Fripturi/mancaruri din carne de vacutza
Raspunsuri - Pagina 4

clyo spune:
multumim pt retete, tocmai le-am scos la imprimanta.
o intrebare: ce fel de carne cumparati si ce faceti ca friptura sa iasa moale?
am facut duminica seara ciorba de vitel, am fiert la carne 2,5 ore (muschi de vitel cumparat din hypermarket)


akella spune:
Clyo, data viitoare cand faci ciobita mai bine cumperi niste rasoale de vitel sau niste piept; iese mai buna ciorbita asa. Cat despre friptura, uita-te prin retetele mele; in rest, rabdare si tutun, ca asa-i carnea de vita, trebuie fezandata bine si inabusita cu grija, altfel e opinca.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.


clyo spune:
Akella, multumesc pentru sugestii, am citit cu atentie retetele tale, in cele mai multe cazuri carnea e prajita iar eu am o fetita de 2 ani si as vrea sa gatesc mai dietetic, mai mult la cuptor decat prajit.
pentru o friptura de vita la cuptor moale, ce carne ar trebui sa iau si cum o pregatesc (pentru fragezire)?


akella spune:
Clyo, n-am stiut ca ai copilas mic. Bineinteles ca trebuie sa gatesti mai dietetic. Cand era fetita mea mica, eu cumparam de ex. rasoale de vitel; le spalam bine cu apa rece, le puneam intr-o oala si le acopeream tot cu apa rece, puneam putina sare si le lasam sa fiarba cu capac, nu foarte tare, ci cat sa pot aduna toata spuma care se formeaza. Cand vedeam ca virgula carnea se desprinde de pe os, o dadeam deoparte. Mai departe, puneam la calit (foarte putin, sa nu se arda) ceapa, morcov, rosii decojite si faceam sosul. Apoi puneam carnea sa se incalzeasca nitel in sos, si niste verdeata... S-ar putea sa ma fi senilizat intre timp si sa nu mai tin minte exact toate etapele... A trecut cam mult... Cert e ca nici eu nu prajeam carnea pentru pitica. Preferam sa-i fac mancare cu sos (dar fara prea multa prajeala sau rantas), supe sau rasol. Nu prea s-a dat in vant dupa pulpa, asa ca ii cumparam rasoale de vitel, ca se fierb destul de usor, iar carnea este frageda. Poti incerca sa cumperi si pulpa de vitel dar s-ar putea sa iasa talpa (niciodata nu poti fi sigur ce au in galantar - macar la rasol poti aprecia marimea raposatului animal...). Eu nu prea am facut muschi pentru copila, pentru ca retetele mele sunt cam pentru oameni mari, adica virgula cu sos de vin etc. Chiar si retetele de marinate le am tot cu vin... Asa ca mai bine fierbi putin carnea, sa se moaie bine. Poti da friptura cu sos la cuptor, pe ultima suta de metri, dar tot cu capac, sa continue sa se fezandeze...
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.



akella spune:
Rulada de vitel cu cascaval si verdeata
Ingrediente: 7 lg. ulei, 1 ceapa, 1 lg. bulion, 1 lg. otet, 850 ml supa (instant), 160 g linte rosie, 1 leg. busuioc, 100 g cascaval, 1 catel usturoi, 4 filé-uri de vitel (a cca 150 g), sare, piper, 3 fire telina, 2 rosii, 100 g smantana
Se toaca ceapa. Se spala si se scurge lintea. Se rup frunzele de busuioc. Se zdrobesc 50 g cascaval, restul se rade. Se toaca usturoiul. Telina si rosiile se taie cuburi.
Se caleste ceapa intr-o lingura de ulei incins. Se adauga bulionul, amestecand, si se stinge totul cu otet. Se toarna 600 ml supa si se da in fiert. Se adauga lintea si se fierbe 20 de minute.
Se paseaza busuiocul cu usturoi, cascavalul zdrobit si 2 lg. ulei. Carnea se aseaza intre doua straturi de folie si se bate. Se sareaza si se pipereaza. Feliile de carne se ung cu verdeata, lasand marginile libere. Se ruleaza si se fixeaza cu scobitori.
Se incing 4 lg. ulei si se prajesc ruladele de jur imprejur 3 minute. Se toarna 250 ml supa. Se fierb ruladele cca 10 minute si se scot. Zeama se fierbe.
Cu 8 minute inainte de a fierbe legumele, se adauga la linte cuburile de telinã si se fierb. Se adauga apoi rosiile. Se condimenteaza cu sare si piper.
La sosul ramas de la rulade se adauga smantana, sare si piper. Se taie ruladele si se servesc cu linte, sos si cascaval ras.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.


