masa de Paste

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:


Fetelor, multumesc pentru retetele de sos, ; am sa-l pregatesc de Paste.
Mimitete, am mourelatosul din Laval relativ aproape, am sa caut acolo (nu retin decit ginger c-am vazut sigur, dar caut)


Ana

http://community.webshots.com/user/montrealpoze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns april spune:

quote:
Originally posted by Idora

Ana, uite aici reteta cu sos de hrean.Si mie mi-a plouat in gura cand am auzitNici in zona mea nu se face!!Pare apetisant, o sa-l fac si euCred ca merge si cu hrean din borcan!!

Sos de hrean cu smantana

Ingrediente :
3 radacini de hrean, 450 ml smantana, otet, sare si zahar, dupa gust.

Mod de preparare :
Se curata hreanul, se spala, se trece prin razatoare, apoi se pune intr-o sosiera si se amesteca cu smantana, zaharul, sarea si otetul, dupa gust.
Acest sos se serveste la diferite preparate reci din carne.




asa fac si eu hreanul cu smantana si e super, mai ales cu sunculitza afumata si un vin de coacaze

Fericirea e alcatuita din lucruri marunte.
"And in the end, it's not the years in your life that count. It's the life in your years" Abraham Lincoln

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

claudia_a
membru junior




Romania
GALATI
404 Posts
Trimis la - 10/04/2006 : 12:51:22
--------------------------------------------------------------------------------

M-am gandit ca se apropie Invierea domnului si cum romanul stie cel mai bine sa sarbatoreasca in traditie aceasta mare sarbatoare, haideti sa scriem aici cum arata masa de Paste la fiecare in casa . Ce mancaruri pregatiti si pentru fiecare zona care este obiceiul culinar de Paste!
Am sa incep eu; la noi, cu doua saptamani de Paste incepe curatenia generala in casa si in suflet (dupa ce am tinut post, mergem la impartasit), in ultima saptamana mergem la cumparaturi... si lasam ca de luni pana in vineri sa tot cumparam cate ceva , ca sa simtit spiritul sarbatorilor! Musai Pastele se petrece in familie!
Pentru masa de Paste pregatim in fiecare an acelasi lucru - e deja o traditie si suntem mandri ca este asa:
- inainte de antreuri, dupa ce venim de la biserica cu lumina mancam o bucatica de pasca cu branza facuta din aluat de cozonac cu branza dulce si stafide;
- antreuri: oua rosii, drob din organe de miel si porc, branza telemea de oaie de sibiu, ceapa verde, rosii, ridichi (cat mai multe legume) si mustar;
- ciorba de miel (din cap, sira spinarii) facuta cu multa ceapa, mult zarzavat: stevie, marar, loboda, leustean verde si acrita cu bors acru umplut in casa, dreasa cu smantana;
- friptura de miel din pulpele de miel crestata foarte bine si pusa la macerat (acoperita) de cu o zi inainte intr-un amestec de: ulei, vin negru de tzara, ceapa taiata solzi, cimbru, piper, boia dulce iute, sare, usturoi taiat feliutze subtiri; a doua zi se pune in cuptor in tava acoperita de tot sosul in care s-a macerat si se lasa la cuptor pana scade zeama si se rumeneste frumos (probabil va mai trebui turnat putin vin din cand in cand - eu folosesc la 2 pulpe cam 2 litri de vin de tzara );
- mancare de stevie cu coaste de miel - asta de obicei o facem in saptamana imediat dupa Paste;
- si la desert avem numai cozonac frumos mirositor plin de cacao, nuca, rahat, stafide.
Dupa noaptea de inviere, a doua zi mergem cu impartitul de oua rosii, cozonac, drob... la cimitir si pe la batranii pe care-i stim mai amarati!
Noi avem un obicei ca de masa de Paste nu facem alte pregatiri decat cele pe care le-am scris sus; alte dulciuri nu facem atunci, e ca si cum am strica obiceiul sarbatorii !
Pacat ca trece asa de repede Pastele ca tare bine mai miroase in casa si in biserica a sarbatoare!

Astept si voi sa descrieti cum este Invierea in casa voastra!

Ioana nasturica
Noi si Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

quote:
Originally posted by april

Eu fiind din Maramures (in prezent bistriteanca), la noi e esentiala sunca afumata fiarta. Dar nu cumparata din magazin ci facuta din porcul propriu. Piciorul din spate de la porc bine afumat (vai ficatul meu!) se fierbe atatea ore cate kg are si la sfarsit se toarna vin alb. Dupa ce se raceste se taie felii. E delicioasa.



Mama (din Cluj) ii spunea jambon; era specialitatea ei, insa dezosa carnea de pe piciorul de porc si o potrivea in straturi de carne-grasime; apoi o lega ca pe o papusa cu sfoara. Chestia asta se intampla de la Craciun, apoi era afumata bine-bine si pastrata la rece. De Pasti fierbea cate o papusa in apa cu arome (dafin, piper, ienibahar si niste boabe aduse din Germania de cineva, special pentru sunca afumata, dar despre care nu mai stiu) si, racita si taiata felii, insotea ouale la antreu.
Acum, cand mama nu mai e, merg la Selgros care are un jambon afumat, la raionul carne, pe care-l fierb eu si-mi ostoiesc dorul. De Ardeal si de parinti...

poze multe cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns april spune:

quote:
Originally posted by Rufus

quote:
Originally posted by april

Eu fiind din Maramures (in prezent bistriteanca), la noi e esentiala sunca afumata fiarta. Dar nu cumparata din magazin ci facuta din porcul propriu. Piciorul din spate de la porc bine afumat (vai ficatul meu!) se fierbe atatea ore cate kg are si la sfarsit se toarna vin alb. Dupa ce se raceste se taie felii. E delicioasa.



Mama (din Cluj) ii spunea jambon; era specialitatea ei, insa dezosa carnea de pe piciorul de porc si o potrivea in straturi de carne-grasime; apoi o lega ca pe o papusa cu sfoara. Chestia asta se intampla de la Craciun, apoi era afumata bine-bine si pastrata la rece. De Pasti fierbea cate o papusa in apa cu arome (dafin, piper, ienibahar si niste boabe aduse din Germania de cineva, special pentru sunca afumata, dar despre care nu mai stiu) si, racita si taiata felii, insotea ouale la antreu.
Acum, cand mama nu mai e, merg la Selgros care are un jambon afumat, la raionul carne, pe care-l fierb eu si-mi ostoiesc dorul. De Ardeal si de parinti...

poze multe cu noi


"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde



Da, se poate si asa dar eu prefer sa las sunca pe os si dupa fierbere si racire o tai usor felii.
Eu nu ma pot lasa de traditie, mai ales ca sunt o gurmanda....., imi place sa mananc bineeeee, putin si bun.
Adevarul e ca nu e ca la mama acasa, ceva lipseste, nu stiu exact ce, poate ca vremea copilariei, familia asa cum era cand eram copii.
Mama si tata tineri, eu si fratiorul, copii, ...doamne, ce nostalgica am devenit

Fericirea e alcatuita din lucruri marunte.
"And in the end, it's not the years in your life that count. It's the life in your years" Abraham Lincoln

Mergi la inceput