lapte matern sau lapte praf?
Raspunsuri - Pagina 3
Ralusan spune:
Nu renunta la alaptat! Daca bb-ul tau ia in greutate si doarme bine nu vad de ce vrei sa-l hranesti mixt. Vezi daca nu exista alte motive pt. care plange asa...poate are rosu in gat, sau il jeneaza ceva, mai poate avea colici din cand in cand (nu-i neaparat sa dispara la 3 luni cum zic cartile).
LAPTELE DE MAMA este cel mai sanatos pentru bb-ul tau si chiar pentru tine pentru ca astfel vei preveni cancerul de san (e doar un motiv din alte zeci).
Cand am avut probleme cu laptele am baut mult ceai de chimen/fenicul si apoi am luat Nutrinatal (3/zi) si Metoclopramid.
Daca scoti cu pompita lapte (ceea ce nu a papat bb-ul) nu-l arunca ci aduna-l pe tot parcursul unei zile intr-un recipient sterilizat pe care-l ti in frigider nu mai mult de 24h! Astfel adunat, laptele poate fi congelat si poate fi valabil aprox. 2 ani.
Te sfatuiesc totusi sa iei legatura si cu DR. Ana Culcer (0723 330001) care-i un om minunat si iti va da numai sfaturi bune si poate iti va recomanda o medicatie adecvata problemei tale.
Raluca si Ana-Maria
iustina spune:
Multumesc pentru sfaturi!
Unele le-am si pus in aplicare.
Ceapa am mancat, dar fara efect, bere am baut, dar la fel, ceai de fenicul tot asa. Acum urmeaza sa iai nutrinatal.
Cred ca la mine nu prea au efect ceaiurile pt ca e mai mult chestie de dereglare hormonala. Oricum, in timpul sarcinii mi s-a dereglat tiroida ( am hipertiroidie), am luat excesiv in greutate fara sa fi mancat mult ( de la 58 la 85 kg) si ma gandesc ca asa sta treaba si cu laptele care e produs de 2 hormoni dupa cum stim.
Paradoxul e ca in maternitate am facut furia laptelui si aveam prea mult lapte. Nu am primit indrumarile necesare si nici un ajutor atunci, si am facut mastita(in maternitate fiind), apoi asistentele simtindu-se vinovate au inceput un tratament urgent cu pastile, injectii, muls, alifii (ulterior am aflat ca nu aveau voie sa foloseasca alifie cu hidrocortizon aplicata pe sani).
In tot acest timp bb era hranit cu lapte praf asa ca a trebuit sa continui treba cu mulsul si dupa ce am ajuns acasa (dupa 7 zile in maternitate in care bb s-a obisnuit cu biberonul). Norocul meu ca a mai primit laptele meu.
Ce sa faci, maternitate cu peripetii.
Va salut pe toate.
July spune:
Iustina,eu din completare am ajuns la intarcat.La inceput ii dadeam 30 ml.,apoi din ce in ce mai mult ptr. ca bb. nu mai sugea suficient la san.La momentul respectiv si eu eram mult mai relaxata ca bb.este multumit ca are destula papa.Dar relaxarea asta este cu ''du-te,vino''.Finalul la mine a fost cel stiut-intarcarea.Am o prietena care mi-a dat atunci aceleasi sfaturi pe care ti le dau eu tie acum.Mi-a zis sa pun copilul mai des la san ca numai asa se va stimula lactatia,nu dandu-i completare.Iar eu am zis ca ce rea este.Dar nu era asa.A fost cel mai bun sfat pe care l-am primit si pe care eu nu l-am inteles.Acum imi pare TERIBIL de rau.
Iti tin pumnii cu Nutrinatal-ul.Tine cont ca rezultatul la Nutrinatal nu se vede de la inceput.Si mai ales nu dispera.
Succes!
nelia spune:
Eu sint de acord cu Ela, gindeste pozitiv si odihneste-te. Gindeste-te ca ai facut pina acum pentru bebelusul tau, faptul ca te mulgi ca sa-i dai sa pape lapte de la tine, un lucru extraordinar. Nu renunta acum! Pina la 9 luni are nevoie de laptic de la tine si bine ca il ai! Sfatul meu este sa incepi mai degraba diversificarea decit sa completezi cu lapte praf, pentru ca daca e mincacios, s-ar putea sa constati ca nici asa nu e suficient. Diversificarea insemnind la masa de la ora 10 suc de morcov sau de mar, apoi treptat mar cu biscuiti sau cu cereale, si la cea de prinz cereale pentru virsta lui la care poti folosi lapte praf. E prea devreme pentru supita de legume, va veni si timpul ei. Chiar daca maninca doar citeva lingurite si mai mult da pe el decit inghite pentru ca inca nu stie sa manince (cam in doua saptamini va invata), pentru el este suficient. Bineinteles ca se vor completa mesele cu lapte de la tine si vor ramine si mese doar de lapte simplu (important este ca prinzul si masa de seara sa fie putin mai consistente). Daca nu primeste cu lingurita, poti sa-i dai cerealele din biberon. Nu conteaza ca are doar 4 luni, fiecare copil are ritmul lui de crestere si daca a luat atit de bine in greutate inseamna ca putin sau nu, ai lapte foarte bun si gras si e pacat sa renunti (pentru ca dindu-i si lapte praf, in timp relativ scurt nu va mai primi laptele tau, cu atit mai mult cu cit nu suge direct de la sin, ci din biberon). Eu am o fetita de 1 an si 9 luni si inca o mai alaptez dimineata si seara, am facut exact ce ti-am spus si a fost OK, singura diferenta ca totul s-a intimplat pe la sase luni, mai devreme nu a primit nimic si nici nu am insistat prea mult, dormea bine, lua in jur de un kilogram pe luna (la 6 luni avea deja aproape 10 kile, apoi a inceput sa ia mai putin), deci nu avea nevoie. Am trecut direct la lingurita pentru ca a refuzat biberonul si suzeta (si nici nu le-a folosit vreodata). Mentionez ca in ciuda a ceea ce se spune si a reprosurilor primite de la diverse cunostinte, am pus fetita la sin de cite ori a cerut si asta pina la 1 an si 7 luni! La tine e mai greu ca trebuie sa te mulgi. Iti doresc numai bine si tie si minunii tale!
