Fericirea, un sentiment conditionat sau o decizie?
Raspunsuri - Pagina 2
andora spune:
Eu am despre fericire niste idei fixe:
1 este o stare de moment (chiar de fractiune de secunda) si e prin urmare trecatoare
2 factorul educational e esential
3 auto-culpabilizarea de care vorbea principesa ("asumarea responsabilitatii pentru ce simt si ce gandesc alti oameni") cred ca e motivul nefericirii mele.
Exemplu:
- la pct.1 : un pupic pe obrajorul copilasului tau este un moment de fericire in care totul dispare si traiesti numai acel sarut deci esti fericit; un vis in care simti ca e sfarsitul lumii si traiesti spaima si groaza si apoi te trezesti si iesi afara, e dimineata, soarele lumineaza roua de pe frunze iar pasarelele canta si tu te bucuri de viata si esti fericit. In ambele cazuri starea de fericire dureaza secunde sau minute, iar retrairea motivelor fericirii de atunci nu produce fericire in alt moment al vietii fiindca stimulii exteriori sau procesele psihice sunt altele.
- la pct.3 : in momente cand ar trebui sa ma simt fericita intervine aceasta revolta interioara de auto-invinuire ca nu fac totul pentru ca si ceilalti sa se simta altfel sau sa faca altceva. Am intiparit adanc in suflet sentimentul ca prin actiunile mele pot modifica starea celorlalti sid eci actiunile si modul lor de gandire. Rezulta nefericire iscata din neputinta.
Am vorbit o groaza si-mi pare rau fiindca privesc fericirea prin prisma propriei experiente de viata. De fapt nici nu stiu daca o pot privi altfel. Eu cred ca totul ne influenteaza, de la o frunza care cade in fata noastra pana la culoarea tastaturii cu care scriem despre fericire. Si mai cred ca avem o putere imensa de autocontrol si autosugestie pe care nu stim sa o folosim... multi dintre noi... si ca nimic nu e intamplator. Cei care-L au pe Dumnezeu in suflet si citesc Biblia cred ca pot intelege mai repede secretul fericirii, eu recunosc ca nu pot. Sunt marcata de o groaza de neputinte si poate de aceea clipele fericite sunt atat de rare.
Nu continui fiindca am sentimentul de inutilitate a monologului... mi se pare aproape imposibil sa-mi schimb modul de a simti si extrem de greu.
Ca sa raspund la intrebarea din titlu - fericirea e pt mine o decizie, iar modul de a o aduce la indeplinire e conditionat de nenumarate sentimente si factori.
Va doresc sa invatati sa fiti fericiti si sa aveti parte de multumire sufleteasca (acesta cred ca e factorul primordial al fericirii)
Who looks outside, dreams; who looks inside, awakes - Carl G. Jung www.andora.bravehost.com/" target="_blank">
site,www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=64304&whichpage=2" target="_blank">nunta,www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=51645" target="_blank">nasterea
sirimie spune:
Ce cred eu: fericirea este o stare in care simti ca nu ai nevoie de nimic altceva, dar trebuie sa o constientizezi altfel nu ajungi sa fii fericit... Adica ai fost dar nu ti-ai dat seama
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://pg.photos.yahoo.com/ph/seirimie/my_photos
stefanluchian spune:
Despre impulsul de a-i ajuta pe ceilalti:
Undeva prin biblie se spune: cere si ti se va da, cauta si vei gasi, bate si ti se va deschide ........ actiune -> reactiune. Mereu ajutorul este vazut ca reactiune. Nu ti se da pina nu ceri, nu gasesti pina nu cauti, nu ti se deschide pina nu bati.
Deci, nu vei fi ajutat pina nu ceri. Nu vei fi ajutat fara sa vrei. Sa fie oare Dumnezeu egoist?
sanziana72 spune:
Fericirea este o decizie proprie.
Uneori ma simt vinovata ca sunt fericita. De ce ? Pentru ca ma bucur de o raza de soare, de un fulg de nea, de o privire a fiicei mele, de un moment de liniste... De o gramada de lucruri.
Dar in acelasi timp este un spiridus in mintea mea care imi spune: "Nu ti-e rusine sa te bucuri cand ai tai n-au bani sau sunt bolnavi sau sunt nefericiti ?".
Pana acum acest spiridus chiar reusea sa ma faca si pe mine nefericita, dar acum l-am identificat. Stiu ca imi vine din educatie. Nu sunt lipsita de compasiune, dar invat incetul cu incetul ca nu ii pot face fericiti pe ceilalti daca ei nu isi doresc.
Un prieten mi-a spus ca mai degraba ar trebui sa ma simt vinovata ca nu sunt fericita tot timpul.
Daca am o prietena e nefericita. Eu sunt nefericita din cauza nefericii ei. Ea devine si mai nefericita cand ma vede nefericita... E un cerc vicios. Daca e nefericita ii pot arata ca inca exista lucruri de care se poate bucura in viata. Un suras de-al meu cred ca poate face mai mult decat o lacrima.
