Va rog, lamuriti-ma si pe mine
buna!
am tot intrebat stanga-dreapta, si timp sa caut prin monitoare nu prea am...iata situatia mea
1. Sunt in CIC inca cu puiutul meu de 1 an si (imediat) 10 luni.
2. La 1 august 2006 ar trebui sa ma intorc la servici.
3. Daca sarcina mea actuala va fi viabila, voi naste din nou in decembrie 2006.
Intrebare:
Legal, voi mai putea beneficia de un al doilea CIC, de indemnizatie si pt al doilea copil, sau nu ? Ce ar trebui sa fac ca sa fie in regula ?
multumesc mult in avans
Lia
Raspunsuri
Rozi spune:
I-auzi ce vesti ne da Lia! Eu iti doresc sa fie asa cum iti doresti si tu, adica NUMAI BINE!! (din toate punctele de vedere)
Sa-ti raspund si la intrebari:
Intre 1 august si data intrarii in prenatal pt bb 2 (max 84 zile inainte de DPN), va trebui sa acoperi perioada cu:
- obtinere de venituri profesionale impozabile si/sau
- concedii medicale si/sau
- somaj platit.
Daca mai ai intrebari, te asteptam cu ele!
Dorsilia spune:
adica daca DPN meu ar fi 23 decembrie, inseamna ca din 1 august pana la aceasta data va trebui sa adopt una din variantele enumerate ? ca prenatal se poate lua cam de pe la 7 luni dar in situatia mea nu stiu .... 7 luni s-ar implini prin octombrie. Mai am si dreptul la prenatal ?
inaioana spune:
Practic trebuie sa ai platite asigurarile timp de 12 luni in ultimul an inaintea datei nasterii copilului ca sa beneficiezi de un nou CIC. Deci de la data iesirii din CIC1, daca nu te intorci la serviciu poti face contract cu Casa si le platesti din buzunar. Sau, te intorci la serviciu daca vrei petnru o perioada(beneficiezi de prenatal din cate stiu, nu poate fi conditionat de ceva decat de varsta sarcinii))...important e ca alea sa fie platite.
Sarcina usoara si bebe perfect!
Ioana cu
Serghei (2 mai 2006) si
Katja (30 martie 2004)
pozici
Rozi spune:
quote:
Originally posted by inaioana
[b][green][font=Comic Sans MS][...] daca nu te intorci la serviciu poti face contract cu Casa si le platesti din buzunar.
Gata, s-a hotarat ca e suficient sa platesti asigurari de pensii ca sa primesti CIC?? Cand a aparut in Monitorul Oficial?
Rozi spune:
quote:
Originally posted by Dorsilia
adica daca DPN meu ar fi 23 decembrie, inseamna ca din 1 august pana la aceasta data va trebui sa adopt una din variantele enumerate ? ca prenatal se poate lua cam de pe la 7 luni dar in situatia mea nu stiu .... 7 luni s-ar implini prin octombrie. Mai am si dreptul la prenatal ?
Problema ta este perioada dintre 1 august si octombrie, cand sa zicem ca intri in prenatal, aceea trebuie acoperita.
Ai dreptul la prenatal, pt ca CIC 1 este perioada asimilata stagiului de cotizare, este ca si cand ai fi lucrat tot timpul asta.
Daca - sa zicem - nu poti sa acoperi perioada cu probleme cum ti-am zis:
1. tot ai dreptul la prenatal, deoarece in intervalul octombrie 2005 - octombrie 2006 (cand sa ziceam ca incepi prenatalul), se gasesc 6 luni de stagiu (CIC 1 este stagiu asimilat)
2. daca legea ramane asa - nu vei avea dreptul la CIC 2
3. daca legea se schimba si vei intra in prenatal nu mai tarziu de 1 oct, vei avea cele 10 luni necesare de stagiu (din ultimele 12 anterioare datei nasterii iti vor lipsi doar august si sept 2006) si deci vei primi CIC 2.
Dar in ultima situatie esti foarte la limita, chiar daca se schimba legea si nasti in ian 2007, de ex, tot nu vei primi CIC 2.
inaioana spune:
Articolul din lege care da acest drept:
Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei nașterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum și de o indemnizație lunară în cuantum de 800 lei (RON).
(2) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ și perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situații:
a) și-au însoțit soțul/soția trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
b) au beneficiat de indemnizație de șomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii în condițiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condițiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială; g) au beneficiat de indemnizația lunară prevăzută la alin. (1).
