Copilasi de mai 2003 (37)
Raspunsuri - Pagina 7
Criss75 spune:
Parpalak, doamne ajunsesem sa cred ca sunt singura care se confrunta cu un copil isteric.
Nu stiu ce sa mai fac, nu ne putem intelege deloc cu el. 
Sotul meu imi spune mereu ca e vina mea, ca l-am rasfatat prea mult, bla, bla, bla. Dar pana sa mearga la cresa chiar a fost un copil cuminte. Mai avea cate o "iesire" asa, din cand in cand dar se intampla rar de tot. Dar acum zilnic aceeasi poveste, tipete, urlete si mieunaturi, cel mai tare ma enerveaza ca nu ne intelegem si orice incerc sa fac nu e bine. Si la orice ii spun, imi raspunde cu "nu" sau "nu veaaaaaaauuuu", mieunat.

M-am hotarat sa merg cu el la psiholog, nu stiu daca e bine sau nu, poate o sa-i dea calmante sau mai stiu eu ce, dar nici sa continuam asa nu se poate. Ca in ritmul asta o sa ajungem noi sa facem psihoterapie.
DanaMario spune:
Ce de vaicareli pe aici..
Pe strada noastra nu-i chiar asa de rau, noi ne-am facut ceva mai cuminti.
Cam asa am fost si noi dar la noi a functionat cearta si pedeapsa si luatul de urechi.
Acuma cum face ceva rau ca-n seara asta vroia sa manince chipsuri in loc de mincare l-am certat si l-am pedepsit sa stea in canapea la colt 10 minute si gata s-a rezolvat.
Daiopri Parpalak are dreptate cu gradinita , eu le-am zis odata ca-s cam ingrijorata ca lu Joshua nu-i place acolo ca probabil nu i se atentie si sa vezi apoi cum se poartau cu el.
Acuma le-am facut observatie sa nu-i mai dea atita atentie ( ce tie si cu mine) ca dimineata tot plinge cind il las si ele vin si-l ia in brate si le-am rugat sa-l ignore :)
De terorizat sigur nu-l terorizeaza astia aici sint exagerati in sensul celalat.La noi tot organizeaza "Parent orientation" si ne explica ce fac acolo, ne arata, povesteste cum rezolva ei cu ei diferite situatii.
Du-te si tu ca-i interesant.
Daiopri , Parpalak veniti pe la mine daca sinteti asa stresate ca pe la noi pe aici e ceva mai calm :)
Eu curatenia am terminat-o imi place asa mult sa sta pe acasa cind e curat dar ne si plimbam mult.
Duminica plecasem sa calarim dar am fost prea mici asa ca ne-am multumit cu uitatu.
Eu acuma tot imi fac planuri cum sa ne petrecem long weekend ne ducem la biserica , pe insula, in oras e parada cu rastignirea lui Isus, la Niagara sa se joace pe la dinozauri.
Voi ce faceti 3 zileeeeeee libere?
Dana_d ai luat viza?
Dana si Joshua
http://community.webshots.com/user/dana_josh
Aalina spune:
Is pe fuga da nu m-a rabdat sa nu raspund la intrebarea DaneiMario: cand am citit "Voi ce faceti 3 zileeeeeee libere?" creierul meu instant a zis "Dorm" 

Va pup
Daiopri spune:
Dana_Mario bravo voua (adica lui Josh). Al meu chiar a intrat intr-o perioada de nemultumiri. Una doua se miauna si nici el nu stie ce vrea. Ieri am fost pe la magazine sa iau niste bombonele pt la gradi si a inceput ca vrea el, si atat trebuie un motiv sa inceapa ca dupa aia tot intr-o mieuneala. Si uite asa am mers prin mall cu el de mana si el plangand, ba mai racnind din cand in cand. Iti spun, ca pare ca peste zi aduna nervi sau mai stiu eu ce acolo, si apoi se descarca acasa. Si cum noi ajungem tare ¡§odihniti¡¨ acasa scandalul e in toi.
Eu sunt tare necajita ca nu reusim sa ne ocupam de el asa cum mi-as fi dorit. Geaba citesc eu pe ici pe colo ce ar trebui sa facem, ca atunci cand ne adunam aproape picam lati.nici forta sa vorbesc nu am.
