Se poate plati CAS retroactiv si unde?
Eu am pe anul 2005 luna februarie neacoperita la plata CAS impozit venit, etc., pentru ca am plecat de la fosta firma in ianuarie si m-am angajat la cealalta incepand cu 1 martie 2005. Am inteles de la o prietena ca se poare plati CAS retroactiv pentru luna respectiva dar pana la sfarsitul anului in curs, adica pana la sfarsitul lunii decembrie 2005.
Stie cineva de asa ceva? Si apoi daca este adevarat unde as putea sa o platesc? Eu locuiesc in sectorul 3..La Casa de Pensii a sector 3?? Sau in alta parte??
As vrea sa o platesc daca se poate pentru ca eu am un contract de 4 ore si sunt fix la limita celor 12 luni (ma rog, nasc la sfarsitul lunii februarie 2006-inceputul lui martie 2006, deci am 12 luni, martie 2006 ar fi a 13 luna de impozit pe venit) de plata impozit pe venit pentru a lua CIC si indemnizatia pe 2006.
Apropos, daca eu nasc la sfarsitul lunii februarie, adica a 12 luna de contributie la plata impozit venit, februarie se considera luna intreaga sau nu??
Cine stie???
Kikiriki
28+ cu
Luana
Kikiriki
Raspunsuri
laura radulescu spune:
Ar trebui sa intrebi la Casa de pensii daca poti face un contract retroactiv si daca poti plati tot asa. Eu stiu ca
oficial nu se poate, dar mai exista si portite de scapare. A facut cineva chestia asta vreodata?
Nu se ia in considerare toata luna si timpul efectiv lucrat.
kikiriki spune:
Cum adica nu se ia in considerare toata luna si timpul efectiv lucrat? Nu am inteles....
Pai eu o sa fiu in concediu prenatal atunci, concediu care am inteles ca intra, adica e cuprins in perioada de cotizare. Deci de ce sa nu se ia in considerare? Adica daca nasc pe 25 februarie in loc de 28 febr. nu o sa am cele 12 luni in total pentru ca nu s-a incheiat a 12-a luna de cotizare?? Pai plata impozitului nu se face pe luna respectiva? Se face in urmatoarea luna??
Mi se pare absurd!!
Si ce sa fac ...sa astept sau sa ma rog sa nasc pe 1 martie 2006??
Nu inteleg...
Laura, te rog explica-mi si mie!!!
Kikiriki
28+ cu
Luanna
Kikiriki
marius spune:
Se considerea 12 luni intregi incepand cu data nasterii inapoi. Daca vei naste in 15 martie 2006 de exemplu atunci in data de 15 martie 2005 trebuia sa fi asigurata si in intervalul 15.03.2005-> 15.03.2006 sa nu fi fost existat nici o perioada neasigurata.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
kikiriki spune:
Draga Marius,
Am inteles, deci eu trebuie musai sa nasc incepand cu 1 martie 2006 ca sa fie fix 12 luni de pe 1 martie 2005-1 martie 2006 si sa pot beneficia de indemnizatia de 800 RON!!!!
Dar daca teremnul de la dr. este clar 1 martie 2006 si copilul se naste mai devreme din motive medicale, exista posibilitatea ca sa iei totusi aceasta indemnizatie?
Exista undeva stipulat in ordonanta sau in lege ca pentru aceste situatii medicale de urgenta se poate face derogare de la cele fix 12 luni daca situatia este documentata medical (in cazul unei nasteri cu maxim 1 saptamana mai devreme, sa zicem ?!)??
Kikiriki
28+ cu
Luanna
Kikiriki
laura radulescu spune:
Kikiriki, din pacate nu exista nici o derogare. Se mai pot face unele smecherii la spital, dar daca te intelegi cu vreun doctor.
marius spune:
Foarte posibil sa apara in norme ca perioada cuprinsa intre data nasterii efective si DPN sa fie acceptata in minus dar in prezent nu exista o astfel de prevedere.
Marius Pernes
poliana spune:
Am si eu o problema asemanatoare si daca cineva are un raspuns m-ar ajuta foarte mult. Eu in luna august a acestui an mi-am schimbat locul de munca. Contractul la vechiul loc de munca a incetat pe data de 15 august si noul contract a inceput cu data de 22 august. Asta inseamna o perioada de 5 zile lucratoare neacoperite. Care este solutia? Pot sau nu beneficia de indemnizatia de crestere a copilului. Mentionez ca sunt insarcinata si voi naste la inceputul lunii august 2006.
Multumesc mult anticipat!!!
pup spune:
Buna
in legatura cu indemnizatia de crestere am si eu o problema si cred ca e mai complicata
eu trebuie sa nasc in 7 martie 2006,in anul 2005 martie 16 am intrerupt contractul de munca iar cu data de 7 iunie 2005 m-am reangajat
deci am facut o mica intrerupere
stiti cumva daca o sa beneficiez de indemnizatie?exista vre-o metoda sa platesc asig pe aceea perioada de intrerupere?
astept un raspuns
multumesc
marius spune:
poliana eu zic sa ai rabdare mai este timp si cred (sper ) ca va fi Ok fiind vorba de acele zile intrerupere. Vor apare norme precis si personal cred ca in cazul tau va fi Ok.
pup din pacate din ceea ce scrii tu ai o lipsa de 3 luni ceea ce ma face sa fiu rezervat pt CIC insa va fi valabil pt maternitate (126 de zile) + facilitatile prevazute de lege pt mamele care alapteaza.
Marius Pernes
pup spune:
multu'pt raspuns
oricum sunt f dezamagita pt ca 6 ani am cotizat la greu
romanie tara scumpa
asta e noi sa fim sanatosi