Covrigi rotunzi si crocanti

Covrigi rotunzi si crocanti | Autor: crista-s

Link direct la acest mesaj

Ieri am facut lasagna in casa si mi-a mai ramas un pic de aluat asa ca mi-am amintit cum se faceau covrigii la "panificatie in centru la Tirgoviste ... " unde am vazut eu cind eram mica. Si am incercat sa fac citiva ... sper surpinderea mea au iesit bine.

Reteta pt coca: 100 gr faina , un ou, un pic de ulei sau apa in cazul ca iese aluatul mai tare ...
Am framintat bine, cu cit framinti mai mult devine mai elastica coca. Apoi am facut suluri pe care le-am lipit ca pe niste cercuri. Cerculetele de coca le-am aruncat intr-o oala cu apa sarata care fierbea incetisor pe foc. Cind covrigii s-au ridicat la suprafata i-am scos pe un dervet de pinza ca sa se scurga. In tava dati cu sare groasa si la cuptor la foc mediu spre maricel pina cind se rumenesc.
Au fost buni dar cred ca ieseau foarte bine si din coca facuta numai din faina si apa eventual un pic de ulei. Voi incerca si varianta asta. Daca stie cineva reteta "adevarata" poate imi spune si mie ...Oricum "procesul tehnologic " era asta : fierti in apa si apoi copti la cuptor... Reteta cred ca era fara ou ... doar faina si apa ... dar au iesit buni si asa ...

si poze :

in oala la fiert

pe servet la scurs

in tava inainte de coacere

in tava copti - unul e intors cu funduletu' in sus



Cristina

Noi doi... si nu numai


"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Darria spune:

Mama-i facea la servici(ca lucra la panificatie), nu stiu cum si nici nu am cum sa o intreb. Cand facea pt. noi punea in aluat fie branza(de vaci, de oi, de burduf, ce avea, chiar si cascaval), fie unt. Erau dati si prin mac. Erau mici, mici, dati dupa deget. Erau deliciosi, atunci nu-i apreciam dar acum imi e dor de ei.

Uitasem: tava era bagata direct la cuptor, acestia nu erau ferti inainte(cei mari se fierbeau si apoi se bagau la cuptor).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Nu astia erau asa rotunzi cun sunt cei din poza facuti de mien, de obicei nu aveau nimic pe ei, erau numai luciosi si crocanti pe margine. Sigur erau opariti si apoi copti doar ca eu nu cred ca ei puneau ou in aluat ... au iesit buni dar daca totusi cineva stie reteta corecta poate imi zice si mie. Eu oricum o sa incerc si fara ou cit de curind. Sigur ii mincam de post ... si stiu ca ii aducea fierbinti insirati pe sfoara . Miroseau asa frumos!!!

Buni insa si cei cu brinza in aluat de care zici tu Darria, cred ca erau fragezi .... Astia insa trebuie sa fie mai aproape de gustul de piine ... deci covtrigi mai saracaciosi .. oare aveau si drojdie ??? Nu imi vine sa cred pt ca in timp se intareau rau dar nu se mucegaiau cum face piinea, si deci asa tari ii puneam in lapte fierbinte indulcit sa se inmoaie si ii mincam "papara" ...

Cristina

Noi doi... si nu numai


"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Darria spune:

Abia acum am realizat la ce covrigi te referi. Chiar ca nu stiu reteta dar cu siguranta sunt fete care stiu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle7 spune:

eu am facut din aluat de paine obisnuit apa+faina + drojdie. i-am fiert in apa pana se ridica la suprafata si dupa aia i-am copt. deasupra am pus sare dizolvata in apa+faina ca asa am vazut la timisoara....

"The harder you work, the luckier you get"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Michelle7 m-am gindit si m-am sucit si cred ca ai dreptate tu, ca oamenii aia acolo faceau si piine ... ia sa fac eu covrigi cind mai fac piine ....si deci apa cu sare peste ... multumesc de sugestie !!!


Cristina

Noi doi... si nu numai


"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana cretu spune:

Astia sunt covrigii aia care ii cumparam in tara pufosi si calzi?(intreb ca am vazut ca scrie crocanti) Daca nu, cei pufosi cum se fac? Si painea cum o faceti? Cate intrebari, stiu....

Oana si Seb
(10.01.2005)

"Dragostea adevarata este o limba pe care surzii o pot auzi si surzii o pot vedea"

POZE POZE POZE
POZE NOI POZE NOI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

Vai ce pofta mi-ati facut!!!
De o saptamina visez la covrigi si habar nu aveam cum se fac,da` acum cind am vazut si pozele m-ati dat gata.
Cred ca ma pun pe treaba!

Pomeniti-MA pe Mine(Allah)si o sa-mi aduc aminte de voi!Si sa-Mi fiti multumitori,sa nu fiti fara credinta fata de Mine(Sfintul Coran 2:152)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Oana miezul era pufos si cald dar coaja era crocanta. Oricum erau 2 feluri de covrigi, unii care semanau cu litera B mai mari si care aveau sare groasa si/sau mac si unii simpli ca niste bratari ( cel putin eu cind eram mica ii purtam ca pe bratari. Aia mai mari erau mai pufosi si calzi se vindeau in general in centrul vechi al bucurestiului...

Piinea vezi ca erau niste discutii mai in urma sunt zeci de retete numai apa, faina,drojdie si ulei sau cu ou, lapte, cu cartofi rasi sau fara ,cu sau fara seminte diverse ...

Hannen sa ne zici si noua cum ti-au iesit si ce reteta ai folosit cu sau fara drojdie....


Cristina

Noi doi... si nu numai


"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana cretu spune:

Merci, deci am inteles bine ca sunt aia mari care se vindeau in centrul vechi al Bucurestiului. Eu de aia vreau.

Oana si Seb
(10.01.2005)

"Dragostea adevarata este o limba pe care surzii o pot auzi si surzii o pot vedea"

POZE POZE POZE
POZE NOI POZE NOI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns slakje spune:

Vaaaaaaaaaaaiiii ce poftaaaaa mi-ai facuuuuuuuttttt de covrigii de astia!!! In fiecare zi imi luam in cluj o legatura, asa pe atza, cu susan deasupra!Stateam la coada zilnic dupa ei!

Mergi la inceput