enoriasilor, dar cutia milei aduna sume infime comparativ cu veniturile din concesionarea padurilor sau inchirierea imobilelor retrocedate. La acestea se adauga alte sume rezultate din participarea ca asociere in societati comerciale ce desfasoara activitati cum ar fi tiparirea de calendare, productia de lumanari sau alte treburi bisericesti. Practic, din punctul de vedere al organizarii, cultele din Romania se aseamana cu un holding, in care totul se produce in house. Sistemul fiscal din Romania nu prevede niciun fel de impozit pentru astfel de venituri, iar autoritatile cu atributii de control financiar sustin ca nu pot face mai mult decat sa sesizeze forurile responsabile din cadrul cultului respectiv. Pe romaneste, nebanuite sunt caile Domnului.
Credinta ne uneste, banul ne dezbina
In orice religie a lumii credinta este foarte importanta deoarece are rolul de a uni oamenii - sau cel putin asta se propovaduieste in toate lacasurile de cult. In realitate, bisericile duc o lupta la baioneta pentru proprietatile pe care le detin si platesc cu sume importante juristi care sa le readuca imobilele confiscate de comunisti.
Nu asta ar fi problema, ci faptul ca sunt aruncate in strada sute de familii intrucat prea putini isi permit achizitionarea altei locuinte. In cazul Romaniei, situatia se rezuma in principal la Biserica Ortodoxa si Cultele Protestante, care detin imobile si domenii importante. Retrocedarea acestora a fost o mina de aur ce a permis dezvoltarea unor activitati separate de scopul in sine al Bisericii. Mai mult, nu a trecut mult timp de la razboiul intern care a impartit in doua Mitropolia Ardealului, Crisanei si Maramuresului si a aparut din nou in discutie separarea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor. De fiecare data discutiile au avut scopuri fara nicio legatura cu cele bisericesti, ci doar cu aspectele pamantesti si administrarea patrimoniului.
Multe culte
In Romania convietuiesc 18 culte recunoscute de stat. Cum bine stiti, cel mai important este cel ortodox, care acopera majoritatea populatiei tarii. De aici porneste si faptul ca problemele cele mai multe iscate de retrocedarea bunurilor apartinand cultelor se refera la Biserica Ortodoxa. La recensamantul dat publicitatii in 2002, aproape 87% din populatia Romaniei s-a declarat de religie crestin-ortodoxa. Pe langa acestia, o prezenta de luat in seama, ca numar de adepti, o au romano-catolicii, reformatii, baptistii, adventistii de ziua a saptea sau membrii Bisericii Evanghelice Lutherane.
Daca privim strict din punct de vedere patrimonial, Biserica Evanghelica si forul superior, Consistoriul Superior Evanghelic, detin importante cladiri si domenii, in special in Ardeal si Banat. Problemele cauzate de retrocedarile de unitati de invatamant sau muzee nu au putut fi rezolvate nici in ziua de azi. Cel mai important obiectiv retrocedat este Muzeul Brukenthal, care a provocat o intreaga dezbatere. Biserica Evanghelica C.A. din România, si anume Comunitatea Evanghelica C.A. Sibiu, în calitate de proprietar, si Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A., în calitate de for tutelar, a solicitat, în baza dispozitiilor Legii nr. 501/2002, restituirea Muzeului Bru-kenthal, împreuna cu inventarul mobil trecut în mod ilegal si abuziv în anul 1948 în proprietatea statului comunist. Pe langa Muzeul Brukenthal, Biserica Evanghelica a mai solicitat alte cateva sute de imobile. Numai in judetul Sibiu au fost cerute statului roman peste 300 de cladiri care au apartinut Grupului Etnic German. Grupul Etnic German a fost singurul organism care a reprezentat, in perioada 1940-1944, comunitatea sasilor din zona Ardealului. A fost inscris in registrele vremii drept persoana juridica de drept international si a functionat si ca un partid N.S.D.P.A., ce facea propaganda politica imperiului nazist. In decursul timpului, Grupul a devenit un ansamblu de institutii ce se ocupa cu promovarea si imbunatatirea culturii si invatamantului german pe teritoriul Romaniei.
