Un curcan de Craciun... ce fac???
Raspunsuri - Pagina 2

kid2003 spune:
Gata, am gasit reteta originala a curcanului...Ina si Rodica, eu am tot schimbat umplutura, anul trecut a fost cu mere, dar v-o dau pe cea originala.
Ingrediente:
1 curcan de aprox. 5 kg, cu maruntaie umplutura (vezi reteta separata)
2 morcovi, taiati bucati ? 3 cozi de telina, taiate bucati ? 250 g costita, taiata felii subtiri si inguste
12 frunze de salvie (le puteti cumpara de la "Plafar")
150 g unt, topit
1 bucata mare de tifon, pus dublu
Mod de preparare: Impachetat si copt in tifon imbibat cu unt, curcanul va deveni fraged si mai gustos ca niciodata!
1 - Preincalziti cuptorul la semnul 5/190?. Introduceti umplutura prin partea superioara (pe la gat) si pliati pielea gatului dedesubt, sub spate, fixand-o cu scobitori. Legati curcanul, urmand procedeul indicat mai jos si cantariti-l, pentru a calcula timpul de coacere. Socotiti 25 minute pentru fiecare 500 g, plus inca 30 minute.
2 - In tava, asezati doua folii de aluminiu, incrucisate, presarati morcovii si telina, iar deasupra puneti curcanul, cu pieptul in sus. Acoperiti pieptul curcanului cu fasiile de costita, asezate in forma de gratar, si cu frunzele de salvie. Topiti untul, luati vasul de pe foc si inmuiati complet bucata de tifon. Inveliti pieptul si pulpele curcanului cu tifonul astfel imbibat (tifonul va tine loc de i"stropirei" in timpul coacerii). Dati la cuptor, conform timpului calculat. Cand este gata, indepartati tifonul si ungeti friptura cu sosul din tava. De ce legam si invelim curcanul? Legarea permite pastrarea umezelii, impiedicand craparea pielitei la incheieturi. Legati picioarele impreuna cu tartita si lasati aceeasi lungime de ata si de o parte, si de cealalta. Treceti aceasta ata pe sub pasare, in ambele parti, peste aripi, incrucisati ata pe sub gat, apoi reveniti si legati la punctul de pornire. Se stie ca este incomod sa tot i"stropestii" curcanul in timpul coacerii, pentru ca friptura sa fie frageda si suculenta. Cea mai buna metoda in acest sens este de a inveli pasarea cu o bucata de tifon, pusa in doua si imbibata cu unt. Decongelare Retineti ca, inainte de a-l gati, curcanul trebuie sa fie complet decongelat, pentru ca, altfel, carnea nu se patrunde uniform. Deci, scoateti-l din ambalaj, puneti deoparte maruntaiele, apoi inveliti-l cu folie filmogena. Curcanul se poate decongela in frigider sau la temperatura camerei.
Umplutura pentru curcan
Ingrediente:
2 linguri ulei
2 cepe, tocate marunt
ficatul curcanului, tocat marunt
4 linguri patrunjel proaspat, tocat
2 linguri tarhon proaspat, tocat
2 mere, curatate de coaja, rase
200 g castane coapte, curatate de coaja, taiate (optional sau un mar-doua coapte)
250 g carne pentru carnati (sau scoasa din carnati proaspeti)
150 g pesmet
2 oua, batute
25 g unt, topit
Mod de preparare: Caliti ceapa timp de 5 minute, adaugati ficatul si continuati sa prajiti timp de 2-3 minute. Luati vasul de pe foc si lasati sa se raceasca putin. Puneti compozitia intr-un bol mare si amestecati cu verdeata, merele, castanele, carnea de carnati, pesmetul si ouale. Adaugati untul, sare si piper din abundenta si amestecati pentru omogenizare.
