somnul - cat de departe sa merg?
Scriu din nou despre vechea mea problema, care intre timp a suferit ceva transformari.
Pe scurt: Maria (2,9 ani) a dormit f. bine pana la 1 an jumate. Atunci a avut o peioada f. proasta, cu cosmaruri si am inceput sa stau cu ea pana adormea (dura f. mult 2-3 ore). Atunci am apelat prima data la voi pt. a ma sfatui. Dupa vreo 3 luni lucrurile pareau ca s-au rezolvat si incepuse sa doarma mai bine si sa adoarma singura.
Pe la 2 ani si 2 luni au inceput cu adevarat problemele: anxietate provocata cel mai probabil de aparitia fratiorului ei. Am trecut prin momente dificile. Somnul devenise un cosmar pt. amandoua. Somnul de dupa amiaza l-am eliminat (nu mai doarme deloc de atunci), iar noaptea dormea doar cateva ore. Am apelat la psiholog si chiar la neuropsihiatru. O perioada scurta (10 zile) a fost si pe medicatie pt. somn.
Usor-usor am trecut peste toate problemele si acum Maria este iar fetita vesela dinainte. E destul de fricoasa, dar nu in mod exagerat, ea niciodata nu a fost prea curajoasa.
Cat timp am avut problemele mari, mi-am zis ca dorm cu ea pana se marita , numai sa ii fie bine.
Acum stau cu ea pana adoarme (la ea in camera) si il duc pe Stefan in patutul lui (in aceeasi camera) dupa ce adoarme. Daca se trezeste noaptea ma duc langa ea si stau pana adoarme iar si f. rar (cand sunt prea obosita) o iau cu noi in pat. Nu trezirile din cursul noptii reprezinta problema (cu toate ca in fiecare noapte se trezesc amandoi de vreo 4 ori ), ci faptul ca adoarme f. greu si imi e frica sa o las singura. Dureaza aprox. 2 ore de cand e gata de culcare pana adoarme. De cele mai multe ori adorm eu inaintea ei, ca imi citeste povesti .
Avem ritual de culcare, ii citesc povestea. Dupa asta ii dau ei 2-3 carticele (aici probabil ca am gresit, dar acum nu stiu cum sa ii schimb obiceiul), sting lumina si aprind veioza si dau drumul la cantecele. Se poarta normal, nu se mai sperie de nimic, s-a "impacat" cu noaptea, cu desenele de pe lenjerie, cu jucariile de plus, i-am mai pus si cate ceva pe pereti (la un moment dat avea camera goala si alba ). Vorbeste, vorbeste, vorbeste... Imi spune ca nu ii e somn. Eu incerc sa nu o bag in seama. Se termina cantecele de pe CD. Ma anunta . Dau drumul iar si iar la CD.
Si asta se repeta seara de seara, indiferent cat de obosita e (va ziceam ca nu doarme ziua).
De vreo trei ori am lasat-o singura. Dar a inceput sa planga si nu m-am intors repede la ea. Nu parea inspaimantata, mai mult suparata ca o las singura. Aseara am lasat-o mai mult si a inceput sa planga tare. Totusi nu era speriata! dupa inca vreo jumatate de ora am iesit iar din camera si nu a mai plans. M-a strigat si a tacut. A adormit imediat. Cred ca a fost o intamplare, era si cazul sa doarma dupa mai mult de doua ore .
De fapt, intrebarea mea e: o pot lasa sa adoarma singura? Sa o las sa planga (nu stiu daca pot)? Nu vreau sa gresesc. Imi e frica... Binele ei e pe primul loc, normal, dar nici eu nu mai rezist...adorm pe la 1, ma trezesc de cateva ori pe noapte si la 6 trebuie sa fiu in picoare ca ma duc la serviciu. Orele alea in care stau cu ea pana adoarme ma dau peste cap. Cum sa procedez? Ma gandesc sa apelez din nou la psiholog, dar poate reusesc singura, cu sfaturi de la voi .
Scuzati ca am scris asa de mult.
Principesa, ma poti ajuta din nou? Crezi ca e pregatita pt. asta? Sau ar fi o greseala din partea mea sa "fortez" lucrurile?
Va pup,
Cornelia, mami de Maria (2 iulie 2003) si Stefan (4 mai 2005)
poze
Raspunsuri
Principesa spune:
Cornelia, mentionezi de cel putin 2 ori ca ti-e frica. De ce ti-e frica?
