Le spuneti copiilor "Iarta-ma"?
Raspunsuri - Pagina 2
Donia spune:
Citind raspunsurile voastre imi dau seama ca de fapt nu e atat de greu sa spui "Iarta-ma"... bine ar fi sa o faca toti parintii, caci am cunoscut si parinti care merg pana in panzele albe cu argumente irationale doar ca sa nu recunoasca in fata copilului ca au gresit.
Ma mai gandeam azi ca daca poti sa iti ceri iertare de la copilul tau e ca si cand ai trage linie si ai lua-o de la capat, ca si cand ai intoarce o foaie alba, nu numai in relatia cu copilul, ci si in sufletul tau, al nostru, e o ocazie sa nu ne mai simtim atat de vinovati pentru greselile pe care le facem din oboseala, stres sau cand suntem depasiti de situatie.
Cricor, si eu am gresit fata de fetita mea asa cum spui tu, mi-a spus ceva si n-am crezut-o, si a durut-o atat de tare ca imi venea sa intru in pamant de rusine. Si asa am mai invatat ceva... adica acum daca spune ceva ce-mi pare de necrezut, mai intai o investighez cu maaare tact si discretie, inainte sa-mi sara cuvintele din gura si ea sa creada ca n-am incredere in ea.
Sanziana, facea si fetita mea ceva in genul asta cand era mai mica. In loc de "Iarta-ma" spunea "Te iert" si o intrebam "De ce ma ierti?" "Pentru ca ai scris cu carioca pe covor" Noroc ca m-am prins repede ca de fapt ea isi cerea iertare pentru boacanele pe care le facuse...
quote:
acu-ntre noi fie vorba, plozii mei primesc mai multe scuze decit sotzul meu
Iren, m-ai facut sa ma gandesc la chestia asta si rezultatul e acelasi... Asta e, poate avem un numar limitat de scuze anuale si le oferim acolo unde sunt prioritare!
Si totusi... hm, mi-ai dat de gandit!
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
Ramba spune:
Cum as putea sa o educ pe fetita mea sa isi asume greselile si sa isi ceara scuze, daca eu nu o fac. Bineinteles ca daca gresesc ii cer scuze si in general ii si spun ce si de ce am gresit (daca nu e evident).
carmenp spune:
da, ori de cite ori e cazu` si-s singurii fata de care imi cer iertare fara sa mi se puna un nod in git....
Carmen,Ilinca&Ionut
tzucurei de tzucurei 1, 2, 3
claza spune:
Azi dimineata eram toti 3 in masina, mergeam la gradinitza/serviciu. Tati era deja stresat ca eram in intarziere, si la un moment dat s-a enervat pe trafic si a scapat niste vorbe care nu-s in dictionare. Dupa cateva minute de tacere oripilata, a zis: "Iertati-ma fetelor, am gresit!". Eu eram prea furioasa, am tacut, dar Ilinca a spus de multe ori "Te iertam, tati" si vazand ca eu nu spun nimic m-a tras de maneca "Mami, il iertam, da?"
Ea chiar simte nevoia sa auda explicit "Iarta-ma" + "Te iert".
Nu cred ca astfel ne coboram singuri de pe soclu (ba chiar nu cred ca trebuie sa fim pe vreun soclu de la inceput).
Ana68 spune:
Da,de cate ori realizez ca nu am avut dreptate cu actiunile mele fata de ei si ca am gresit ...Recunosc ca mai sunt si cazuri,destul de rare de altfel,cand nu vreau sa imi cer scuze,tocmai in ideea de a le arat copiilor cat de rau se simt si ce dezamagiti sunt atunci cand nu imi cer iertare si nu recunosc ca am gresit fata de ei...Ma bucur ca am reusit sa le arat,mai ales fiului meu,ce mult inseamna sa iti recunosti greseala,ca o greseala recunoscuta e pe jumatate iertata si cat de mult inseamna,pentru sentimentele persoanei fata de care te scuzi, sa ceri scuze sau iertare ....
Ana-Maria,mami deAlex&Luana
april spune:
binenteles. de cate orti e cazul. fara frica, tb sa stie ca atunci cand cineva greseste isi cere iertare. si o face si ea atunci cand e cazul.
Fericirea e alcatuita din lucruri marunte.
"And in the end, it's not the years in your life that count. It's the life in your years" Abraham Lincoln
alba spune:
Sigur ca da,mi se pare ceva foarte firesc.
"Intreaga suferinta din lume apare din dorinta egoista de fericire doar pentru sine.
Intreaga fericire din lume apare din dorinta de a-i face fericiti pe ceilalti."
tinatache spune:
da, si ii pun sa-si ceara iertare si intre ei daca au gresit cu ceva.
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
Principesa spune:
Donia, f bun subiect.
E nedrept si nociv sa incerci sa te prezinti copilului ca un model de perfectiune pentru ca asta e calea sigura ca el sa creada mereu ca e cel imperfect si cel in neregula. E f securizant pentru copil sa afle ca si parintii gresesc ca in final si ei sunt oameni pentru ca numai gresind il poti intelege si ierta pe cel ce greseste.
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
Durerea este inevitabila dar suferinta este optionala