akella spune:
Rulada de vitel cu ciuperci
Ingrediente: 1,5 kg pulpa de vitel, 500 g ceafa de porc tocata, 300 g ciuperci, 4 cepe, 2 catei usturoi, 2 galbenusuri, 4 lg. smantana, 2 lg. ulei (masline), sare, piper, patrunjel verde
Se amesteca smantana cu galbenusurile si carnea de porc, sare si piper. Ciupercile se taie felii mari. Ceapa si usturoiul se toaca si se calesc 3 minute intr-o lingura de ulei, impreuna cu ciupercile. Se amesteca apoi ciupercile si carnea si se adauga sare, piper si patrunjel verde tocat.
Carnea de vitel se taie felii groase de 2 cm, se bate, se intinde umplutura de ciuperci, se ruleaza si se leaga. Se impaneaza ruladele cu felii de usturoi, se ung cu restul de ulei si se dau la cuptor 1 ½ ore.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.


akella spune:
Rulada de vitel cu praz si sunca
Ingrediente: 8 buc. carne de vitel (a cca 80 g), 1 fir praz, 2 lg. mustar, sare, 4 lingurite condimente pentru friptura, 4 felii cascaval, 4 felii sunca, 2 lg. ulei (masline), 250 ml supa de carne (instant), 100 ml vin alb sec, 750 g rosii, busuioc maruntit
Carnea se spala si se sterge. Prazul se taie in buc. lungi de cca 5 cm. Feliile de carne se ung cu mustar, apoi se condimenteaza. Pe fiecare buc. de carne se pune cate ½ felie de sunca si cascaval si o buc. de praz, apoi se ruleaza si se fixeaza.
Ruladele se prajesc in ulei, se adauga vinul si supa si se lasa sa se inabuse cca 40 de minute.
Rosiile se taie in sferturi si se adauga peste carne, cu 15 minute inainte de final. Ruladele se servesc cu rosii presarate cu busuioc maruntit si garnitura de paste late.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.


akella spune:
Rulada de vitel cu sos de ceapa
Ingrediente: 4 filé-uri de vitel, sare, piper, 1 lg. mustar, 8 castraveciori murati, 8 felii bacon, 1 lg. faina, 2 lg. untura, 1 lg. bulion, 1 lg. boia, 500 ml supa de carne (instant), 300 g morcovi, 300 g ceapa, 2 lg. unt
Se bate carnea, se sareaza, se pipereaza si se unge cu mustar. Se taie castraveciorii betisoare si se repartizeaza pe carne, impreuna cu feliile de bacon. Se ruleaza carnea si se fixeaza. Se pudreaza ruladele cu faina si se prajesc in untura. Se adauga bulion si boia. Se stinge cu supa si se lasa sa se inabuse cca 75 de minute.
Jumatate din legume se taie pe lungime. Morcovii se taie felii transversale; se adauga in sosul de la rulada, impreuna cu ceapa, dupa primele 50 de minute de coacere.
Se scot ruladele si se pastreaza la cald. Se strecoara sosul si se adauga untul rece. Ruladele si legumele se mai incalzesc o data. Se servesc cu garnitura de cartofi piure.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.


akella spune:
Rulouri de iarna
Ingrediente: 250 g sparanghel verde (cons.), sare, 600 g piept de pui, salvie, 125 g sunca feliata, 600 g filé de vita, 100 g masline verzi fara samburi, 6 rosii mici, 1 leg. ceapa verde, 800 g legume asortate (ceapa, dovlecei, anghinare, ciuperci, dovleac, cartofi fierti), ulei
Se taie sparanghelul bucati. Se fierb legumele in apa cu sare 10 minute si se scurg. Se taie carnea de pasare cuburi. Pe fiecare cub se aseaza o frunza de salvie si se infasoara in sunca.
Carnea de vita se taie felii subtiri. Se infasoara in ele sparanghel, masline si rosii. Se cresteaza rulourile si se leaga cu fire de ceapa verde.
Legumele se taie cuburi. Se incinge uleiul si se prajesc toate ruladele. Se servesc alaturi de legume.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