Cat despre ajutor, am auzit de curand marturia unei doamne care fusese foarte-foarte bolnava si care suferise ingrozitor. Toata lumea sarea sa o ajute, saraca...
Incat la un moment dat se sufoca de atata ajutor. Tot ce isi dorea era sa fie lasata in pace! Pana la urma a explodat si le-a spus tuturor sa plece pentru ca "ajutorul" lor ii facea mai mult rau decat bine.
Pentru ca fiecare ii dadea ajutor cum credea el, in loc sa o intrebe de ce avea intradevar nevoie. Dupa ce a reusit sa ii indeparteze pe toti, si-a ales o singura persoana careia i-a cerut sa o ajute, iar
aceasta a ajutat-o dupa cum i-a cerut si nu cum isi imagina ea.
E valabil si pentru copii. Daca ai ajuta un bebelus de cate ori incearca sa se ridice in picioare, nu ar mai invata niciodata sa mearga. Ai face un handicapat.
Sunt de acord cu stefanluchian, ajutorul se ofera in urma unei cereri si in forma in care ti-a fost cerut. Daca un copil te roaga sa il tii de mana sa se urce pe tobogan nu te apuci sa il urci tu.
quote:
Originally posted by Principesa
Durerea este inevitabila dar suferinta este optionala
Cred ca asta se aplica si nefericirii. Este optionala.
Sanziana & Marina (03/10/2004)
http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/sanziana72/album?.dir=mail&.src=ph
Be carefull of what you wish for, cause you might get it! / Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa primesti!
stefanluchian spune:
Sa-i amintiti, va rog frumos, adresa mea
Cind va-ntilniti cu fericirea:
Casa cu plopi, strada Sperantei, la parter.
O mai astept si... mai sper...
Cinta frumos Corina Chiriac, dar sa astepti fericirea pin-o cheama altcineva... De ce sa n-o chemam noi insine, fiecare pe a sa, in forma potrivita fiecaruia?
Vrem sa fim fericiti? De ce nu acum? Si aici!
Daca vrem un viitor cu amintiri frumoase despre trecut, sa ne ocupam de prezent.
Putem incepe cu 1 martie, ca tot vine primavara.
Principesa spune:
Stefan. Excelenta ideea, super ilustratia!
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
stefanluchian spune:
Buon giorno, www.centraldocinema.it/Recensioni/Ott05/la_tigre_e_la_neve.htm" target="_blank">Principessa!
Grazie!
stefanluchian spune:
quote:
Ti sei sbagliato! Al posto della principessa hai preso la tigre.
Prietenii stiu de ce...
Si ca sa nu ne indepartam de subiect, presupun ca tu esti fericita/multumita ca ai semnalat o neregula si c-ai reusit sa ajuti comunitatea sau pe mine sau pe principesa sa localizeze si sa inlature o aparenta greseala.
Este, pärerea mea, inca un caz in care cineva isi ofera (n-a zis nimeni ca din rea intentie) serviciile/ajutorul fara sa i se fi cerut. Daca "andrisanta" (careia i-a fost adresat linkul) nu va pricepe de ce am ales tigrul, atunci va striga: bueeeei, neatentule, vezi ca ai dat un link gresit, fii mai atent data aviatoare. Dar cred ca nu va fi cazul...
Ma retrag acum la adapost de bulgärii (sper eu de zapada) care vor veni in directia mea
O seara placuta tuturor!
Principesa spune:
Stefan, multumesc pt link.
Dinamica schimburilor dintre stefan si blueyes imi permite inserarea unor noi concepte pt acest topic, poate le-am mai mentionat cu alta ocazie. De fapt voi traduce dpdv psihologic mesajul lui stefan.
In momentul cand cineva vrea sa ajute pe cineva care nu i-a cerut ajutorul, isi asuma un rol de salvator. Salvatorul este cel care face pt celalalt lucruri pe care celalalt le-ar putea face. Pt. a-si mentine imaginea de salvator, un om este dispus sa inghita foarte multe.
Insa salvatorul nu isi poate exercita "functia" decat in prezenta unei victime, adica a unui om care se simte ca o victima, adica isi desconsidera abilitatile de rezolvare a problemelor.
In schimb Stefan, in prezenta potentialului salvator si-a declinat orice atribut de victima si astfel a impiedicat dezvoltarea unui viitor joc psihologic cu efecte negative pe timp indelungat asupra participantilor.
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
blue eyes spune:
Era o gluma nevinovata, nu un tras de manecuta sau interventie salvatoare cautand o victima, avand ca baza diferenta intre tigru si printesa. Deschizi un link sub principessa si dai de tigru.
Cum gluma nu a fost inteleasa, ba din contra atacata, am sters. O seara fericita tuturor.
edit: am redeschis linkul si nu am vazut nicaieri faimoasa fraza "buon giorno, principessa". Articolul e doar o critica negativa la adresa filmului. Si de aici nelamurirea mea si interventia joviala, nu altceva..