nastere in State (NY)??

nastere in State (NY)?? | Autor: AB

Link direct la acest mesaj

Tocmai am aterizat la aprox. sapte luni de sarcina in State, NY,Long Island. Pana acum mi-am facut controalele in Franta si de o saptamana sunt super derutata.
Avem o asigurare buna, toti par sa fie satisfacuti de ea, dar nimic nu prea seamana cu ce stim noi si as vrea sa stiu mai multe (cand se face ecografia pentru a se detecta pozitia finala a bebeului, daca nu-i cu capul in jos fac radiopelvimetrie ca sa decida ce fel de nastere, cat te spitalizeaza .. si tot asa).
Tot ce stim e dupa moda franceza, care nu-i prea populara acum pe aici.

Help!



Andreea

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Draga AB, n-am nascut in NY, ci intr-un stat vecin, poate fetele din NY te pot ajuta cu informatii mai precise: spital, doctori, etc. Dar iti pot spune cum a fost ptr mine. Eu am avut PPO deci mi-am putut alege spitalul, doctorul. Sint doua moduri aici in care functioneaza medicii: intr-un grup de in general 3 doctori (avantaj: cineva iti va raspunde tot timpul la telefon, dezav: pierzi ceva din intimitate), sau cite un doctor individual desemnat (avantaj: iti cunoaste istoria de sarcina, etc dezav: poate avea concediu taman cind nasti tu). Eu am ales prima varianta. Cel mai important este insa sa fie spitalul bun (si in NY sint o gramada) iar sectia de nou-nascuti sa fie cea mai tare din parcare, technica, aparatura, etc. Alegeti un pediatru inainte de a naste pentru a putea veni si vedea bebeul imediat dupa ce nasti ca sa-l cunoasca pe mai departe. Daca nu stii un pediatru bun, intreaba asistentele de la cabinetul ginecologic pe cine folosesc ele ptr copilul lor (doar ele stiu...).
Si cel mai important: fa-ti o lista de intrebari care te macina: despre eco, despre procedura de nastere, daca poti vizita spitalul unde vei naste, care sint regulile in spital, cum e camera in care vei sta dupa, unde va sta copilul, daca tatal are voie sa doarma cu tine de ex. adica tot ce te roade si apoi intreaba-l pe doctor toate. Iti va raspunde cu siguranta si-ti va da si alte amanunte.
Mult succes, o sarcina si o nastere usoara,
Andrada

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Andrada,

multam mult de tot. Habar n-aveam ca poti sa ai si alta optiune decat medicul tau ginecolog. Cred ca voi alege si eu solutia cabinetului cu trei doctori. Tu stii daca spitalele universitare sunt bune pe aici?
Stam de fapt in Long Island, destul de aproape de spitalul universitar din Stony Brook. O sa mai intrebam prin jur poate, poate ne lamurim cum e cu spitalul. Fetelor e cineva pe aproape?

Iar la pediatru nici nu ne-am gandit sa fiu sincera. In Franta mi-au zis ca voi sta vreo 10-12 zile in spital si dupa ce s-a nascut bebeul functie de probleme sau de lipsa lor sa aleg pe cineva...
De fapt in State cat stai in medie daca nasti fara cezariana? Apuca sa se usuce rastul cordonului ombilical pana pleci? Asta chiar am intrebat, dar mi-au raspuns asa de evaziv cum ca depinde de nu stiu cati factori.



Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Uite un link cu un spital F bun din Long Island : http://www.northshorelij.com/visit/h_manhasset.htm
Mi l-au recomandat doua femei care au nascut acolo.
Si ca sa-ti raspund la intrebare, eu am stat doua zile in spital (dupa ce nasti si nu e inclus travaliul) si cam asa se sta pentru o nastere normala fara complicatii. Evident ca buricul nu apuce sa cada, dar nu-i bai mare crede-ma (dai cu putin alcool in fiecare zi si cade in citeva zile, la al meu a durat mai mult cam 2 saptamini). Daca ai cezariana stai cam o saptamina. Daca apar complicatii (Doamne fereste!) te tin atit cit ai nevoie.
Cu pediatrul dupa cum ti-am spus aici e moda sa ti-l alegi dinainte, astfel ca mai tirziu va fi familiar cu fisa bebeului de sanatate. Inca ceva, dupa ce nasti o sa ai citeva ore in care se arata lauzelor modul in care trebuie sa aiba grija de bebeu. Nu te sfii si intreaba tot ce-ti trece prin cap. In general asistentele au mai mult timp decit doctorul asa ca le mai poti intreba si pe ele, te vor trimite la doctor daca intrebarea le depaseste,
Andrada