Un fapt interesant este ca si Biserica Evanghelica Romana are peste 227 de lacase de cult, majoritatea in zona de sud-est a tarii. Curios este ca exista biserici care au trecut peste rivalitatea intre culte si convietuiesc sub acelasi acoperis, cum este cazul celor trei biserici din Maramures care ii adapostesc atat pe greco-catolici, cat si pe ortodocsi.
Biserica fara de lege
Cultele din Romania nu se supun niciunui organ de control suprem. Practic, intre culte si Ministerul Culturii si Cultelor putem vorbi cel mult de o colaborare, nicidecum de vreun control, macar agreat de parti. De altfel, reprezentantii ministerului habar nu au ce legatura este intre culte si institutia pe care o reprezinta. Va rog sa ma sunati saptamana viitoare... acum sunt in munti si nu am semnal. Legea de care vorbiti abia a intrat in vigoare si nu as putea sa discutam pentru ca nu as putea sa va spun. Dar de ce nu intrebati mai bine cultele?, ne-a precizat scurt Stefan Ionita, director la Directia Relatii Culte, Serviciul Asistenta, Invatamant din Ministerul Culturii si Cultelor. Nici intre culte si reglementarile fiscale nu este vreo legatura, cu mentiunea ca nu se plateste niciun impozit. Art. 14. - (1) Fiecare cult trebuie sa aiba un organism national de conducere sau de reprezentare. (2) Unitatile de cult, inclusiv filialele lor fara personalitate juridica, se înfiinteaza si se organizeaza de catre culte potrivit propriilor statute, regulamente si coduri canonice. (3) Înfiintarea unitatii de cult trebuie sa fie comunicata, spre evidenta, Ministe-rului Culturii si Cultelor. (4) Unitatile de cult nou-înfiintate ca persoane juridice pot solicita si primi sprijin financiar, în conditiile legii. Art. 16. - (1) Cultele recunoscute pot folosi, în desfasurarea activitatilor lor, orice limba considera de cuviinta. Evi-denta financiar-contabila se va tine si în limba româna. (2) În relatiile oficiale cu autoritatile statului, cultele recunoscute folosesc limba româna potrivit Legii 489/2006, referitor la libertatea religioasa si regimul general al cultelor. Concret, doar organele judiciare vor putea sa-si arunce un ochi prin documente in cazul comiterii de contraventii sau infractiuni probate in instanta.
Garda Financiara, cu frica lui Dumnezeu
Din capul locului trebuie mentionat ca numai Dumnezeu poate vedea actele contabile ale fiecarui cult, deoarece Garda Financiara nu are nicio atributie in domeniu. In cazul in care se fac sesizari de catre cineva, procedura nu implica vreun control.De obicei, cand exista astfel de sesizari procedam la instiintarea respectivului for de conducere al bisericii, care ia masurile necesare, dar mai sus de atat este treaba lor. Potrivit legii, noi nu avem ce face. Nu intra in atributiile noastre, spun surse din Garda Financiara.
Nu in ultimul rand, Codul Fiscal se refera si la acest aspect si subliniaza, la articolul 42, lit. a, ca veniturile obtinute de unitatile de cult recunoscute in Romania sunt... neimpozabile.
Dumnezeu la Bursa...
Poate parea comic, dar nu este deloc asa. Oamenii lui Dumnezeu sunt implicati serios si pe Bursa. Nu va imaginati ca Biserica este listata si ca preotii fac slujbe zilnic doar pentru a creste valoarea actiunilor. Dar va putem asigura ca societatile unde actionari sunt arhiepiscopiile sunt listate la Bursa. Arhiepiscopia Ortodoxa Alba Iulia, de exemplu, apare ca actionar cu un pachet de actiuni de 5,74% din societatea VES SA Sighisoara, iar profitul pe 2006 a fost de aproximativ 1,2 milioane lei, potrivit Bursei de Valori Bucuresti.
Episodul bursier nu pare sa se termine aici. Mai multe fete bisericesti din cadrul comunitatii greco-catolice ne-au spus ca s-au primit sugestii in vederea acceptarii de actiuni la Fondul Proprietatea. In schimbul revendicarilor patrimoniale, evident.
