cum procedam la groapa cu nisip?
Baietelul meu are un an si trei luni si ii place tare mult sa stea afara si sa se joace la groapa cu nisip. Problema este ca el este o fire foarte blanda si darnica si nu riposteaza cand alti copii ii smulg jucariile din mana. Asta pana de curand. Mai nou a inceput sa planga violent cand cineva ii ia jucaria si se uita la mine "ajuta-ma". Ce trebuie sa fac eu?. Pana acum nu am intervenit niciodata in nici un sens pt ca am zis ca nu-i bine sa-l invat ca o sa-l scoata mama din toate incurcaturile. Dar cum mai nou plange, asta ma doare prea tare si sunt tentata sa ma duc la copitul respectiv si sa-i smulg eu jucaria.
Am incercat sa negociez, sa dau jucarii la schimb, sa incerc sa-i conving sa-i dea lopatita sau galetuta, dar nu a tinut ( mai ales daca copilul respectiv e prea mic si nu intelege). Deci, unde gresesc si mai ales, cum trebuie sa procedez?
Multumesc si sanatate la micuti
Raspunsuri
liliana29s spune:
Nu gresesti normal ar fi ca mama acelui copilas sa intervina si sa-i inapoieze puiului tau jucaria sau sa-i dea alta la schimb. Eu daca vad ca mamica respectiva sta si se uita impasibila intervin. La 1 an si 3 luni puiul tau e prea mic ca "sa lupte" pentru jucarie si cred ca e mai important sa stie ca se poate baza pe tine si poate apela la tine oricind. Eu asa am procedat cu al meu care saptamina viitoare face 2 ani si pot sa-ti spun ca a devenit ceva mai dezinvolt si se intinde singurel acum sa-si recupereze jucaria.
Daca vede ca "are spate" si esti linga el sa-l ajuti cind da de probleme devine si el mai increzator si va incerca sa-si rezolve problemele singurel.
Liliana si Dani
http://pg.photos.yahoo.com/ph/liliana29s/detail?.dir=1fe2&.dnm=526bre2.jpg&.src=ph
andora spune:
Fetita mea are acun 1 an si 8 luni si obesrv ca are perioade de darnicie alternate cu per. de posesivitate exagerata. Cand era mai mica era prea distrasa de ceilalti copii ca sa reactioneze cand i se lua cate o jucarie. Acum a devenit atat de posesiva uneori incat si daca e la distanta de 10m de carucior si un copil pune mana pe el incepe sa maraie si sa strige ca "e a ta" (e al meu).
Groapa cu nisip chiar isca certuri si intre parinti, am vazut de mai multe ori, am avut o perioada de vreo saptamana cand chiar ocoleam zona fiindca arunca cu nisip in sus. Acum se joaca frumos iar jucariile le schimbam cu ale celorlalti copii care mereu sunt mult mai interesante. Incercam sa avem cu noi cate una din toate, astfel incat sa avem ce oferi celuilalt copil in schimbul celei dorite de ea. Desigur ca nu toti copiii vor asta, dar atunci cautam alternative gen "uite ce con am gasit eu, bebe nu are din asta, tu ai" sau sa facem altceva (sa cantam un cantecel etc). Inclusiv sa ma joc eu singura ca sa fie atrasa de ce fac si sa mi se alature si implicit sa renunte la jucaria dorita.
Esential este ca parintii sa intervina, cum spunea si Liliana, asa ar fi normal. Iti urez bafta multa si rabdare de fier... si astept raspunsul Principesei cu mare curiozitate.
Who looks outside, dreams; who looks inside, awakes - Carl G. Jung www.andora.bravehost.com/" target="_blank">
site,www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=64304&whichpage=2" target="_blank">nunta,www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=51645" target="_blank">nasterea
Samurai-lady spune:
Aceeashi problema si noi.Numai ca Kenta are deja 3 ani si jumatate.
Aici nu se baga mamele,decat daca incep sa se bata bebeii.
In rest,ii invatzam sa foloseasca jucaria cu randul,uite numar pana la 10 si ii dai si fetitzei jucaria si invers.Daca nu merge nici asa plange pana cand reusesc sa-i atrag atentia cu altceva.
Eu zic ca e o lectie de viatza buna:nu tot timpul obtinem ce vrem si cand vrem,cateodata nu putem avea ce ne dorim.
Spor la jucat !!!
