MEDICAMENTE GRATUITE???
Lamuriti-ma va rog!!! Pentru gravide medicul de familie trebuie sa dea reteta de medicamente gratuite? (ma refer la vitaminele care se iau in sarcina).Prietena mea ia toate vitaminele gratuite, iar eu dau mereu bani grei pe ele...dr meu de familie mi-a spus ca vitamine gratuite iau doar gravidele care au sub 310 ron venit...asa e sau nu vrea sa-mi dea ea vitamine gratuite?
Merci frumos
Raspunsuri
chris spune:
Din cate stiu eu, toate gravidele au dreptul asta (o sa ma interesez), dar in mod sigur depinde de ce anume vitamine iei, si daca imi spui exact care sunt ele, te pot lamuri daca se dau sau nu gratuite la gravide.
Cristina
margas2005 spune:
Fetita mea are 5 luni, la inceputul sarcinii am primit gratuit vitaminele iar din 25 saptamana de sarcina mi le-am cumparat medicul de familie a spus ca nu mai beneficiez pentru ca am un salariu mare.Inca imi mai cumpar vitaminele.
dianad spune:
Am si eu aceeasi problema. Trebuie sa iau magneziu cu B6, biomarin, gynipral, nospa, materna si tardiferon. De la medicul de familie mi s-a spus ca nu se dau gratuite sau compensate. Care este adevarul si in ce document oficial apare faptul ca numai gravidele ce au mai putin de 310 RON pot beneficia de medicamente gratuite?DianaD 24+
chris spune:
Nu stiu in ce document oficial apare, dar am aflat ca nu se dau gratuite daca ai salariu mai mare de salariul minim, in schimb se dau compensate.
Din lista ta, dianad, sa-ti spun care se dau si care nu:
magneziu cu b6 - nu se da nici gratuit nici compensat
biomarin - nu se da nici gratuit nici compensat
gynipral - se da compensat 50% - deci poate sa-ti dea reteta compensata pentru el
no-spa - doar cel injectabil se da compensat 50%, iar cel pastile se da doar gratuit
materna - doar gratuit (deci compenasat nu asadar tu nu poti lua)
tardiferon - se da compensat 50% - deci poti lua reteta compensata pentru el
Aceste date sunt de ultima ora, sunt luate din nomencaltorul casei de asigurari de sanatate.
Sper ca v-am ajutat.
Cristina
Lya spune:
Dar eu ,am dreptul la medicamente gratuite neavand serviciu,avand contract de asigurare la casa de pensii ?
www.snugglepie.com/ezb/317964.png" target="_blank">Lya14+
&www.snugglepie.com/ezb/317544.png" target="_blank"> Ruty
Amaya spune:
Cand am fost eu insarcinata, gratuitatea la medicamente (in cazul celor care au salariu) se acorda in functie de salariul mediu pe economie (asa mi-a spus medicul de familie), nu cel minim (eu aveam mult peste minim dar putin sub salariul mediu)...eu, toata sarcina am luat toate vitaminele (trebuie specificat clar pe reteta Materna, nu prenatale, sau exact ce contine Materna) si orice alt medicament a fost nevoie (Sab Simplex, fier, no-spa, etc.) gratuit. Sunt multi medici de familie nesimtiti care dau explicatii de genul asta ca sa inchida gura (fiindca am inteles ca si ei au un plafon si probabil il folosesc pentru altii), dar luati legea, cititi-o si cereti-va drepturile (sincer, nu stiu daca s-a mai schimbat legea in vre-un fel).
Oana si bebe Andrei (18.02.2005)
a.cicel spune:
quote:
Originally posted by chris
no-spa - doar cel injectabil se da compensat 50%, iar cel pastile se da doar gratuit
materna - doar gratuit (deci compenasat nu asadar tu nu poti lua)
Eu am primit materna compensat. Asta era saptamana trecuta, pe 21 decembrie. Acum nu stiu ce sa mai cred. O prietena de-a mea il plateste integral. Nu m-a intrebat medicul de familie ce salariu am, si nici pe prietena mea (avem medici de familie diferiti). Eu, daca plateam integral medicamentele, ajungeam la un milion si ceva. Asa am primit compensate si gratuite, doar acidul folic si inca un fel am platit si in total am dat 145.000 lei.
POZE
chris spune:
Datele scrise de mine sunt luate din ultimul nomenclator de medicamente din data de 16.12.2005. Eu lucrez ca programator la un lant de farmacii si ne-au omorat cu schimbatul listelor de medicamente.
Listele de medicamente s-au schimbat foarte des, iar acuma de fapt nu mai exista "gratuit" in adevaratul sens al cuvantului, ci se compenseaza 100% dintr-un pret de referinta, deci chiar daca reteta e "gratuita", de fapt pot sa platesti destul de mult la ea daca pretul de referinta este mult mai mic decat pretul medicamentului.
Din cauza asta a.cicel, nu stiu exact ce ti-a dat medicul, este posibil sa nu fi tinut cont de salariu, desi asa trebuia, si sa-ti fi dat "gratuit" cu ghilimelele de rigoare, si probabil ai mai avut ceva de platit de asta ai considerat ca este compensat.
Alta explicatie nu stiu sa dau.
Si voiam sa mai spun ca nici macar compensat 50% nu este exact 50% si nici compensat 90% nu este 90% exact, decat in foarte putine cazuri.
De asemenea, au fost medicamente care inainte se dadeau gratuite la toti, cum este no-spa pastile, si altele, dar acuma nu se mai dau, si repet, la 3 luni se schimba listele, asa ca ce a fost valabil ieri, azi poate sa nu mai fie.
Cristina
Leditia spune:
Eu stiam ca femeile gravide au gratuitate,indiferent de venituri!!!.Insa vad ca nu-i asa,iar oricum multi medici cam fac legea(in sensul ca dau numai cui vor ei)..hmmm...
Pana la urma unde as putea vedea si eu lista cu medicamentele compensate sau gratuite pt gravide...alea care mai sunt.?!
Pupici cu lipici.
Sarbatori fericite tuturor!
Judecand prea mult oamenii,uiti sa iubesti!!!
inni spune:
Leditia nu ai unde sa vezi o lista cu medicamente gratuite sau compensate (lucrez in domeniu de-aia ma bag in discutie).medicamentele sunt in programul fiecarui calculator al farmaciei.Exista o lista pe site-ul ministerului sanatatii insa aceasta lista contine doar DCI-urile (adica denumirile comune internationale...adica denumirea substantei).Cu acelasi DCI exista mai multe medicamente iar denumirea comerciala a lor tot in farmacie o poti afla. Te poti duce la orice farmacie si poti intreba.
Si intr-adevar beneficiaza de gratuitate doar gravidele care au un salariu mai mic decat suma stabilita de stat. Nu stiu sigur care este aceasta, pentru ca s-a tot schimbat, insa medicul sigur are liste de la case de asigurari si sunt facute precizarile de rigoare acolo.
In cazul cand un medic elibereaza o reteta gratuita unei gravide care are salariul mai mare decat cel limita stabilit de stat...este raspunderea lui. El va da socoteala in fata casei de asigurari.
Si mai este adevarat ca multe medicamente si pentru gravide si pentru copii sunt gratuite dar se plateste asa zisa diferenta (intra aici si Materna)..a explicat foarte bine Chris.