"trucuri" ptr a fragezi carnea de vita
![](images/user_woman.png)
Buna!!!
In ultimul timp am tot gatit diverse mancaruri folosind carnea de vita. Nush ce sa fac ptr ca este tare atzoasa, fierbe greu...
Voi ce "trucuri" folositi ptr ca aceasta sa devina mai frageda?
Mersi frumos ptr eventualele raspunsuri.
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/danielag/danielag.jpg)
danielag spune:
cryssa29, am vazut la televizor ca pentru a fragezi carnea de vita, aceasta se poate marina. In emisiunea respectiva chiar aratau diverse tipuri de carne de vita si ce se poate face cu ele.
Iti scriu aici cateva retete de marinate, luate de pe net. Precizez ca eu nu le-am testat.
Marinata rece (vanat, porc, vita, berbec, etc)
ceapa 3 buc
morcov 1 buc
usturoi 1 capatana
piper 1 lingurita
cuisoare 4 buc
frunze de dafin 2 buc
cimbru 2 lingurite
patrunjel cateva fire
ulei 1 pahar
vin sec 1 l
Legumele se taie felii, se presara condimentele, se asaja carnea, se toarna uleiul si vinul.
Se lasa 24 de ore la frigider.
Marinata fiarta (vanat):
ceapa 3 buc
morcov 2 buc
telina 1 buc
piper 1 lingurita
cuisoare 4 buc
ardei iute 1 buc
frunze de salvie 2 buc
enibahar 1/2 lingurita
ulei 1 cana
otet 1 pahar
vin alb sec 1 l
Zarzavatul se taie fasii, se calesc impreuna cu condimentele, se adauga otetul si vinul, se mai tin la fiert vre-o 5 min; se lasa sa se raceste la temperatura camerei si se toarna peste carne.
Marinata rapida (fripturi la gratar)
ceapa 1 buc
patrunjel verde 1/2 legatura
cimbru 1/2 lingurita
frunze de dafin 1/4 lingurita
piper 1/4 lingurita
ulei 1/2 pahar
zeama de la 1/2 de lamaie
Ceapa si patrunjelul se toaca marunt si se amesteca cu condimentele.
Se presara peste carnea asezata intr-o tava.
Separat, se amesteca uleiul cu zeama de lamaie, apoi se toarna peste carne. Se lasa cel putin o ora, la rece, timp in care se mai intoarce de cateva ori.
Comun celor trei sosuri: nu se pune sare, iar dupa marinare, sosul ramas nu se arunca, putand fi folosit pentru obtinerea altui sos, care se serveste la friptura.
Sa ne spui cum iti iese.
Daniela
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/bubu05/bubu05.jpg)
bubu05 spune:
Cryssa, chiar azi am facut friptura de vitel la cuptor, am avut niste cotlete mai groase si le-am condimentat, le-am pus intr-o tava si le-am lasat la foc mic, mic, in cuptor, vreo 3 ore. A iesit super frageda! Dupa ce am oprit focul am pus usturoi taiat felii si am lasat tava in cuptor inca 15 min.
Oana & Vladutz (2 ianuarie 2005)
Poze cu Vladutz
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
cryssa29 spune:
Mersi tare mult de raspunsuri. Eu am tot incer cat cu ulei de masline si sare sau cu lamaie, dar nu de fiecare data iese frageda...probabil ca depinde si de carne.
Astept cu interes si alte sfaturi.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Sanca/Sanca.jpg)
Sanca spune:
cryssa,
aceiasi problema o am si eu, dar nu uita ca in US se vinde mai mult carne de vaca, iar in Romania se consuma mai mult vitelul care e mai fraged. Aici nu toate macelariile au friptura de vitel, dar se gaseste la Whole Foods.
Eu mai pun vin sa fragezesc carnea, si un pic de ulei de masline.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
cryssa29 spune:
Tare batrane tre' sa fie vacile americane...ca tare mult ma chinuiesc sa gatesc...Imi ia o gramada de timp sa gatesc aici. In Romania era mult mai usor. Nu mai vorbesc ca nu prea are gust ...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/danielag/danielag.jpg)
danielag spune:
cryssa29, in emisiunea de care iti spuneam era invitat un bucatar din Alberta / Canada (emisiunea era pe un post de food din Canada). Ei, si bucatarul asta spunea ca pentru carnea de vita mai batrana este obligatorie marinarea. Cred ca vita asta mai batrana se poate recunoaste dupa culoarea mai inchisa si tendoanele usor galbui, da' nu sunt sigura (nu dati cu rosii daca nu e asa). In Alberta chiar se cresc vaci si aveau tot interesul sa promoveze carnea de vita pentru fripturi si alte mancaruri . Aratau chiar ca pentru un fel de tocanita ("stew" - nu stiu daca am tradus corect tocanita, ca nu ma stiu cu chestiile astea) poti sa marinezi carnea. Peste noapte e chiar mai bine, desi poti sa o lasi si cateva ore doar.
Spor .
Daniela
Edit ca mai cautai pe net si am gasit asa:
Carnea de vita trebuie sa fie tare, de culoare rosu-rubiniu, cu grasime alba, tare la pipait, usor sfaramicioasa. Cu cit animalul este mai batrin, cu atit culoarea carnii devine mai inchisa, fibra musculara este mai groasa, lipsita de suculenta, mai putin grasa, iar culoarea grasimii are o nuanta din ce in ce mai accentuata spre galbui.
Later edit: Am gasit urmatorul site:
http://www.beefinfo.org
unde gasesti mai multe informatii, de la felurile de carne de vita pana la cum trebuie gatit fiecare fel.
Aici ai o lista cu intrebari frecvente despre carnea de vita. Poate te ajuta.
http://www.beefinfo.org/faq.cfm
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Ramba spune:
Soacra mea cand gateste carne de vita pune in vasul respectiv si o ligurita metalica. Ea spune ca aceasta fragezeste carnea, nu pot garanta, dar poate fi o solutie.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
anemona spune:
Eu bag carnea de vita la oala sub presiune 40 min, iese frageda de tot. Apoi se poate pune la cuptor sau gati cu ce vreti, este delicioasa.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
cryssa29 spune:
Mersi tare mult de sugestii...interesante sfaturi si mai ales, link-uri, daniela...le studiez cu mare atnetie.
Mersi frumos.
Numai bine!!!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/danielag/danielag.jpg)
danielag spune:
Cu placere, cryssa. Sper sa iti foloseasca. In plus ma gandesc ca marinarea cu diverse condimente mai poate corecta lipsa de gust a carnii de vita, nu?
Daniela
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)