Datul florii mirelui jos?

Datul florii mirelui jos? | Autor: Raza de soare

Link direct la acest mesaj

Sau "scosul florii din piept"? Stiti ceva legat de acest obicei? Cum se face?

Proaspat casatorita !

Foto

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dyadya spune:

Pai tu sa ne zici, ca doar ce-ai avut nunta! Eu una n-am auzit de acest obicei. Nici nu ma gandeam ca-i o ceremonie aparte sa-i scoti mirelui floarea din piept!

Diverse pentru nunta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Raza de soare spune:

quote:
Originally posted by dyadya

Pai tu sa ne zici, ca doar ce-ai avut nunta! Eu una n-am auzit de acest obicei. Nici nu ma gandeam ca-i o ceremonie aparte sa-i scoti mirelui floarea din piept!

Da, m-ai gasit! Oi sti eu ceva-ceva obiceiuri, da' nici chiar asa.
De existat, exista, insa nu stiu cum se face exact. In principiu, mirele tb sa mearga cu floarea - in cazul nostru cocarda naturala, dar normal k am pastrat-o, doar e amintire - si cu mine , la nasi, unde nasu' ii da jos floarea. Pana aici stiu! De aici incolo... Da, e o ceremonie aparte, dar nu se face peste tot, insa nasa, batuta la cap de babe ("Cand iti vine finu' sa..."?), a sarit pe mine "finica, intereseaza-te tu" si finica da din colt in colt si evita sa mearga la nasi... pt k odata ajunsi acolo, tb musai data floarea. Si cum inca nu stiu...

Proaspat casatorita !

Foto

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavinai spune:

nici eu nu ma auzit de acest obicei,,,,,,,!! si am fost la "ceva" nunti!!

"Nu uita:langa cel mai inalt punct al fericirii se afla cea mai adanca prapastie a durerii."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns NicoletaB spune:

e prima data cand aud de asa ceva

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alehiam spune:

la noi la nunta, in timp ce nasa imi dadea jos voalul, nasul i-a dat jos floarea din piept lui... asta ca nu numai eu sa intru in randul doamnelor, ci si el sa intre in randul domnilor insurati
apoi, voalul a fost pus fetei care a prins buchetul, iar floarea mirelui am stabilit dinainte sa o puna nasul in pieptul cavalerului nostru... poate poate se va prinde insuratoarea si de el

nu prea seamana cu ce ai intrebat, insa asta am vazut eu despre datul florii mirelui jos...

17 iunie 2005/9 iulie 2005

ma joc si invat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elara spune:

Sa inteleg ca acum, dupa ce nunta s-a incheiat de ceva timp (adica din 3 iunie) mirele trebuie sa mearga cu tine la nasi sa dea floarea?
Si de ce plecati voi ureachea la babe? Va afecteaza viatza cu ceva acest obicei? Sau vreti sa ii faceti pe plac nasei care nu indrazneste sa inchida gura babelor?
Spuneti-i sa dea vina pe voi ca nu vreti sa faceti asa ceva si gata!

Sau si voi tinetzi sa respectati toate traditziile de care isi mai aminteste cate o baba?
Sau din ce mai inventeaza vreo baba, fiindca la urma urmei fiecare din acste cutume au aparut ca prime idei la cineva si au fost preluate si de altii mai apoi..

Nici una din aceste practici nu cred ca sunt scrise undeva ca TREBUIE respectate.
Ceea ce conteaza e slujba religioasa.

Restul... (ruptul turtei miresei, florile din piept la nuntasi, bradul impodobit, jucatul gainii, galeata cu apa, calcatul pe picior al unuia dintre miri de catre celalat, dezgatitul miresei, cearceaful insangerat aratat nuntasilor , plimbatul cu roaba a socrilor mari sau mici, cine ce cumpara pentru nunta... si chiar obiceiurile mai noi cum sunt aruncatul buchetului de catre mireasa, scosul jartelei si aruncatul ei ed catre mire, marturiile,s.a.md. .... ) nu sunt decat practici pagane care nu au nici o legatura cu TAINA SFINTEI CUNUNII.

Ele sunt doar obiceiuri de petrecere cu semnificatii diverse.... pe care unuii le respecta si altii nu.

Sorry ca am deviat de la subiect dar ma irita putin toate aceste "TREBUIE" sa faceti aia sau alialta.... ca asa e bine....

Si ca sa-ti raspund la intrebare dupa ce am deviat :

Eu nu am auzit pana acum niciodata despre acest obicei. Banuiesc ca este o metafora pentru pierderea (ce aiureea suna..de parca se pierde pe undeva, pe strada... ) de catre mire a fecioriei.

Asa cum, in cazul tau, banuiesc ca nu v-ati retras in apartament in toiul nuntii sa consumati casatoria (asa cum spune una din traditii) si sa se aduca nuntasilor cearceaful insangerat ca dovada a fecioriei tale.... nu vad de ce ati face asa ceva in cazul lui!

In opinia mea sunt niste ritualuri umilitoare pentru miri si penibile.

