N-am curaj sa conduc (4)
Raspunsuri - Pagina 13
giul spune:
Fetelor,de azi dimineata incerc sa intru pe forum ,cred ca am vazut de o suta de ori ghiozdanul de la carrefour si tot nu se incarca pagina .Asa e Marci ,e o cale ferata de la Gara de est,sinele nu sunt deasupra soselei,se simt cand treci ,dar unii soferi merg cu lumanarea aprinsa si sa nu se stinga merg extrem de incet ,chiar daca sunt cu a 2 a ,chiar daca las distanta intre masini ,chiar daca franez usor ,parca e ceva. Trenuri sunt de cateva ori pe zi ,ca e gara,de,mai sunt si manevre,cum credeti ca ar fii sa se opreasca fiecare sa se asigure -desi stiu ca atunci cand calea ferata are bariere si om de la cfr doar incetinesti.Oricum ar fii vazand si facand.Nu mi s-a oprit motorul pe calea ferata ,sunt de fapt 3linii de trecut,dar eram preocupata .Iar in privinta intersectiilor ,in ziua in care am venit de la mare,pe la 10 (plecate de la 6) soacra mea vroia sa mearga cu o prietena si cainele acesteia la dr.Sigur ca am ridicat casa in sus de nervi ,dar m-am dus .In intersectie la Titan ,aveam verde ,(faceam stanga)las tramvaiul sa treaca ,cand sa fac stg,vad un taxi care venea tare chiar in botul meu,nu stiu cand l-am ocolit prin stg lui ca in dr ramasese blocat tramvaiul,m-am asigurat instantaneu,babele s-au cam speriat si ma gandeam ca vor renunta la serviciile mele dar m-am inselat .Fetelor ,ma gandeam ca m-am obisnuit cu loganul,ca e mare ,ca e inalta,m-am strecurat ziceai ca sunt imbracata cu haina nu in masina .
jollyies spune:
Iata ca aparui si eu cu probleme de soferie.
Probabil ca voi sunteti experte deja. Povestea mea: permis de Romania din 99'. Condus - pauza din motive de prieten speriat si nervos. Iata-mas acum pe partea cealalta a drumului. Am fost nevoita sa mai dau odata de carnet pentru ca noi romanii avem "prioritati" speciale. Am trecut examenul cu brio, si cu maximum de puncte. Masina sta in parcare si ma asteapta. Aici nu se claxoneaza neam, e chiar foarte ilegal, si nici nu gesticuleaza sau degete, dar eu tot speriata sunt. Se asteapta cu o rabdare de otel 2 randuri de semafoare pentru un incepator ca mine care rateaza verdele.
Voi spuneti ca e bine sa stiu traseul. Nu-l stiu. Am exersat pe langa casa si nu am probleme, dar nu am iesit in strazile cu semafor. Mi-e frica sa ies din stradutele de langa casa. Mi-e frica, ca daca plec mai departe, ma pierd. Ma gandeam sa iau navigatorul dar baiatul meu zice ca e mai rau pt ca asa nu sunt atenta la drum. Mi-e frica sa nu dau de strazi in panta cu masini in spate. Mi-e frica si gata!!! Deocamdata nu sunt nevoita sa conduc, dar nu stiu ce o sa fac cand voi fi nevoita. Sunt un caz pierdut!
Doar am vrut sa-mi spun si eu pasul
Daca stiti vreo licoare miraculoasa ca sa-mi mut fundul in masina si sa soferesc, v-as fi recunoscatoare.
