Spanacul
Raspunsuri - Pagina 2

cinta spune:
si noi facem o varianta asemanatoare cu cea descrisa de Catalina-Anca. Inca nu am incercat cu conserve - ams a caut in magazin -, ci doar cu spanac proaspat, pe care il fierb cca 10 min in apa cu sare. Daca in conserve este deja fiert, si mai bine. Daca nu, il fierbi.
Dupa fiert il toc marunt. la 1 kg de spanac folosesc 3/4 pachet de margarina de 250 grame, 2 linguri faina, cca 1/2 l lapte sau mai mult, usutori.
Topesc in cratita/ ceaun margarina. Adaug faina si spanacul. Sting cu laptele si las sa dea macar 1 clocot. Mestec mereu si potrivesc densitatea - daca mi se pare prea gros, mai adaug lapte. La final, opresc focul si adaug in pure cativa catei de usturoi taiati in bucati mici. Usturoiul nu e obligatoriu si se adauga dupa gust.
Il servim alaturi cu ochiuri, carnaciori, chiftelute.
Sotului meu ii place si ca sos pe orez shanghai.
pofta buna!
cinta
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;19;47/st/20060809/dt/7/k/080b/preg.png


danyce spune:
Eu fac spanacul cu sos cu smantana.Calesc usturoi in putin unt sau ulei, adaug smantana (cam 400-500g la 1,5 kg de spanac parca), amidon alimentar pt ingrosarea sosului (2 lg de obicei, dar asta ramane la latitudinea fiecaruia/fiecareia), sare, piper, vreo 300-400ml de lapte). In sosul asta adaug spanacul fiert si maruntit si il las sa dea un clocot. Mancarica e delicioasa asa.
Mai fac paste cu spanac si somon sau tarta (placinta) cu spanac, carne tocata, un amestec din smantana+lapte+oua, sare, piper, ceapa tocata, usturoi, praz, cascaval pe deasupra.
Am facut candva si o rulada din carne cu spanac in aluat frantuzesc.
Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei


emicris spune:
la fel ca voi il prepar si eu ,insa nu ma limitez la atat. eu umplu canelloni sau foi de lasagna cu spanac si e delicios.
mamica de zmeu


danyce spune:
Emicris, si eu fac lasagne si canneloni cu spanac, dar am uitat sa mentionez. Merge excelent spanacul cu sosul bechamel,nu-i asa?Eu fac de multe ori lasagne cu spanac, carne tocata, sos de rosii, lapte (astea toate amestecate si puse intre foile de lasagne).La final pun sos bechamel din abundenta si rad cascaval proaspat. E o nebunie.Pacat ca are multe calorii (de aceea nu prea mai fac in ultimul timp).
Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei


akella spune:
Spanac cu cartofi I
Ingrediente: 600 g spanac (congelat), 2 cepe, 100 g ciuperci (Champignons), 2 lg. ulei, 500 g cartofi fierti, 5 oua, sare, piper
Spanacul se decongeleaza. Cepele se toaca marunt, iar ciupercile se taie in doua. Se incinge uleiul si se adauga cepele si ciupercile. Cand s-au rumenit putin, se pun cartofii taiati cubulete.
Se bat ouale si se amesteca bine cu spanacul. Se iau ciupercile si cartofii de pe foc si se amesteca usor cu spanacul. Se condimenteaza si se dau la cuptor 10 minute, la foc potrivit.


akella spune:
Spanac cu cartofi II
Ingrediente: 500 g spanac (congelat), 750 g cartofi rosii, 500 ml supa (instant), 2 morcovi, 2 cepe, 2 catei usturoi, 2 lg. ulei, sare, piper, 40 g faina, 40 g unt, 500 ml lapte, 150 g cascaval ras, nucsoara
Se decongeleaza spanacul. Cartofii se taie felii, se fierb in supa 6 minute, se scot si se fierb morcovii felii 4 minute. Se scurg si se pastreaza zeama.
Se calesc ceapa si usturoiul. Se adauga spanacul si se incalzeste. Se caleste faina in unt; se stinge cu lapte si 250 ml supa. Se da in fiert. Se topesc 100 g cascaval in 100 g sos. Se adauga sare, piper si nucsoara. Se preincalzeste cuptorul (200°).
Se unge o forma de sufleu. Se aseaza cate ½ din cantitatile de cartofi si morcovi. Se toarna 3-4 lg. sos, apoi spanac, ½ din sosul de branza, restul de morcovi si cartofi. Se toarna sos, se presara cascaval si se coace cca 30 de minute.