Nu cred ca il terorizeaza, ca doar de aia l-am dat la asta, ca mi-a placut ca tipa e ferma. Dar cred ca el nu intelege chiar mereu de ce e pedepsit, si in plus nu e fericit ca e pedepsit. Nu stiu de nici o orientare. Voi la ce fel de gradi il dati? Mie imi place ca voi faceti lucruri faine cu el, asa ca mai zi si pe la noi pe aici, ca se mai prinde cate ceva si de mintea mea adormita. Si cu draga inima as veni de ati fi mai aproape, ca tare ar fi buna o influenta a unor persoane mai calme.
Aalina si eu as gandi tot la fel, somn si iar somn, darn e-am ambitionat sa mergem si noi intr-o excursie prin apropiere in State, Seattle, Portland, ca uite asa cu somnul au trecut 6 ani si noi n-am vazut mai nimic. Mai prost e ca vremea o sa fie nasoala, dar om vedea. Tot pot sa zic ca ma gandesc cu jind la somn, mai ales ca de cateva nopti se trezeste agitatorul si macane.
Criss daca mergi pe la psiholog sa ne zici si noua explicatia, ca suntem cam la fel. Nu era el sfant nici inainte, dar parka de la un timp ne incearca nervii mai rau.
Korinna ce mai face Stefan?
A, l-am masurat si pe al meu si are 101cm si 17.8kg. Macar atat mananca bine de cand cu gradi, dar bineinteles ca ii dau ciorba la elļ
Parpa, Paul ceva mai calm ieri?
Salutari tuturor si un wk lung cat mai fain, si de isi serbeaza cineva acum Pastele Paste Fericit.
Numai bine
Criss75 spune:
Daiopri, eu am vorbit cu o psiholoaga, si mi-a dat urmatoarea explicatie. Copilul percepe mersul la cresa ca pe o pedeapsa, deci in mintea lui gandeste ca noi il pedepsim ducandu-l acolo, si reactioneaza ca atare. Prin urmare, el crede ca daca se isterizeaza, ne pedepseste pe noi pentru ca il ducem la cresa. Si a mai spus ca trebuie sa avem multarabdareca in mod normal, dupa 3, 4 saptamani n-ar trebui sa mai reactioneze asa. Astept si eu o minune, desi deja a trecut o luna de cand mergem si totusi, parca pe zi ce trece e mai rau.
parpalak spune:
Chriss, eu am impresia ca tu nu citesti cu prea mare atentie ce scriem noi aicea, da' nu-i nimic, ca nu se pune, noi te intelegem. Pe care din copiii de p-aici l-ai vazut tu ascultator si cuminte? :) Si asta numai la mamicile care mai apuca sa scrie cite ceva.. Restul cred ca-s la terapie intensiva si tratamente de cap.. :) (nu dati cu pietre, dati cu rosii)
Dar ca sa te linistesti - se cheama temper tantrum - da-i o cautare pe google si vezi ce de studii s-au facut pe subiectul asta. Mai pe scurt, asa, el acu incepe sa se prinda ca nu se poate tot ce vrea si descopera frustrarea si nu prea stie ce sa faca cu ea. Invata incetul cu incetul. Deci nu-ti fa griji ca-i copilul isteric, e normal. Parintii care sustin ca ai lor nu fac asa, ori nu-s prea bine informati, ori petrec prea putin timp cu numitul copil :) La noi, de exemplu, Paul e cumintenia intruchipata cind e tati acasa, ca-l vede numai in week-end. Cind e numai cu mine, se dezlantuie.. :) Numai ca mie nu mi se pare anormal. Nu-l bag in seama, si-i trece. Sau, daca mi se pare ca intoneaza pe-o voce mai disperata, il iau in brate, il pupacesc, si-i trece. Ideea e ca-i trece iar eu nu ma razgindesc din ce i-am zis. Adica nu obtine nimic prin procedeul urlete. Eu ma vait numai de forma ca facem toata baia leoarca, de fapt sint incintata, si-l incurajez, si ne distram amindoi - si nu e mai putin adevarat ca astept cu nerabdare momentul in care si facem curat dupa aia amindoi.. :)
Paul n-a perceput mersul la gradi ca pe-o pedeapsa, ci luatul acasa de la gradi :) Abia de curind a facut si la gradi o "criza" de-adevaratelea, ca pin-acu s-a purtat model acolo. S-a scremut el intr-o vreme sa se biziie cind il duceam, dar nu-i reusea prea bine, in plus ii trecea inainte sa bag cheia in contact, ca sunam, bineinteles, imediat dupa..
