Asta ce zvon mai e?

Asta ce zvon mai e? | Autor: Christel

Link direct la acest mesaj

Mi-a zis cineva ca are la servici o mamica care a intrat de curand in concediu maternal, si-a depus dosarul si ca a auzit ca vine acasa un asistent social sa verifice daca mama locuieste la adresa respectiva si vor sa vada si copilul.
Voi ati auzit asa ceva sau ati primit asemenea vizite de verificare?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Concediu maternal nu este acelasi lucru cu concediu de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani (CIC).
Nu au ei nici timp nici bani nici angajati suficienti ca sa faca astfel de controale pt mamicile aflate in CIC.
Eu cred ca nu avem toate informatiile in cazul descris.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anemona spune:

Cum adica? Eu vreau sa imi duc copilul la o gradinita cu grupa mini, asta inseamna ca nu am voie, fiind in CIC? Adica trebuie sa stau cu copilul de gat acasa si atat? Ar trebui sa faca legi mai clare si sa stim si noi ce drepturi mai avem fiind in CIC.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Christel spune:

Rozi, din pacate nu stiu situatia clara a cazului.
Eu ma gandesc ca poate voia sa-mi spuna mie ca daca nu sunt in tara, voi avea oarece probleme cu plata indemnizatiei.Dar daca fac procura si pentru ridicarea banilor,sper sa nu fie nici o problema!
Pana la urma nu scrie nicaieri in lege ca nu ai voie sa fii plecat din tara pe perioada CIC-ului, atata timp cat indeplinesti conditiile cerute de ei, adica esti cetatean roman cu domiciliul in Rom si indeplinesti conditiile de cotizare, etc ce mai scrie pe acolo.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
Originally posted by Christel

Pana la urma nu scrie nicaieri in lege ca nu ai voie sa fii plecat din tara pe perioada CIC-ului, atata timp cat indeplinesti conditiile cerute de ei, adica esti cetatean roman cu domiciliul in Rom si indeplinesti conditiile de cotizare.

Mai este o conditie... sa locuiesti cu copilul si sa te ocupi de ingrijirea lui:

"Art. 7. - Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se acordă în situația în care solicitantul îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) este cetățean român, cetățean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reședința pe teritoriul României;
c) locuiește împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora."

Acum, are dreptate si Anemona, nu se defineste niciunde ce inseamna sa te ocupi de cresterea si ingrijirea copilului... nu cred ca exclude datul la gradinita; in fond, copilul are nevoie sa socializeze, nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

quote:
Originally posted by Rozi

quote:

Pana la urma nu scrie nicaieri in lege ca nu ai voie sa fii plecat din tara pe perioada CIC-ului, atata timp cat indeplinesti conditiile cerute de ei, adica esti cetatean roman cu domiciliul in Rom si indeplinesti conditiile de cotizare.

Mai este o conditie... sa locuiesti cu copilul si sa te ocupi de ingrijirea lui:

"Art. 7. - Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se acordă în situația în care solicitantul îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) este cetățean român, cetățean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reședința pe teritoriul României;
c) locuiește împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora."

Acum, are dreptate si Anemona, nu se defineste niciunde ce inseamna sa te ocupi de cresterea si ingrijirea copilului... nu cred ca exclude datul la gradinita; in fond, copilul are nevoie sa socializeze, nu?

In orasul meu au fost retrase 4 indemnizatii - 3 de la mamici plecate la capsuni in strainatate, una pentru o mama care a plecat de acasa si si-a lasat copilul la tata. Directia de specialitate a dat si un comunicat de presa in care a reamintit beneficiarilor conditia de a locui efectiv cu copilul mic.

Mergi la inceput

Lona, pai mamicile care au plecat la capsuni, inseamna ca au plecat la munca, iar legea prevede clar ca nu ai voie sa lucrezi pe perioada CIC-ului.
Cat ca trebuie sa te ocupi de ingrijirea copilului si sa locuiesti impreuna cu el, asta mi se pare logic!
Dar nu scrie nici unde ca nu ai voie sa-l iei cu tine in afara tarii.

Mergi la inceput

quote:

Lona, pai mamicile care au plecat la capsuni, inseamna ca au plecat la munca, iar legea prevede clar ca nu ai voie sa lucrezi pe perioada CIC-ului.
Cat ca trebuie sa te ocupi de ingrijirea copilului si sa locuiesti impreuna cu el, asta mi se pare logic!

Mamicile de care iti spun au plecat sa munceasca la negru, nu cu contract. Li s-a suspendat CIC pentru ca nu se ocupau efectiv de cresterea copiilor, nu pentru ca realizau alte venituri.

Mergi la inceput

Inseamna ca au avut sesizari ca au plecat la munca la negru, cum zici tu, ca altfel de unde aveau sa stie de acest lucru? Si da, in lege spune clar ca trebuie sa ingrijesti copilul si sa nu-l lasi in grija altor persoane(plasament).
In concluzie copilul trebuie sa te insoteasca oriunde pe perioada CIC.
Inseamna ca nici in vacanta nu ai voie sa pleci fara copil, nu-i asa?

quote:
Originally posted by Lona

quote:

Mamicile de care iti spun au plecat sa munceasca la negru, nu cu contract. Li s-a suspendat CIC pentru ca nu se ocupau efectiv de cresterea copiilor, nu pentru ca realizau alte venituri.

Mai bine un dusman intelept dacat un prieten neghiob! (proverb indian)

Mergi la inceput

quote:

Inseamna ca au avut sesizari ca au plecat la munca la negru, cum zici tu, ca altfel de unde aveau sa stie de acest lucru? Si da, in lege spune clar ca trebuie sa ingrijesti copilul si sa nu-l lasi in grija altor persoane(plasament).
In concluzie copilul trebuie sa te insoteasca oriunde pe perioada CIC.
Inseamna ca nici in vacanta nu ai voie sa pleci fara copil, nu-i asa?

quote:
Originally posted by Lona

quote:

Sa-l lasi in grija altor persoane nu inseamna plasament.
Evident ca au fost sesizari in cazurile de mai sus, iar institutia poate apela la metodele legale pentru a verifica daca sunt indeplinite conditiile legii.
Plecarea in vacanta nu inseamna ca nu locuiesti cu copilul. Nu pleci jumatate de an in concediu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amaya spune:

Anemona, in OUG 148/2005 se specifica urmatoarele:
"...
ART. 8

(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie, stimulent sau alocatie de stat pentru copii, se acorda, la cerere, in baza urmatoarelor documente, dupa caz:

a) actul de identitate al solicitantului;

b) certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;

c) certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;

d) adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor prevazute la art. 1;

e) adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi, din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate, in situatia prevazuta la art. 10 alin. (1) lit. a);

f) declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate, in situatia prevazuta la art. 10 alin. (1) lit. b);

g) declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana dintre cele prevazute la art. 5 alin. (2) nu beneficiaza de drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta;

h) declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
..."

Eu din asta inteleg ca in perioada concediului de crestere a copilului acesta nu poate fi dat la cresa/gradinita sau in grija (legala - angajata in baza unui contract) a unei bone.

Scuze daca interpretarea mea este eronata!

Oana si bebe Andrei (18.02.2005)
www.desprecopii.com/forum/classdetail.asp?id=3233" target="_blank">Mai aproape de implinirea visurilor!!!

Mergi la inceput