Indemnizatie CIC 2006
Am citit , in revista Ioana -copilul meu , ca incepand cu 1 ian.2006 indemnizatia CIC va fi de 800 RON si ca mamele care nu intra in CIC vor primi lunar 300 RON . Credeti ca vom beneficia si noi care avem copiii pana in 2 ani si care nu am intrat in CIC de aceasta suplimentare de salariu ?
http://pg.photos.yahoo.com/ph/map75ro/album?.dir=e4c8&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
Raspunsuri
carmens spune:
Eu cred ca da. Daca nu macar de cei 200 RON alocatia pentru copil pana la varsta de 2 ani. Eu oricum din 1 martie ies din aceasta categorie pentru ca pe 27 febr. Otilia implineste 2 ani.
Totusi nu am inteles prea bine este un proiect sau s-a aprobat modificarea la Legea 19 ?
carmen
Otilia
Rozi spune:
Din cate stiu eu, este vorba doar de un proiect, care inca nu s-a aprobat, publicat etc, deci prevederile sale sunt doar ipoteze, forma finala poate fi diferita.
Silvia_Pui spune:
Modificarile privind idemnizatia s-au aprobat saptamana trecuta prin ordonanta de urgenta . Asa ca si noi vom putea beneficia . Intrebarea este de unde vom primi acel ,, stimulent ,, de 300RON?
http://pg.photos.yahoo.com/ph/map75ro/album?.dir=e4c8&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos
carmens spune:
Ca raspuns la prima ta intrebare :
OU 148/2005
" ART. 5
(1) De indemnizatia si stimulentul prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului.
(2) Beneficiaza de aceleasi drepturi si una dintre persoanele care au adoptat copilul, carora li s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care au copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, precum si persoana care a fost numita tutore.
(3) In situatia persoanelor prevazute la alin. (2), acordarea drepturilor prevazute la art. 1, respectiv la art. 2, se face tinandu-se seama de 12 luni anterioare datei de la care, dupa caz, s-a aprobat adoptia, a fost facuta incredintarea, s-a instituit plasamentul sau tutela."
Cat despre cea de a doua intrebare :
"ART. 19
Fondurile necesare platii drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, cheltuielile administrative, precum si cele de transmitere a drepturilor se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
ART. 20
(1) Calculul si plata drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se fac de catre directiile teritoriale.
(2) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se achita lunar beneficiarului, reprezentantului legal ori mandatarului acestora, imputernicit prin procura, pe baza de mandat postal sau, dupa caz, in cont curent personal.
(3) Calculul si plata contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, datorata pentru drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, se fac de catre directiile teritoriale.
(4) Modalitatile de plata a drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se stabilesc prin norme, aprobate prin ordin al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei."
Mult succes la cozile de la primarie 

![]()
Documentele care trebuiesc depuse sunt :
" ART. 8
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie, stimulent sau alocatie de stat pentru copii, se acorda, la cerere, in baza urmatoarelor documente, dupa caz:
a) actul de identitate al solicitantului;
b) certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
c) certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;
d) adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor prevazute la art. 1;
e) adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi, din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate, in situatia prevazuta la art. 10 alin. (1) lit. a);
f) declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate, in situatia prevazuta la art. 10 alin. (1) lit. b);
g) declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana dintre cele prevazute la art. 5 alin. (2) nu beneficiaza de drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta;
h) declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
i) dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului - pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 1, respectiv art. 2;
j) dovada eliberata de autoritatile competente sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 3;
k) dovada eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte incadrarea in situatiile prevazute la art. 1 alin. (2);
l) alte acte necesare, dupa caz, stabilirii dreptului, prevazute in normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta.
(2) Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, de catre persoanele juridice sau fizice, denumite angajatori, la care isi desfasoara activitatea persoanele prevazute la art. 5 alin. (1) si (2).
ART. 9
(1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie, stimulent sau alocatie de stat pentru copii, si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun, dupa caz, la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti, pe raza careia/caruia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta."
carmen
valiburu spune:
"Sa traiti bine!"
Cam asa stau lucrurile la noi:
http://www.vlg.sisnet.ro/index.php?page=articol&id=4154
cred ca este un rezumat la cele scrise mai sus de voi!
carmens spune:
Acest articol dezinformeaza putin deoarece acele mamici care nu au avut decat 10 luni de cotizatie nu vor pierde indemnizatia. Iata ce scrie in articolul 24 :
"(1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica si persoanelor care, la data de 31 decembrie 2005, se afla in plata indemnizatiei pentru cresterea copilului, reglementata de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, situatie in care conditia prevazuta la art. 1 alin. (1) se considera a fi indeplinita."
Dar faza cu depunerea la primarie a dosarului o sesizasem si eu in mesajul de mai sus.
Asteptam cu interes normele de aplicare care vor fi elaborate in termen de 60 zile de la publicare, adica undeva pe 15 ianuarie 2006.
carmen
aissa spune:
Eu una sunt deja convinsa ca drepturile aferente lunii ianuarie se vor plati cu intarziere. Va dati seama ce va fi la Primarii.
Carmen cu aia 3 milioane cum e situatia? O sa caut si eu sa vad, in caz ca m-oi gandi sa ma intorc la munca.....
Cristina si
Ale
Child birth is an act of Nature, adoption is an act of God
carmens spune:
"ART. 3
(1) In perioadele in care beneficiarii drepturilor prevazute la art. 1 alin. (1) realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda un stimulent in cuantum lunar de 300 lei (RON), situatie in care plata indemnizatiei de 800 lei (RON) se suspenda."
Stau si ma gandesc serios daca pentru doua luni sa depun dosar sau nu. Vom vedea dupa ce se publica normele metodologice.
carmen
irina.c. spune:
Cred ca cei angjati depun cererile la angajatori,si acestia le trimit la primarii.Caci altfel cum intelegem : (2) Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, de catre persoanele juridice sau fizice, denumite angajatori, la care isi desfasoara activitatea persoanele prevazute la art. 5 alin. (1) si (2).Oricum o sa iasa cu balamuc.
Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
joy04 spune:
BUNA
Da, mamicile care sunt deja in plata nu voi fi afectate...dar cele care vor incheia post-natalul dupa 01.01.2006 si vor vrea sa intre in CIC nu vor putea daca au 10 luni stagiu de cotizare.....sau au o singura zi lipsa din cele 12 luni.........
joy
+ bocanila
37+
EU