Si contractul de asigurare facultativa cu Casa:
Se pot asigura in sistemul public, pe baza de contract de asigurare sociala (anexa 3), persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute in Legea nr. 19/2000, modificata si completata, la art. 5 alin. (1), cele care nu se afla in plata unor prestatii de asigurari sociale in sistemul public, cele care nu se regasesc in situatiile de la art. 38 alin. (1) lit. b) si c), precum si cele care nu sunt asigurate in alte sisteme de asigurari sociale, neintegrate in sistemul public.
Asigurarea prin contractul de asigurare priveste toate riscurile sociale prevazute de lege, in ansamblul lor, neexistand posibilitatea incheierii a cate un contract, distinct, pentru fiecare dintre riscurile sociale acoperite de sistemul public.
Actele necesare:
Contractul de asigurare sociala (anexa 3 - 2 exemplare)
copie BI sau CI
dosar de incopciat
carnet de munca
declaratie pe propie raspundere (cum ca persoana care doreste sa se asigure nu este salariata, nu este somera, nu este pensionara sau nu este asigurata intr-un alt sistem de asigurari sociale)
Contributia de asigurari sociale se plateste pana la sfarsitul lunii pentru luna in curs, in caz contrar calculandu-se majorari pentru fiecare zi calendaristica de intarziere, pana la data platii inclusiv.
Venitul lunar asigurat pentru anul 2005 nu poate fi mai mic de 2.302.750 lei si mai mare de 46.055.000 lei.
Cota de contributie de asigurari sociale stabilita pentru anul 2005 este de 31,5% si se plateste cu ordin de plata sau dispozitie plata/incasare tip CAS la trezoreriile judetene in contul deschis pe seama casei de pensii - RO62TREZ52122210304XXXXX.
Venitul lunar asigurat pentru anul 2006 nu poate fi mai mic de 269 lei si mai mare de 5.385 lei.
Cota de contributie de asigurari sociale stabilita pentru anul in curs este de 29,25% si se plateste cu ordin de plata sau dispozitie plata/incasare tip CAS la trezoreriile judetene in contul deschis pe seama casei de pensii - RO62TREZ52122210304XXXXX.
In cazul in care intervin modificari asupra elementelor din contractul de asigurare (nume, venit asigurat, adresa, act identitate) este obligatorie incheierea unui Act aditional (anexa 6). 
Ioana cu
Serghei (2 mai 2006) si
Katja (30 martie 2004)
pozici
Rozi spune:
quote:
Originally posted by inaioana
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgentă, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;
Am inrosit partea care spune ca este recunoscuta ca stagiu NUMAI perioada de dinainte de 01.01.2006, dupa aceea contractul individual reprezinta doar asigurare pt pensie, nu si pentru concedii medicale, nu si pt CIC.
quote:
Asigurarea prin contractul de asigurare priveste toate [red]riscurile sociale prevazute de lege, in ansamblul lor, neexistand posibilitatea incheierii a cate un contract, distinct, pentru fiecare dintre riscurile sociale acoperite de sistemul public.
Legea s-a schimbat! Deci si "riscurile sociale prevazute de lege" au ramas mai putine... adica numai pensia. Daca scria in contract ca acesta acopera riscurile cutare, cutare si cutare, intre care si CIC, atunci ramanea valabil. Asa, CIC-ul a fost scos din randul riscurilor asigurate prin lege, deci nici contractul nu le mai acopera (incepand cu 01.01.2006).
inaioana spune:
Rozi, ai dreptate, pur si simplu nu am vazut acea precizare , stiam ca inainte aceasta era o varianta si mi s-a parut logic sa fie si acum, am citit numai prima parte a literei; vad ca acum s-a scos. Foarte urat din partea lor mai ales ca nu ai alternativa nici in asigurarile private macar...!
Iti multumesc pentru precizari!
Ioana cu
Serghei (2 mai 2006) si
Katja (30 martie 2004)
pozici
Dorsilia spune:
si in cazul asta ar trebui ca din 1.01.2006 sa-mi platesc eu obligatiile financiare fata de stat ca sa pot intra in CIC 2 in decembrie 2006? sau nu am ce sa fac decat sa raman pe dinafara sistemului
Rozi spune:
Lia, o luam de la capat! Citeste te rog primul meu post!
Asigura-te ca intre august si data intrarii in prenatal (ai zis octombrie), esti ori angajata undeva, ori iti iei concedii medicale, ori te inscrii la somaj.
Esti obosita si stresata; ceea ce ai scris in ultimul post nu are nici un fundament. Ai sanse mari sa iei si prenatal si postnatal si CIC 2. Respira un minut si mai citeste o data doar ce ti-am scris tie. Pupici!