Frica de lift

Frica de lift | Autor: Kitty

Link direct la acest mesaj

Baietelul meu, Raul, are 6 ani si jumatate. In general e un copil echilibrat, e putin fricos (de intuneric), dar nu in mod deosebit.
Cand avea cam 2-3 ani s-a blocat in lift cu sora mea care e claustrofoba si care a facut urat. Dupa aceea lui Raul a inceput sa-i fie frica de lift. Nu era mare problema, ca nu avem lift in blocul nostru, doar cand mergeam in vizita undeva..
In ultima vreme frica lui s-a accentuat. In vara am fost la tatal meu care sta la etajul 6 si Raul avea rolele in picioare si ar fi fost foarte greu sa urcam pe scari. Era cu noi sora mea si cred ca a facut legatura cu incidentul din urma cu cativa ani, mai ales ca era vorba de acelasi lift. Desi nu vroia sa urce in lift am insistat, m-am prefacut ca plec si il las acolo si pana la urma a venit, dar a plans tare si era f. tulburat.
Apoi a urmat iar o perioada fara incidente, iar acum, in ziua de Craciun, am insistat sa urce intr-un lift. A venit, dar cand am coborat a izbucnit in lacrimi si mi-a spus ca-i tremura picioarele. M-am speriat si acum ma gandesc ca nu trebuia sa-l oblig, dar nici nu stiu ce pot face sa nu-i mai fie frica.
Poate sa-mi dea cineva un sfat?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns michelle7 spune:

din cate stiu la adulti ( nu stiu daca e valabil si la copii)cea mai buna solutie e sa-ti confrunti frica. am vazut de exemplu un reportaj cu surferi muscati de rechini care au spus ca au intrat in apa cat mai repede dupa incident pt ca daca proceseaza prea mult informatia nu vor mai intra niciodata in apa. si eu m-am blocat in lift( eram singura dar aveam 14 ani) si mi-a fost foarte frica dupa aia . dar dupa vreo 20 " de ture " cu liftul mi-am revenit.

Michelle 7

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Claudelu spune:

Nu nu e cea mai buna solutie...de fpat nu stiu care e solutia...si eu sufar de aceeasi boala, numai ca decat sa urc 6 etaje pe scari zi de zi de n'spe mii de ori prefer sa urc in lift, dar tot timpu ma gandesc la tot ce-i mai rau si sincer si mie imi tremura picioarele cand ma dau jos...cand am fost gravida cu Raul, prin luna a 5-a eram in lift cu sotul meu si cu nasa si "desteptu" de barbat al meu s-a gandit sa se joace putin cu nervii nostri si s-a facut ca sare...in secunda urmatoare liftu s-a dus in gol mai bine de 1 m S-a auzit o tunatura de undeva de sus...am strigat dupa vecini am icnercat sa stam cat de cat nemiscati...un vecin a auzit tot si urla cat il tinea gura sa nu ne miscam ca s-a rupt nu stiu ce legatura si ca riscam sa ne prabusim...atunci stiu ca am tras o sperietura de zile mari, bine macar ca bebe n-a patit nimic...sotul meu si-a capatat-o cu varf si indesat cu toate ca nici in zi de azi nu si-o iarta...si el era intepenit de frica si de atunci am o fricaaaaaaaaaaa

Parerea mea e ca n-ar trebui sa-l fortezi sa se mai urce intr-un lift daca el nu vrea!

Claudia&Raul (01.04.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rayuela spune:

Claudelu,nu pot sa ma abtin
sa-ti fie rusine ca-l bagi pe cuscru la cabinetu Psi,aaaaaaaa,te spun!!!

Elena si mademoiselle Amelie-Boubou

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

In ce-i priveste pe adulti, Michelle are dreptate: daca nu te confrunti cu frica - si repede- nu-ti mai trece.
Eu am simtit asta pe pielea mea, dupa ce m-am rasturnat cu masina: n-as mai fi vrut sa conduc deloc dupa aceea, si daca n-as fi fost fortata de imprejurari nici nu cred ca m-as mai fi apropiat de volan vreodata.... Acum nu mai am nici o problema.