giul spune:
Nu esti deloc un caz pierdut ,citeste ce-am suferit cele mai multe dintre noi.Eu cel putin aveam o groaza ca si daca n-ar fi fost nimeni pe sosea tot n-as fi avut inima sa plec de acasa .Nu stiu daca ai nevoie de sfaturi,incearca totul in ritmul tau .Sotul meu care de altfel e un pisalog fara pereche ,a inteles sa ma lase in pace ,sa-mi stapanesc emotiile .Cred totusi ca intersectiile semaforizate sunt floare la ureche ,pe langa celelalte ne .chiar daca te mai prinde un semafor ai sansa sa pleci fara grija ,pe cand la STOP sau CEDEAZA TRECEREA,e mult mai greu .Cand am venit de la mare prima data am luat-o spre Harsova ,acum a 2 a am venit prin Cernavoda ,pai toata noaptea m-am gandit cum intru pe autostrada de la un pod mic,sa nu intru pe contrasens .La timpul potrivit am vazut ca de fapt fiecare sens e pe alt pod .Si ce ar fi daca te pierzi?Ia telefonul cu tine,gasesti vre-un politist,nu cred ca nu te-ai descurca . Succes!
nuschu spune:
jollyies, are dreptate giul, ai toate atuurile de partea ta. Sa cunosti traseul inseamna sa-l faci eventual langa sofer, sa te plimbe altcineva si tu sa fii foarte atenta la strazi. Si sa te uiti pe harta, sa studiezi si navigatorul cand esti cu altcineva in masina...
Daca reusesti pe stradutele de langa casa, vei reusi oriunde, numai ca iti trebuie putina incredere, curaj si exercitiu ! In plus, ai avantajul unor parteneri civilizati.
Fetelor, eu conduc de 6 ani, dar ma feresc de taximetristi ca de nu stiu ce si instinctul asta vine din experintele ca si client al lor - o faza identica celei traite de giul, numai ca eu eram in taxi si am zis ca-mi traiesc ultimele clipe...
Li
Aamu spune:
quote:
Originally posted by jollyies
Voi spuneti ca e bine sa stiu traseul. Nu-l stiu. Am exersat pe langa casa si nu am probleme, dar nu am iesit in strazile cu semafor. Mi-e frica sa ies din stradutele de langa casa. Mi-e frica, ca daca plec mai departe, ma pierd. Ma gandeam sa iau navigatorul dar baiatul meu zice ca e mai rau pt ca asa nu sunt atenta la drum.
Buna dimineata tuturor!
Nu-mi permit sa dau sfaturi, sint incepatoare..carnet nou (10 luni). Dar impartasesc din experienta mea.. Am avut aceleasi probleme ca si tine, jollyies..m-am chiar pierdut in prima luna de condus de vreo cateva ori.. Imediat dupa ce mi-am luat carnetul am fost la cursul de condus noaptea si cand m-am intors.. m-am ratacit! Sotul suna in disperare ca nu mai veneam, telefonul era pe bancheta din spate si nu puteam raspunde..eram pe autostrada si asa de panicata ca nici nu-mi trecea prin cap sa opresc undeva. Pana la urma am gasit drumul cu chiu cu vai, intoarceri si facut nervi la altii. Din fericire nici aici nu se claxoneaza, injura, tipa etc.
Si au urmat si alte rataciri chiar ziua.. De ce? Din cauza de panica, din cauza ca mi-era frica sa schimb banda si trebuia sa conduc in alta directie decat cea dorita. Acum e mult mai bine, s-a mai diminuat panica (nu cu mult, dar conteaza)si stiu ca o sa gasesc drumul chiar daca imi ia ceva timp. Acum stiu traseul de-acasa la servici si inapoi si da, e mai usor. Dar uneori cand trebuie sa ma opresc in alt loc, n-am decat sa urmaresc semnele si sa incerc sa ajung (de obicei imi rezerv timp suficient pentru caz de rataciri).
Cu navigatorul inca nu ma inteleg asa bine, ca mi-e frica sa ma uit la harta (e pe mobil)cand sant in trafic iar cand vorbeste uneori ma enerveaza cu "peste 800 m faci dreapta si stai pe banda stanga". Panicata cum sint inca ma gandesc tot timpul ca nu fac dreapta unde trebuie..
Dar, parerea mea de incepator panicat este ca doar conducand inveti. In 10 luni de condus am ajuns de la catastrofa la sofer incepator, doar conducind. Si mai mult singura, pentru ca la inceput sotul facea niste mutre de-mi venea sa cobor in mijlocul intersectiei. Asa ca primele 5 luni n-am pus mina pe volan decat o data cu el in dreapta: in ziua cind am luat carnetul. In rest am condus singura.
