La France (41)
Raspunsuri - Pagina 15
![](images/user_woman.png)
AC spune:
Upss eu nu citesc presa... de cand am sosit ma ucid comentariile...
Andreea si galusca si brotacelul
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
pisik 4ever spune:
articolul e cumva si pe internet, petaluda, sau doar tiparit?
You're unique. Just like anyone else.
petaluda spune:
nu l-am gasit pe net, ca a aparut in editia de astazi.
articolul pleaca de la discursul tinut de Basescu in care acesta incuraja cetateni sa nu mai participe la coruptie prin bacsisurile date pentru orice servivciu.
asta este un adevar de care nu discut.
ce m-a deranjat insa a fost felul in care acest ziarist le explica francezilor cum este cu obiceiul asta la romani. adica le spunea in cateva randuri ca orice in romania se rezolva prin bacsis, dar folosea un ton mult prea radical, ori dupa impresia mea se fac eforturi si lucrurile trebuiau usor nuantate.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/delphin/delphin.jpg)
delphin spune:
Buna seara la fete!
Chato, de la Castel, numai bine!Ma bucur sa vad ca este "de retour"!De maine eu merg iar la scarbici, tot acolo, alta societate.
Ps. Am reusit sa gasec o super reteta de placinta cu branza si stafide, trebuie sa vii intr-o zii sa-ti recuperezi bunul.
http://community.webshots.com/user/delphinoi
pisik 4ever spune:
petaluda, mi-ai facut cald la inima sa aud ca se fac eforturi la noi sa se termine sau macar sa se mai diminueze treaba asta cu bacsisurile. din pacate din ce am vazut eu nu prea s-a schimbat mare lucru, e boala grea asta la noi. stii vorba aia: operatia a reusit, doar ca pacientul a murit!
nu am timp sa citesc ziare cu bebelusa de 4 luni, dar incerc sa ma tin la curent cu ce stiri sau emisiuni sunt in care suntem pomeniti si noi, ca-mi strecoara colegii comentarii pe la servici si imi place sa le contracarez.
You're unique. Just like anyone else.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Chuny/Chuny.jpg)
Chuny spune:
bonjour fetelor,
Aici e linkul :
http://2-3214,36-694066@51-694209,0.html" target="_blank">www.lemonde.fr/web/article/0,1-0@2-3214,36-694066@51-694209,0.html
Va pun si t'extul din Le Monde, ca mâine nu stiu daca v-a mai putea fi deschis :
"Plus de bakchich ni de pot-de-vin ! Dans un discours opportunément prononcé devant les fonctionnaires européens à Bucarest, le 27 septembre, le président Traian Basescu a exhorté ses compatriotes à abandonner la pratique quasiment généralisée du bakchich. "A partir de demain, refusez de payer des pots-de-vin aux fonctionnaires publics !, a-t-il lancé. Le bakchich est devenu un sport national. La mentalité du citoyen européen n'est pas d'être un partenaire des institutions corrompues de l'Etat, mais un allié de la loi, et nous devons suivre son exemple. Les services assurés par les médecins, les douaniers, les enseignants sont publics et garantis par la loi. C'est pour cette raison que je vous invite à nous solidariser contre la corruption, car c'est notre dignité nationale qui est en jeu. Le pacte contre la corruption et notre propre dignité sont les éléments déterminants de notre adhésion à l'Union européenne."
La colère présidentielle contre le bakchich a divisé la société roumaine. Selon certains analystes, le discours présidentiel a été pathétique. Selon d'autres, M. Basescu a bien fait de remuer le couteau dans la plaie qui fait le plus de mal en Roumanie, la corruption. D'après une étude réalisée pour la Banque mondiale, les Roumains ont versé des pots-de-vin d'un montant total de 360 millions d'euros, en 2004, afin de bénéficier de meilleurs soins médicaux. Plus de 50 % des personnes ayant consulté un médecin ont affirmé lui avoir glissé, "de leur propre initiative", une enveloppe dont le montant moyen va de 5 euros pour un médecin de ville à 50 euros pour un médecin exerçant à l'hôpital. Un malade sur dix a affirmé avoir été "contraint" de verser des pots-de-vin, sous peine d'être privé de traitement.
La pratique du bakchich va bien au-delà de la profession médicale et touche l'ensemble de la fonction publique en Roumanie. Le moindre papier administratif ne peut être obtenu qu'en sucrant le petit fonctionnaire. Un problème avec un examen à l'université ? Un téléphone portable offert au professeur ou quelques centaines d'euros font oublier le petit souci. M. Basescu a lancé son appel un mois avant une échéance importante. Le 25 octobre, en effet, la Commission européenne doit rendre un rapport vital pour le calendrier d'intégration de la Roumanie à l'UE. Depuis le début des négociations d'adhésion, en 2000, les rapports bruxellois ont constamment souligné le haut niveau de corruption dans ce pays.
Mirel Bran
Article paru dans l'édition du 30.09.05"
http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/sib_maillet/my_photos
lu.more spune:
Buna dimineata,
Chatonel, in unul din mesajele tale trecute vorbeai despre stabilitatea sufleteasca si sunt de acord cu tine. Ca si tine, timp de 9 ani am tras sperand ca. La fel ca tine, in al 10 lea am zis stop. Asta se petrecea in Romania si celalalt protagonist era tatal Ancai. Acum nu e vorba de asta. Ma simt datoare sa explic, fiindca am impresia ca sfaturile tale vin in urma strigatului meu de neputinta de mai devreme.
