Stresul la serviciu - se muta acasa
Ma copleseste stresul. Stiu ca toata lumea are parte de stres la serviciu, dar cred ca la mine intece orice limite. Simt ca nu mai pot, nu mai suport, ma intreb cat voi mai rezista.
E simplu sa zici sa nu mai bagi in seama persoana sau situatia, dar nu e chiar asa. Daca ar fi sa va povestesc, as povesti 3 ani si nu as termina.
Dupa atata timp, am ajuns la concluzia ca persoana care ma streseaza e bolnava de nervi. Sincer. Nu stiu cum ii spune bolii, dar exista cu siguranta. Se agraveaza din zi in zi, iar pe noi ne ucide. Nimic din ce faci nu e bine, desi de ani de zile ii demonstrezi ca e bine, ca stii ce faci, nu! Nu suni intr-un loc, de ce nu suni. Daca suni, de ce ai sunat fara sa o intrebi pe ea. Daca o intrebi inainte de a suna, o deranjezi, nu poti lua decizii de unul singur? urmeaza sa iei decizia de unul singur, si sa te ia la rost de ce ai luat-o. I se pare ceva, icnepe sa urle. Nu gaseste ceva, incepe sa acuze ca i s-a furat. Incarcatorul de la telefon. I l-a luat femeia de serviciu, desi femeia n-are mobil. L-a gasit a doua zi. Suportul de betisoare parfumate. costa 15 mii la colt. I l-a furat! MDa, l-a gasit si pe ala. Painea! Unde ii e painea. Cu o zi inainte a fost generoasa si ne-a dat si noua cate o felie. iti vine sa nu te mai atingi nici de o firimitura. Astea sunt maruntisurile. Lucrurile serioase au implicatii de zeci de mii de euro, cifre pe care daca le gresesti pot aduce dupa sine un dezastru. Totusi, te pune sa faci rezervari la hotel. Ca n-avem secretata. De ce sa avem? Sa dea un salar in plus? Nu termini de facut rezervarea, de ce n-ai terminat cu cifrele. Vine un control Unde e actul cutare. lasa totul si pune mana sa il traduci. Eu adica. Il traduc. de ce n-am terminat calculele de vama? Pai n-ai zis sa las totul si sa traduc? Imi suna mobilul. De zeci de ori pe zi. Imi spune trei lucruri - fa aia, aia si aia. Inchid. Nu pun bine tel jos, suna iar. Ai facut lucrul cu nr doi? Pai abia am lasat telefonul jos. Orice ocazie e buna pentru a-ti reprosa ca uiti, ca nu stii, ca nu tii cont de lucrurile importante. Desi stii pe dinafara 200 de produse, inmultite cu 300d e preturi si cu 2000 de clienti. Pentru colega mea e si mai rau. Une e CEC-ul? Ti l-am, dat tie. Nu mi l-ai dat. Ba da! L-ai pierdut. Iesi afara! Dispari! Iesi afara ca altfel te dau afara de tot! Mai, cauta-l, ca mie nu mi l-ai dat. N-am, unde sa il caut. Il cauta in geanta proprie dupa 2 minute si evident era acolo. Multe, multe.....
Situatiile poate par ridicole. Tonul insa, este de nereprodus! Ura din glas, furia, reprosul... n-am cuvinte sa descriu. Uneori o mai si injura pe colega mea. Care chiar isi face treaba bine. Nu avem voie multe - mergi sa iti cumperi o paine, te suna, am fost sa imi externez copilul din spital, a facut scandal, ca ea are nevoie de mine acolo si ca de ce nu s-a dus barbatu-miu sa externeze copilul. Copilul avand 2 ani. Esti bolnav? Ai tupeu! N-ai mancat? Si ce daca, nici ea nu amancat!
Vorbesti la telefon? Inchide-l imediat, consumi! A, vorbesti pe al tau personal? Nu-i nimic, inchide-l si pe ala! Pierzi timpul! Pe telefonul personal vorbesti in timpul liber. Si nu te mai plange ca muncesti 9-10 ore pe zi, ca daca scadem cat stai la pipi, cat mananci, cat te scobesti in nas, tot nu da 8 ore pline! N-am cuvinte, si nu mai pot!
