ajutooooooooor
Ajutati-ma si pe mine va rog. Sunt o proaspata mamica (e cel de al 4-lea copil) si in ultimul an am fost angajata cu 1/2 norma la o institutie. Pana acum cateva zile mi s a spus ca nu beneficiez de CIC deoarece nu am fost angajata cu norma intreaga. Actualmente sunt in concediu postnatal de 61 de zile. Mentionez ca nu mi-am luat nici o zi din prenatal. Am dreptul atunci la 128 de zile de concediu cumulandu-se perioada pre si postnatala? Am dreptul la CIC? Multumesc
Raspunsuri
marius spune:
Aveti dreptul la 126 de zile nu 128 concedul tine maxim 126 de zile. La CIC insa nu aveti dreptul. Dar aveti cateva compensari prevazute de lege pt situatia dvs. in ceea ce priveste programul de lucru si perioada de alaptat.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
uneori_om spune:
Imi puteti spune in ce constau aceste drepturi?Sau unde pot sa aflu mai multe despre ele?
Francesca-Anais spune:
Strig si eu AJUTOOOOOR!
Eu am nascut in 4 septembrie 2005, anul trecut in luna septembrie am fost angajata la o firma X cu 8 ore, in luna octombrie 2004 am lucrat numai 4 ore la acesta firma X si la o alta firma Y tot cu jumatate de norma, incepand cu luna noiembrie am lucrat numai la firma Y cu jumatate de norma pana in luna ianuarie iar din februarie incoace cu norma intreaga.Am depus cererea pt. indemnizatie incepand cu data de 1.11.2005. Am dreptul sau nu la indemnizatie? mie la casa de asigurari socilae mi-au spus, ca trebuie sa am 24 de luni lucrate, daca am lucrat cu jumatate de norma, apoi mi-au spus ca mi se considera 2 luni lucrate ca si una, o functionara a spus ca nu am dreptul daca am lucrat cu jumatate de norma si acelasi lucru l-am citit si pe acest forum. Eu acum ce sa mai cred? daca mi se considera 2 luni ca si una atunci ma incadrez, insumez 10 luni lucrate in ultimele 12 anterioare nasterii.Va rog mult sa-mi raspundeti, sunt cam speriata, mai ales ca mi-am facut si niste datorii bazandu-ma pe acesti bani!
monika
Francesca-Anais spune:
si inca ceva, ce este cu aceasta OU:
la www.pensiiprahova am citit
4 August 2005
Precizari privind determinarea stagiului de cotizare in cazul persoanelor cu contract individual de munca cu timp partial, in lumina noilor prevederi ale Codului Muncii
Incepand cu data de 5 iulie 2005, data publicarii in Monitorul Oficial a OUG nr.65/2005 privind modificarea si completarea Legii nr.53/2003 - Codul Muncii, au fost abrogate prevederile referitoare la stagiul de cotizare la sistemul public de asigurari sociale, in cazul contractelor de munca cu timp partial, in sensul stabilirii acestuia proportional cu timpul efectiv lucrat.
Astfel, incepnd de la aceasta data si tinand seama de prevederile art.103 alin.(1) din Codul Muncii, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile
monika
marius spune:
Stii ceva ? Dau o cafea mare. Ceea ce ai scris tu vis a vis de OU 65/2005 coroborat cu Codul Muncii 2003 este cea mai grozava informatie pt 2005.
Deci Conform Codului Muncii art.103 punctul (3) drepturile sociale privind stagiul de cotizare se acorda proportional cu norma de lucru insa conform OU 65/2005 punctul 46. acest alineat se abroga deci implicit devine valabila recunoasterea stagiului de cotizare indiferent de timpul de lucru efectuat ne mai existand vreun articol care sa contrazica acest lucru.
Super...
Dau o cafea ![]()
Marius Pernes
marius spune:
quote:
Originally posted by uneori_om
Imi puteti spune in ce constau aceste drepturi?Sau unde pot sa aflu mai multe despre ele?
HG 537/2004 privind protectia maternitatii la locul de munca.
Puteti sa consultati la mine pe site, pagina legislativa, punctul 9 la asigurari sociale.
Marius Pernes
uneori_om spune:
Pai atunci am si eu dreptul, nu? Hm, nu v am spus ca inainte am fost angajata la aceeasifirma cu 8 ore si am continuitate. Deci cum ramane daca e sa tinem cont de ce am aflat de la FRANCESCA-Anais? Ca daca iau CIC dau cafea si eu :)
marius spune:
Da implicit aveti dreptul al CIC insa va trebui sa listati si dvs. cel putin partea aceasta din OG 65 si partea din codul muncii art. mentionat. Ambele le gasiti la mine pe site ( www.romleas.ro - pagina legislativa)deci pot fi luate cu usurinta.
Marius Pernes
kikiriki spune:
Draga Marius,
Eu am mentionat mai demult (intr-un mesaj prin care te intrebam daca am si eu dreptul la CIC desi lucrez cu 1/2 norma din martie 2005 si cu norma intreaga din iunie 2005), ca acest alin. din art 103 a fost abrogat si ca din iulie se considera fiecare luna lucrata la contractul cu 1/2 norma ca si luna intreaga dar am crezut ca nu m-am facut eu inteleasa...
Sa inteleg acum ca am si eu dreptul ca CIC daca o sa nasc in 1 martie 2006, in conditiile in care eu lucrez cu 1/2 norma incepand cu 1 martie 2005???
Dar concediu prenatal pot sa imi iau incepand cu 1 ian 2006? Este concediul prenatal perioada in care se cotizeaza (se impoziteaza) sau nu ??
Kikiriki
25+ si
Luanna
Kikiriki