Cornelia, mamica Agatei
andry spune:
Eu i-am dat completare la 6 luni din aceleasi motive ca si tine. Dar, la 6 luni avea 9 kg. si de cand am inceput completarea nu a mai luat nimic in greutate timp de 3 luni, cu toate ca l-am intarcat la 8 luni si in ultima luna ii dadeam doar noaptea. Am inceput cu 30 ml. Atat completarea cat si diversificarea scad secretia lactata. Asa a fost la mine. Nu am stiut ca exista pastilele naturale care stimuleaza lactatia ca as fi incercat. Avand in vedere ca te-ai chinuit atat cu pompa e mare lucru ca l-ai alaptat si atat. Eu am avut aceasi problema in maternitate dar dupa o saptamana de stat in maternitate am resit sa-l fac pe bb. sa ia sanul. Numai bine.
iustina spune:
Dupa cum v-am mai scris, am inceput diversificarea la 3 luni cu o masa de fructe. Acum, la 4 luni si o saptamana are si o masa de legume (supita). Lapte praf ii dau deja de o saptamana, in completare. Acum iau si Nutrinatal si beau si ceai de fenicul (merci de informatii). Bb e mai satul si multumit ca mananca pe saturate.
Problema e ca nu mai am pofta de mancare, desi imi este f. foame (cred ca din cauza nutrinatalului). Nu mai pot manca mare lucru si asta afecteaza negativ lactatia. Nu stiu ce sa fac. Problema asta cu pofta de mancare am avut-o din totdeauna cu exceptia perioadei de sarcina.Voi ce-mi recomandati?
Va salut!
Anina_n spune:
Intra la http://www.reclama mascata//avertizare/info.asp?id=361 ,unde vei afla ce trebuie sa manance o mamica, cand alapteaza, si despre cum sa mareasca productia laptelui matern.
Nina & Nina-Cristina (1an si 2luni)
Danza spune:
Iustina, nu dispera. Inearca sa gasesti ceai HIPP (Germania), care pe langa bogata gama de ceai pt. bebelusi, au si ceai pt.gravidute si ceai pt. marirea lactatiei, pe cutia caruia este aratata o mama ce-si alapteaza puiul.
O colega de-a mea a fost pe punctul de a pierde laptele, copilul nu lua in greutate si nici nu facea kaka din cauza subnutritiei. A luat ceai din asta timp de 1 luna + Apilac sau Apilact in pastile, iar in acest timp copilul (1 luna) primea si lapte praf. Cam in 3-4 saptamani si-au rezolvat problemele si au renuntat definitiv la laptele praf, iar acum nu mai au probleme.
In plus, incearca si metodele recomandate de fete. Succes!!!
Cu drag,
Danza, mami fericita a lui Danuz
paginuta personala: http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Danza
Album:http://www.yamafoto.com/?ref=6599
Ana spune:
Si mie mi s-a intamplat cand Ana avea o luna, sa nu se mai sature la san. Bineinteles ca toata lumea mi-a zis sa nu-i dau completare ca o intarc, dar daca ea plangea dupa mancare si nu dormea noaptea, i-am dat pana la urma lapte praf cu biberonul. Am incercat si eu s-o tin mai mult la san, de o tineam si 5 ore si tot nu se satura, si mi-a facut si rani. Dupa ce am inceput sa-i dau seara lapte praf, am reusit sa ma odhinesc si eu si incet incet n-a mai avut nevoie de lapte praf. Desi initial ii cresteam cantitatea de lapte praf in fiecare zi, dupa o luna, cantitatea de lapte praf a inceput sa scada si dupa 2 luni cu completare, a inceput sa se sature de la san si n-a mai fost nevoie de lapte praf. Nici vorba de intarcat sau refuzat sanul. Asa ca fiti atente ce sfaturi dati, ca nu se potrivesc la toti copii. A mea a fost o mancacioasa si n-a refuzat niciodata sanul, desi toata lumea mi-a prezis astfel.
Deci atentie: completare si/sau diversificare nu inseamna intotdeauna intarcare asa cum se spune. Se poate intampla dar nu e obligatoriu.
In privinta diversificarii, mamele care si-au alaptat copii pana la 11-24 luni stiu ca au facut diversificarea fara sa-sti intarce copii.
Anuca si mami
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=167&cid=122
July spune:
quote:
Deci atentie: completare si/sau diversificare nu inseamna intotdeauna intarcare asa cum se spune. Se poate intampla dar nu e obligatoriu.
In privinta diversificarii, mamele care si-au alaptat copii pana la 11-24 luni stiu ca au facut diversificarea fara sa-sti intarce copii
In proportie de 90% completarea inseamna intarcare.Oare nu este mai bine sa-i dea doar o masa de lapte in biberon?Ma bucur sa aud o mamica care nu a intarcat dandu-i completare bb.-ului.Esti o exceptie dupa cate stiu eu.