conditii de cotizare la un fond de pensii

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cait spune:

Si ce este cu aceste pensii ocupationale?
Concluzia este k nu se mai merita sa mai cotizezi la nici un fond de pensii cu atatea schimbari...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Christel spune:

Multumim Rozi, de lamuriri, ce sti de aceste pensii ocupationale? Pentru astea unde te asiguri?
Eu platesc acum si penru una privata, dar ma intereseaza si acest gen, pentru ca noi vom mai sta cativa ani aici si as vrea sa nu pierd vechimea.
In ceea ce priveste daca se merita sau nu, vom vedea cand iesim la pensie, cert este ca nu poti sa risti si sa nu ai o astfel de asigurare, pentru ca vremea trece si te trezesti la batranete fara bani.

Foarte multi tineri, vad ca prefera( sau sunt nevoiti sa accepte) sa lucreze la negru, sau cu sal min trecut in cartea de munca, in ideea ca sunt tineri si ce mai apuca ei PENSIA?
Timpul trece, si nu stii ce-ti rezerva viitorul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns norocuta spune:

pentru Cristel la intrebarea:"pentru 880mii/luna ai si asigurare de sanatate sau sunt exclusiv pentru pensie?" (cu scuzele ca intrebrea nu imi era dresata direct).

Suma pe care o platesti (numai pentru pensie si alte asigurari sociale) este direct proportionala cu "venitul asigurat". La mine este minimul de 725.366 lei vechi pt ca am ales varianta min. de 2.303.750 lei vechi (este 31,5%).
Din nefericire eu nu ma bazez pe pensia de la statul roman vazand miile de schimbari legislative din ultima perioada si cat de "ingropata" este piata muncii (ma refer la raportul pensionari/angajati platitori), insa nici nu pot ignora anii in care am cotizat (plus anii de facultate-la zi) si faptul ca viata nu stiu imi rezerva, la care adaug si optimismul usor "turtit" in acest moment despre intrarea Ro in UE. Mai mult am aflat din presa de curand ca metoda nou de calcul 'pe puncte' face o mare nedreptate pentru cei cu salarii foarte mari-apare o limita, dupa calculele jurnalistului nimeni nu va depasi 16 mil. Asadar probabil ca voi avea asigurati bani pentru seminte sau bomboane la pensie... Nu am mai gasit articolul ca era interesant de postat, dar asta nu ma descurajeaza sa-mi continui contribuitia la CAS. In timp imi pot schimba Contractul pt o suma mai mare.
Altfel spus motivul meu principal a fost "alte asigurari soc." ...sunt descrise pe larg in "Legea pensiilor si altor asigurari sociale -actualizate pana in 2004" (www.cnpas.org)
Pentru asigurarea de sanatate la mine e alta poveste ca trebuie sa am in tara in care traiesc, dar "bani la batranete" nu pot spera sa am decat de la Companiile de Asigurari private, sper sa se mai schimbe curand si cele " de stat".
Acum ma duc sa vad daca aflu ceva de cele "ocupationale" ca sunt pe dinafara.
Numai de bine!
gg

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
[...] Altfel spus motivul meu principal a fost "alte asigurari soc." ...sunt descrise pe larg in "Legea pensiilor si altor asigurari sociale -actualizate pana in 2004" (www.cnpas.org)

Din pacate, nici pe asta nu te poti baza! Daca se adopta proiectele in forma lor actuala, "Legea pensiilor si altor asigurari sociale" va deveni doar "Legea pensiilor"!! Pentru orice alte drepturi (boala, maternitate, crestere copil, copil bolnav, risc maternal) va trebui sa te asiguri si la fondul unic de asigurari de sanatate!
quote:

Acum ma duc sa vad daca aflu ceva de cele "ocupationale" ca sunt pe dinafara.

Nu te mai stresa nici cu asta! Revin pt ca am citit proiectul Legii privind pensiile facultative. Daca se adopta in forma asta, odata cu intrarea in vigoare, se abroga legea pensiilor ocupationale!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
Originally posted by Christel

Cristinamh, pentru 880mii/luna ai si asigurare de sanatate sau sunt exclusiv pentru pensie?

Fondul de pensii si cel de sanatate sunt distincte, trebuie cotizat separat.

Mergi la inceput