Intrebare pentru forumistii ortodocsi

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Am si eu o intrebare: de ce preotii ortodocsi se imbraca in negru? care este semnificatia ?

O alta nelamurire: am aflat despre o doamna ortodoxa care a tinut tot postul Pastelui, s-a spovedit, dar i s-a refuzat Impartasania pe motiv ca sotul ei este evreu. De ce aceasta oprire ????

Florinutza, imi cer iertare ca am intrat peste subiectul tau, mai ales ca n-are legatura cu problema ta, insa are legatura cu titlul si n-am vrut sa mai deschid un subiect special pentru nelamuririle mele.

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

Nu se poarta doar vesminte de culoare neagra. Inca din primele veacuri crestine s-au purtat piesele vestimentare care se poarta si acum, in alb la inceput (simbol al bucuriei si curatiei), apoi din sec. IV- purpuriu sau negru (simbolizeaza smerenia, umilinta, cainta, tristetea), rosu- care simbolizeaza sangele varsat de Domnul si de martirii Lui, uneori verde ca simbol al nadejdii in fericirea vesnica.
In ce priveste spovedania, aceasta este tainica, doar preotul si femeia stiu de ce nu a primit dezlegare la impartasanie. Daca este doar pentru motivul ca sotul ei este evreu, este simplu: nu sunt casatoriti religios, pt ca cele doua religii nu permit o unire in fata lui Dumnezeu, iar casnicia fara casatorie religioasa este una reala doar dpdv social, neavand insa binecuvantarea lui Dumnezeu ca Taina se considera adulter. Doamna respectiva a primit poate si un canon prin care ea in mod personal sa-si arate si demonstreze iubirea si smerenia in fata lui Dumnezeu si dorinta de a se impartasi cu El. Daca a marturisit religia sotului ei, atunci poate ca in sufletul ei a stiut ca ii lipseste Biserica lui Hristos in familie, in casa, in casnicie. Eu cred ca fiecare om are greseli, mai mari sau mai mici, dar cu sarguinta si rabdare putem lua iertare si mila de la Dumnezeu.
Daca mai ai intrebari, iti raspund cu placere, in masura in care ma pricep si eu.

Mari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Mari, multumesc pentru raspunsuri. Nu m-am lamurit inca complet.
In ceea ce priveste vesmintele preotilor, nun sunt sigura daca am inteles bine: ai spus ca ei mai poarta inca si vesminte albe, rosi si verzi? cand, cu ce ocazii?

Cat despre problema cu spovedania, nu stiu mai multe amanunte si e foarte posibil sa fie asa cum zici cu privire la casatoria lor. Insa nu am inteles daca oprirea de la Impartasanie este doar una temporara sau pentru totdeauna-adica atita timp cat nu se va casatori religios cu sotul ei-implicit pana nu va trece el la ortodoxie?

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by Elena

In ceea ce priveste vesmintele preotilor, nun sunt sigura daca am inteles bine: ai spus ca ei mai poarta inca si vesminte albe, rosi si verzi? cand, cu ce ocazii?Cat despre problema cu spovedania, nu stiu mai multe amanunte si e foarte posibil sa fie asa cum zici cu privire la casatoria lor. Insa nu am inteles daca oprirea de la Impartasanie este doar una temporara sau pentru totdeauna-adica atita timp cat nu se va casatori religios cu sotul ei-implicit pana nu va trece el la ortodoxie? _"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Preotul are haina neagra (sutana) pe care o poarta in general, dar la slujbele in Biserica,peste sutana,imbraca haine de diferite culori, in functie de sarbatorile anului bisericesc.Referitor la a doua intrebare-doar doamna respectiva si duhovnicul ei cunosc raspunsul.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica blogul meu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

quote:
Originally posted by Elena

In ceea ce priveste vesmintele preotilor, nun sunt sigura daca am inteles bine: ai spus ca ei mai poarta inca si vesminte albe, rosi si verzi? cand, cu ce ocazii?

Irina a dat un raspuns foarte bun. Din cate stiu, vesmintele au fost albe la inceputurile crestinismului, adica complet albe
Cat despre problema cu spovedania, nu stiu mai multe amanunte si e foarte posibil sa fie asa cum zici cu privire la casatoria lor. Insa nu am inteles daca oprirea de la Impartasanie este doar una temporara sau pentru totdeauna-adica atita timp cat nu se va casatori religios cu sotul ei-implicit pana nu va trece el la ortodoxie?

Se poate sa fie o oprire temporara, asta doar preotul stie.

Mari

Mergi la inceput