Samurai-lady si bb Ken
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Samurai-lady" target="_blank">Pagina personala DC
Web-poze Kenutz
www.desprecopii.com/info.asp?id=486" target="_blank">Cum a venit pe lume Samurash bebe
l_carmen2003 spune:
Adevarul e ca la groapa de nisip le place tare mult. Alex -2,9 ani - a vut si el perioade de darnicie excesiva si uneori revin, functie de copiii din jur dar, acum e in perioada de posesivitate. Daca copilul care ii i-a jucaria cu forta e mai mare decat Alex, intervin - insa asta e relativ, Alex e cam inaltut pt varsta lui, si nu mereu interpretez bine varsta celulialt copil- insa numai daca mama acelui copil nu o face prima.
Am patit insa si alta chestie cand Alex avea 1,10 ani, intr-un parc de joaca cand un copil de vreo 4 ani cu mama lui l-au dat jos sub ochii mei din masinuta proprie si aproape ca s-a ratoit la mine ca vrea si copilul ei. Sunt si astfel de mame, bine ca nici eu nu sunt maruntica si nu a fost necesar nici sa ridic tonul si i s-a inapoiat imediat masinuta - masina cu pedale.
E chestie de educatie a parintilor intai si intai.
spic de grau spune:
quote:
Originally posted by l_carmen2003
Adevarul e ca la groapa de nisip le place tare mult. Alex -2,9 ani - a vut si el perioade de darnicie excesiva si uneori revin, functie de copiii din jur dar, acum e in perioada de posesivitate. Daca copilul care ii i-a jucaria cu forta e mai mare decat Alex, intervin - insa asta e relativ, Alex e cam inaltut pt varsta lui, si nu mereu interpretez bine varsta celulialt copil- insa numai daca mama acelui copil nu o face prima.
Am patit insa si alta chestie cand Alex avea 1,10 ani, intr-un parc de joaca cand un copil de vreo 4 ani cu mama lui l-au dat jos sub ochii mei din masinuta proprie si aproape ca s-a ratoit la mine ca vrea si copilul ei. Sunt si astfel de mame, bine ca nici eu nu sunt maruntica si nu a fost necesar nici sa ridic tonul si i s-a inapoiat imediat masinuta - masina cu pedale.
Asta e chiar culmea! Mama sa se ratoiasca la tine ca vroia si copilul ei jucaria voastra? Ce caracter!
Mie mi s-a intamplat mai demult, sa ies cu Dav in parc,cu masinuta, iar un copil vazand ca David nu se joaca cu ea (si nu cred ca stia a cui e), s-a suit in ea. David l-a vazut si s-a dus la el sa isi ia masina, moment in care celalalt a vrut sa mi-l carpeasca pe al meu. I-am atras imediat atentia (am vorbit cat se putea de tare, ca sa atrag atentia persoanei cu care era copilul), ca masina era a copilului meu, si ca nu o va avea daca utilizeaza forta (copilul acela avea vreo 5-6 ani).
La joaca se mai intampla sa fie cate un copil violent, si indiferent de varsta iau pozitie (nu sunt violenta cu el ptr ca ma gandesc ca si al meu ar putea fi violent si as manca adultul care ar da in el, insa explic ca nu e frumos, ca trebuie sa imparta...).
Sotul meu e insa mai aprig cnd e vorba de odorul lui. Odata in parc un copil de vreo 4-5 ani l-a articulat din senin pe David (care nu avea inca 1an jumate). Al meu sot nu a zis nimic, doar s-a incruntat.
Copilul cel violent, trece iar pe langa David si ii trage un pumn in burtica. Sotul meu l-a luat de manutza si i-a zis (cam printre dinti), sa inceteze.
Trec iar vreo 5 minute,si respectivul copil, iar trece pe langa Dav, si ii pocneste un pumn in fatza.
In momentul ala al meu sotz a sarit ca un arc, si noroc ca a sarit mama copilulul ca altfel cred ca iesea cu scantei.
Parerea mea e sa ii arati copilului ca esti acolo, ca poate sa conteze pe tine si sa faci sa inteleaga cealalta persoana care insoteste copilul (parinte sau dadaca), ca trebuie sa ia si ea atitudine.
Lumy- mamica lui www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=spic%20de%20grau" target="_blank">David Andréi (11 Martie 2004)
Poti da fara iubire, dar nu poti iubi fara daruire.
miria_cristina spune:
Teoretic, daca il duci sa se joace intr-un loc unde sunt si alti copilasi, nu prea poti sa te iei de reactiile lor decat daca sunt mari si inteleg.
