IN BANAT,LA NOI ACASA
Raspunsuri - Pagina 2
![](images/user_woman.png)
TORIA spune:
Buna sara va mai spune o banatzeanca si tot lugojeanca ca si Corina.Sper sa scrie fetele pe aici ca ar fi pacat sa moara si subiectul asta.
Si la mine in sat erau obiceiurii tare frumose(acum parca sau mai pierdut),eu sint de pe langa lacul Surduc care ati fost pe acolo,nu din satul Surduc cu astia nu ne intzelegem deloc cand aveam meciuri la scoala .De la mine din sat mai sint 2 km pina la lac,care la-ti vizitat poate stiti de unde vin
.Si eu merg cu drag la mine in sat cand vin in tzara,la ruga nu am mai fost demult si nici de alte sarbatori din pacate,dar sufletul meu e tot timpul alaturi de cei dragi in orice sarbatoare,si imi amintesc cu drag de cand eram si eu pe acolo.O sa mai vin pe aici pe la voi sa mai givanim un pic.
Hai va cu drag o banatzeanca ca si voi.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
angy11 spune:
Toria,bine ai venit la givan!Sa-mi fie rusine,da la surducul ala nu am fost,am fost doar la Surducu din Caras.dar prin zona am fost,iar taica-miu si unchiu-miu sigur or cantat prin zona.Eu de la ei stiu geografia(harta) Banatului.Era un banc pe chestia asta:cica era un tip din Jebel(astia-s falosi foc) si a ajuns om important....a ajuns la Casa Alba,vede lumea,face inconjurul lumii,vine inapoi la Jebel(nu la ospiciu!) si sta la givan pa scaun la drum cu vecinii si povesteste pe unde a umblat el si la un momemt dat il intreaba vecinu,da la Folea ai fost(asta-i un sat aproape lipit de jebel),asta spune:nu la Folea n-am fost,esti mina-n drum n-ai vazut nimic din lumea asta.
Silvana,am avut o zi de-mi venea sa si sa asclut:
NE diraj onog coveka za stolom,nije mu lako,znaj.....(Halid Muslimovic),il ador.pacat ca nu am melodia o aveam in tinerete
Dia,deci aveam dreptate cu nepotii,sigur a fost o generatie dupa noi.Super fain, ma bucur ca esti aici.
Corinatu te-ai imbracat in costum?eu sunt innebunita de mica,avea bunica mea un dulap intreg si asta era distractia zilei sa-mi pun poale,ciupag,laibar si evident cotranta ca doar nu eram indecenta.
angy11 spune:
Yasmine era sa te uit,am vrut sa-ti scriu dupa Toria si m-a luat valul.Sorry.Voiam sa-ti spun ca in clasa 8 m-am indragostit de un tip din Belint,am o poza cu el,de la o nunta evident,dar mi-a trecut rapid.Luna ii belintul ala.imi aduc aminte ca am fost cu ansamblul undeva,nu mai stiu unde si ne-am oprit in belint la un coleg si dupa ce ne-au servit parintii lui saracii(ca eram multi)cu de toate,muzicantii au inceput sa cante,noi sa jucam si astea toate la strada,pe sosea se oreau masini,au venit vecini,frumos.Colega mea cea mai buna din liceu e din Chizatau,iar banchetul de clasa XII l-am facut la Josu la topolovat.
silvana75 spune:
Angy, de cate ori citesc raspunsurile de la subiectul asta imi dau lacrimile. Esti o dulce si sper din tot sufletul sa ne vedem vineri la intalnire.
Auzi, da cum ai facut cartofii in plec, cu coaja? Ai amestecat ou cu faina si ai turnat peste cartofi? E o nebunie si mai ales cu ardei umpluti cu varza!!! Mama, ce foame mi s-a facut!!
Cand sunt intr-o pasa proasta eu ascult Neda Ukraden sau Merlin asa asa sa-mi aduc aminte de toate cele.
Sa va mai spun despre amintirile mele legate de satul bunicii mele. Acolo mi-am intalnit prima dragoste. Eu aveam in jur de 12-13 ani iar el era cu 4 ani mai mare. In fiecare seara venea pe strada mea si fruiera, ala era semnalul ca trebuie sa ies. Ieseam si ne asezam pe banca in fata casei, iar bunica ne spiona de dupa perdea, si bineinteles ca la despartire ne sarutam si intr-o seara, nu stiu cum, arunc ochii spre geam si o vad pe bunica cum se uita la noi.
Avea o vorba "de la brau in sus poti sa dai, dar de la brau in jos nu".
