Un curcan de Craciun... ce fac???

De Craciun primesc un curcan... ma rog, zilele astea. Ce fac cu el?
In afara de racitura (care am incercat-o si stiu ca este f. buna) altceva nu stiu ce sa mai fac.
Voi cum gatiti si mai ales ce gatiti din curcn???
"O viata fara dragoste este asemenea unui an fara primavara."
Raspunsuri

crista-s spune:
Din ce am salvat si eu pe calculator, reteta scrisa de Laura Takacs si alte fete americance mai demult :
- se pune curcanul in saramura ( apa cu sare ) macar de azi pe miine ..
- se pune curcanul in tava unsa cu ulei si putin unt, cu vin, si condimente boabe de piper , cimbru , ienibahar , rosmarin... ce iti place... acoperit cu folie de aluminiu sau daca ai ppunga speciala de friptura il pui in punga in prima parte a coacerii
- in interiorul lui pui macar 1 mar intreg
- se coace la cuptor la foc mic pentru vreme indelungata, il incerci cu scobitoare dupa 1 ora ( acum depinde de cit de mare e .. poti sa il tii si mai mult la cuptor)...
- in timp ce e la cuptor il mai ungi/umezesti cu zeama pe care o lasa ..
- la sfirsit ridici temperatura in cuptor ca sa se rumeneasca frumos...


ina78 spune:
Am inteles ca e f. mare, are peste 5 kg si nu cred ca-mi va incapea in cuptor. abia imi incape un pui mai mare.
Deci probabil doar o parte se va transforma in friptura.
Cred ca pieptul.
Si suna f. bine reteta...
Dar cu restul ce fac...??? Va rog sa nu-mi spuneti supa sau ciorba, ca nu prea mincam.
"O viata fara dragoste este asemenea unui an fara primavara."


crista-s spune:
Faci pt craciun pieptul .. dar sa il stropesti mai cu darnicie cu unt topit .. si sa il coci acoperit dlar la sf fara folie ca e destul de fad pieptul curcanului...
din picioare pe care eu le cumpar de obicei, fac absolut orice ..
** am dezosat intins carnea pe masa si am batut-o ca pe snitele, a devenit o foaie maricica pe care am umplut-o cu diverse , rulat-o , legata cu ata, rumenita mai intii in vas pe aragaz si apoi cu vin si condimente la cuptor ...
** la fel ca mai sus dar in loc sa umpli cu legume prima oara pui un strat de spanac oparit si pisat, amestecat cu pu, parmezan ras si piine inmuiata in lapte si stoarsa si peste carne tocata aromatizata cu ce iti place ... rulezi si pui la cuptor .. cind tai iese o super rulada ...
** pusa asa intreaga in tava cu cartofi curatati si intregi ( netaiati ) caci piciorul se coace cam intr-o ora sau chiar cartofii opusi in tava mai pe la jumatatea a 2 a timpului de coacere , doar cu sare grunjoasa, ulei si rozmarin .. la cuptor ... e reteta mea preferata
** din carnea dezosata mai tai felii si fac snitele ... sau cuburi si faci tocanita ... tocata pt chiftele ..
Dupa parerea mea e partea cea mai gustoasa ( piciorul , partea superioara).
din aripi fac piftie ( sa ai niste gelatina linga pt orice eventualitate in caz ca nu se incheaga asa bine .. anul trecut s.a inchegat, anul asta o voi amesteca cu un adidas de porc dar nu toata lumea o accepta amestecata .. )
din spinare evident ciorba chiar dc nu ai vrea sa auzi dar e tare buna ..



ina78 spune:
Suna f. bine. Pieptul fiind atos, se face la cuptor?
Ok...
Sa recapitulez, aripi racitura, piept cuptor.
Copanele tot la cuptor sau desfacute si facute snitele (am o reteta de snitele super... amestecate: oua, faina, delikat, mustar, mai groasa ca o maioneza).
"O viata fara dragoste este asemenea unui an fara primavara."


crista-s spune:
Ina si eu una si mai si... bati albusul spuma si il amesteci galbenusul si faina si apoi treci carnea prin maglavaizul asta .. sa vezi ce crusta umflata si pufoasa ramine pe snitel ... poti pune si mustar sau poti unge carnea cu mustar inainte de a o trece prin maglavais ...
Piepul se coace bine ( acoperit in prima parte si din cind in cind uns cu unt si/sau sos -zeama lasata de fiptura ... ) ... doar ca e mai fad la gust ( in comparatie cu picioarele ... dar alea nu sunt asa aratoare pe masa pt musafiri).


Rodica spune:
Delicios!!! Multumesc fetelor! Acum stiu ce sa fac cu ANIMALU'
Pupici si un Craciun Fericit!!!


bebe03 spune:
eu din pieptul curcanului fac fie snitele, si ies multe si bune, fie il toc impreuna cu gusa (care e de obicei grasa) si fac sarmale sau chiftelute, la cuptor nu iese grozav ca e foarte fad, mai degraba fiert , taiat cubulete si facut cu sos sau ciulama, picioarele sunt bune friptura sau rasol, de fapt poti sa-l portionezi, bucati potrivite, sa-l fiebi in kukta si sa-l servesti cu mujdei si muraturi daca ai musafiri, in zeama de la fierbere iese un pilaf super gustos
nicol


kid2003 spune:
Rodica, iti dau un pont...eu fac de 3 ani curcan de Craciun ca ai mei nu mananca porc...Am descoperit in sfarsit reteta care il face super si deloc atos sau tare. Secretul este sa il ungi bine cu unt, apoi pui ce mirodenii iti plac, apoi invelesti bine pieptul curcanului cu feliute subtiri de bacon. Peste tot. Apoi iei o fasa sterila din tifon, o inmoi bine in unt topit si infasori curcanul in ea, eu am gatit curcan intreg (tot asa mare, al meu a avut anul trecut 6 kg). L-am impachetat in tifon cu unt peste tot, arata ca o mumie egipteana. L-am stropit cu belsug cu unt topit peste tifonul deja imbibat in unt si l-am bagat la cuptor pentru cateva ore, vreo 5 sau chiar 6.
Iese absolut demential!!! Nu iti vine sa crezi, poti sa faci dupa metoda asta numai pieptul. Baconul se usuca si lasa zeama sa intre in pieptul curcanului care devine insiropat si foarte aromat, iar tifonul cu unt il impiedica sa se usuce. Cu toate astea el iese rumenit, nu fiert...e o minune.
inauntru il umpli cu ce vrei tu. Eu am facut un maglavais din ficat fiert, cu pesmet, mirodenii, plante aromatice, stafide si mere coapte pe care le-am scos inainte de servire, dar cine a vrut a putut lua si din umplutura.