Deja sunt ultra stresata, port cu mine stresul acasa, si ma trezesc ca il descarc pe familia mea. Nu stiu ce sa fac. As putea sa imi caut in alta parte, dar nu pot pleca la discutii - nu te cheama nimeni la interviu dupa 7 seara. Va imaginati ca nu pot motiva absenta in nici un fel, din moment ce ei nu i s-a parut un motiv faptul ca am copilul in spital!! Nu imi permit sa plec pur si simplu, sa stau o luna acasa si sa imi caut. Nu putem sa ne descurcam cu un singur salariu din cauza ratelor. Imi spun sa mai rezist, ca peste un an jumate terminam de paltit ratele, si atunci pot gasi o solutie.
Nu vreau sa iau calmante. Nici macar Magne B6, sau vitamine cum imi spune ea, ca asa spune - ca de aia ne da salariu, ca sa ne cumparam vitamine daca trebuie! Ca sa nu ne imbolnavim, ca ea nu are nevoie de oameni bolnavi.
Acum un an era cum era. Anul asta s-a agravat. In ultimele doua luni... deja traim un cosmar in fiecare zi.
Ce sa fac? Sa ascult muzica de calmare? Era un banc - de cal mare, de cal mic, numai de cal sa fie
Ma intreb singura de unde mai am resurse si cat voi mai rezista.
V-am facut capul patrat
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza mica, Eliza mijlocie, Eliza mai mare
Raspunsuri
carola spune:
buna,nu poti sa iti iei concediu si in timpul asta sa iti cauti job? eu la interviu am fost si la 6 seara. crezi ca nu poti merge la interviu si la 7?
Bau!
"Pentru orice femeie exista un barbat care s-a saturat sa se culce cu ea" Alfie
http://community.webshots.com/user/carolaeu
ankalaura spune:
Nu pot sa imi iau concediu in general. E impus, doua sapt in august. Restu', de Craciun... Altfel, muncim de 1 mai, muncim de 1 decembrie... Anul trecut am cerut voie sa plecam la 5 jumate pe 1 decembrie, si am avut parte de un scandal monstru, de nu imi credeam urechilor, ca avem un program de respectat samd! Acum cateva zile m-a sunat la 22:10. Atipisem langa fata, ca era bolnava si de 3 nopti imi tusea si nu dormisem. Altfel ma culc dupa miezul noptii. A fost o tragedie ca nu am raspuns, i-am zis ca nu am auzit telefonul. Raspuns: "Trebuia sa raspunzi!" Pai cum sa raspund daca nu am auzit telefonul? Si chiar asa, ce puteam rezolva la 10 seara de acasa? Am ramas perplexa. Concluzia: am o personalitate prea puternica si nu suport sa mi se faca observatie! Am incheiat citatul.
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza mica, Eliza mijlocie, Eliza mai mare
carola spune:
imi amintesc de 1 decembrie ca ai lucrat si erai revoltata. :)
Bau!
"Pentru orice femeie exista un barbat care s-a saturat sa se culce cu ea" Alfie
http://community.webshots.com/user/carolaeu
tibica spune:
Bai, o nebuna de asta a avut si barbatu-meu. A plecat ca devenise neom
din cauza stresului. Si-a gasit pentru o perioada ceva mai prost platit, dar dupa vreo 4 luni s-a ivit si o ocazie buna.
mammy2706 spune:
anca dar unde lucrezi? Si eu am avut o experienta asemanatoare acum 5 ani (ma punea sa lucrez gratis o luna pt ca nu am falsificat o factura si prin urmare pierduse niste bani), dar la tine e prea de tot! Intr-adevar persoana respectiva e bolnava! Sa nu te lase sa-ti iei copilul de la spital, sau sa te sune la 10 noaptea...
Cristina, mamica lui Andrei
Andrei<1an ,>1an
poze noi
laurajr spune:
Tiza mea draga fuuuuuugi !
Baga-ti picioarele, ia un concediu medical de o saptamana -doua si pleaca unde vezi cu ochii .
Nebuna de asta am avut si eu in Romania, era nevasta sefului da' era mai sefa ca el .
Veneam acasa dupa ture de 18-20 ore, superstresata, tipam la toata lumea si de ce ?
Aia nu s-a schimbat , tot nebuna e da' nu recunoaste, iar eu am plecat la jumate de salar, program mai prost numa sa scap de ea .