... Si in show-biz
Sfintii parinti nu au rezistat nici ispitelor legate de mass-media. Oamenii Domnului au preluat licente prin care pastreaza echilibrul moralitatii, dar si al afacerii. La CNA se inregistreaza nu mai putin de 11 licente apartinand organizatiilor religioase, fie ca sunt culte sau asociatii ale cultelor.
La MICUL SAMARITEAN, detinatoarea licentelor audiovizuale este societatea AUDIO DELTA SRL, al carei actionar unic este Asociatia Misiunea Micul Samaritean. Membri ai asociatiei sunt Florin Pindic Blaj - presedinte fondator, Lidiana Pindic Blaj si Maria Simonca - membri fondatori. Consiliul director este format din Florin Pindic Blaj - director general, Anatolie Marandiuc - director executiv, Violeta Podoleanu - asistent executiv.
Potrivit Consiliului National al Audiovizualului, la RADIO TRINITAS detinatoarea licentelor audiovizuale este Mitropolia Moldovei si Bucovinei.
La RADIO VOCEA SPERANTEI si SPERANTA TV licentele audiovizuale sunt detinute de societatea SC DINAMIC AUDIO - SERV SRL, ai carei actionari sunt Biserica Crestina Adventista de Ziua a Saptea din România, Uniunea de Conferinte - actionar principal, cu 99%, si Asociatia Ascultatorilor Postului de Radio Vocea Sperantei (1%).
Pentru Radio VOCEA EVANGHELIEI, detinatoarea licentelor audiovizuale este societatea VOCEA EVANGHELIEI SRL, ai carei actionari sunt Cultul Penticostal - Biserica Lui Dumnezeu Apostolica (33,33%), Cultul Crestin Baptist din Romania - Uniunea Bisericilor Crestine Baptiste din Romania (33,33%) si Cultul Crestin dupa Evanghelie - Uniunea Bisericilor Crestine dupa Evanghelie (33,33%).
La RADIO LOGOS, licenta s-a acordat pentru societatea PRAXIS SRL, ai carei actionari sunt Arhiepiscopia Craiovei (95%) si Protoeria Craiova Sud (5%).
RADIO RENASTEREA este detinut de Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Vadului, Feleacului si Clujului.
Nici Arhiepiscopia Ortodoxa Romana de Alba Iulia nu se lasa mai prejos si a obtinut licenta audiovizuala pentru RADIO REÎNTREGIREA.
La fel de interesata de audiovizual este si Arhiepiscopia Tomisului, care detine licenta audiovizuala pentru RADIO DOBROGEA.
La RADIO LUMINA detinatoarea licentei audiovizuale este societatea DIDAHIA SEVERIN SRL, al carei asociat unic este Episcopia Severinului si Strehaiei.
La AGNUS, detinatoarea licentei este societatea MULTIRADIX SRL, ai carei actionari sunt Adorjani Laszlo (50%) si Eparhia Reformata din Ardeal (50%). RADIO ORTODOXIA este al societatii cu acelasi nume, al carei asociat unic este Asociatia Cultural-Crestina Ortodoxia. Consiliul de Conducere al Asociatiei Cultural-Crestine Ortodoxia(23 de membri fondatori) este compus din: Borsan Lica presedinte, Milotoiu Laurentiu - vicepresedinte, Diaconu Romica - secretar, Moceanu Ovidiu - membru, Puia Constantin - membru.