Numai bine si curaj la condus!
Elena
giul spune:
Sa va mai povestesc cate ceva .Mult timp am evitat sa merg mai dupa amiaza ,de teama sa nu se insereze ,oare ce lumini sa folosesc ca sa nu deranjez ?Apoi intr-o seara cand am asteptat fata la gara (m-am dus cu autobuzul)am observat ca se foloseau numai pozitiile ,am incercat acasa dar nu-mi iesea si am luat cartea si am studiat-o temeinic .La inceput am ramas blocata cand am semnalizat spre dreapta si pe bord am observat ambele sageti aprinse ,am facut scoala pe matiz si pe supernova,la una dintre aceste modele pot sa jur ca daca semnalizai spre dr se aprindea numai sageata dr pe bord .Cand am plecat la mare pe 11 aug chiar de la sensul giratoriu de la eforie nord s-a dezlantuit potopul nu vedeam botul masinii,sa vedeti cum m-am priceput sa aprind ce lumini era nevoie .Toata lumea spune ca numai practic se rezolva lucrurile si capeti incredere in tine ,pai asa e ,desigur dupa ce reusesti sa te urci in masina .
giul spune:
De cand am citit si pana am postat vad si alt raspuns .Aamu daca tu esti sofer incepator cu 10 luni de condus eu sunt in perioada in care abia imi tin capul -cam 3-4 luni,si astea cu destule intreruperi .Dar fetele care sunt la inceput au nevoie sa inteleaga ca desi pare sau este greu acum ,eu cel putin am suferit la fel ,se poate .
Aamu spune:
Asa e cu reusitul urcatului in masina. La inceput, timp de vreo luna veneam de la servici, aduceam masina acasa si plecam pe jos la cumparaturi.. Mi-era frica sa conduc la ora de virf.Si injuram de mama focului carind plasele pina acasa, desi nu era distanta mare.
Dar, pentru prima luna de condus era bine ca mergeam macar la servici si inapoi cu masina
Aamu spune:
quote:
Originally posted by giul
De cand am citit si pana am postat vad si alt raspuns .Aamu daca tu esti sofer incepator cu 10 luni de condus eu sunt in perioada in care abia imi tin capul -cam 3-4 luni,si astea cu destule intreruperi .Dar fetele care sunt la inceput au nevoie sa inteleaga ca desi pare sau este greu acum ,eu cel putin am suferit la fel ,se poate .
Bineinteles ca se poate! Am luat carnetul la 34 de ani, pina aici nu am atins volanul si nici nu am fost atenta din dreapta la ce fac soferii... Sa conduc eu parea misiune imposibila! Depresii, plinsete, furie etc.Ma indoiam ca voi obtine carnetul de conducere vreodata..
Si acum conduc..mai cu frica ce-i drept, mai "omor" ambreiajul citeodata (cum zice sotul), mai enervez alti soferi (noroc ca aici nu arata), mai fac greseli (dar incerc sa nu repet greseli). Si incerc sa fiu cit se poate de atenta sa nu fiu pericol pe sosea.
aiska spune:
Aamu.Daca ai facut scoala de soferi in Finlanda te vei descurca oriunde in lume.
Eu dupa scoala din Romania nu prea stiam sa fac mare lucru in conditii de iarna.In prima iarna sotul m-a pus sa conduc direct pe lac si credeam ca n-o sa reusesc niciodata.
Tot sotul mi-a luat special numai de exersat o rabla de masina cu care am condus pe teren accidentat,cu roti de vara iarna,am inceput sa exersez parcari mai grele printre niste marcarje facute de el,ce sa mai spun,l-am chinuit vreun an si ceva pina am avut curajul sa conduc masina noastra "normala".
Seara muream de frica sa nu cumva sa-mi sara elanul(animalul nordic)in fata masinii,nu aveam curajul sa depasesc pe nimeni,va dati voi seama...
Succes tuturor soferitelor!
Sabina 17+
mamica lui Aleksi Joel