Cu nebunii n-ai nici o sansa .
Ori te faci ca esti mai nebuna ca ei !
Eu iti doresc oricum mult succes si o rezolvare cat mai rapida a situatiei .
Scarlet O'Hara : Si maine mai este o zi !
Laura si shoricutzu' Otilia
Mica-mica spune:
Parerea mea, scapa pana nu e prea tarziu.Am trecut si eu printr-o nebunie ca asta si nu am plecat, banii fiind marea problema.Dar n-am mai putut si am cedat fizic - stomacul....plus multe altele.Urmarea - tupeul pe care l-am avut sa-mi iau concediu medical fara sa cer voie.. cand eu chemasem si salvarea acasa de rau ce-mi era.Atunci m-am trezit, cam tarziu , mi-am dat seama ca timp de 3 ani de zile nu contasem ca om in acea firma...din punctul lui de vedere eram superplatita pentru munca pe care o faceam.Mi-am dat demisia si am stat acasa sa-mi revin, apoi am inceput sa-mi caut un alt servici.
iarina spune:
anka parerea mea e sa iti faci un Cv si sa incepi sa-l trimiti...incearca sa-ti programezi interviurile si dupa 7 seara, vezi daca merge...sau daca incepi la 9 pune-le pe la 8 dimineata. Incearca sa-ti iei si un concediu medical de 4-5 zile, dupa ce in prealabil ai trimits Cv-uri si mergi atunci la interviuri. Nu poate sa te dea afara pt.ca ai fost in concediu medical 5 zile, e ilegal si o poti da in judecata pe chestia asta. Si nu-ti face probleme ca zice c-o sa te dea afara, n-o s-o faca, sau cel putin nu imediat, doar pana isi gaseste un om.
Daca poti, incercati sa faceti ceva economii, ca sa iti permiti sa stai o luna acasa, sa zicem. Eu asta as incerca sa fac. Economii sa pot pleca de la ticnita. succes mult.
Fetelor, io am o sefa de milioane..superpregatita si cumsecade de nu se poate...se poarta cu noi ca de la egal la egal...e o placere sa lucrezi cu ea...din pacate vor inchide firma si-mi pare rau dupa ea de mor
Principesa spune:
Anca, ceea ce descrii tu este un comportament abuziv.
Iti propun sa descoperim ce emotie si ganduri genereaza acest comportament in tine pentru ca apoi sa poti sa relativizezi putin situatia, sa poti pune o distanta autoprotectoare intre tine si ea.
Deci cand ea se comporta asa fata de tine, ce gandesti? Ca trebuie sa te conformezi ca sa nu iti pierzi jobul? Ca nu iti poti gasi alt job? Ca tu esti incompetenta, insuficiente? Te simti nevalorizata, discreditata? Si in consecinta ti-e frica si faci fata la frica asta prin furie?
Ti se pare ca ti se potriveste descrierea? Daca nu, poti sa o corectezi, sa o completezi, sa o dezvolti?
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
Gabrielama spune:
Buna dimineata, Ankalaura!
ce se intampla la tine la servici este incredibil! si ilegal! Este ilegal sa ceri oamenilor sa lucreze pe 1 decembrie, zi declarata oficial sarbatoare legala pentru toata lumea, chiar daca societatea in care lucrezi este in sistemul privat. Daca lucrezi ore suplimentare, trebuie sa ti se plateasca aceste ore.
Stiu ca suna "frumos", dar ca este greu, uneori, sa le ceri sa respecte aceste reguli.
Nu exista nici un sistem intern prin care sa te poti plange? Un sef al ei? Un sistem de plangeri oficial in cadrul societatii?
Atfel, trimite-ti CV-ul pe fax/mail la toate agentiile. Daca ai nevoie de numele/nr de telefon/date de contact, da-mi un PM si ti le trimit. Se pot organiza intalniri si la prima ora dimineata si seara dupa 6. Si daca nu poti, i-ati o zi doua de concediu medical; nu are ce sa-ti faca! daca ai concediu medical nu te poate da afara!
Apropo', si nebunia cu concediul de 2 saptamani in august in perioada fixa este ilegal; in primul rand trebuie sa ai minim 20 de zile de concediu pe an; ai atatea?
Daca ai nevoie de orice sfat pe legilslatia muncii, cu placere.
Succes!
Gabi