Deci depinde si de la copil la copil - fiecare percepe lumea inconjuratoare altfel, iar noi ca parinti trebuie sa le-o traducem ca fiind ceva rezonabil si chiar placut pina la urma. :)
Daiopri, sa stii ca Paul e mai biziit ca stare generala cind e in urma cu somnul. Dupa o perioada de-astea are citeva zile in care doarme de bubuie, recupereaza careva sa zica, dupa care iar ne intelegem. Povestioara din dupa amiaza trecuta am zis-o ca sa vedeti ce se intimpla cind va angajati cu infantii in activitati fizice pe stomacul gol si aproape de ora de culcare.. :) Ceea ce nu inseamna ca n-o sa ma mai las atrasa in asa ceva.. :) Ca prima parte a fost chiar distractiva, doar partea a doua a fost ceva mai neplacuta..
DanaMario, daca stai asa de bine cu energia, ti-l fac pachet pe Paul si ti-l trimit iar eu stau acasa si dorm 3 zile.. :) Ti-l trimit prin posta ca la volan nu ma mai urc astea 3 zile, am condus azi 2 ore jumate in loc de 45 de minute, asta din pricina ca jumate din Toronto incerca sa iasa din Toronto in acelasi timp.
Aalina, bine macar ca creierul tau a reusit sa zica ceva.. :) Al meu a stat plat o vreme.. :) Dupa ce ti-am citit postarea mi-am zis: iata o idee buna! :)
Sanatate la bebei si mamici.
http://community.webshots.com/user/parpalak
http://home911.servebeer.com
parpalak spune:
In plus: copilul mai incearca sa vada si "pina unde" i se permite. Daca vede ca prin urlete i se permite mai mult, o sa continue. In general, o sa continue cu ceea ce observa ca functioneaza. La noi chiar n-a mers niciodata asta. Noi negociem de zor de la virste fragede si am impresia ca pricepe cam tot ce spun in romaneste, desi nu mi se adreseaza decit pe englezeste - chiar ieri am avut o conversatie destul de monotona (nasture - button - repetat de vreo 50 de ori) la care eu am cedat prima. Cum ar veni, ma invata el pe mine engleza - si-mi place ca nu-si pierde rabdarea. Sa vad pe unde mai scot camasa cind l-oi invata si aia cu "cel mai destept renunta primul" :)
Cum ziceam, Daiopri, poate incerci sa-l pui la culcare mai devreme - chiar daca vecinii or sa creada ca-l jupoi de viu.. :) Sa stii ca si lui Paul somnul i se pare curata pierdere de vreme. Si da, m-a prins miezul noptii odata lasindu-l sa vad la cit adoarme de capul lui in sufragerie.. Tot eu l-am dus la culcare, ca el n-avea de gind. Acuma il anunt cu 5-10 minute inainte, ca sa aiba timp sa se obisnuiasca cu ideea, ca stie ca n-o negociem... La culcare stam si ne jucam/citim/gidilim/luptam intre 10 minute si un ceas jumate - asta-i alta poveste.. :)
Cu gradinitele: Josh merge la Montessori, unde-i invata tot felul de chestii si fac tot felul de crafturi si primeste si note! :) Paul merge la home day care unde nu face nimic iesit din comun. Facem noi acasa.. :)
Cit despre pedepse, adica statul ala la colt, pai foarte bine ca-i nu plac, ca exact asta-i ideea! :) Paul a trecut inclusiv prin faza in care se vedea pe fata lui cum cintareste daca se merita un time-out numai pentru placerea de a arunca pietre in piscina, unde placerea cistiga! :) Si statea potolit doua minute in time-out, dupa care tusti la pietricele iarasi. Pina la urma s-a plictisit singur, norocul meu. Cel mai rau scenariu cu pietrele din piscina n-ar fi fost catastrofic (ca altfel time-outul se transforma in bagat in casa) si dupa o vreme m-am prins sa-i pun apa in galetusa la indemina si asa am fost amindoi fericiti. Si fara time-out. Deci solutii la ce vor ei si ce vrem noi exista pina la urma (intr-o forma sau alta).
Se pare ca la mine condusul in mod excesiv are ca urmare logoree, asa ca va pupa mama si ma duc sa-mi tratez logoreea la orizontala..
Tot uit de-o bucata de vreme: dana d, mai stii ceva de Getasfia si gemenele ei? :)
Sanatate la bebei si mamici.
http://community.webshots.com/user/parpalak
http://home911.servebeer.com
Aalina spune:
Sa ne intelegem. Io doar am zis ca as dormi nu si ca o sa fac lucrul asta. In sfarsit am terminat cu pregatirile de Pasti, cu vopsitul de oua etc. Daca as reusi sa imi iau si liber pentru luni ar fi chiar bine pentru ca voi sta mai mult timp cu Dori.
