Cum va 'domesticiti' sotii?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns yank spune:

quote:
Originally posted by livia

3.Pt.Yank- O...ce fericit trebuie sa fii si scuza-ma ca nu mi-am dat seama ca tu faci parte dintre oamenii "norocosi" care nici macar nu scot o vorba buna ca sunt asa de obositi ca-i doare pana si gura ; probabil si mancarea o primesc mestecata ca doar este asa de greu sa mesteeeeci...FE-RI-CI-TU-LE !

Nu draga ,te inseli,eu o scutesc si pe nevasta-mea de munca,am bona permanenta si femeie care face menajul,bucatareasa,asa ca noi avem timp si pentru alte lucruri.
Incerc sa trec peste afirmatia aia legata de mama,nu de alta dar nu ma cobor sa iti dau o replica

Din pacate,mama prostilor e mereu gravida...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns livia spune:

Yank dragule,nu vad de ce ai postat asa un raspuns cand saraca fata cerea o parere,un sfat...si din cauza asta m-am "aprins" asa, mai ales ca tu nu ai "poveri casnice" de indurat iar fiindca ai rezolvat problema asta cu sotia ta...puteai macar sa-i dai si ei solutia si ar fi fost mai civilizat,nu crezi?
Altceva...vezi ca nici voi nu va descurcati fara ajutor(menajera bona)pe cand altele fac totul singure???Si ele ar vrea timp pt.alte lucruri...Cum tu o respecti pe sotia ta asa vor si ele sa fie respectate de soti(parteneri).
Daca tu nu ai nici o problema nu inseamna ca si altii sunt ca tine...
De treaba cu "mama prostilor..." m-am luat fiindca nu da bine pe un forum despre gravide,mame si copii...suna jicnitor,nu ti se pare?!

Am observat ca pe forumul asta intra si barbati dar ma intreb:cum se face ca majoritatea(deci nu toti)raspund doar ca sa jicneasca???Sau doar pt.asta intra ca sa mai "refuleze" si ei ca sunt obositi?

Gata,nu mai continui din simplul motiv ca nu vreau sa ma cert...Cand am raspuns si-am dat sfaturi am fost bine intentionata !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xela29 spune:

Desi sunt incepatoare in treburile casnice, ma declar o conformista si sunt de acord ca o femeie trebuie sa aiba grija de barbatul ei.
Din fericire, sotul meu a fost (auto)educat astfel incat poate face orice singur (calcat, spalat, curatenie si gatit). Asta nu inseamna ca le si face. La inceputul relatiei noastre el facea totul iar eu nimic (consideram ca daca poate sa le faca, de ce sa ma deranjez). De cand lucrurile au devenit mai serioase, imi fac datoria de sotie fara sa ma plang (o consider o dovada de respect).
El munceste cel mai mult (eu lucrez part time momentan) iar eu sunt cea care sta cel mai mult acasa. La gatit, el gateste foarte des, fiind un bucatar desavarsit. Mi se pare absolut normal sa fac tot ce e ramas de facut. In acelasi timp, el imi respecta munca: rufele murdare sunt mereu in cos, vasele mereu ajung in chiuveta dupa ce termina de mancat, duce gunoiul fara sa fie implorat (te rog e sufiecient). Stiu ca sunt o norocoasa.
Daca ambii soti muncesc la fel de mult, nu e nimeni obligat sa isi asume toate treburile casnice.
Domesticitul e o problema de educatie. Casatoria e un parteneriat, cu reguli, drepturi si responsabilitati pentru amandoi. Compromisurile trebuie sa vina mereu din ambele directii.
Daca el nu vrea sa faca si tu nu mai poti....lasa-le asa. Nu ii place cum e calcata camasa? Sa si-o calce singur. Nu e curat? Sa faca. Desigur, daca si tu, ca sotie, iti doresti mai multi bani in casa si el nu aduce destul, atunci poti sa muncesti mai mult si sa aduci singura acel venit. Nimeni nu poate face totul singur. Daca v-ati casatorit ca sa traiti impreuna, trebuie sa colaborati, sa ajungeti la o intelegere si la un stil de viata care va bucura pe amandoi. Bafta la "domesticit" !!!

