Pensii private

Pensii private | Autor: DanaR

Link direct la acest mesaj

Haideti sa discutam cate ceva si depre pensii private suplimentare. Pe mine ma intereseaza subiectul.
Ati inceput sa adunati bani intr-un fond suplimentar de pensii? Unde este avantajos, sper sa nu intram la sectiunea reclame. Pur si simplu as vrea sa cunosc mai multe detalii despre acest subiect.
Si as mai vrea sa stiu ceva, daca sunt in concediu de crestere copil pot face o astfel de asigurare? Si mai ales daca nu mi se mai pare avantajos pot sista depunerile si sa incerc un alt fel de program de pensie la alta firma?
Pana acum am citi cate ceva dar ar fi bune niste polemici din care sa aflam lucruri cat mai interesante si folositoare din experientele celor mai cunoscatori decat mine si altii ca mine, inca necunoscatori in acest domeniu.

DanaR si baietii ei : http//www.ealbum.ro/danar/a165

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Dana,

eu am o asa ´´pensie privata´´ de vreo 5 ani.Mai exact e o asigurare de viata care la finalul celor 15 ani mi se plateste integral(suma asigurata) sau mi se plateste lunar,ca o pensie,pana la epuizarea sumei.
Avantajul este ca pe langa toate astea este si o asigurare medicala,protejandu-ma in caz de boala,accidente,etcDOAMNE FERESTE!
Daca in decursul acestor 15 ani ma razgandesc si nu mai vreau sa continui,exista un tabel cu sumele pe care le vei primi in momentul opririi.sume care depind de perioada ramasa pana la incheierea contractului.(nu sunt sume mari,pierzi putin,dar asta este)
Si sunt bineinteles in functie de prima ta de asigurare.

Alte detalii.....nu prea mai stiu.Un broker in asigurari te poate lamuri mai bine
Sau iti citesc eu din contractul meu.....de vreo 100 de pagini

bafta.

ladyJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marami spune:

quote:

Haideti sa discutam cate ceva si depre pensii private suplimentare. Pe mine ma intereseaza subiectul.
Ati inceput sa adunati bani intr-un fond suplimentar de pensii? Unde este avantajos, sper sa nu intram la sectiunea reclame. Pur si simplu as vrea sa cunosc mai multe detalii despre acest subiect.
Si as mai vrea sa stiu ceva, daca sunt in concediu de crestere copil pot face o astfel de asigurare? Si mai ales daca nu mi se mai pare avantajos pot sista depunerile si sa incerc un alt fel de program de pensie la alta firma?

DanaR si baietii ei :
quote:

Printre altele sunt consultant financiar la o firma de asigurari. Ca sa raspund unde este avantajos? Eu zic sa incepi prin a incepe sa ceri oferte si sa te uiti nu la cine iti da mai mult ci la cine iti garanteaza minimul pe care tu l-ai depus in decursul a "n" ani, la cine chiar iti da o despagubire in cazul in care ai optat si pentru asigurari suplimentare. Toti se bat in piept, ca fac ca dreg.... convinge-te intai ca o fac cu adevarat. Am o amica care a incheiat o asigurare doar pentru ca ...consultantul respectiv ajunsese sa o streseze zi de zi. Mi-am aruncat o privire pe contractul ei si nu mi-a venit sa cred ca a putut semna asa ceva. In sfarsit, poti sa iti faci o astfel de asigurare chiar daca esti in CIC, poti sa si sistezi dupa un anumit numar de ani (care difera de la asigurator la asigurator) si aici, iarasi atentie!!! sa poti recupera macar banii pe care i-ai dat plus dobanda aferenta acelor ani.

pozne-npoze
Cristiana, closca de pui Diana (29 sept.1991) si puisor Oana (18 iul.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DanaR spune:

Mare multumire pentru sfaturi. Sper sa fiu inspirata sa aleg ceea ce este mai bine pentru ca inteleg ca persoanele sub 35 de ani sunt obligate sa isi faca un astfel de contract sau cum sa ii spun pentru pensie suplimentara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anuska spune:

Cred ca faci confuzie!
Din cei 9% care se retin in prezent, 2% se vor vira la o firma de pensii private pe care o alegi tu (avand sub 35 de ani) pana in noiembrie (parca). Deci tu nu faci decat sa alegi societatea, nu platesti in plus. Asta daca nu vrei sa-ti maresti contributia personala, lucru care nu stiu cum si daca se poate face. Deci angajatorul transfera acesti bani!
Pb mea e ca oare aceste firme care vor fi agreate ce garantii ofera ca la pensie nu o sa fluier a paguba? (vezi cazul: "Dormi linistit FNI vegheaza".....)
Probabil ca mai incolo o sa inceapa o mediatizare mai intensa......