Eu cred ca daca tu esti pregatita si ea poate deveni. Dar tu esti?
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
Durerea este inevitabila dar suferinta este optionala
sinzi_ana spune:
Cornelia cu diferenta ca David doarme la pranz asa face si el...
Dar exact la fel...
Il pun in pat intre 22-23 si tot sta 2 ore pana adoarme...mai intai citim o poveste, apoi citeste el (cu voce tare si in romana si in engleza) apoi punem cd-uri...apoi se termina si iar incepem...apoi vrea alt cd cu alte melodi...apoi face pipi, apoi vine sa ne pupe de somn usor..si tot asa...
Iau in fiecare zi viata de la capat
Sinzi, Radusi David
David
Cornelia spune:
Principesa, am recitit ce am scris si abia asa am observat si eu ca am scris de doua ori ca imi e frica . Aseara, am anticipat intr-un fel raspunsul tau (ca daca tot am pus o intrebare, m-am analizat si eu putin) si mi-am dat seama ca i-am transmis o stare de teama. A avut un moment in care s-a ferit sa ma priveasca (asta doare cel mai mult).
Imi e frica sa nu pierd tot ce am castigat lunile astea, sa nu fiu eu de vina (din nou??). Da, ma simt vinovata pt. problemele ei; asta am realizat pt. ca simteam mereu nevoia sa ma scuz: "eu am facut tot ce mi-a stat in putinta sa nu se simta data la o parte", "am pregatit-o pt. aparitia lui Stefan", "i-am acordat chiar mai multa atentie" etc.
Si probabil ca nu sunt pregatita sa o las sa adoarma singura. Altfel as mai fi postat subiectul asta ?
Sanzi, dar tu stai cu el? Ca stiu ca el e baiat mare si doarme de mult singur.
Si mai am o intrebare, cu toate ca stiu ca s-a mai atins subiectul, e suficient pt. un copil de 2-3 ani sa doarma doar 8-9 ore pe zi?
Va pup,
poze
delphin spune:
Cornelia,nu,nu este suficient ca un copil de aceasta varsta sa doarma doar 8-9 ore pe zi,insa sunt copii care dorm mult si copii care dorm putin. Nu toti copii sunt la fel.
Ce gasesc eu bizar,este ora de culcare. Un copil care merge la gradi dimineata,sau ma rog,se trezeste devreme la ora 21 trebuie sa fie in pat.
Incearca sa vezi cand incepe sa caste seara,si du-o imediat la culcare. Cu ritualul de rigoare,poveste si etc. Insa cand dai drumul la muzica si ii dai carticelele,tu iesi. Ii explici frumos ca este mare si ca trebuie sa doarma singurica,ca tu trebuie sa te odihnesti,etc. Trebuie sa fi ferma pe pozitie.
Daca plange,o lasi 10 min.,te duci la ea si ii explici acelasi lucru,insa nu ramai. Va fii greu la inceput, insa va da rezultate,te asigur.
Al meu,are 2ani si 10 luni,doarme singur,cu veioza aprinsa,de la 9h30 pana pe la 6h30-7h00. Apoi mai doarme la cresa 2h la pranz.
Ritualul de dormit,este baita,poveste si gata(pupicii de rigoare si bautul apei)
Curaj si sa nu-ti mai die teama caci copila simte si speculeaza.
http://community.webshots.com/user/delphinoi
Tonnia spune:
Eu am citit si primul subiect deschis de tine, m-a impresionat foarte tare. E greu sa stiu ce as face dar cred ca e momentul sa incerci sa o lasi sa adoarma, pare ca a depasit perioada aia ingrozitoare. Bineinteles, sa nu incerci brutal, ci sa iesi din camera, sa revii cand plange si tot asa, dar sa nu te mai joci atata, sa nu mai cititi atata. Practic, cred ca as reduce ritualul la 1/2 de ora dupa ceas, iar apoi as iesi si as tot reveni, nu as lasa-o sa planga dar poate si-ar pierde interesul sa planga daca ar vedea ca oricum nu mai e loc de povesti si de discutii. Si cata vreme nu ai lasa-o sa planga, nu cred ca ar avea de suferit in nici un fel.
