Fondue +raclete, cu ce ,,se maninca"?

Fetelor am gasit la un magazin aparat de facut fondue si m-am uitat ca la poarta noua, habar n-am ce sint astea, am auzit in jurul meu pomenindu-se dar...lamuriti-ma, cum se fac?idem cu racletele
M.
Raspunsuri

kid2003 spune:
Buna! Am mancat si eu la niste prieteni in Germania.
Raclette e un aparat, un fel de grill, sa zicem. Are tavite mai multe (8 sa 12). Gazda pregateste "materia prima" pentru raclette: taie cubulete tot felul de legume plus carnita, rade cascaval, pune diverse sosuri. Toate astea le pune in castronase pe mijlocul mesei. Tot in mijlocul mesei se pune aparatul propriu zis, care este electric, nu stiu daca exista si cu foc. Al prietenilor mei functiona pe principiul unei plite electrice. Fiecare invitat ia cate o tavita din aceea, pune pe ea o combinatie de ce vrea: legume, carne, amestecat, pune cascaval ras si apoi fixeaza tavita pe raclette si asteapta sa se "friga" mancarica. E un mod amuzant de facut mancare si iese si bun!
La fondue e cam acelasi lucru, numai ca scufunda bucatelele de ce-or fi (legume am mancat eu, sau bucatele de branza mai tare) in branza topita (care e in mijlocul aparatului de fondue, tinuta la cald. La fondue se poate inlocui branza topita din mijloc cu ciocolata si atunci treci prin ciocolata tzepusele de la fondue pe care sunt puse bucatele de fructe (tot asa fiecare invitat ia o tepusa si infige pe ea bucatelele pregatite de gazda).


AB spune:
Kid2003 ... orice francez ti-ar sune ca se vede ca-i Germania...
Raclette vine de la "racler le fromage fondu"
Este un fel traditional in Savoia franceza. Originar din Elvetia, din zona Valais, SE de Geneva, raclette a fost inventata in Evul-Mediu de catre pastorii de vaci.
Ingrediente :
- branza de raclette (AOC din (Savoie, Franche-Comté)) (250g-400g pe persoana)
- cartofi rosii fierti in coaja 300g pe persoana
- mezeluri traditionale ( jambon fumé, salamuri uscate, mortadelle, rosette de Lyon, viande des grisons (muschi de vaca afumat ar putea inlocui), slana cu carne ca cea din Ardeal )
- castraveciori si mici cepe in saramura.
-un vin alb de Savoia
Se fierb incoaja cartofii si se pun e aparat sa ramana calzi.
Branza se taie in felii mici si subtiri sa poata intra in tavitele aparatului.
Se incalzeste apratul se pune branza in tavite, se lasa sa se moiaie, eventual putin prajeasca, fiecare dupa dorinta.
In acest timp isi decojeste fiecare cartofii, branza se toarna peste cartofi si se mananca alaturi de mezeluri si muraturi.
A nu se bea apa rece in acest timp... riscati o bula tare in stomac, doar vinisor. Fara gluma daca nu beti alcol, un ceai verde caldut.
Problema e ce branza veti pune ca branza de raclette face topita ate moi si nu se inatreste asa rapid. In .ro am incercat o data cu emental. A fost rezonabil.
Fondue e de vreo trei feluri...doar cu branzeturi, cu branza si carne sau socolata. Din pacate eu nu stiu ce branzeturi romanesti s-ar pune in fondue.
Branzeturi clasice de raclette sunt:
* Bethmale, Pyrénées
* Bouquet des Moines, Belgique
* Cantal entre-deux, Cantal
* Cantal Jeune, Cantal
* Couseran, Pyrénées
* Fleur des Fagnes, Belgique
* Grand Montagnard, Allier
* Grand Tomachon, Boubonnais
* Herve doux, Belgique
* Laguiole, Aubrac
* Madreret, Belgique
* Mont des Cats, Nord
* Morbier, Franche-Comté
* Moulis pur brebis, Pyrénées
* Moulis pur chèvre, Pyrénées
* Moulis vache, Pyrénées
* Moulis vache tommette, Pyrénées
* Ossau Iraty, Béarn
* Paillardin, Belgique
* Petit Montagnard, Auvergne
* Provologne piquante, Italie
* Raclette, Suisse, Savoie
* Remoudou de Hervé, Belgique
* Salers, Cantal
* Saint-nectaire, Auvergne
* Saint-paulin, Nord-Pas-de-Calais
* Tête de Moine, Suisse
* Tome de Savoie, Savoie
* Tomette de Brebis, Aquitaine
* Trappe de Bricquebec,Cotentin
* Trou d'Sottai, Belgique
Andreea Abushsor Aburit
Lately, I'm always late, completely disorganized, and usually a mess! A penny for my thoughts. A dime for my ideas.
Here's penny for your thoughts too, a nickel for your kiss, a dime if you tell me that you truly love me and my kids too.