Poze noi cu familionu'
Poze la intoarcerea cu Teo(bb2) acasa De la botezul Teodorei Din parcul Tineretului

Povestea nasterii Anei 17.03.2000 si Povestea nasterii Teodorei(bb2) 8.10.2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana spune:

Vreau sa va intreb, pe voi v-a intrebat pana acum cineva de la locul de munca pentru ce fond vreti sa optati?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anuska spune:

quote:
Originally posted by Oana

Vreau sa va intreb, pe voi v-a intrebat pana acum cineva de la locul de munca pentru ce fond vreti sa optati?

Oana , mami de Paul (3 iulie 2002)

Ticker_Paul

Opinions are like Birthdays; everyone has one but you only care if it's your own

NU, pt ca asta se va face din august am inteles!

Poze noi cu familionu'
Poze la intoarcerea cu Teo(bb2) acasa De la botezul Teodorei Din parcul Tineretului

Povestea nasterii Anei 17.03.2000 si Povestea nasterii Teodorei(bb2) 8.10.2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DanaR spune:

Si cu mine care sunt acasa in crestere copil pana la anul in aprilie inca? Cum ramana? Ce posibilitate am eu sa aleg pentru care fond imi convine? Sau sunt obligata sa accept in momentul in care voi merge la servici fondul pentru care a optat firma, sau ma rog, majoritatea celor din firma?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anyc79 spune:

Si cei care sunt in somaj si cei care sunt in CIC au posibilitatea sa aleaga incepand cu august pana la 30 noiembrie un fond de pensii privat, urmand ca dupa ce incepe sa lucreze sa se vireze si cei 2%.
Este bine sa alegi in perioada de 4 luni fondul de pesnii pe care il gasesti avantajos, dar poti sa si muti banii acumulati la un alt fond de pensii pt ca vei avea posibilitatea anual sa verifici cati bani s-au strans. Daca faci aceasta mutare in primii 2 ani vei fi penalizat, in rest .. nu.
Legal vorbind, se face mare confuzie intre 2% si 2 puncte procentuale care se aplica CAS-ului de 9,5%.
Cat despre pensiile facultative: pilonul III si IV. Pilonul III inseamna ca este o contributie voluntara pe care o are fie angajatul, fie angajatorul fie amandoi, maxim 15% din salariu iar responsabilitatea platii o are angajatorul, Operational
Incepand cu 1 Iunie 2007.

Pilonul IV este o asigurare de viata cu componenta de pensie, voluntara.
Pilonul II de care se tot vorbeste, obligatoriu pt persoanele pana la 35 de ani si facultativ pt 36-45 de ani:
Contributie obligatorie
- Angajat

Responsabilitatea platii:
- angajatorul

Operational incepand cu 1 August 2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana spune:

quote:
Originally posted by anyc79
Responsabilitatea platii:
- angajatorul
Operational incepand cu 1 August 2007

Eu am intrebat inspectorul de personal de la mine de la servici si mi-a zis ca eu trebuie sa ma duc sa imi aleg un fond si sa imi platesc contributia, ei (angajatorul) nu face nimic. De asta v-am intrebat cine face hartogaraiele, noi sau angajatorul? Stiu ca nu este inca 1 august dar eu in august voi pleca in concediu si voiam sa imi rezolv problema asta sa stiu cum sa fac. Deci la mine la sv nu se agita nimeni pentru chestia asta cu pensiile private. In cazul asta va trebui sa ma duc eu singura sa imi platesc contributia la fondul pe care mi l-am ales, nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mariaa spune:

nu se agita pentru ca nu stiu inca
vor trebui cei de la contabilitate sa faca platile dar conform regulei, de pe acum spun 'nu stiu', 'nu pot' etc...
daca nu alegi TU vor alege guvernantii pentru tine dupa 30 nov.'07, deci fa-o !

Implica-te, spune celui de langa tine despre aceasta boala !
lyme suport romania
Si ei au dreptul la viata, semneaza si tu [/blue]

<< rabdarea este cheia fericirii >>

Mergi la inceput