OU 148/03.11.2005 / in MO nr 1008/14.11.2005

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Christel spune:

Irina.c. articolul editat de mine este luat de pe www.cjpsibiu.ro.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Christel spune:

Mai am o intrebare:
In lege se spune ca vom lua banii de la Directiile de Munca, Solidaritate Sociala si Familie, pe raza carora beneficiarii isi au domiciliile. Unde isi au sediul? Exista in fiecare sector? Pentru sectorul 3 unde este?
Si trebuie sa deschidem si un cont personal in cazul in care dorim sa ne vireze banii in cont? Sunt anumite banci agreate(ca la alocatii) sau nu conteaza? Punem la dosar si nr contului si banca?
Ati mai aflat ceva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irinad spune:

Desi sunt deja destule semne de intrebare, cel putin pana la apritia normelor de aplicare ale noii OU (si sunt convinsa ca vor mai fi si dupa ), v-as cere parerea si in situatia mea.
Problema este urmatoarea: am domiciliul in Iasi, am lucrat la Punctul de lucru din Bacau a unei firme cu sediul social la Bucuresti unde se afla si dosarul meu CIC si serviciul de Contabilitate, PR, samd. Am inteles ca dosarul se depune - inca nu este clar daca de mine sau de angajator- la Primaria unde am domiciliul. Si daca depune angajatorul, il va trimite prin posta?? Pt ca banuiesc ca nu se deplaseaza nimeni la Iasi...Pt ca daca acest lucru este posibil, de ce n-am putea si noi sa - in cazul in care povara cade pe umerii mamicilor- sa-l trimitem prin posta?

Multumesc, Irina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aimee_b spune:

Noutati

Si maternitate, si cariera

In 2006, circa 75.000 de persoane vor intra sub incidenta Ordonantei de Urgenta privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului. Mamele care au cotizat circa 12 luni la bugetul de stat vor primi o indemnizatie de 800 lei noi.

Noutatea acestei legi consta in faptul ca pana acum, persoanele care beneficiau de indemnizatia de crestere a copilului trebuiau sa fi lucrat minimum 10 luni, iar acum este vorba de 12 luni. Daca de la 1 ianuarie 2006, suma primita de mamici este numita indemnizatie si se ridica la 8 milioane lei (in loc de 7.830 lei cat este in prezent), din 2007, va fi vorba de o indemnizatie de 6 milioane lei plus o alocatie de stat de 2 milioane de lei pe luna, suma rezultata fiind tot opt milioane. Un alt element nou aparut in cadrul legii este cel al stimulentului acordat mamelor care se reintorc la serviciu pana la implinirea varstei de doi ani a copilului. Acest stimulent este in valoare de 3 milioane lei pentru anul 2006, iar din ianuarie 2007 el va fi de un milion de lei.

Angajatorii vor rasufla si ei usurati. "Din ianuarie 2006, autoritatea responsabila nu mai e angajatorul, ci directiile de munca. De asemenea, sursa de finantare se modifica. Aceasta se muta de la bugetul de asigurari sociale catre bugetul de stat", ne-a declarat Stefana Aghergheloaei, secretar general la Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale. Prin stabilirea alocatiei de stat pentru copii la suma de 2 milioane lei din ianuarie 2007, aria beneficiarilor va fi mai larga. Aceasta suma va putea fi primita de catre toate mamicile pentru copiii lor, indiferent daca au avut sau nu serviciu, dar doar pana la implinirea varstei acestuia de 2 ani.

"Comparativ cu alte tari europene, Romania sta foarte bine in privinta acordarii acestor indemnizatii. Mai bine ca la noi este poate doar la scandinavi, care platesc pana la 66% din salariul de baza al parintelui care creste copilul", a mai precizat Stefana Aghergheloaiei.

Din punct de vedere financiar, efortul statului este apreciat pentru 2006 la 700 milioane lei si in 2007 la aproximativ 1,8 milioane lei.

Cui sa va adresati

Toate bune si frumoase cu aceasta lege, mai ales pentru mamele care se simtisera nedreptatite de vechea lege - care taia procentul din salariu si stabilea aceasta suma fixa, indiferent de salariul primit la locul de munca. Cele care reusisera performanta de a ajunge la salarii de peste 15 milioane net erau complet dezavantajate.

Nebunia va incepe insa de la 1 ianuarie la primariile locale. Fiecare mamica, indiferent ca sta acasa cu copilul sau se reintoarce la serviciu, trebuie sa depuna un teanc de acte la Primarie, pentru a-si putea primi indemnizatia cuvenita. Mai debusolate vor fi mamicile care au nascut in 2005 si primeau salariul de la locul de munca unde sunt salariate. Ele vor fi nevoite sa depuna actele la Primarie, sa astepte termenele legale si sa primeasca pe viitor banii de la aceasta institutie (pe card ori prin posta, dupa cum vor opta). Autoritatile competente cu plata acestor drepturi vor fi directiile judetene, solidaritate sociala si familie, care vor primi dosarele complete de la Primarie si le vor analiza.

http://www.baniinostri.ro/afaceri/afaceri_all.php?ContentID=97

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns silvi_2005 spune:

Din cate am inteles banii se vor putea ridica la cerer si de la institutia la care esti angajat, asta va fi stipulat mai explicit in normele metodologice.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Silvia_Pui spune:

