in camara, pentru iarna
Raspunsuri - Pagina 3
mcrmiki spune:
Multumesc pt. reteta Oana, o sa o listez si sper sa apuc sa o fac pana nu nasc, oricum sunt tare utile aeste zarzavaturi la borcan sau sticluta.
Un cuvant plin de iubire pretuieste atat de mult si totusi el costa atat de putin." N. Iorga
http://community.webshots.com/user/mcrmiki
Miha&Sorin&Bogdan(24.12.2000)&Vlad(17.11.2003)
akella spune:
Legume picante
Ingrediente: cate 2 ardei grasi rosii, verzi si galbeni, 4 cepe, 2 dovlecei, 4 morcovi, 250 g varza, 1 plic Pikant fix iute Dr. Oetker
Se spala bine legumele, se taie felii, se amesteca si se aseaza in borcan. Se prepara compozitia de Pikant fix conform instructiunilor de pe plic, apoi se toarna fierbinte peste legume. Borcanul se inchide si se lasa la racit.
akella spune:
Salata de ardei grasi cu dovlecei
Ingrediente: cate 520 g ardei grasi rosu, galben si verde, 520 g castraveti, 520 g dovlecei, 500 ml otet, sucul de la 1 lamaie, 150 g zahar, 1 plic Pikant fix dulce-acrisor Dr. Oetker
Legumele se spala, se curata si se cantaresc. Ardeii si castravetii se taie rondele, iar dovleceii se taie bucatele. Zarzavatul se amesteca si se umplu borcanele.
Se amesteca 1500 ml apa cu otetul si zaharul, se adauga sucul de lamaie si continutul plicului de Pikant fix. Se pune amestecul pe foc si se lasa sa fiarba cca 3 minute. Se toarna foarte fierbinte peste legume si borcanele se inchid imediat.
Arhistefy spune:
La toate gandurile negative pe care le-ai putea avea, Dumnezeu are un raspuns pozitiv pentru tine.
Cu drag,
Mihaela
akella spune:
Salata de gogosari
Ingrediente: 30 gogosari rosii potrivit de mari, 1 borcan de 400 g bulion, 1 borcan de 400 g zahar, 400 ml otet din vin, 400 ml ulei, sare, piper boabe, frunze de dafin
Gogosarii, se spala, se curata de seminte si se taie lamele. Intr-o cratita mare se amesteca bulionul, zaharul, uleiul si otetul si se adauga sare dupa gust, piper si foi de dafin.
Cand amestecul incepe sa clocoteasca, se adauga feliile de gogosari si se lasa pe foc potrivit 30 de minute. Se amesteca usor, dar continuu.
Se pune salata fierbinte in borcane si se inchid ermetic imediat. Se lasa sa se raceasca sub o patura.
akella spune:
Salata de gogosari cu ananas
Ingrediente: 30 gogosari rosii potrivit de mari, 500 g ananas (cons.), 1 borcan de 400 g bulion, 1 borcan de 400 g zahar, 400 ml otet din vin, 400 ml ulei, sare, piper boabe, frunze de dafin
Gogosarii, se spala, se curata de seminte si se taie lamele. Intr-o cratita mare se amesteca bulionul, zaharul, uleiul si otetul si se adauga sare dupa gust, piper si foi de dafin.
Cand amestecul incepe sa clocoteasca, se adauga feliile de gogosari si se lasa pe foc potrivit 30 de minute. Se amesteca usor, dar continuu. Cu 15 minute inainte de a fi gata, se adauga bucatile de ananas scurse bine.
Se pune salata fierbinte in borcane si se inchid ermetic imediat. Se lasa sa se raceasca sub o patura.
mirelaispir spune:
dragele mele am si eu o intrebare: poate sa-mi dea cineva o reteta de ardei umpluti cu varza? (este vorba de muraturi)
am mancat asa ceva, intr-o iarna la cineva si erau super.nu stiu daca erau pusi in borcane mari sau de 800ml si nici daca erau in saramura sau in otet (as inclina sa cred ca in saramura). as vrea sa fac si eu anul acesta, dar nu stiu cum, asa ca va rog sa ma ajutati.
mirela
akella spune:
Ardei umpluti cu varza
Ingrediente: 7 kg ardei gras, 6 kg varza (alba sau rosie), 1 kg morcovi, frunze de telina, hrean, 4 l saramura.