Acum ne confruntam probleme de ordin mai mult sau mai putin administrativ, notari, avocati, suntem prinsi intr-un vartej de acest fel si desi avem dreptate - nu pentru ca o spunem noi, toti ceilalti o spun - sfarsitul povestii parca e din ce in ce mai departe si "y-en a marre".
De asta spuneam ca sunt obosita, mi-e dor sa ne intalnim acasa seara si s-o punem de un scrabble ca altadata, dar acum nu, trebui sa ascult raportul: ca a mai zis cutare avocat, de ce nu se poate asa, dar se poate pe dincolo, de ce trebuie sa asteptam inca 2 saptamani un raspuns care poate nu va fi ceea ce asteptam... cum trebuie procedat in continuare...
Iaca seara mea, dupa o zi in care nu stau cu burta la soare... Vreau sa se termine si sunt obosita. Va trece, cu siguranta, dar pana atunci...
Merci de sfaturi si de gandurile bune.
Escalada, zici? Cu placere, cu placere!!! Pana la primavara vad cum sta treaba si ochesc niste faleze nu prea impresionante, e bine asa?
Andreea, nu stiu despre ce vorbesti! Nu cunosc nici o Sainte- Victoire, iar de unul Cezanne am auzit vag . Escalade engagée, nici aia nu stiu ce e, ma informez si-ti spun mai tarziu.
In schimb placerea o sa fie de partea mea, cu prima ocazie cand ajung la Aix!
Si ca sa inchei, am citit articolul cu bacsisul la romani.
Mie nu mi se pare taios. Poate fi socant pentru cineva care nu cunoaste Romania, dar cand asisti frecvent la operatii de genul "bagatul in buzunar", ai impresia ca face parte din cotidian si nu mai socheaza. Enerveaza, zburleste parul, face sa urce tensiunea, dar nimeni nu e socat in Romania cand cineva spune "dai 50 de € si rezolvi". Nu, pe mine articolul nu ma socheaza si nici nu ma indispune vis-à-vis de imaginea romanilor in lume. Astia suntem, si, desi e drept ca se fac eforturi pe ici pe colo, rezultatele sunt atat de nesemnificative, ca ce e urat si rau iese mai degraba in evidenta...
Fetelor, pe mine sa nu contati azi si maine, avem musafiri din Romania! Va pup deci si va doresc un super-mega-extra week end, fara bobouri.
Lulu
.................................................................................Dragii de noi
.................................................................................
« C’est une grande folie que de vouloir être sage tout seul. »
La Rochefoucauld
Mirunda spune:
Ma alatur lui Lumi, nici mie nu mi se pare taios, e extrem de concret si clar, socant numai pentru francezi, poate, dar nu pentru noi, cei crescuti cu cuvantul "bacsis" in casa, din pacate...Arata pur si simplu o realitate cruda, pe care , cred, numai 100 de ani de civilizatie si alte 2 generatii trecute o vor putea schimba...
Otilia, in Carnac, unde spui tu, erau parca menhirii, nu ? Intrebare retorica de altfel, ca acum fac bagajul si ne punem pe drum, spre Bretania cea frumoasa si speram, azi nu ploioasa si ne vei putea raspunde azi "live", daca nu ne ratacim pe drum ...
Pupicei si un WE frumos!
Mirunda
"Copilului tau, atunci cand este mic, sa ii daruiesti radacini, atunci cand este mare, aripi".
Ne-am mutat in Franta......URAAA!!!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
doruletz spune:
neatza
si mie mi se pare obiectiv articolul, prezinta o realitate pe care n-avem de ce s-o ascundem sub pres, doar toata lumea si-ar da repede seama de asta.
Mirunda si Otilia, distractie placuta si vreme frumoasa!
Mirunda, am citit ce scrisesei despre Voltaren, si m-am cam speriat, io am fost ieri la RV cu anestezistu' si m-a intrebat ce medicamente am luat. I-am zis ca am luat doar paracetamol (e adevarat). Insa acu' cateva zile consortu' meu a facut o criza de lumbago si i-am facut de vreo cateva ori masaje cu Lumbalgine. Bineinteles ca m-am spalat pe mâini dupa aceea insa probabil ca a intrat ceva si in piele e inevitabil.
Tu crezi ca ar trebui sa-l avertizez pe anestezist? ca nu vreau sa raman intepenita sau stramba din cauza asta . merci mult de sfat!
petaluda spune:
buna dimineata, si la voi e frig?
bacsisul este un obicei foarte raspandit in Romania, dar nu se regaseste in toate domeniile si am intalnit si functionari care il refuza. imi pare doar ca acest obicei este prost explicat publicului francez: eu rasfoiam ziarele cu colegii mei (toti francezi) si cand au citit articolul mi-au spus: pai asta inseamna ca diplomele voastre nu au nici o valoare...m-a enervatca asta au dedus ei, nu ca se fac eforturi pentru a pune capat coruptiei...si poate m-am simtit prea atacata si de-aia am interpretata articolul din unghiul asta