Cu adevarat ca sunt multe semne de intrebare legate de aceasta ordonanta . Eu am un baietel adoptat care face in curand 9 luni . Copilul este la noi de cand a fost externat dar nu am beneficiat de CIC . Am stat 6 sapt in concediu de odihna pentru ca eu eram una dintre cele ce pierdeam foarte mult pe vechea lege . Si oricum mamaica abia astepta sa vina un nepot sa aibe cu ce sa-si acupe timpul . Acum , un personaj de la Directia de Solidaritate imi spune ca eu nu am dreptul la stimulent pentru ca nu am avut nici o zi de CIC. Eu nu am inteles asa ceva din OU si mi se pare absolut aiurea . In aceeasi situatie este o colega care a stat acasa doar in concediul de maternitate si a primit acelasi raspuns .
Ce stiti despre asta ?

http://pg.photos.yahoo.com/ph/map75ro/album?.dir=e4c8&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura radulescu spune:

Silvia, nu scrie nicaieri ca trebuie sa fii in cic ca sa capeti pe urma stimulentul. Din pacate se pare ca vom fi la mana angajatilor din primarii care interpreteaza cum vor ei sau cum inteleg ei.
Sunt multe lucruri neclare in lege. Sunt sigura ca va aparea si vreo OU cu modificari la actuala OU.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Silvia_Pui spune:

Din Ziarul Financiar :
De la 1 ianuarie 2006, sistemul de acordare a indemnizatiei in vederea cresterii copilului va fi altul. In aceast sens, in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 1008, a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 148/03.11.2005, prevederile acestui act normativ urmand a intra in vigoare la data de 1.01.2006.

Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) precizeaza ca Ordonanta 148 prevede ca incepand cu 01.01.2006 se va acorda o indemnizatie de 800 lei/luna si stimulent - 300 lei/luna in cazul reintoarcerii la serviciu inainte de terminarea concediului pentru cresterea copilului. Incepand cu 01.01.2007 va fi acordata o indemnizatie de 600 lei/luna, alocatie de stat pentru copiii in varsta de pana la 2, respectiv 3 ani - 200 lei/luna si stimulent de 100 lei/luna pentru reinceperea activitatii.
Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se acorda in conditiile realizarii, timp de 12 luni anterioare nasterii, a unor venituri profesionale supuse impozitului pe venit. In cele 12 luni pot fi incluse si alte perioade, expres prevazute de actul normativ.

Stimulentul se acorda in perioada in care beneficiarii indemnizatiei realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit. In aceste situatii, plata indemnizatiei de 800 lei (in anul 2006), respectiv 600 lei (in anul 2007) se suspenda.

Autoritati competente cu plata drepturilor sunt directiile judetene de munca, solidaritate sociala si familie, respectiv Directia de munca, solidaritate sociala si familie a Municipiului Bucuresti. Pentru indemnizatiile care se cuvin cu incepere de la data de 1.01.2006, inceteaza obligatia angajatorilor, respectiv a caselor teritoriale de pensii si agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, de a stabili/achita astfel de drepturi.

Actele necesare

Actele necesare acordarii indemnizatiei, stimulentului sau alocatiei de stat pentru copii (in principal) sunt actul de identitate al solicitantului; certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie; certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz; alte acte necesare dovedirii calitatii care confera persoanei dreptul la acordarea prestatiilor stabilite de OUG nr. 148/2005. Cererile, insotite de documentele justificative, se depun, dupa caz, la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor Municipiului Bucuresti, pe raza careia/caruia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta. Aceasta obligatie o au toate persoanele indreptatite, inclusiv cele care, la data de 31 decembrie 2005, se afla in plata indemnizatiei pentru cresterea copilului, reglementata de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare. Primariile au obligatia de a transmite la directiile teritoriale de munca, pana pe data de 10 a fiecarei luni, cererile solicitantilor, insotite de documentele justificative. Cererile se solutioneaza in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii la Directia teritoriala de munca, prin decizie de admitere sau, dupa caz, de respingere, emisa de directorul executiv. Decizia se comunica solicitantului in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii. Contestatiile formulate impotriva deciziei se solutioneaza potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.

Plata drepturilor

In cazul persoanelor care solicita indemnizatia dupa data de 31.12.2005, precum si in cazul celor care solicita acordarea stimulentului, drepturile se cuvin si se platesc astfel:

- incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate si plata indemnizatiei aferente, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la aceasta data;

- incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;

- incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;

- de la data depunerii cererii, in situatiile in care se depaseste acest termen.

In cazul persoanelor care, la data de 31.12.2005, se afla in plata indemnizatiei pentru cresterea copilului acordata in baza prevederilor Legii nr.19/2000, indemnizatia se cuvine si se plateste dupa cum urmeaza:

- de la data de 1.01.2006, daca cererea a fost depusa in termen de 90 de zile lucratoare de la aceasta data;

- de la data cererii, in situatiile in care se depaseste acest termen.

CNPAS precizeaza ca aspecte procedurale referitoare la transferul dosarelor pentru drepturile cuvenite sau aflate in plata la data de 31.12.2005 de la angajatori la directiile judetene de munca, solidaritate sociala si familie, vor fi comunicate in timp util.

Corina SCARLAT

Dupa cum vedeti Casa Nationala de Pensii citeste Ordonanta in alt fel de cum vedem noi !!!

http://pg.photos.yahoo.com/ph/map75ro/album?.dir=e4c8&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monica-Elena spune:

azi am fost la primaria sect 4 sa imi depun dosarul si bineinteles ca nu se primeste nici un dosar ca nu au aparut normele metodologice. mi s-a spus ca cel mai devreme pe 15 ian si ca oricum pana primim banii o sa msai dureze pe undeva prin martie daca o sa ne dea banii.
sa si spun ce gandesc legi de kk intr-o tara de.......

http://pg.photos.yahoo.com/ph/gabriel_bambache/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Azi am fost la servici si am luat banii pe noiembrie.Despre ce-o sa fie anul viitor,binenteles ca nu stie nimeni nimic.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Mergi la inceput