Se aleg ardei grasi, sanatosi, mai mari si nevatamati, se scot cotoarele, se curata bine de seminte si se spala. Se lasa la scurs pe un prosop curat. Varza se curata de frunzele exterioare vestejite, se taie in doua si apoi in fasii subtiri. Se freaca cu sare, dupa care se scurge bine de zeama rezultata. Se umplu ardeii cu varza taiata marunt si se aseaza indesati in borcane de marimi diferite. Deasupra se pune un strat din frunze de telina, cateva felii de hrean si boabe de piper. Separat se pregateste saramura. Cand saramura este gata si fierbinte, se toarna peste ardeii umpluti, pana la gura borcanului. Se lasa circa 30 minute pentru a se aseza ardeii si saramura, apoi se completeaza cu saramura. Se leaga bine la gura si se pastreaza la temperatura obisnuita a camerei (16 - 18'C), primele 2 - 3 zile, pana intra in fermentatie varza, dupa care se vor muta la locuri racoroase si uscate. Cand varza a intrat in procesul de fermentatie, se pritoceste la 2 - 3 zile, prin vanturarea saramurei de 3 - 4 ori in acelasi timp. Cand s-a acrit, se leaga bine borcanele si se pot pastra timp mai indelungat in camara sau pivnita. Varza taiata si scursa se poate amesteca si cu morcov ras.
akella spune:
Salata de gogosari cu ciuperci
Ingrediente: 30 gogosari rosii potrivit de mari, 1,5 kg ciuperci, 1 borcan de 400 g bulion, 1 borcan de 400 g zahar, 400 ml otet din vin, 400 ml ulei, sare, piper boabe, frunze de dafin
Gogosarii, se spala, se curata de seminte si se taie lamele. Ciupercile se curata, se spala, se taie felii si se calesc in putin ulei.
Intr-o cratita mare se amesteca bulionul, zaharul, uleiul si otetul si se adauga sare dupa gust, piper si foi de dafin. Cand amestecul incepe sa clocoteasca, se adauga feliile de gogosari si se lasa pe foc potrivit 30 de minute. Se amesteca usor, dar continuu. Cu 15 minute inainte de a fi gata, se adauga si ciupercile.
Se pune salata fierbinte in borcane si se inchid ermetic imediat. Se lasa sa se raceasca sub o patura.
lulu77 spune:
Castraveti in saramura
Castravetii spalati se pun in borcan /bidon .Printre ei se pune catei de usturoi (cat mai multi ) ,ceapa , marar uscat ,boabe de mustar ,boabe de piper , ardei iute .
Peste se adauga saramura facuta din apa si sare mare grunjoasa NEIODATA .
Se pune sare dupa gust ,dar oricum destul d emulta daca vrem s atina cat mai mult .
AREDI IUTE PTR .RACITURA ,FRIPTURI
Ardeiul iute (de preferinta din cel bulgaresc, care nu iute foarte tare ) se toca rondele .
Se amesteca cu zahar .
Se pune in borcan ,cu catei de usturoi si marar uscat .
Se toarna deasupra saramura facuta din sare si apa.
Se serveste cu racitura(piftie) sau se adauga la sfarsit peste friptura de porc /vita /oaie facuta la cuptor.
SOS PTR . SARAMURA DE PESTE (CIUSCATA)
Gogosari - se dau prin masina de tocat (blender ) , se amesteca cu rosii (date si ele prin masina de tocat sau blender ), cu usturoi pisat ,cimbru si cu ardei iute uscat si macinat sau cu boia iute (dupa preferinte).
Se foloseste ptr saramura de peste .
Se fierbe sosul putin pana scade si se pune in sticle .
Se poate folosii si la fripturi cu sos ......ptr cei care prefera condimentat .
Eu fac aceeasi reteta ,necondimentata, ptr friptura.
"Nu exista funie sau lant care sa lege mai strans si mai iute decat itele dragostei!"