Tamara spune:
pls danyce detaliaza "in detaliu" ;-) cum sta treaba cu lasagna aia...da' stii cum? in amanunt de-a dreptu'
multam fain anticipat
tamara si gemenii
http://community.webshots.com/user/tamarutza
http://community.webshots.com/user/tamarutza2


danyce spune:
Tamara, dat fiind faptul ca eu mereu improvizez si adaptez pe parcursul actiunii (in cazul nostru in tp gatitului, cand mai pun si totul ochiometric), e cam greu sa dau detalii relevante.
O sa incerc sa descriu in mare cum sta treaba si sper sa-ti foloseasca la ceva.
Asadar:lasagne fac intr-un vas termorezistent destul de mare, de forma dreptunghiulara(se poate face si intr-o tava de inox, de ex.).Calesc o ceapa destul de mare, apoi prajesc carnea tocata (cam 500g) si adaug sare, piper, eventual usturoi (totul dupa gust).Eu folosesc sos de rosii gata preparat pt lasagne ca e mai usor (asta e gata pregatit cu lapte), dar se poate folosi sos de rosii pt paste (cam un borcan de 500-600g), care se subtiaza cu putin lapte (o ceasca de cappuccino sau e cafea mai mare; operatiunea asta se face pe foc, intr-o craticioara).Sosul cald se amesteca cu carnea si cu spanacul fiert, stors de apa si tocat (cel mai usor e cu spanac congelat,dezghetat la microunde).Cand fac cu spanac proaspat folosesc aprox. 1kg, iar congelat cam 750g.In vas se aseaza un strat de foi de lasgne, un strat de amestec de spanac+sos+carne, un strat de foi si tot asa...se termina cu un strat de foi de lasagne.Peste toate acestea se toarna sosul bechamel [se topesc cam 100g unt intr-o tigaie, se pun cateva linguri de faina (vreo 4 lg rase),se amesteca pana nu mai sunt cocoloase si iese un fel de pasta, se toarna lapte peste si se dilueaza pasta mentionata mai inainte, se lasa sa fiarba putin (pana se vad niste gaurele in sos si se aude ceva gen plplplplpl), se condimenteaza cu putina sare si piper.]Peste toata treaba asta se rade cascaval proaspat cat iti pofteste inima si se introduce vasul in cuptorul preincalzit la 175 grade (asa fac eu, dar cum eu am cuptor cu aer cald...nu stiu echivalentul la alt cuptor
) pt 35-40 minute.(Ideal e sa te uiti tu din cand in cand ce se intampla in cuptor si eventual sa incerci cu o furculita daca foile sunt patrunse (moi, bune de papat).
Sper sa fi inteles ceva.Bafta si pofta buna!
Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei


Tamara spune:
danyce tks! mare caracter, mare :-) sa scrii atat de detaliat! faza cu plplplpl SUPER FAZA! te pup si multumesc din nou pentru ratzeta...cand oi face-o ti-oi da stire si la forum.....de cetire!
va pup pe toate fetele
ps sa-ti traiasca bobitza cea scumpa danyce....mama, da ce tort! io cred totusi ca trebuie sa ma dau bine pe langa tine....ca se pare ca am ce invatza!
pupi
Tamara si gemenii
http://community.webshots.com/user/tamarutza
http://community.webshots.com/user/tamarutza2


danyce spune:
Merci, Tamara de complimente!Si puiutii tai sunt tare dulci!I-am mai vazut demuuult de tot in poze, iar acum m-am uitat iar.Ai cam lipsit o perioada de pe DC, mi se pare.
Bafta multa pe cand incerci!Si cand pot iti mai explic una-alta.Dupa cum am mai zis, mie imi place sa improvizez, nu fac mai nimic dupa carte, doar ma inspir.
Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei