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns parpalak spune:

Cit despre analize, eco si alte alea, nu stiu cum e in state, dar in Canada, daca nu intrebi nu ti se spune niciodata mai mult decit "totul e OK".. Iar analizele nu sint decit alea de tensiune, pipi si centimetru. Mie in saptamina 32 mi-a facut un eco mai detaliat, dar nu mi-a spus daca-i pentru stabilirea pozitiei bebeului sau ca asa i-a venit lui (doctorului)..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Multam fetelor,

ma uit dupa spital Andrada si am bagat la pacatana sa ma uit dupa pediatru. Mda, daca in spital se sta doua zile in mod normal, e clar ca trebuie totul reglat de dinainte.

Domne, da expeditivi mai sunt. Vorba ta Parpalak noi ne-am socat dupa primul control aici, cand ne-au pasat de la o asistenta la alta si intr-un final doctorul recomandat de mai multi colegi americani ne-a suras dulce si a zis... totul e ok. Si pana sa ne trezim, fixam urmatorul appointment.

Nu eram ingrijorati deloc, doar facusem cu putin timp in urma ultimele teste in Franta si palavragisem de zor intreband tot ce puteam. Si vorbeau mai mult doctorul si ecografista decat noi. Zau!
Pe langa explicatul in detaliu al fiecarui test, mi-au explicat si cum sa dorm mai bine ca sa asiguri o circulatie venoasa aproape de normal si dupa luna a sasea, cum sa masez crema pe burtica ca sa nu fac (prea multe) vergeturi.. desi nici prin cap nu-mi trecuse sa le pun asa intrebari amuzante .
Veneam cu sacul de sfaturi si unele treburi erau institutionalizate bine, adica bolile infectioase mari de tipul toxoplasmoza, listerioza si "cytomegalovirus" aveau semnalmentele si modalitatile de prevenire imprimate si date fiecarei vizitatoare rotunjoare a cabinetului.

Acum m-ati lamurit insa trebuie fac listuta cu intrebari si sa incerc sa capat raspunsurile. Ok, ma voi stradui sa devin la fel de eficace ca si ei!
Asa ca va mai bat la pacatana nitelus. Cand fac pe aici a treia ecografie (cea de determinat pozitia)? Adica Parpalak ei nu o fac standard? Trebuie sa o ceri tu, daca vrei?





Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns parpalak spune:

Nu prea stiu care-i standardul, ca sa zic drept. Pot sa-ti zic ce mi-au facut mie: una la 9 saptamini cind am vazut o aluna, una mai amanuntita la 19 saptamini, cind mi-au dat si-o poza cu un contur vag de bebe si una la 32 de saptamini. Nu mi-au zis, la fiecare, decit ca-i OK. La aia de 19 au zis ca nu se vede daca-i baiat sau fetita. La aia de 32, dupa ce-a iesit doctorul am copiat pe o bucata de hirtie dimensiunile lui bebe si dupa aia m-am documentat pe internet despre bebei mari - ca de-asta avem. La 36 mi-a mai facut una si dupa ce-am intrebat de vreo 3 ori mi-a zis ca-i cu capu'n jos si ca are 3 kile jumate. Dupa aia am mers saptaminal dar nu mi-au mai facut nici una si se pare ca-i cam clar unde-i capu'.. Desi mie nu mi-e clar cind s-a intors, ca-n saptamina 32 ramasesem cu impresia ca-i cu capu'n sus.
Cit despre toxoplasmoza si altele de-astea, habar n-am daca mi-au facut sau nu analize, iar acuma cred ca-i cam tirziu sa intreb, ca taman am intrat in saptamina 40. Acum doua saptamini am mai facut un test dupa streptococi B (adica asa cred eu, dupa ce-am mai citit), doctorul mi-a dat numai o de-aia care seamana cu o de-aia de te cureti in urechi, bagata intr-o eprubeta, si mi-a zis sa i-o aduc cu secretie vaginala pe ea. (Singurul control ginecologic a fost la saptamina 9, asa ca habar n-am daca am col lung sau scurt sau de care fel - sau ce naiba se afla la controalele ginecologice). Saptamina trecuta a fost in concediu asa ca n-am apucat sa intreb, dar saptamina asta sper sa nu uit. Cred ca astia se si bazeaza foarte tare pe uitucenia gravidutelor. Si nu stiu alti doctori cum sint, dar al meu o ia la fuga de cite ori intreb ceva, imi raspunde cu mina pe clanta si cu un pas afara.. Alta teorie pe care am auzit-o apropos de tratamentul asta e ca sa nu intre in procese daca apuca sa-ti zica ceva si se dovedeste a fi altceva.. Ceea ce mi se pare o timpenie, la o adica poate oricind sa-ti zica .. aia e, in procent de x%..
Asa ca, cel mai bun raspuns pe care pot sa ti-l dau e ca ce-am scris mai sus are sanse mari sa fie cit de cit standard pentru urmarirea unui bebe mare..
Cit despre eco la cerere, in cabinetul doctorului nu-i decit un afis mare care zice cit costa eco de stabilire a sexului bebeului (fara garantii).
Da' ma gindesc ca totusi n-or fi asa de inapoiati incit sa ajungi aproape de nastere si sa nu stie in ce pozitie e fatul.. Desi gurile rele zic ca e posibil sa se-ntoarca chiar inainte de nastere. (nu dau si procentul..)
Cu listuta cred ca e o idee buna - eu am uitat mereu sa fac una :) Plus ca mie imi trebuie si sa iau notite, ca multe lucruri sint noutati si nu le pricep chiar asa din prima..
Succese si mai tine-ne la curent.