Va pup si mai revin cu alte povesti
Silvana si Paul
http://photos.yahoo.com/silvana_popovici
ingerash spune:
si eu sunt banateanca (prima din familie) si ador Timisoara, locul unde m-am nascut si am crescut!!!!! am facut si eu dansuri populare cativa ani si a fost super
din pacate nu am bunici la sat deci vreau sa aflu cat mai multe obiceiuri , cum e Craciunul de exemplu pe la satele de aici? ai mei nu sunt de aici si nu prea au habar da io mi's mandra ca's banatzanca
Nu īnceta niciodata sa zāmbesti, nici chiar atunci cānd esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate īndragosti de zāmbetul tau! Gabriel Garcia Marquez
dia_codat spune:
Buna fetelor,
Si eu sunt banateanca. Nascuta in Timisoara (ca a fugit mama repede sa ma nasca acolo la 6 luni juma ) dar de loc mi-s din judetul Caras, din Oravita.
Si eu mi-s tare mindra ca sunt banateanca.
Dupa facultate m-am stabilit in orasul in care m-am nascut, deocamdata stau la Timisoara 2, 3 luni pe an dar cind ne terminam studiile ne vom intoarce acasa, ca nicaieri nu-i ca acasa si mai ales ca in Banat!
Dia & printesele : Caroline Iulia (14 iulie 2002), Stephanie Daria (09 martie 2004)
http://fr.photos.yahoo.com/ph/dia_codat/my_photos
angy11 spune:
Ciao ingerash!Felicitari pt.optiunea de banatzanca.Ma bucur ca ne intalnim si aici.
Despre obiceiurie de iarna,la mine sunt putin diferite,in 24 dec. e ziua fratelui meu si asa ca familia mea nu a mai tunut post sa manance fasole batuta(pasula slaita)ci era chef in toata regula,cu muzica cu dansuri iar colindatorii veneau,plecau,iar spre miezul noptii veneau ultimii colindatori care erau niste tipi tineri,nu erau copii,veneau cu tot cu mos craciun(unchiul meu)care nu era in nici un caz in rosu si alb,avea o suba de cioban,o barba imensa din vata,tare neprietenoasa,era destul de inspaimantator.Impunea respect,un soi de teama,nu era nici pe departe asa sugubat ca varianta Americana,iar noi copiii,spuneam o poezie si un cantec cu tremurat in glas(ca nu era tot una)
AAA,am uitat de toiag,avea unul tot de la un cioban imprumutat,si cand intra,suna din clopotel,care era cam clopotoi si batea apasat cu toiagul in podea,ne ctatea inima-n loc ce mai.Primeam cam tot ce ne doream,dar nu mai realizam nimic pana a doua zi.Atnci ne dezmeticeam si realizam ca mosul nu a mancat pe nimeni.Apoi cheful continua se canta la instrumente,se spuneau glume,bancuri,rasete stridente pe care noi nu le intelegeam(glumele),dar arboram cate un zambet tamp,care evedent ne dadea de gol.A duoa zi mergeam prin sat cu colacul(pomana,un colac,evident de casa,o bucata de carnati,evident din porc propriu,nuci si mere),mergeam pe la rude cahiar indepartate,lasam alea si primeam in schimb,5/10 lei.Se putea primi inapoi tot aceeasi pomana,spre dezamagirea copiilor,inseamna ca ruda respectiva era zgrcita.
Mai revin cu continuarea cu alta ocazie,invit si pe restul sa povesteasca.Dupa ce ne adunam 10,facem si o listuta de membre banatence.
angy11 spune:
Dia Codat,scuze,nu te vazuseam bine ai venit In Banat la noi acasa.
Super zona oravitei,am si acolo amintiri,dar cu alta ocazie.
V-am pupat1
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Corina/Corina.jpg)
Corina spune:
Angy,bunica mea nu mai avea costume,dar de cite ori mergeam la ruga la cirpa ,ma imbracau acolo in costum (am si poze)!!Chiar ma gindeam nu de mult,oare se mai fac costume pe la sat? Si oare cit m-ar costa un costum fain?tare mi-ar place!!!
Din pacate bunicii mei nu mai sint,si nu mai am decit o prietena la Caransebes.Dar tare mi-ar place sa vada si sotul meu cum e la ruga si ce obiceiuri sint.
Pupici la banatence
angy11 spune:
Corina,nu mai stiu cand e ruga la Carpa,o sa-l intreb pe taica-miu,sigur stie,si-l poti aduca pe sotul tau la uga,nu trebuie neaparat sa mergi gost la masa la cineva,mergi la joc si gata.
Costume se mai fac,la Crusovat stiu sigur,acolo isi fac pt. Balul Izmenelor.Si e mare parada,in fiecare an tre sa ai costum nou ca altfel ii rusine.Dar cred ca sunt la preturi exorbitante,pt. mine cel putin.Eu mai am ceva dar de pusta si nu-s asa spectaculoase ca alea de munte.
Fetelor,fica-mea nu spune in ruptul capului costum popular,ci costum de Andreea Voica.