Fiecare e tentat la un moment dat de mancarea sau jucaria celuilalt. Si nu poti sa te iei de el tot timpul doar pentru ca a pus mana pe o jucarie sau chiar pe copil.
Ei sunt curiosi la varsta asta.
Si fiecare are caraterul lui. Unul e mamos, altul timid, altul bataus si tot asa.
A mea este, spre example, foarte prietenoasa. Se duce fix la copil si il ia in brate si il pupa. Acuma, ar trebui sa-ti spun, ca saraca, si-a primit cateva lopatele peste fata de la acei copii, pentru ca nu au inteles ce are cu ei.
Iti imaginezi ce-am simtit, nu?
Dar asta e! A mea o sa inteleaga ca nu toti sunt buni, iar ceilalti or sa priceapa la un moment dat ca fii-mea ii place.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
Cristina_C spune:
Eu cred ca, de cand incepe sa vorbeasca bine - 2 ani si jumatate - 3 ani, un copil poate fi educat sa ceara voie sa se joace cu jucaria altuia. Nu-i asa de greu sa intrebe: "Pot sa iau... etc ?". Nu-s de acord cu smulsul jucariilor din mana, cu obtinerea lor cu forta - cu atat mai mult. La 4 ani chiar nu mai are nici o scuza.
Eu mi-am incurajat mereu copilul sa-si imparta jucariile pentru ca asa isi gasea mai usor prieteni de joaca. A avut si el faze cand le tinea pe toate pentru el, dar, interesant lucru, atunci nici de jucariile altora nu se atingea.
Eu as interveni intre ei doar in cazul unui abuz - fizic (bataie) sau verbal (insulta) si mi se pare potrivit ca si celalalt parinte sa ia atitudine. Daca asa ceva se intampla la gradinita, mi se pare normmal ca educatoarea sa intervina.
Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Bobita, zis si Robert, 14 decembrie 2002
Cresc...
aurelia1278 spune:
quote:
Originally posted by l_carmen2003
Da, am trecut si noi prin ceva asemanator: o fetita vine cu mama ei la groapa de nisip, ii ia galetusa fetitei mele si pleaca spre mama ei, afara din nisip. Bona striga dupa ea "Fetita, unde pleci cu galetusa? De ce ai luat-o fara sa ceri voie? Adu-o inapoi ca nu e a ta.". Fetita incepe sa planga si mama-sa vine ofuscata "Da' ce doamna, v-o mananca, e si ea copil si vrea sa se joace." Aduce totusi galetusa inapoi si pleaca injurand-o pe bona: "Fir-ai a dracului de nesimtita! Hai mama sa-ti cumpar galetusa!". Adica tot noi eram de vina pentru am indraznit sa ne cerem galetusa inapoi. Am ramas masca!
Haideti la bazar! Puteti achizitiona lucruri frumoase si ieftine sau puteti face ordine in casa, ajutand in acelasi timp copilasi in suferinta.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75037" target="_blank"> Bazar pentru Alex, www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62868" target="_blank"> un baietel diabetic de 1 an
Cristina_C spune:
quote:
Originally posted by aurelia1278
[quote]De ce ai luat-o fara sa ceri voie? Adu-o inapoi ca nu e a ta
Exact - tine de bunul simt sa ceri voie sa iei lucrul cuiva si nu vad de ce n-ar fi valabil si intre copii. Cand copilul e prea mic si nu poate/stie cum sa ceara permisiunea, atunci sa vorbeasca mama /bona/insotitorul etc in locul lui. Copilul trebuie sa stie care e lucrul lui si care e al altuia.
Iar mama respectiva nu-i altceva decat o mahalagioaica.
Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Bobita, zis si Robert, 14 decembrie 2002
Cresc...
Marina spune:
in calitate a mama de 2 cupii harsaiti in groapa de nisip tin sa protestez fata de aceasta atitudine. Mi se pare cumplit sa consideri faptul ca o galetusa luata copilului la locul de joaca de un alt copil e problema pshihologica. Cred cu toata sinceritatea ca un copil se poate descurca cu forte proprii atat timp cat trateaza cu un copil. Sa nu-mi ziceti ca la 3 ani se duce copilul politicos si cere lopatica ca-l mananc. Care e problema daca un alt copil i-a luat lopatica copilului? Daca fi'miu se da cu fundu de pamant ca a pus cineva mana pe lopatica lui chiar trebuie sa-i incurajez aceasta atitudine? Chiar astea ne sunt problemele? Pe bune intreb.