Korinna sanatate la Stef. Cum este? Ce ati facut cu bubitele?
DanaMario eu am renuntat sa mai astept primavara. Aici ploua de iti vine sa te atarni de lampa. Tocmai am vrut sa te intreb daca poze noi cu Josh nu ai da le-am vazut pe ala din padure. Micul strengar...Abia astept sa se incalzeasca si aici macar cat sa se usuce pamantul sa plecam la admirat toporasi in padure.
Ange am eu senzatia sau tu ai uitat sa ne zici cum a fost la al doilea spectacol? Ia vezi poate iti amintesti :))
DanaD ma amuza cand te aud cum povestesti. Pai unde ai vazut tu copil care in parc sa stea frumos? Doar de aia il duc acolo sa alerge si sa isi consume energia. Si evident intotdeauna o va face in directia opusa celei in care sunt eu. Tin minte ca anul trecut cand ne intorceam din parc dupa cate ture facea eu eram lesinata da el acasa isi continua activitatile.
Alycia si aici e o "Casa Ambient" si or fi de toate...da or avea si bani la liber?
Parlapak ia sa ma inveti si pe mine sa ii fac freza de aia la Dori :)) La noi nu tine mai ca are firul de par ciudat de nu ii sta nicicum.
(am apreciat pasuirea cu filmele...fa-o in continuare)
Sa stii ca am citit candva... ceva...de copii aia de care zici tu acolo da n'as putea sa iti reproduc sau sa imi amintesc:))
Daiopri cand Dori urla sa ii dau ceva ce io nu pricepeam il rugam sa imi arate. Macar orientativ si tot ma ajuta la dezlegarea misterului. Insa din perioada aia am ramas si cu sechele :) Dori vorbeste mult in general. Da pe atunci s-a prins el ca maica-sa zice "da da" cam la tot numa sa scape de gura lui. Asa ca s-a invatat copilul sa repete propozitia pana ce spuneam si eu ce zicea el. Da exact ce zice ca altfel nu tacea din gura. Asa ca acum imi face capul ferfenita :))
Ce ati mai facut cu gradinita? Sanatate sa aveti!
Criss75 nu esti singura care se confrunta cu asa copil. Noi celelalte ne-am invatat :)) Nu auzi ca io pe al meu il consider chiar cuminte :) Desi evident si el are toate apucaturile...dar sunt normale.
E o testare a limitelor. Noi am trecut prin asta prima oara cand am inceput eu serviciul. Dar atunci nici nu a fost atat de grav caci tot acasa la noi statea cu mama. Da era suparat pe mine si nu imi vorbea. Decat cat sa imi spuna "sunt suparat":)) Mai ce m-a mai durut chestia asta...parca a trecut o vesnicie de atunci...
A doua etapa a fost mai grea. A inceput dupa ce il duceam la tara. Numai ca era din pricina de neintelegere intre cei maturi. Oricat le explicam eu la ai mei ca trebuie sa il si disciplineze copilul facea ce vroia din ei si dupa trei - patru zile de asa tratament venea acasa si evident la primul nostru "nu" incepeau urletele, trantelile pe jos, aruncatul cu orice tinea in mana sau gasea in raza de actiune. Asa ca am facut consiliu de familie si am aplicat "nu ma impresionezi oricat ai urla - linisteste-te si discutam - time-out pana te calmezi - etc" si incet incet s-a prins el cam ce si cum. Acum este suficient sa ii spun ca il trimit in time-out ca se calmeaza.
Mai nou cand vrea ceva are doua incercari "incepe sa se miaune da nu isteric" si daca ii zic ca asa nu capata nimic "vine cu mainile impreunate si scanceste "te rog si te iubesc". La orice tentativa de urlat a lui eu parasesc locul si nu il bag in seama.
La faza cu magazinele noi stabilim de acasa ca o sa ii cumparam ceva (in functie de magazinele pe unde avem de umblat) din ultimul magazin in care mergem. Asa ca am copil cuminte care se uita peste tot (ba chiar luase odata o masina si se uita la ea iar dupa ce am zis ca plecam la urmatorul a pus-o pe raft). Dar va dati seama ca pana ajung acasa musai trebuie sa ii cumpar ceva pentru ca nu uita niciodata. I-am spus la un moment dat ca are acasa un cadou asa ca nu mai cumparam nimic. Doua ore a fost copil model prin oras. Dar din momentul in care am deschis usa incontinuu a spus "unde e cadoul?"