... words are tools...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Babisa spune:

Eu am vorbit din propria experienta si nu am batut campii...am copil de 1 an si doua luni pe care l-am crescut singura,nu am bona si nici menajera ,nu as accepta pe nimeni in bucataria mea sau in educatia copilului meu ,plus ca banii care i-as da lor ,ii bag eu in buzunar si iau ceva copilului.Stau intr-un apartament cu 3 cam,deci nu o garsoniera in care termini imediat treaba,am un copil care nu sta deloc singur .Nu pot spune ca a mea casa straluceste asa cum se lauda cineva mai sus,normal ca nu mai e ca atunci cand eram doar noi doi si nu avea cine sa imi rascoleasca in sifonier si sa imi duca toti ciorapii in mijlocul casei (ca asta este hobbiul bebelinei mele,momentan),dar prefer sa nu fie stralucitoare dar sa las bietul om cand vine de la munca,sa se relaxeze si sa il primesc cat de cat bine si nu sa il pun tot la munca.Eu nu zic ca ceea ce facem noi nu este munca...uneori imi vine sa imi iau campii,dar nu din cauza ca nu ma ajuta sotul cand vine de la munca,ci pt ca nu pot face mai multe,ca nu pot sa ii acord tot timpul bebelinei mele si multe altele.Decat sa il stresez pe el,prefer sa las de pe azi pe maine o treaba care nu am timp de ea.Stiu ca asa sunt primii ani cu bebeii ,sper sa nu cedez nervos si stiu ca merite tot efortul.
Pana la varsta de 7-8 luni ale bebelinei mele ,sotul nu s-a jucat cu ea,ii era teama,o vedea prea firava,dar ii placea sa priveasca si avem mii de poze si filme facute de el,poate i-a facut de cel mut 3-4 ori laptuicul cand am fost eu extrem de obosita si am vrut sa dorm mai mult in unele dimineti,nu a schimbat-o,imbracat-o,imbaiat-o niciodata...de pe la 8 luni in schimb se joaca cu ea cand are timp ,a prins curaj .E drept ca nici nu prea vreau eu sa il implic in multe activitati ,consider ca sunt activitati pur feminine.In casa trebaluieste in timul liber ,dar ce tine de el,adica reparatii ,calculatoare,mai aspira (destul de rar),uneori cand vine spre casa ii mai zic sa ia una alta in caz ca am uitat eu .
Cred ca depinde foarte mult de firea omului ,eu sunt genul de om care imi place sa ocrotes cat de mult pot eu ,persoana iubita,cu toate ca de cand am bebe l-am neglijat la greu pe sot (ex. inainte mai mult il masam eu ,acum mai mult ma maseaza el pe mine).Pt tot ceea ce fac ,nu ma consider sub nici o forma o sotie ideala sau o mama eroina...ohohoooo cat de departe sunt astea de mine.Pai eroina a fost mama care a crescut 3 copii,venea de la munaca(lucra in 3 schimburi),facea curatenie luna ,ingrija de copii,facea mnacare ,punea masa si strangea masa dupa toti cand aveau chef fiecare ,plus ca statea si la,cu toate ca nu prea i-a placut la viata ei dar tata era disperat ,si acum la 55 de ani o fac la 2 zile.Iar tata nu face nici pe sfert din ce face sotul meu (referitor la treburi in casa).
Cred ca toate facem ceea ce am enumerat eu mai sus,dar cum o perioada dupa nstere suntem cu nervii la pamnt si ni se pare totul invers decat cum este,avem senzatia ca toti lenevesc fata de ceea ce facem noi ...ni se pune pata pe toti din jurul nostru .Nu am vrut sa arat cat de harnica sunt eu sau ce exemplu bun sunt,ci pur si simplu am vrut sa iti intelegi sotul.Citeste si tu atatea subiecte,cate relatii s-au destramat din cauza aceasta...nu se ajunge la nimic cu certurile...iti spun garantat ca nu o sa se formeze decat o gaura mare intre voi daca nu sti sa treci peste anumite chestii...asa sunt barbatii nostri si credema ca nu are sa se schimbe ci doar ai sa il indepartezi...sau poate o sa se schiombe cand totul are sa fie prea tarziu.Tu nu pari a avea o problema serioasa in relatia ta ,ci doar cateva neplaceri ...daca insisti pe ele ,s-ar putea sa devina unele mari .Credema ca o sda iasa soarele curand si vei uita daca sti sa treci acum ...daca nu ...numai uitate cate fete sunt singure cu bebelusi si iti spun sigur ca nu sunt fericite.scuze daca te=-am suparat si daca am raspuns prea tarziu ...nu am facut-o din ignoranta ,ci abia acum am intrat iar la acest subiect (uitasem de el).scuze pt lalaiala.
Bafta

http://pg.photos.yahoo.com/ph/erin_rux/album?.dir=/37ca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aiuras spune:

Draga Lana inteleg ca soacra ta este un fel de prestatoare pentru fiul ei, este posibil ca asa sa se simta sotul tau iubit. Daca este asa, este lesne de inteles de ce seara cand este obosit se vrea "rasfatat=servit". Si eu ma mai alint asa cateodata si sotul meu se amuza de cand i-am tradus ce simt eu.
Cu musafirii in casa este o alta discutie si sotul meu cel amabil si prevenitor cand avem musafirii se aseaza la masa si ma alearga de imi merg fulgii "vezi aia, adu aia, trebuie aia...." Am discutat despre acest subiect dar degeaba asa ca am convenit ca macar de bautura sa se ocupe dar nu insemna ca asa si face. Este ceva legat de masculinitatea lui ca imediat ce au plecat musafirii pleaca singur la bucatarie si spala vasele...
Parerea mea este ca acest subiect al gospodariei pe din doua este un subiect continuu si mereu in schimbare. Sotul care ajuta frecvent isi poate pierde foarte usor deprinderea daca vine mama/soacra in vizita si este degrevat o perioada sau are o perioda in care la slujba este mai ocupat si normal ca nu mai are timp/chef de gospodarie, etc. Ce merge la unii nu merge la altii. Dar toti barbatii considera ca gospodaria NU este treaba lor ci a femeilor si mereu auzi "ti-am curatat morcovii/ cartofii..." adica cum?
Retineti ca domnii soti sunt crescuti asa de mame/femei.
Din nefericire inca femeile sunt considerate prestatoare si asta se desprinde din exemplul cotidian , din educatie, scoala , etc.
Nu uitati ca pe langa drepturile universale ale omului s-au adaugat si cele ale femeilor ca o categorie oprimata.
Trebuie sa ne castigam drepturile dar trebuie sa o facem in mod amiabil ca sa ne pastram familia. Si putem pentru ca suntem mai subtile!
O sa se schimbe cu timpul dar mai dureaza, important este sa se vada rezultatul macar in generatia urmatoare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MihaelaIo spune:

Super subiectul ! Am citit tot dintr-o suflare...sa va scriu fetelor pe scurt cum a fost si cum este acu la noi...Avem 2 copilasi reusiti: un baietel de 2 ani si 9 luni si o fetita de 11 luni.Pana a veni in familia noastra fetita tot ce tinea de casa, copii ,probleme administrative le faceam eu ,indiferent ca ma simteam bine sau nu ca aveam chef, timp sau nu. Sotul era cu serviciul iar eu stind acasa aveam " obligatia" sa le cuprind pe toate ca stau acasa....Acu de cand e fetita am schimbat foaia :sa nu se lege el de mine ma leg eu de el ca nu-mi convine cate ceva ( asta nu e un obicei binenteles ca anticipez momentul cand are revendicari si eu sunt cu un pas inaintea lui). Cu binisorul treptat treptat acum daca il rog ceva face iar daca devine botos ma fac ca nu-l observ..dacase revendica si vine cu reprosuri devin sensibila si ca sa nu ma enervez sau sa ma cert sau sa jignes pur si simplu plec afara la O gurita de aer curat Prin magazine la clatit ochii la o o cafeluta cu o prietena, la o prajiturica,etc si-l las cu copii in casa si cu sarcini de facut - Surpriza cand ma intorc dupa 1 ora doua gasesc treaba facuta, copii veseli si el zimbaret explicandu-mi ce bine s-au simtit toti trei, s-au jucat, au papat etc -se simte uti-iar de nervi nici pomeneala!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MihaelaIo spune:

mentionez ca noi ne descurcam singuri , nu ne ajuta soacra, mama ,nimeni si atunci eu cred ca cel mai bine este ca teburile sa fie gestionate de ambii parteneri.evident ca nu ai cum sa calculezi si sa masori cine face mai mult, dar nici sa lasi barbatul sa nu faca nimic si sa te sfideze stand in pat si dind indicatii pretioase ba sa te ia si la intrebari ca de ce nu-i facut una alta, iar tu ca femeie sa te cocosezi de atitea responsabilitati.....Daca-i lasi in pace nu te lasa ei sa traiesti,si atunci trebuie sa le crezi divertisment sa le dai ocupatie...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns craciunitza spune:

Sotul meu nu face nimic, zau ca nu ma deranjeaza, m-a educat sa nu-mi pese nici mie prea mult daca treburile nu sunt facute la zi, mai bine plecam si ne plimbam.
Pentru cele care sunteti pretentioase, incercati sa va detasati un pic de activitatile casnice, e bine si pentru voi sa nu dati toata ziua cu matura, stiu ca este greu dar toate au un inceput.

