Intrebare pentru forumistii ortodocsi

Intrebare pentru forumistii ortodocsi | Autor: florinutza26

Link direct la acest mesaj

Buna,am si eu o nelamurire.
Am o prietena din copilarie care pe cand eram adolescente si/a schimbat religia si s/a botezat ca Martor al lui Iehova.Dupa acest eveniment parintii mei mi/au interzis sa o mai frecventez,mai ales pt ca incercase sa ma convinga si pe mine sa lepad credinta ortodoxa,dar multumita parintilor mei ,nu a reusit.Treptat insa si eu am inceput sa o evit pt ca ma convinsesem ca nu e bine sa las credinta in care am fost nascuta,iar ea devenea de fiecare data tot mai insistenta cu teoriile ei,deci nu mai era discutie prieteneasca in care sa nu pomeneasca de iehova.Si la un moment dat,chiar ne/am despartit,mai ales ca eu am aveam de dat bac/ul si nu am mai avut timp de altceva.Apoi eu am mers la facultate,m/am casatorit,am facut 2 copii si nu am mai avut de a face cu ea,cred ca mai bine de 10 ani.
De vreo luna insa,intalnindu/ma cu ea intamplator prin oras,mi s/a facut mila de ea pt ca imi spusese ca dupa ce a terminat liceul a lucrat in diverse fabrici in mediu toxic care i/au ruinat sanatatea,ea suferind si cu glanda tiroida ,care i/a agravat multe problme.In tot acest timp nu se casatorise si a ajuns ca la 30 de ani sa fie inca virgina,locuieste de mila in casa unei "surori de relie",de mancat mananca la bunicii ei,ortodocsi,care ii mai dau si ceva bani pana una ,pt ca momentan nu mai are serviciu.
Si atunci eu am invitata/o acasa la mine si ca sa o ajut i/am propus ca in schimbul a unei mici sume de bani,a unei mancari calde si altor mici servicii,sa vina sa ma ajute prin casa ,in special la calcat.
Intrebarea mea este:gresesc primind/o in casa?
Pt ca in biblie scrie anumite lucruri pe care le/am citit eu,am ajuns la concluzia ca cu astfel de oameni nu trebuie nici sa stam la masa.
Insa eu ma gandesc totusi,ca o crestina ce sunt,ca nu fac nci un rau ,doar imi ajut aproapele.
Voi ce ziceti?
Ati avut experiente similare?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns zepellina spune:

Eu cred ca este bine sa o ajuti cum poti, este crestineste, omeneste dar pui aceasta limita intre voi: religia. Sa nu mai pomeneasca nimic, e treaba ei ce crede. Bona fetitei mele este alta religie, nici nu stiu cum se numeste. Crede cu tarie in D-zeu, Isus, este aproape perfecta pt copil si ce are de facut dar are aceasta limita. Nu vorbim despre religie, ea e la job (ne-am contrat de cateva ori) iar fetitei ii inspira puterea rugaciunii catre Isus, dar ft rar, nu face caz din asta (nu m-a deranjat).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Criss75 spune:

Nu gresesti cu nimic, sigur ca asta nu te obliga la nimic, o ajuti ca si cum ai ajuta pe oricine. Asta nu inseamna ca trebuie sa-ti schimbi convingerile.
Si eu am ajutat cand am avut ocazia, chiar si persoane pe care nu le cunosteam. Sa stii ca iti da un sentiment placut, faptul ca poti sa faci un bine, oricat de mic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

Milostenia nu se face doar pentru unii, poti ajuta un om si daca are alta religie, culoare, etnie, etc.
Ajut-o cat de mult poti, asa cum Dumnezeu ti-a rasplatit tie iubirea fata de El, nu este obligatoriu sa intrati in discutii legate de religie. Puterea ta si loialitatea fata de religia ta se vad si mai bine stand la masa cu cei de alta religie, decat ferindu-te de ei.
Nu trebuie sa ne mandrim, toti facem greseli, este tot cu voia lui Dumnezeu, faptul ca v-ati reintalnit, poate pentru ca ea sa aiba un sprijin in tine, iar tu sa castigi cununa in ceruri prin fapte bune.
Vezi pildele din Noul Testament, legate de minunile pe care Domnul le-a facut celor de alt neam/ religie.

Mari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nemary spune:

si eu cred ca este bine sa o ajuti si asa cum foarte bine ti-au raspuns si fetele, cel mai bine este sa nu aduci in discutie religia.

Mari

Daca ai vointa, poti sa muti si muntii din loc.Daca ai creier, ii lasi acolo, ca nu te deranjeaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DARAEL spune:

Sfatul meu de om batran, care am vazut multe: nu o primi in casa sub nici un motiv !!!

Nu numai ca nu o sa o ajuti in aceste momente, dar muuuulte probleme vei avea daca nu asculti acest sfat.