AB spune:
La fondue cu branza nu-i deloc acelasi lucru pentru ca se pun sa faca bule mici de dinainte de fierbere trei tipuri de branza minim cu putin vinisor.. si trebuie sa nu se lege, sa ramana moale si calda ca daca o fierbi continuu pacat de parfumul branzei.
Andreea Abushsor Aburit
Lately, I'm always late, completely disorganized, and usually a mess! A penny for my thoughts. A dime for my ideas.
Here's penny for your thoughts too, a nickel for your kiss, a dime if you tell me that you truly love me and my kids too.


VoichiV spune:
Exista mai multe tipuri de fondue: de branza (bucatele de paine se scufunda intr-un amestec de branza si vin. poti gasi pe net nenumarate retete), fondue de ciocolata (cu bucati de fructe si ciocolata topita), fonude de carne (bucati de carne se scufunda in ulei incins si dupa ce se prajesc se asezoneaza cu diverse sosuri, pe care gazda le pune pe masa). Aparatul de fonude include vasul cu capac si plita si tzepushele.
Sper ca am fost destul de clara.
VoichiV34+
poze burtica si Maria Alexandra http://pg.photos.yahoo.com/ph/vvoichita/my_photos
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10054;104/st/20060603/dt/7/k/0029/preg.png


kid2003 spune:
AB, uau, mi-a lasat instantaneu gura apa cand am citit mesajul tau...sunt moarta dupa branzeturile frantuzesti, mai ales cele albastre.
Multumesc pentru lamuririle ultra-complete. Mi-au creat asa o imagine...ca imi vine sa fug sa imi cumpar un raclette (mai ales ca stiu acum si exact cum se foloseste)


nematics spune:
Andreea,
eu am mincat odata fondue a la Bourguignonne - vad ca nu e pe lista ta- dar e asa de multa vreme de atunci si atitea neamuri culinare au trecut prin farfuria mea intre timp incit nu-mi mai amintesc ingredientele, doar ca era delicioasa!!
Iuliana
sa luptam sa dam dreptul copiilor saraci la educatie:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=72331
Ajutindu-i pe ei ajutam viitorul tarii sa fie mai bun
" Cita luciditate, atita drama - Camil Petrescu"


AB spune:
kid imi face placere, eu mi-am petrecut saptamanile de miere in Sa voia. Numa tartiflette, raclette, fondue, crozets a scris pe mine de la sfarsit nu mai intram in nimicuta
.
Iuliana fondue bourguignonne e cea cu carne. Exista si variante una super cu miel si vin rosu. Daca mai am timp mai scriu.
Retetele banale de fondue si raclette oricum le primiti si-n carticica aparatelor, dar al meu stramba un nasos.
Andreea Abushsor Aburit
Lately, I'm always late, completely disorganized, and usually a mess! A penny for my thoughts. A dime for my ideas.
Here's penny for your thoughts too, a nickel for your kiss, a dime if you tell me that you truly love me and my kids too.


columbiana spune:
eu mai pun pe raclette (pe linge cele enumerate de AC- mersi pentru ideea cu cartofii !) si ciuperci, frigarui;
facem destul de des, in wk cu prietenii, mai ales iarna cind nu iesim pe afara;
farmecul vine de la faptul ca toata lumea participa, si nu stau eu in picioare prin bucatarie, sau plimbind tavi cu mincare si restul la masa ; pregatesc din timp in boluri ingredientele, le pun pe masa si fiecare trece la actiune.
http://community.webshots.com/user/montrealpoze


anabordea spune:
Si eu am mancat raclette in Elvetia, in Sion, si a fost foarte bun...Mi-e dor de asa papa...mi-as lua aparatul dar or merge si cascavalurile de pe la noi?
Ana, mamica de Diana Alexia (28.02.2004) si
Daria Oana (6.01.2006)


AB spune:
ementalul e tolerabil si se gseste sigur. Poate or fi adus pe undeva si alte branzeturi de pe lista:)
Andreea ex-Acushor, actual Aburel Aburit
Lately, I'm always late, completely disorganized, and usually a mess! A penny for my thoughts. A dime for my ideas.
Here's penny for your thoughts too, a nickel for your kiss, a dime if you tell me that you truly love me and my kids too.