Nunta noastra: 29 iulie 2006
cumparaturi pentru nunta

"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni."
Seneca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanicea spune:

quote:
Originally posted by elara

Sa inteleg ca acum, dupa ce nunta s-a incheiat de ceva timp (adica din 3 iunie) mirele trebuie sa mearga cu tine la nasi sa dea floarea?
Si de ce plecati voi ureachea la babe? Va afecteaza viatza cu ceva acest obicei? Sau vreti sa ii faceti pe plac nasei care nu indrazneste sa inchida gura babelor?
Spuneti-i sa dea vina pe voi ca nu vreti sa faceti asa ceva si gata!

Sau si voi tinetzi sa respectati toate traditziile de care isi mai aminteste cate o baba?
Sau din ce mai inventeaza vreo baba, fiindca la urma urmei fiecare din acste cutume au aparut ca prime idei la cineva si au fost preluate si de altii mai apoi..

Nici una din aceste practici nu cred ca sunt scrise undeva ca TREBUIE respectate.
Ceea ce conteaza e slujba religioasa.

Restul... (ruptul turtei miresei, florile din piept la nuntasi, bradul impodobit, jucatul gainii, galeata cu apa, calcatul pe picior al unuia dintre miri de catre celalat, dezgatitul miresei, cearceaful insangerat aratat nuntasilor , plimbatul cu roaba a socrilor mari sau mici, cine ce cumpara pentru nunta... si chiar obiceiurile mai noi cum sunt aruncatul buchetului de catre mireasa, scosul jartelei si aruncatul ei ed catre mire, marturiile,s.a.md. .... ) nu sunt decat practici pagane care nu au nici o legatura cu TAINA SFINTEI CUNUNII.

Ele sunt doar obiceiuri de petrecere cu semnificatii diverse.... pe care unuii le respecta si altii nu.

Sorry ca am deviat de la subiect dar ma irita putin toate aceste "TREBUIE" sa faceti aia sau alialta.... ca asa e bine....

Si ca sa-ti raspund la intrebare dupa ce am deviat :

Eu nu am auzit pana acum niciodata despre acest obicei. Banuiesc ca este o metafora pentru pierderea (ce aiureea suna..de parca se pierde pe undeva, pe strada... ) de catre mire a fecioriei.

Asa cum, in cazul tau, banuiesc ca nu v-ati retras in apartament in toiul nuntii sa consumati casatoria (asa cum spune una din traditii) si sa se aduca nuntasilor cearceaful insangerat ca dovada a fecioriei tale.... nu vad de ce ati face asa ceva in cazul lui!

In opinia mea sunt niste ritualuri umilitoare pentru miri si penibile.

cumparaturi pentru nunta

"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni."
Seneca

elara, ai punctat exact ce as fi vrut si eu sa spun.....
cand aud cuvantul :trebuie mi se ridica paru- n cap. cine zice ca trebuie? tot felul de cumetre si individe fara preocupari acre stau sa contorizeze acte obiceiuri fac mirii vecini, sau mirii rude de gradu 7...etc.
faceti cum credeti voi fara a mai pune in practica tot felul de stupizenii...
chiar pare s anu ne influenteze deloc vremurile in care traim! sa nu uitam secolul in care suntem....

succes!

roxi foto

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Raza de soare spune:

quote:
Originally posted by elara

Da, asa ar fi bine, insa ieri am motivat (in fata soacra-mii, pionul principal de altfel, la capitolul "trebuie") k am cautat si intrebat pe toata lumea, inclusiv pe net si nimeni n-a auzit de acest obicei, DUPA nunta. Trebuia facut LA nunta, dar...asta e, imi ramane mire toata viata! Vai, ce rau imi pare...
Si da, pt nasa am fi facut asta, biata n-are nici o vina; ea are babele ei, eu o am pe soacra-mea. Si nu e nimeni vinovat... sau ba da, babele!!! ele trebuiau sa stie cand se face acest lucru!
Multumesc pt raspunsuri!

Proaspat casatorita !

Foto

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elara spune:

Poate ar fi o solutie sa le spuneti ca ati facut?
Eventual ca v-ati dus intr-o vizita pe la nas cu floarea si i-a dat-o jos. Si gata!
Poate se potolesc.

Uffff!!!..... rau o fi, Doamne, sa nu ai alta treaba decat sa porti grija altora...
Sper din suflet sa nu ma "babetizez" si eu , sa-mi lase Dumnezeu macar atata minte la batranetze... incat "sa nu ma acresc"

cumparaturi pentru nunta

Seneca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyadya spune:

Chiar ma gandeam ca ne vom lovi la nunta de diverse traditii de care noi nu am stiut, dar de care ne vor intreba diverse persoane. Si cum nu poti sa te ratoiesti la invitati in ziua nuntii ca nu te intereseaza babismele, ma gandeam ca am putea sa le spunem cu zambetul pe buze ca noi am hotarat sa respectam doar traditiile de care stiam noi; cat despre celelalte milioane de traditii si obiceiuri, n-o sa ne aduca ghinion nerespectarea lor pt ca pur si simplu n-am stiut de ele,deci nu le-am ignorat/omis intentionat!

Diverse pentru nunta

Mergi la inceput