conditii de cotizare la un fond de pensii

conditii de cotizare la un fond de pensii | Autor: cait

Link direct la acest mesaj

Am si eu o intrebare.In momentul in care mi s-a inchis cartea de munca in romania pot cotiza la un fond de pensii adica ceva ce sa-mi asigure pensia peste ani..nu ma intereseaza unul privat.stiam k poti face ceva de genul asta cu asigurarile sociale dar nu stiu cum functioneaza.adik sa-ti platesti tu asigurarile sociale sau esti obligat sa ai cartea de munca deschisa?
Merci.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cristinamh spune:

da, se poate, la casa de pensii... faci contract... asiguri un venit... eu tocmai mi-am facut... la venit asigurat de 280 lei, platesc 88 lei pe luna.
in fata mea la rand era o tanti care ii facea contract lu' fi-su... asa ca ai putea (cred) sa trimiti pe altcineva, sa nu fie nevoie sa te duci personal.
vezi www.cnpas.org

Cristina 24+ si Andrei-Razvan(2.08.2003)
http://www.andreirazvan.home.ro
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tlaura spune:

Si eu am facut acelasi lucru; sunt plecata din tara pentru mai mult timp, mi-am dat demisia de unde lucram, si am incheiat un contract cu casa de pensii. Nu stiu in ce sector locuiesti, dar pt. sect. 2 cat si pentru Bucuresti, Casa de pensii este langa posta Vitan. Nu e aglomerat si nu dureaza mult formalitatile.
Succes!

Laura, mama lui Andrei

http://community.webshots.com/user/tcatlaura

http://www.imagestation.com/album/?id=4287441075&code=8712142&mode=invite

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cait spune:

Merci pt raspunsuri..eu stateam in bucuresti in sectorul 6 dar stiu k pt toate sectoarele este la vitan..sunt linistita si mai ales k nu este f mult pe luna.si deci avem dreptul la pensie dak cotizam asa presupun..
o seara buna..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns norocuta spune:

Am lucrat in Ro cinci ani cu Carte de Munca si am incheiat-o prin demisie. Dupa doi ani de mi-am facut Contract de Asigurare imputernicind pe fratele meu in Ro la Casa de Pensii de care apartin. Mai exact voi posta aici raspunsul oficial pe care l-am primit (06mai 2005) in ideea ca poate fi de ajutor si altor persoane in situatii similare (locuind in strainatate, dar cu domiciliul in RO) care doresc sa aiba continuitate la vechimea in munca in Ro si nu numai (vezi legea pensiilor si mai multe pe site-ul Min Muncii www.mmssf.ro)

Iata raspunsul de la Casa de Pensii
1. Fratele dvs.sau persoana imputernicita se poate adresa Casei Judetene de Pensii, cu urmatoarele documente :
- cartea de identitate a dvs.
- documentul de identitate al acestuia
- procura generala sau speciala (de la Ambasada Ro)
- carnetul dvs. de munca
2. In baza contractului de asigurare va puteti asigura la o suma reprezentand cinci salarii medii brute pe economie
(9.211.000 lei -salariul mediu brut), sau la un venit minim care reprezinta o patrime din acest salariu. In cazul in care va asigurati la venitul minim, suma ce urmeaza sa o achitati lunar cu titlu de contributie la bugetul asigurarilor sociale de stat este de 725.366 lei.
3. Pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului,este imperios necesara aveti un stagiu de cotizare de minimum 10 luni,anterioare datei nasterii copilului.
_

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kimi spune:

Multumim Norocuta de informatii.

Interesant ar fi cum ar fi mai convenabil sa te asiguri la inceput pentru o suma mai mica si apoi la batranete pentru o suma mai mare ( stiu ca se iau numai anumiti ani sau se face un punctaj- daca e cineva care poate ne explica cum se face calculul)sau te asiguri la inceput pentru o suma mai mare.
Daca te asiguri la sal min-nu cred sa ai o pensie nu cu mult mai mare de 1mil- o suma deci mult prea mica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Christel spune:

Cristinamh, pentru 880mii/luna ai si asigurare de sanatate sau sunt exclusiv pentru pensie?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marioan spune:

Norocuta multumim frumos pentru informatii.
Dar stie cineva pentru sanatate se poate face la fel si unde???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Christel spune:

Mie nu mi se deschide pagina de la cnpas, de ce oare?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
Originally posted by Kimi

Multumim Norocuta de informatii.

Interesant ar fi cum ar fi mai convenabil sa te asiguri la inceput pentru o suma mai mica si apoi la batranete pentru o suma mai mare ( stiu ca se iau numai anumiti ani sau se face un punctaj- daca e cineva care poate ne explica cum se face calculul)sau te asiguri la inceput pentru o suma mai mare.
Daca te asiguri la sal min-nu cred sa ai o pensie nu cu mult mai mare de 1mil- o suma deci mult prea mica.

Nu mai este valabil acel mod de calcul. Acum se face in fiecare an un punctaj - venitul asigurat versus salariul mediu brut pe economie din acel an. La iesirea la pensie se inmulteste punctajul realizat cu valoarea unui punct de pensie stabilit pt acel an prin legea bugetului asigurarilor sociale. Deci nu poti sti acum cat vei primi pensie nici daca iesi la pensie peste 2 ani.
Au aparut si pensiile ocupationale (de stat).
Oricum, sistemul legislativ al unui stat este intr-o vesnica miscare. Eu personal nu-mi fac nici un fel de calcul in privinta pensiei pe care o voi primi (daca o voi primi).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
Originally posted by Christel

Mie nu mi se deschide pagina de la cnpas, de ce oare?

De cateva zile nu mai functioneaza.

Mergi la inceput