Campionii retrocedarilor
Daca ne aruncam o privire asupra retrocedarilor, ne dam seama ca, desi nu mai exista prea multi enoriasi, unele culte nu au niciun interes bisericesc, ci doar patrimonial atunci cand vine vorba de restituirea proprietatilor confiscate de comunisti. In anul 2003, Arhiepiscopia de Alba-Iulia si Fagaras a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, a depus la secretariatul tehnic al Comisiei pentru restituirea proprietatilor bisericesti 1.217 dosare cu documente referitoare la proprietatile revendicate. Din 2002 incoace, pe lista de sedinte a Curtii de Apel Alba procesele dintre Consistoriul Evanghelic Superior si autoritatile locale ale localitatilor din Ardeal sentintele se tin lant in favoarea Consistoriului. Din acest punct de vedere, Biserica Ortodoxa a avut mult mai putine cladiri de obtinut, dar mai multe terenuri si paduri. Cazurile cele mai cunoscute sunt la Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, unde sunt in curs de retrocedare paduri in suprafata de peste 100.000 de hectare (cu o valoare de piata de peste doua miliarde de euro), printr-o ordonanta de urgenta a guvernului Nastase, care a fost contestata de guvernul Tariceanu. Acum se cauta alte solutii legale pentru ca padurile sa ajunga fara greseli de procedura in proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor. Arhiepiscopia se afla de mai multi ani în litigiu cu statul român pentru retrocedarea a 192.000 de hectare de teren cu vegetatie forestiera. E adevarat, nu neaparat procesul de retrocedare este pus sub semnul intrebarii, ci modul in care sunt exploatate veniturile generate de aceste bunuri. Asa cum am mai mentionat, ele sunt neimpozitate si... necontrolabile.
tot articolul in Saptamana Financiara
s-auzim numai de bine! si
Raspunsuri
ardeiash spune:
quote:
Originally posted by b.nica
de fap[t care este problema ta?
io n-am nici o problema... dar tu?
si de drept: am "descoperit " acest articol ce mi s-a parut ca are niste vorbe de duh presarate pe ici pe colo.... unel fiind mari adevaruri.. mi-a placut si vi l-am impartasit si voua.. am gresit?
s-auzim numai de bine! si
Clover spune:
ardeiash, doar stii cum sta treaba ca nu ai venit pe forum recent. Aici nu e bine sa pui sub semnul intrebarii ce fac fetele preotesti, Basescu si sa spui ca esti de acord cu avorturile.
Pe mine ma fascineaza ce masini conduc preotii.
Keep the promises you make to yourself.
joxy spune:
Multumim pt. revista presei Ardeiash. Crezi ca ai putea sa mai triezi putin din multitudinea de articole pe care le copiezi pe DC ?
Cu respect,
G.
www.siteaudit.ro
simonadav spune:
Excelent articol,insa sa nu generalizam nu toate fetele bisericesti o duc la fel de bine,unii din potriva traiesc la limita de jos sacrificandu-si familia in sate si catune ,unde copiii acestora nici macar de scoala elementara nu se pot bucura[e vorba de clasele comasate],tocmai pentru a-si indeplini menirea.
Chuny spune:
Sau pt ca cu toate relatiile avute sau shpaga aferenta, nu au reusit sa gaseasca alta parohie Stiu ce vorbesc, caci am avut multi amici la teologie in Tm, plus ca am un caz in familie (prn alianta).
dar cum spui, sa nu generalizam caci exista si preotzi cu har
Nasterea ariciului junior Pozele mele Poze cu noi si Vladimir
ardeiash spune:
quote:
Originally posted by joxy
Multumim pt. revista presei Ardeiash. Crezi ca ai putea sa mai triezi putin din multitudinea de articole pe care le copiezi pe DC ?
Cu respect,
G.
www.siteaudit.ro
am sa incerc sa nu mai postez deloc.... vad ca mi se taie destul de des o aripa... sau chiar 2..
ps: insa mie chiar mi s-a parut reusit..si demn de amintit
s-auzim numai de bine! si
ralcat spune:
Mie mi se pare interesant articolul si ... tema pe care o pune.
Am intalnit multi preoti cu har, slava Domnului ca mai exista, am intalnit si preoti care daca n-au har au onoare, bun simt si demnitate, slava Domnului ca mai exista si astfel de oameni.
Dar, ce zice articolul cred ca mai degraba pune o alta problema super interesanta si cel putin controversata.
Raluca, leoaica cu Pui Nazdravan
xelanoimis spune:
Nici mie nu mi se pare ca problema articolului sunt preotii...
Iar problema veniturilor neimpozabile este bine de luat in discutie :)