Nu certati copiii cand viseaza!
Copiii
Noi doi
Mitele iubitele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Theiuta spune:

Fetelor, Creanga avea una din multele sale vorbe:"nu mai inveti cal batrin in buiestru".
Stiti, ma gindeam ca o maaaare parte din neplacerile despre care se discuta aici si cu care ma confrunt si eu uneori, provin din felul in care sint educati in familia de baza.Din pacate, in Romania inca mai exista timpita idee ca baieteii nu trebuie sa faca nimic in casa, pe cind fetitele trebuie sa o ajute pe mamica, ca doart e fetita, nu?
Si atunci: ne miram ca nu au respect pentru femeia care munceste in casa? Ca nu pun mina la treburile casei? Asa li s-a inoculat de mici. Mai sint unii vare judeca, isi iubesc partenera si isi asuma si obligatiile casnice.Dar sint putini...cred: sotul meu a crescut intr-o familie in care ma-sa era cu serviciu, ta-so nu mai zic, si treaba in casa o facea menajera(isi permiteau, vezi Doamne). Si este un dezordonat de imi vine sa il dau pe fereastra afara.Ne-am casatorit de 4 ani si, credeti-ma ca e adevarat ce imi ziceau si mie femeile mai virstnice: cum il iei de la inceput asa il ai!Noi ducem lupte permanent, dar a invatat sa-si duca farfuria, ,sa o mai si spele din cind in cind, sa il scoata pe Nico afara, cind eu ramin in casa sa fac treaba si, in general, sa faca ceva atunci cind zic eu.

Dar uita taaaare repede.

Intr-adevar, cu duhul blindetii merge mai bine, dar am si eu nervi si atunci...sa te tii furtuna!

Theiuta

poze cu Nicolas

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Porumbel30 spune:

Intr-adevar , super subiectul !

Babisa , .

Si acum sa va spun si punctul meu de vedere...Sunt casatorita de 10 ani si avem deja 3 baieti. Pana sa se nasca primul copil am lucrat amandoi , perioada in care faceam mancare , curatenie , cumparaturi impreuna , in limita timpului disponibil , amanam unele activitati casnice ca sa ne plimbam , sa mergem la un teatru , film , etc.
De cand am intrat in concediu pt. cresterea copilului (eram in Ro. pe atunci ) , m-a ajutat cu ce putea cand venea de la servici , iar daca nu era casa luna asa cum era inainte de nasterea copilului , nu era bai. Mereu imi spunea ca era mai important pt. el sa ma gaseasca zambind cand venea acasa , decat sa fie totul facut iar eu sa fiu terminata...sau mai rau , sa nu ma joc cu bebe pt. ca nu am timp sau nu mai am energie si pt. asta...

Timpul a trecut , primii 2 baieti au 8 , respectiv 4 ani iar bebe...3 luni . Si stau acasa ! Nu am ajutoare (menajera sau bona sau bucatareasa ) dar l-am invatat pe baiatul cel mare (si dupa el se ia si mijlociul ) sa fie ordonat cu lucrurile si jucariile lui , sa ma ajute sa pun masa , sa strang dupa ce mancam ...si toate astea nu-l fac cu nimic mai putin baiat ! Insa asa invata sa respecte femeia in general si viitoarea sotie in special.
Trebuie sa mentionez ca sotul meu nu a fost educat in felul in care imi educ eu baietii , dar nu are nimic impotriva !

In afara de asta , activitatile mele cu baietii mei nu se rezuma doar la asta ! I-am invatat ca exista un timp pt. fiecare lucru in parte. Asa ca avem si momente de lupte greco-romane , box (cu manusi de baieti mari , nu pt. copii ) , gradinarit , lectii pt. scoala , navigat pe internet...dar cel mai mult le place sa citeasca (ma refer la baiatul cel mare ) sau sa le citesc eu (acum ma refer la toti 3 ! )

In concluzie , un barbat isi poate ajuta sotia chiar daca nu a fost educat in sensul asta ( ca sotul meu ) sau isi va ajuta sotia , fiind invatat sa faca asta ca un lucru normal si firesc (asa cum stiu ca o vor face baietii mei ).

Si da, fac tot posibilul sa termin treaba pana vine sotul de la servici , si incerc sa-l rasfat cat imi sta in putere (masaj , o prajitura buna , o muzica placuta in surdina , etc ).

Si reciproca e valabila : in drum spre casa se opreste sa ne cumpere ceva "bun" , iese cu baietii in parc ca sa "ascult linistea" , cand e ceva de reparat/mesterit isi ia ajutoarele (a se citi baietii ) si se apuca de treaba , iar eu fac galerie pe margine sau dau "indicatii pretioase " ...

"Sufletul n-ar avea curcubeul daca ochii n-ar avea lacrimi..."

Mergi la inceput