Cornelia spune:
Multumesc mult pt. raspunsuri.
O precizare: Maria nu adoarme la ora 1 decat in mod exceptional. Eu ma culc la ora aia, pt. ca dupa ce o adorm pe ea, mai am nevoie si eu de ceva timp pt. mine: strans ceva prin casa , dus, DC etc. Pe Maria o pregatesc de culcare in jur de ora 9 (la 8.30 urcam la culcare, dar ne mai intindem cu baia pt. amandoi, biberonul lui Stefan etc.) si adorme pe la 11, cel tarziu 12.
Va pup,
poze
filofteia spune:
Cornelia, am urmarit subiectul anterior cu problemele Mariei tale si iti admir tenacitatea si lupta pe care o duci...
Mi se pare normal sa-ti fie frica...
Adi (acum 5 ani) a dormit mereu foarte putin... Am tot citit si eu ca ar trebui sa se culce la ora 21, dar nu este chip... Regula noastra este ora 22 ... dar asta inseamna ca adoarme pe la 22,30... daca doarme la pranz atunci ora de culcare este 23...
Eu dorm cu el in camera... mie asa mi s-a parut cel mai comod... in plus si el se mai trezeste uneori noaptea speriat si ma striga... apoi se linisteste brusc cand ma vede in patul de langa al lui...
Acum depinde mult si de sotul tau... pe al meu nu-l deranjeaza ... relatia noastra exista si este buna...
Oricum de multe ori adorm eu inaintea copilului ...
Te compatimesc si totodata te admir pentru tot ce faci pentru copii tai...
sinzi_ana spune:
Cornelia, dupa ce ii citesc povestea, da, il las singur...
DAvid doarme cam 10 ore pe zi, in conditiile in care e ff activ...merge cu bicicleta, mergem la bazin si inotam, in parc, e cald...
Io pic lata...
Iau in fiecare zi viata de la capat
Sinzi, Radusi David
David
szivarvany spune:
Si eu adorm inaintea Giuliei :-) Ii dau exemplu si ma intind pe coltar ... pe la 22,30 ca mai repede nu are rost, povestim si careva adoarme. Daca`s io, asta e, ma trezesc la un moment dat si plec si io la nani ca tot omu`, daca adoarme ea, plec imediat. Daca se trezeste, alerg repede la ea si o mangai si gata.
Am optat pentru varianta asta exact ca sa nu pierd cateva ore bune de somn.
Editez: dormim de la 23,00 pana la 8,00, in timpul zilei 1,30 sau 2 ore.
Daria & Giulia (2004 08 16)
Haideti la bazar sa-l ajutam pe ALEX !
Supercopiii iulie/august 2004
Andra_ spune:
Draga mea draga,
hai sa-ti spun si eu ceva, nu chiar din proprie experienta, dar de la colega mea, care are un baietel cu 6 luni mai mare decit ai nostri. Ideea e ca el mereu a fost un copil cu probleme, aduna toate racelile, vomita de la tuse etc., pe scurt a trebuit tratat cu multa atentie. A mea colega ajunsese ca la 3 ani si 2 luni sa stea linga el pina adormea cite 2 ore, tot asa se intindea spre miezul noptii, plus trezit noaptea sa bea lapte cel putin o data, si alte 1-2 treziri, stiti cum e. Solutia ei ptr adormit a fost sa-i citeasca o poveste, apoi sa-l lase singurel spunindu-i ca se duce pina la bucatarie ca are treaba, dar nu in ideea ca se mai intoarce, cu "noapte buna", invelit, tot - adica tu dormi acum, mami mai are treaba. Eu cred ca e o solutie buna, poti sa-i arati inainte de baie chiar ca uite ai chiuveta plina de vase, dar lasa ca dupa ce ii culci pe ei te duci sa le speli, si apoi sa faci miscarea. Cred ca ea fiind asa cuminte si desteapta, va intelege asa un scop "nobil" si te va scuza sa lipsesti. Apoi dupa ce ai creat precedentul, totul devine mai simplu. Eventual daca iti iese, ziua urmatoare te poti juca ceva deosebit cu ea, si sa-i spui "uite daca am dormit amindoua mai devreme, acum sintem mai odihnite si ne putem juca mai bine", sa aiba si beneficiu operatiunea. Bafta multa!
pup u,
Andra