Cand mi-a facut o faza de astea cu racnete, asta vara, la magazinul din coltul blocului - ca nu stiu ce ii trebuia - l-am luat tarandu-l mai mult de acolo si l-am lasat sa urle in fata blocului ca nu a vrut sa urce (desi cred ca toti vecinii au zis ca ori il tai ori sunt nebuna) dar dupa aia nu a mai repetat figura daca a vazut ca nu tine.
Cu somnul la noi merge chestia cu ritualul. La pranz fie ca e acasa sau la tara dupa ce stam la masa citim reviste pana adormim cu ele pe nas. Seara daca e la tara spune "noapte buna" la tot ce prinde si singurel dupa ce o ajuta pe mamaia la facutul patului merge la culcare. Acasa insa ne pupacim in prima faza, ne gadilicim, si dupa aceea se uita un pic la desene. Urla din pat la noi de cateva ori "noapte buna" si musai noi tre sa urlam inapoi si pana la urma adoarme.
In alta ordine de idei sunt super incantata de cat de bine merge pe bicicleta si ce mult ii place. Asa ca afara isi consuma energia pedaland la greu iar in casa ar sta numai langa ea sa o repare :)
Hai ca banuiesc ca am scris o tona da nu stiu daca mai apuc sa intru zilele urmatoare.
Sarbatori fericite!
Pupici.
Criss75 spune:
parpalak, sa tii ca citesc cu atentie tot ce scrieti despre copiii vostri.
Stiu ca Alex nu e singurul copil care reactioneaza in acest fel.
Problema e ca sotul meu insista sa-mi aminteasca zilnic faptul ca eu sunt singura vinovata pentru ca l-am rasfatat prea mult, si l-am lasat sa faca ce a vrut el. Si tot el spune ca alti copii nu fac asa ca si Alex, ca al lui X sau Y e cuminte pentru ca a fost educat, etc.
Si tot timpul imi scoate ochii spunandu-mi ca eu nu l-am lasat sa educe copilul si sa-l pedepseasca atunci cand era cazul.
Eu nu spun ca nu e asa, evident l-am rasfatat dar cred ca orice mama tinde sa-i faca pe plac copilului si chiar sa-l rasfete.
Acum si mama spune la fel, ca ea n-a mai vazut un copil atat de rau si de isteric, ca "voi nu erati asa, voi n-ati facut istericale, voi ati fost cuminti, etc"
Deja simt ca sunt la un pas sa innebunesc, imi vine sa-mi iau copilul si sa plec cat vad cu ochii.
Cand citesc pe forum din experientele altor mamici, ma consolez cu gandul ca nu sunt singura care trece printr-o astfel de perioada.
Problema e ca sotul meu nu pricepe lucrul asta
.Si in loc sa aiba mai multa rabdare, tipa la copil, se cearta si cu mine, si cred ca nu mai suport. Imi vine sa renunt sa-l mai duc la gradi, si cred ca daca o sa mai tina mult situatia asta chiar am sa renunt, o sa platesc o femeie sa stea cu el.
Aalina spune:
Criss niciodata nu e prea tarziu. Cand sotul meu imi repeta pe vremuri ca ar trebui copilul sa nu mai manance pasat si face acest lucru numai pentru ca eu nu l-am dezobisnuit l-am invitat sa il hraneasca cateva zile si i-a trecut cheful de critici. Plus ca la fel de bine ii poti da si tu exemple de copii X sau Y (numai aici la noi ai destui - io daca vrei dau sub semnatura ca si al meu e)care sunt la fel.
Toti copii trec prin etapa asta, este normala, depinde de voi sa cadeti de comun acord ca sa o depasiti cu calm si cat mai putini nervi. De aceea am si spus in postul meu anterior ca am facut consiliu de familie atat cu sotul cat si cu parintii din dotare.
Ca toti sa actionam la fel in anumite situatii ca sa inteleaga copilul ce are voie si ce nu si sa nu fie confuz. Insa dupa aceea trebuie sa fiti cu toti fermi in hotararile luate. Si va fi bine. O sa vezi ca se va adapta.
Tu trebuie sa te linistesti draga mea...la oboseala toate par mai grave decat sunt. Si esti o mama perfect normala si io l-as pupa pe asta non stop. Calm ...calm...va trece...
Pupici tie si la micul terorist :))