Tort de zahar ars - replica la Prajitura Desteapta
![](images/user_woman.png)
Se face in felul urmator:
Intr-un vas termorezistent ( in lipsa se poate folosi si o oala) de 2 litri se caramelizeaza 8 linguri de zahar si se imbraca peretii acestuia.
Crema:
1 litru lapte
10 oua
8 linguri zahar
Se amesteca, cel mai bine cu un mixer, pana se omogenizeaza.
Se toarna in vasul termorezistent.
Se face un piscot din 5 oua:
- cele 5 galbenusuri se freaca cu 5 linguri de zahar,pana se obtine o spuma consistenta
- se adauga 5 sau chiar 6 linguri de faina, si un pliculet de praf de copt,se amesteca sa nu ramana cocoloase
- se adauga albusurile batute spuma.
Acest piscot se toarna peste lapte, in vasul rezistent. Nu va fie teama, piscotul nu se va amesteca cu laptele, fiind mai usor decat acesta, va pluti.
Se intoduce in cuptorul fierbinte, se coace 45-60 min.
Se lasa sa se raceasca, dupa care se acopera vasul cu o farfurie plata, si, cu o miscare rapida si sigura, se rastoarna tortul. Vasul nu se ridica de pe farfurie, el trebuie sa ramana asa minim 12 ore, cel mai bine la rece. Crema de lapte cu ou va lasa un sirop, care va insiropa piscotul. Mai topeste un pic si din zaharul ars de pe margine, si iese o nebunie!!!
Dupa cele 12 ore, se ridica vasul, si se orneaza cu frisca, etc.
Pofta buna!
PS. E replica la prajitura desteapta, crema din aceasta fiind identica cu crema din tortul de zahar ars.
Ioana
Raspunsuri
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/crista-s/crista-s.jpg)
crista-s spune:
Vai de mine ce bunatate trebie sa iasa ....
Dar 15 oua ( 10 odata + alte 5 in pandispan ... ) toate in "olita" de 2 litri ...mai intii trebuie sa-mi fac super asigurare medicala ... si abia pe urma sa ne punem la masa. Asta pt ca eu nu as rezista sa maninc "ca o pasarica" ci ca o ...
Insa e de incercat macar o data pe an .. cred ca Revelion scrie pe ea .. eu o notez pe calendar ...
"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
greierash78 spune:
Cred ca e super!Am sa il fac poate in week-end sau in seara asta!Cam multe oua, totushi!Daca fac retzeta la jumatate, imi iese?
ppv shi Sara Ioana(7 octombrie 2004)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
IoanaM spune:
Poti sa faci asa:
- pt. crema folosesti 500ml lapte, 5 oua si 4 linguri zahar
- pentru blat eu zic sa faci un piscot din 3 oua, 3 linguri zahar si 3-4 de faina. Eu pun intotdeauna mai multe linguri de faina decat cate oua am, atunci nu mi se lasa checul dupa ce il scot din cuptor!
Spor la treaba si pofta buna!!!
Ioana
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
furni spune:
Aseara am facut si eu "prajitura desteapta" si cand am gustat-o , exact crema cu zahar ars mi-a venit in minte (ca asociere a "gamei de gust" ca sa zic asa..). Mai degraba decat asemanarea cu cremsnitul...
Va pup.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
lgireada spune:
Aveti si o poza, fetelor? daca da, plz puneti un link. Eventual si din timpul coacerii, ca nu prea m-am prins eu cum sa rastorn oala aia pe farfurie si s-o tin asa vreo 12 ore...si sa nu curga pe de laturi.
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/album?.dir=/2c7b
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
IoanaM spune:
Am sa fac niste poze, ok?
Ideea este ca siropul care se formeaza in timp ce se incheaga laptele cu ouale, re scurge incet in blat, care se insiropeaza treptat. Din acest motiv trebuie tinut tortul asa de mult cu oala pe el, in caz contrar, deci daca ti-e foarte pofta si nu mai ai rabdare sa mai astepti, risti sa iti curga crema peste blat, fiind prea "zemoasa".
Vin si cu poze imediat!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
lgireada spune:
Cand vei pune poze, te rog sa ne anunti printr-o postare!
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/album?.dir=/2c7b
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
adriana_mihnea spune:
Lilianaaaaa, ce-i cu tine pe aici?? Treci la cura!
Adriana si Mihnea Stefan (11.11.03)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Lorelai spune:
si eu fac tortul asta numai ca un pic modificat. la crema de zahar ars folosesc smintina groasa (cream) in loc de lapte si nu pun asa de multe oua. in plus, coc intii crema 1/2 ora in tava cu apa si apoi adaug piscotul peste ea. o mai bag la cuptor cam 20 min. daca le pun pe amindoua odata se coace piscotul prea tare pt ca crema are nevoie de mai mult timp in cuptor (aproape o ora) la foc mic.
intr-adevar tortul iese delicios. l-am lasat sa se raceasca si la-m intors. nu l-am lasat acoperit atitea ore si a fost foarte bun.
Lorelai
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)