Test psiho in invatamant
La noi la scoala incepand de luni,vine un psiholog,altul decat cel al scolii,care ne imparte niste formulare si trebuie sa le completam in prezenta sa,fara sa il consultam.Urmeaza evaluare finala a raspunsurilor,care apoi vor fi facute facuta cunoscuta in particular autorului lor,dar si directiunii.Mie mi se pare in afara deontologiei profesionale,faptul ca directorul trebuie sa stie rezultatul,la noi in tara directorii sunt de fapt colegi de-ai nostri,nu manageri obiectivi.Sigur in caliatate de angajatori e una,dar nu au aceasta calitate,sau in cazurile grave,ca ele exista,dar la vechii angajati e altceva,sunt de acord ca e necesar,doar ca acel formular care l-am completat noi nu se referea la atitudinea fata de profesie ci era mult mai personal.
Va intreb pe cei care sunteti in meserie,ce relevanta ar avea acest test,cat este de important?
Avand in vedere ca nu exista precedent in testarea psihologica reala a cadrelor didactice,ma intreb,ce se intentioneaza?
Raspunsuri
Cristina_C spune:
Ai dreptate cand spui ca nu exista precedent real.
In urma cu cativa ani, inainte de titularizare, am fost si eu la asa zisul test psihologic si singura intrebare a fost: " Ati suferit sau suferiti de boli psihice?"
Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Bobita, zis si Robert, 14 decembrie 2002
Cresc...
alinaluchian spune:
Cristina, eu gasesc suficient raspunsul la aceasta intrebare pentru a primi avizul ca esti apt pentru a preda in invatamint.
Cred, insa, ca angy11 se refera la testarile psihologice care se aplica mai nou cadrelor didactice, periodic, din doi in doi ani. In interviul realizat de Liviu Antonesei cu doctorul in psihologie, psihoterapeut de liber praxis in Germania, Dan Gogleaza, mi se pare un bun raspuns:
www.observatorcultural.ro/infoframe.phtml?xid=9713&xrubrica=INTERVIU&return=arhiva&xnrrevista=194" target="_blank">Testarea psihologica a profesorilor este anticonstitutionala!
"Dragostea toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea nu cade niciodata."
irina.c. spune:
E prima oara cand aud de chestia asta.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
Jocelyn spune:
Este nevoie de teste psihologice pentru orice job si mai ales pentru cei care lucreaza in invatamant fiindca profesorii sunt angajati sa invete, sa educe niste copii, studenti, daca nu-s zdraveni la cap? nu cred ca ai vrea sa aiba copilul tau o profa nebuna. Si-asa exista si profesori din astia... deci mi se pare binevenita actiunea.
Iar cunoasterea rezultatului de catre director este important in masura in care el totusi trebuie sa administreze scoala respectiva, nu e numai un simplu coleg.
angy pls, reciteste mesajul tau daca esti profa si da un edit ca e prea de tot, nu te supara -sper ca iti vei da seama la ce ma refer
I plan on living forever. So far, so good
angy11 spune:
Multumesc de raspunsuri.
Jocelyn,am dat o corectura,scuze,eram franta de oboseala cand l-am scris.
Acum,ca este nevoie de un test real sunt in acord total cu tine,dar el sa fie mai impersonal,nu cred ca e nevoie ca directorul sa stie cum o duc eu acasa,daca sunt fericita sau nu,ma rog,au fost o serie de intrebari,ale caror raspunsuri nu au de ce sa fie cunoscute de altcineva in afara de psiholog.