Daca esti atenta la ce iti spune Sufletul si bunul tau simt, vei vedea ca acelasi lucru il simti si tu, ca nu trebuie sa o iei in casa.

Pace tuturor !

DARAEL
Fericit Non-Stop
www.geocities.com/dara2el/" target="_blank">27 grame de Sanatate pura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marci spune:

Darael, suna infiorator avertismentul tau, nu crezi ca exagerezi?
Mie personal nu-mi plac astia de la Martorii lui Iehova pt ca sunt f insistenti si forteaza limitele bunului simt in incercarea lor de a te converti.
Daca stabilesti clar conditiile in care ii acorzi ajutorul este ok, nu vad de ce sa-ti faci probleme.
Eu i-as face o lista cu aceste conditii si i-as da-o acasa spre studiu, cu mentiunea ca daca incalca vreuna voi pune punct.
Dumnezeu ne indeamna la dragoste, nu la ura!
Daca simti ca prezenta ei iti rapeste linistea, altfel se pune problema.
Eu am intalnit o tipa fanatica care ma bulversa dupa fiecare intalnire si am pus capat relatiei. Ultima chestie de care voia sa ma convinga era ca la noi pe Biserica topaie dracii, ca ei ii vad, dar noi nu-i putem vedea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

Eu cred ca fiecare merita bunavointa pana la proba contrarie. Nu spune nimeni sa o bagi in patul tau, , ci doar sa o ajuti atat cat poti tu. Daca simti ca incepe sa intreaca masura, esti perfect indreptatita sa decizi daca este mai bine sa inchei relatia cu ea. Dar, daca pana acum nu a facut nimic rau, si pastrezi totul intre niste limite clare, nu vad pentru ce sa fim asa de vehementi.
Tu esti cea care face cartile, de tine depinde ce fel de ajutor alegi sa oferi, in ce consta el, cat timp dureaza, etc

Mari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zepellina spune:

quote:
Originally posted by DARAEL

Sfatul meu de om batran, care am vazut multe: nu o primi in casa sub nici un motiv !!!

Este un punct de vedere, daca stau sa ma gandesc...parca are dreptate Darael, prea e ciudata fata asta...si insistenta. Nu inseamna ca ii faci rau daca nu o primesti in casa.
Sa mature strada in aer liber daca vrea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bagoiu spune:

E destul de delicata situatia. Eu nu pot sa zic nici DA nici NU. Argumnete se pot aduce si de o parte si de alta. Mai bine mai gandeste-te. Stiu ca pr Cleopa spunea ca martorii lui Iehova sunt cei mai periculosi, ca o discutie cu ei nu lasa in sufletul tau decat tulburare. Mai vorbeste cu ea, vezi cum mai gandeste. Eventual vorbeste si cu un preot.

Maica Domnului sa-ti dea gandul cel bun!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carlin21 spune:

Pai daca nu i-au crescut coarne, gheare si nu mushca, eu cred ca pt serviciile mentionate ai putea-o primi totusi.

Acuma pe bune, sa mor daca inteleg atitudinea asta de a sta deoparte de oameni care au ceva diferit de tine.
Asta cred ca si din cauza ca am crescut intr-un spatiu cu mai multe etnii, si religii, astfel ca am putut sa-mi dau seama ca sunt oameni si ei, cu 2 maini, 2 picioare, etc etc.....
Iar prin natura meseriei mele nu pot si pace sa vad diferit un om care are alta religie decat a mea.
Mie religia mi se pare o chestie intima , si depinde de tine cat ii permiti sa intre pe acest taram.
Dar daca e vorba de ajutat in casa contra cost, tu avand avantajul ca o cunosti nu vad absolut nici un impediment.
Tu stabilesti regulile.
Da-i o mana de ajutor, nu stiu daca a aderat doar ea din familie la religia aia in adolescenta sau impreuna cu parintii, dar daca s-a dus numai ea, probabil a avut unele lipsuri, neimpliniri in familie si cauta ceva mai bun, iar odata intrata acolo i-au cam spalat aia creierul.
Mi-a placut foarte mult ce a scris Marilena asa ca subscriu total:

quote:
Originally posted by Marilena12

Milostenia nu se face doar pentru unii, poti ajuta un om si daca are alta religie, culoare, etnie, etc.
Ajut-o cat de mult poti, asa cum Dumnezeu ti-a rasplatit tie iubirea fata de El, nu este obligatoriu sa intrati in discutii legate de religie. Puterea ta si loialitatea fata de religia ta se vad si mai bine stand la masa cu cei de alta religie, decat ferindu-te de ei.
Nu trebuie sa ne mandrim, toti facem greseli, este tot cu voia lui Dumnezeu, faptul ca v-ati reintalnit, poate pentru ca ea sa aiba un sprijin in tine, iar tu sa castigi cununa in ceruri prin fapte bune.
Vezi pildele din Noul Testament, legate de minunile pe care Domnul le-a facut celor de alt neam/ religie.
Mari

Marilena

Mergi la inceput