P.S. Poate sint eu mai inconstienta, dar eu nu tin foarte neaparat sa fie medicul meu la nastere. Am toata increderea in echipa de garda (vezi sus pomenitele procese de mal-practice). Dar mi-ar fi placut sa pot sa le zic, bai, vedeti ca am aia sau ailalta si in functie de asta sa stie si ei cum mergem mai departe..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Eu am nascut la Long Island Hospital, a fost foarte bine.
Trebuie sa te obisnuiesti cu vizitele la doctor foarte expeditive, si eu am suferit ca nu puteam vorbi mai mult cu ei. Cu toate astea la nastere a fost foarte bine, doctorul a participat activ, a vorbit cu mine si mi-a explicat fiecare pas, am fost multumita de el pana la urma. Personalul de la spital e tare dragut, masa este buna, ai asistente care iti dau orice explicatie legata de bebe, alaptare, lauzie, ce vrei tu, numai sa intrebi. As mai scrie mai multe dar nu prea stiu ce, mai intreaba..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Multam mult fetelor,

m-am orientat catre un cabinet cu trei medici care par buni dupa spusele americancelor de prin jurul nostru. Cautam si pediatru, dar pana una alta cu listuta a fost tare bine, desi e drept ca tipul a zambit larg cand am scos-o.
Poate ca teama de procese o fi un motiv. Ca la toate intrebarile a incercat sa dea toate optiunile posibile nu neaparat cele mai probabile. Dar chiar si asa m-am lamurit cam cum merg lucrurile pe aici si deocamdata galusca e cu capul in jos si speram sa ramana asa!!

M-am incris si la cursurile de nastere de aici. Daca nu am inteles eu gresit aici sa fac prin luna a opta (in FR. se fac dintr-a sasea) asa ca nu doar ca voi face cursurile a doua oara (cred ca vor diferi macar putin) dar probabil ma voi mai lamuri si daca nu va bat eu la cap.


Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns allya spune:

Eu inca nu am nascut, mai am 2 saptamani pana la due date.
Am ales un medic OB/gyn si in cazul meu bine am facut caci mi-a gasit ca am hipertiroidism si stie tot ce e cu mine (chiar corespondam prin e-mail) si m-a trimis la endocrinolog (acolo am 2 medici, uneori 3). Spitalul unde voi naste eu este specializat in nasteri si e de tip university hospital, astfel ca medicii sunt si profi la medicina (lucru care mie mi se pare bun, caci sunt mereu pusi la punct cu cunostintele medicale).
Am avut un prim ultrasound intern (pt determinarea datei gestationale si pt a vedea daca nu am gemeni) caci vomam non-stop si am slabit 30 pounds (hyperemesis gravidarium) si au aflat ca sunt in 16 saptamani cu ocazia respectiva si ca bebelusul e bine si e numai unul si e de marime normala si e baietel. In timpul ultrasunetului poti sa intrebi ce vrei si primesti si poze cu bebe si pe ele sunt detalii dimensionale. Ei mi-au zis ca inima e ok, cat cantareste bebe, creierul ok, nu are spina bifida etc. Deci au fost f vorbareti, ba chiar mi-au si explicat pe monitor ce vad ei.
La 26 de saptamani am avut un al doilea ultrasunet (ceva mai special, era color) ca sa vada daca bebe e bine caci vomam la fel de mult... Puiutul se pare ca era bine si atuncea si tot baietel era. La fiecare ultrasunet am avut alt medic specialist in asa ceva si si in high risk pregnancies. Am primit medicament antiemetic si altul pt tiroida si vomatul mi-a incetat si m-au asigurat ca nu il afecteaza pe puiut, sper ca asa e...
Mi-au facut o groaza de analize, ultima a fost pt streptococ, am avut si pt diabet gestational si pt tiroida fac mereu analize la fiecare 2 saptamani.