De asemenea mi se pare important sa fie aduse la cunostiinta conducerii cazurile grave.Dar atat.
irina.c. spune:
quote:Psihologul n-are competenta de a pune diagnostice clinice.Daca vrei sa stii daca omul e zdravan la cap e nevoie de o evaluare psihiatrica.Iar competentele profesionale se dovedesc in invatamant la multimea de examene de titularizare,definitivat,grade,etc.,asa ca aplicarea testelor psihologice mi se pare inutila.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Originally posted by Jocelyn
Este nevoie de teste psihologice pentru orice job si mai ales pentru cei care lucreaza in invatamant fiindca profesorii sunt angajati sa invete, sa educe niste copii, studenti, daca nu-s zdraveni la cap? nu cred ca ai vrea sa aiba copilul tau o profa nebuna. Si-asa exista si profesori din astia... deci mi se pare binevenita actiunea. Iar cunoasterea rezultatului de catre director este important in masura in care el totusi trebuie sa administreze scoala respectiva, nu e numai un simplu coleg. angy pls, reciteste mesajul tau daca esti profa si da un edit ca e prea de tot, nu te supara -sper ca iti vei da seama la ce ma refer*****************************************************
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
Jocelyn spune:
Gresit. Sunt oameni care exceleaza in anumite profesii dar sunt dusi rau... si risti foarte mult atunci cand angajezi un astfel de om, nu vorbesc neaparat de invatamant. Ai doua variante, il angajezi ca sa profiti de creativitatea si capacitatile lui dar risti (de exemplu in domeniul informatic care imi e la indemana) sau il respingi pentru ca, desi este excelent din pdv tehnic, are probleme de alta natura.
Iar o evaluare psihologica poate scoate la iveala destule lucruri care pot face obiectul unor evaluari psihiatrice ulterioare- daca e necesar.
Parerea mea este ca evaluarea ar trebui facuta inainte ca omul sa inceapa sa profeseze si evaluari periodice pe urma.
angy, scuza-ma ca ti-am facut obs, n-ar fi trebuit, ma bucur ca nu te-ai suparat.
angy11 spune:
Jocelyn,nu zic ca n-ai dreptate,dar eu tocmai asta ziceam,ca acesti directori nu sunt angajatori,angajator este inspectoratul scolar,apoi proaspetii profesori,preiau o catedra in functie de "bunul plac" al inspectoratului,iar directorii de scoli se trezesc cu ei,chiar daca vor sau nu.Problema care am pus-o eu este ca, conducerea scolii vede formularul,cu intrebari si raspunsuri,care n-au legatura cu activitatea din scoala a persoanelor respective.
Ca sa fiu clara intrebarile din acest test sunt in mare majoritate pesonale,iar unele chiar intime,am vazut colegi in varsta care erau pusi in incurcatura de aceste intrebari,mi-a fost mie jena,de cat erau de stresati,eu am terminat testul in cinci minute si avea vreo 6 pagini parca,apoi dupa o jumatate de ora a mers colega mea sa il faca,iar aia erau tot acolo.Si crede-ma nu erau deloc "dusi cu capul",niste oameni respectabili.
Jocelyn spune:
Pai si exista vreo lege in sensul acesta? Adica de ce le-ati permis sa le dea directorului daca erau chestii intime?
angy11 spune:
Tocmai de asta am deschis acest subiect,sa aflu mai multe,credeam ca exista deja pe forum cadre didactice care au trecut deja prin asta,au primit deja si raspunsul la evaluare,dar se pare ca nu sunt.
Stiam ca este obligatoriu testul,inca de la inceputul anului scolar,eram din intamplare in biroul directoarei,cand a venit d-soara psiholog sa-i spuna asta,nu stiam in ce consta,asa ca am zis ca e ok,adica ma gandeam ca priveste doar aspectul profesional.
In primul rand nu inteleg de ce s-a amanat pana acum,cand la noi scoala vocationala fiind,toata lumea e inebunita cu examenele de sfarsit de an scolar.Ca tot mi-am amintit de asta,una din sectiunile de intrebari era:de cate ori ai fost 1-nervos,2-stresat,3-obosit.....etc in ultimele 2 saptamani? Ori avand in vedere perioada,toti suntem nervosi,stresati,obositi,pai ce reiese din aceasta sectiune de intrebari,ca suntem incapabili cu totii
Astea erau din intrebarile usoare.
Dar mai erau de genul:Ce ai face daca persoana pe care o iubesti....si aici iti dadea variante cu ce ti-ar face persoana,apoi variante cu raspunsuri si trebuia sa bifezi,eu de ex. nu m-am regasit in niciuna din variante.