In ce-i priveste pe copii...nu stiu.... ei au psihicul mai fragil putin, si s-ar putea sa le faci mai mult rau decit bine daca ii fortezi.

Elise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns voinea spune:

e nevoie sa-ti infrunti frica atunci cand ai un beneficiu major, altfel nu vad de ce sa il supui unui stress inutil. daca nu vrea sa urce in lift, nu urca, scarile sunt foarte bune.. nu e un capat de tara.

apropos de asta, zilele trecute a murit un copil de 1 an in chinuri cumplite si desfigut, mama lui e marcata pe viata pentru ca acel copil a fost smuls din mana ei, la fel si sora copilului care are 4 ani.

concluzie: scarile sunt un compromis foarte potrivit

Adina si dragalasii ei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia71 spune:

Buna,
Da, cred ca baietelul tau a facut o mica "fobie" ca sa zicem asa privind liftul si cred ca pentru moment va trebui lasat in pace.
Daca in timp observi ca frica nu ii trece sau se extinde (spatii inchise), atunci e cazul sa contactezi un psiholog specializat in lucrul cu copii. Terapia se numeste "expunere la stimulii anxiosi" si cele mai bune rezultate se obtin daca aceasta e coordonata de un terapeut bun.
Sa auzim de bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eftimie C. spune:

Dragele mele, sunt o "batrana" de 29 ani si mor cand ma aflu intr-un lift.Urc doar daca mai sunt si alte persoane sau in cazuri extreme singura dar cu mobilul la purtator.
Am reusit si am ramas blocata (nu eram singura si nu am stat mult).Oricum, de cele mai multe ori urc scarile, ca sa fiu scutita de senzatia de rau pe care mi-o provoaca mersul cu liftul.
Ma intreb daca eram in tarile alea unde blocurile au sute de etaje, si as fi stat la ultimul etaj...CE AS MAI FI FACUT?
Imi pare rau ca nu am un sfat sa-ti dau, dar ma bucur ca ai deschis subiectul pentru ca citesc si eu sfaturile altora.

Carmen E. si Eduard-Costin (28.02.2003)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Claudelu spune:

quote:
Originally posted by Rayuela

Claudelu,nu pot sa ma abtin
sa-ti fie rusine ca-l bagi pe cuscru la cabinetu Psi,aaaaaaaa,te spun!!!

Elena si mademoiselle Amelie-Boubou

Razi tu razi Harap Alb, da mie mi-a cam stat inima in loc...vrei sa-ti spun ce pozitii aveam eu si nasa mea cand s-a dus liftu cu noi?? Il tineam pe Clau de gat

Claudia&Raul (01.04.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns smillaraaq spune:

Am crescut la curte si am avut intotdeauna o mare frica de lift. Ani de zile am facut meditatii la etaje 8-10 si urcam numai pe scari, iar in lift doar insotita.

Acum urc cu incredere in lifturile noi (care au sonerie de-aia in caz de pericol si frane hidraulice) si (vorba cuiva) cu mobilul si cu un pic de teama in celelalte.

Nu m-a fortat nimeni sa urc in lift cand mi-era frica, singura am invis teama, mai de gura colegilor in facultate, mai din ambitie ... dar in mare parte pentru ca o persoana in care aveam mare incredere mi-a spus odata cu convingere ca lifturile nu cad . Asta mi-a dat curaj.

Edit: Si mie mi-e frica de intuneric si mi-e frica sa raman singura in casa ... la 26 de ani. De asta chiar nu stiu cum o sa ma dezvat. Mi s-a spus ca am o imaginatie prea bogata si de-aia mi-e frica ...

Come to the dark side: we have cookies!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

Aveti noroc cele ce preferati scarile in Romania! Ce va ti face aici unde s cladiri de cate 25-30 de etaje?! Aici norocul e ca lifturile nu se compara nici pe departe cu cele din tara!!!

Corinadana mama de Raluca

Mergi la inceput