Ce e de facut cu un copil-problema?
Raspunsuri - Pagina 3
marcellinna spune:
Si in grupa fetei mele a fost un copil care a necesitat mai multa rabdare.S-a nascut cu ajutorul forcepsului si a suferit la nastere.
Ajuns la varsta de 4 ani l-au dat la gradinita normala si a nimerit in grupa fetei mele.
La inceput era greu cu el, educatoarea mai avea alti 32 de copii.
Copilul asta era foarte atasat de mama si de bunica, din pacate tatal lui era rece fata de el(nu-i oglindea asteptarile).
Nu vorbea cu nimeni inafara de mama si bunica dar incet incet a inceput sa vorbeasca cu educatoarea si cu copiii din grupa.
Fata-mi povestea ce le zicea educatoarea de acest copil:"ca e normal doar ca trebuie sa avem rabdare cu el,ca o sa invete si el sa vorbeasca si sa se comporte ca noi daca-l ajutam,ca asa cum unii nu stiu sa deseneze sau sa danseze dar cu rabdare si exercitiu vor invata, tot asa va invata si acest copil sa vorbeasca si sa se joace cu ceilalti din grupa."
Tot fata-mi zicea ca educatoarea ii stimula sa-l atraga si pe el in jocurile lor chiar daca el nu va participa activ la inceput.In felul asta copiii s-au pus sa-i explice ce fac ei acolo, de ce fac si l-au atras in jocurile lor.
La prima serbare copilul n-a spus poezia dar a facut si el ce faceau ceilalti (dansa,mima gesturile impuse de jocuri,sau pur si simplu statea la locul lui asteptand sa termine ceilalti de cantat).
La a doua serbare a spus 4 versuri si o vedeam pe mama si pe bunica lui ca plangeau de fericire .
La a treia serbare a fost mult mai cooperant a avut mai multe interventii in program si se vedea clar ca face progrese.
In plus incepuse sa vorbeasca pana si cu personalul auxiliar al gradinitei,nimeni nu trecea pe langa el fara sa-i spuna ceva si copilul a capatat incredere.
A inceput sa inteleaga si ca nu poate face doar ceea ce doreste si ca exista o disciplina si ca exista reguli.
Tin minte ca odata m-am dus sa-mi iau fata mai repede si i-am gasit in curte.Copiii din grupa fetei mele se certau cu copiii din alta grupa pe motiv ca oarecare din cealalta grupa zis la un moment dat "C nu e normal".
Toti din grupa fetei mele s-au pus sa ia apararea acestui copil care pt ei era normal doar ca in viziunea lor avea nevoie de mai mult timp ca sa faca aceleasi lucruri ca si ei.
Asa le-a explicat educatoarea ,asa au invatat si asa se comportau.
Ca o paranteza va spun,educatoarea aceea nici macar nu era calificata (a suplinit 2 ani o educatoare in concediu de maternitate)dar a facut un curs de pregatire si era mama si ea.
La inceput au fost unele mame ce au vrut chiar sa-si retraga copiii din grupa pe motiv ca educatoarea nu-i cea mai tare din parcare plus ca in grupa este acel copil "altfel" dar in cele din urma s-au convins ca e gresit gestul lor.Aici a avut o contributie si directoarea care i-a asigurat ca nu este nimic anormal in acea grupa si ca totul va fi bine.
Faptul ca fata mea si ceilalti copii erau la fel de pregatiti ca si copiii cunostintelor mele ce aveau copii la alte gradinite si faptul ca a reusit sa-l faca pe acel copil sa se integreze in grupa si felul in care i-a facut si pe ceilalti copii sa inteleaga ca un copil cu probleme trebuie ajutat si nu respins mie mi-a placut si m-a dus cu gandul ca uneori e bine sa dam credit si celor care nu au tzshpe diplome si calificari.
Uneori un lucru facut cu dragoste iese mai bine decat facut cu cine stie cate calificari.
Aissa va doresc sa gasiti si voi intelegerea pe care a gasit-o acest copil , multa sanatate si progrese la nepot.
irina_ina2000 spune:
Buna Aissa,
imi pare tare rau de nepotelul tau dar eu cred ca fff mult il va putea ajuta in timp prietenia cu unul dintre colegii lui de la gradinita.Uite Baitelul meu este normal si merge de la 2.4 ani la cresa si apoi la gradinita dar nu este deloc atras de copii fff galagiosi.In grupa lui de la gradinita are un copil care anul trecut cum pleca bunica lui el nu se misca de pe scaun si il mai si punea chiar langa catedra doamnelor ( el era destul de retras deoarece a fost crescut ba de mama lui ba de bunica deoarece mama a avut ceva probleme de sanatate si cred ca a fost marcat intr-un fel de acest lucru).Doamnele nu prea au reusit sa-l faca sa iasa din tacerea lui pentru ca si sunt f multi copii in grupa si e greu sa aloci destul timp fiecarui copil in schimb Alexandru dupa vreo luna incepe sa-mi spuna ca prietenul lui cel mai bun este acest baietel iar doamnele imi spun ca au inceput sa se joace impreuna, discuta f mult si stau aproape tot timpul impreuna.Au zis ca ce nu au reusit ele sa faca a reusit un copil , adica sa-l faca sa treaca peste timiditate, sa intre in jocurile copiilor cu care pesemne ca el nu era familiarizat.Acum sa vezi cum in fiecare dimineata cum intra Alexandru in clasa merge direct la acest baietel il ia de manuta si pleaca asa de frumos amandoi la joaca.Incercati si apropierea nepotelului fata de un copil si s-ar putea sa aveti o ffff mare surpriza.Succes!!!