Inca nu am aflat daca o sa mai am un ultrasunet, dar doctorul mi-a zis ca deja copilasul e in pozitie normala, cu capul in jos (si are dreptate caci respir f usor acum si el sughite in partea de jos a burticii si ii simt piciorutele in partea de sus a burtii, deasemenea cand ii asculta inima i-o asculta jos, burta e tuguiata in jos deasemenea), deci pt pozitia fatului, nu cred ca mai e necesar inca un ultrasunet, dar o sa vedem.

Daca se fac acolo cursuri de childbirth (lamaze) la spital te sfatuiesc sa le iei si sa mergi si la un tur si nu te sfii sa intrebi orice!

Aicea ai si posibilitatea nasterii in apa (depinde totusi de medicul tau si de starea ta de sanatate), au niste baite mobile in spital pe care oricum le poti folosi inainte de nastere daca nu si in timpul ei daca asta iti face bine, au si mingi "de nascut", niste mingi mari folosite in clasele de yoga, camerele sunt individuale cu televizor, baie si dus si facute cat de cat sa para ca acasa, au un pat special care se inclina oricum si poti sta in orice pozitie vrei tu sa nasti. Poti sa suni unde vrei si primesti bill-ul acasa, asistentele sunt f dragute si ai voie sa si manaci (bineinteles ceva usor) si se recomanda chiar sa ai niste bomboane acrisoare la tine. Nu se fac clisme si nu te rad. S-ar putea sa te rada totusi pt cezariana.

Dupa nastere bebe sta cu tine, il iau numai pt controale medicale si daca ceri tu asta. Te invata si cum sa alaptezi si cum sa ai grija de bebe.

Se sta in mod normal 48 de ore de la nastere, timp in care au grija de tine si daca bebe face mai tarziu icter trebuie adus la spital si tinut la lampa, sa se elimine bilirubina. Cordonul ombilical ar trebui sa se vindece in 2-3 saptamani sau mai repede, se curata cu alcool si trebuie sa ai grija sa nu pui scutecul pe el (scutecele pampers au o gaurica pt cordonul ombilical) si pana se vindeca sa-i faci baita cu buretele (nu il pui in vanita inca).

Daca o sa ai cezariana, te tin 72 de ore.

Asta e legea si aceasta lege le obliga pe companiile de asigurari sa-ti acopere sederea pe aceasta perioada (48, respectiv 72 de ore).

Nastere usoara si sa ai un bebe sanatos si frumos!

Alege-ti asigurarea si pediatrul inainte de nastere si deasemenea inscrie-te la spital in prealabil nu in momentul in care esti in travaliu, eu am primit in saptamana 36 un plic cu formularul respectiv.
Dar poate ai nevoie sa il ceri tu, intereseaza-te si de asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns allya spune:

Ce analize ti se fac poti afla din bill-uri, caci sunt listate acolo si pretul lor si cat a acoperit asigurarea. Daca vrei detalii cu cifre intreaba-i ca-ti spun. In orice caz cand iti zic ca e OK fii sigura ca stiu ce zic, cand nu e OK iti spun clar ca nu e si de ce. Analizele pt toxoplasmoza nu es fac de rutina, trebuie sa-i spui medicului ca ai sau ai avut mate. In principiu daca ai avut mate de mult timp si tinute pe afara sigur ai anticorpi si nu esti in pericol, sper caci si eu am avut.

Si aicea se recomanda sa mergi la cursurile lamaze (childbirth) si la cele de yoga cand esti in al doilea trimestru, insa femeile ajung sa mearga abia prin luna 8, 9 pt ca asa se inscriu, Sunt si cursuri de infant care si CPR (cum sa-l salvezi pe copilas daca se ineaca sau are stop respirator) si multe alte cursuri le poti lua si de la inceputul sarcinii.

Fa-ti rost de cartea "What to expect when you are expecting", "What to expect in the first year", "Mayo Clinic Complete book of pregnancy and baby's first year" si astfel te vei lamuri cu f multe lucruri!

succes!



allya

Mergi la inceput