adenocarcinom de endometru
Am fost internata cu diagnosticul de neoplasm al colului uterin (examen biopsie-adenocarcinom bine si mediu diferentiat ).Am fost operata si mi s-a practicat limfadenohisterocolpectomie cu anexectomie bilaterala .Mi s-a spus sa revin la control peste 2,5 luni .In cazul in care mi se va prescrie tratament radiologic ,perioada de 2,5 luni scursa poate duce la raspindirea in corp a celulelor canceroase ramase dupa operatie ?Trebuie sa urgentez revenirea la control si stabilirea unui eventual tratament cu raze ,avind in vedere ca teoretic rezultatul analizei de laborator (buletinul anatomo-patologic la parafina ) trebuie sa fie gata in 3 saptamini ? Cu multumiri,MIKICOCO
Raspunsuri
DianaR spune:
Miki, imi pare foarte rau pentru ceea ce ti se intampla! Tin pumnii+ stransi sa fie totul bine pana la urma si sa invingi cancerul!
Radioterapia impiedica vindecarea plagii si nu poate fi aplicata imediat dupa operatie.
Avand in vedere ca e o boala atat de serioasa, nu trebuie sa stai pe ganduri cand ai vreo nelamurire si sa nu te feresti sa intrebi medicul tot ce-ti trece prin cap! Cand este gata rezultatul histopatologic, mergi la medicul tau si intreaba-l ce nelamuriri ai si apoi daca nu-ti recomanda chiar el insista sa-ti faca trimitere la Oncologie.
Inca o data mult mult succes, si mai ales multa sanatate!
Diana & Vladut (16.05.2004)
Vladut un anisor
grenouille spune:
mikicoco, incearca inainte de toate o alta interpretare a rezultatului pt blocul de parafina si la alt cabinet (eu ti-am mai raspuns si la alt topic pe care l-ai creat). noi am avut maaaari surprize dupa reinterpretare... (placute!)
teoretic (din cate stiu eu) daca a fost eliminata toata zona afectata (in ipoteza ca diagnosticul este corect) in 2 luni nu se poate intampla mare lucru.
stadiul pe care ti l-au gasit tie este un stadiu foarte bun pentru operatie (mama unui prieten de-al meu a avut exact acelasi diagnostic ca tine, a fost operata acum 15 ani si este perfect sanatoasa).
sfatul meu ca neprofesionist: asteapta sa vezi rezultatul dupa analiza de laborator a partii extirpate (in toate spitalele, se face o analiza care dureaza in jur de 3 saptamani) care este mult mai precisa decat analiza pe blocul de parafina (la biopsie, se iau celule disparate nu se poate vedea colul in ansamblul lui).
da-ne mai multe detalii -unde te-ai operat, cu cine...
noua ni s-au recomandat in ordine: Polizu, Municipal si Institutul Fundeni (Polizu si Municipal au echipe f bune si de traditie in afectiuni ginecologice, Institutul este specializat pe oncologie).
eu iti tin sincer pumnii (stiu ce inseamna un diagnostic din asta); mai scrie pe aici si vorbim!!!!!
No person is entirely bad or entirely good. Therefore learn to forgive yourself for error the same as you should forgive others...
mikicoco spune:
Am fost operata de o echipa de chirurgi de la Institutul Oncologic
Bucuresti .Sa inteleg de la tine,FORTELADY ,ca analiza de laborator a
partii extirpate la operatie e cea mai precisa metoda de a sti ce a fost acolo .
grenouille spune:
da, e cea mai precisa metoda pentru ca (dupa logica mea) se poate vedea mai exact care este zona si suprafata afectata. eu asa stiu, asa mi-a explicat si ginecologul meu la care am dus-o pe mama cand a avut probleme.
uite, o sa caut pt tine niste link-uri pe care le aveam despre asta (in franceza si in engleza) si ti le postez aici; pentru ca in primul rand, trebuie sa stii cu ce te lupti (nestiinta e cea mai rea).
in limba romana, ce ti-au facut la operatie? ca "limfadenohisterocolpectomie cu anexectomie bilaterala" mie nu imi zice nimic (nu sunt medic, sunt programator de meserie; am avut-o pe mama bolnava rau anu asta si am inceput sa ma interesez cat de cat ca sa inteleg mai bine ce si cum trebuie facut).
biopsia a fost luata tot la Fundeni sau in alta parte?
No person is entirely bad or entirely good. Therefore learn to forgive yourself for error the same as you should forgive others...
mikicoco spune:
Draga FORTELADY, biopsia a fost luata si efectuata la Spitalul Cantacuzino din Bucuresti ,iar pentru operatie m-am internat la Institutul Oncologic Bucuresti .La operatie ,mi-au scos ovarele ,uterul,trompele si poate alte anexe (exprimarea a fost : "mi se scoate tot" ce avea legatura cu cancerul ).
grenouille spune:
da, asta e procedura standard in operatii de genul asta si e cea mai eficienta. ti-am mai scris, mama unui foarte bun prieten al meu a avut exact acelasi diagnostic ca tine, si dupa operatie de histerectomie totala (+ ganglionii din zona) s-a refacut complet; operatia a fost facuta acum 15 ani daca nu mai mult...
mikicoco, tu intelegi franceza? am cateva linkuri daca te ajuta sa le citesti... daca mai ai nevoie de info suplimentare.
mikicoco spune:
Draga FORTELADY,inteleg franceza destul de bine .Daca vrei,as fi foarte interesata sa citesc mai in detaliu despre problemele mele medicale .Iti multumesc .
grenouille spune:
buna miki!
uite am cautat cateva articole:
http://www.e-sante.be/be/magazine_sante/sante_sante_maladies/Cancer_col_uterus_Prevenir_depister_traiter-316-301-art.htm
ce e aici e in engleza
http://www.oncologychannel.com/cervicalcancer/
http://www.cancer.org/docroot/CRI/content/CRI_2_4_1X_What_is_cervical_cancer_8.asp
http://www.eurohealth.ie/fcancom/cercan1.htm
iar asta mi s-a parut cel mai bun si mai complet...
http://www.meb.uni-bonn.de/cancer.gov/CDR0000062759.html
important este acum sa te refaci dupa operatie (stiu cam cum este si cum te simti, mama a avut o operatie similara in aprilie si in cateva luni si-a revenit)...
intreaba medicul curent despre tratamentul hormonal de substitutie, altfel -pe langa celelalte probleme de sanatate (care nu sunt deloc neglijabile) o sa ai si probleme din cauza lipsei hormonilor din corp (presupun ca esti destul de tanara, cu ovarele inca in activitate inaite de a fi extirpate); mamei i s-a facut un implant cu Riselle (e un "dispozitiv" micut cu hormoni naturali; care a avut un efect miraculos- o mare parte din problemele de sanatate secundare au disparut gratie echilibrarii hormonale).
o sa mai caut pe net articole si link-uri sa iti mai dau.
daca vrei sa vorbim mai mult, putem vorbi pe yahoo messenger sau pe mail (mailul meu e in profil, ma duc acum sa completez si messenger-ul daca exista)
F.
mikicoco spune:
Draga FORTELADY,multumesc pentru articolele selectate .Chiar acum voi incerca sa le citesc.In ceea ce priveste instalarea fortata a menopauzei (acum am virsta de 48.5 ani) , deocamdata nu ma deranjeaza
cu nimic .Si a trecut 1 luna de la operatie .Sa vedem de aici inainte .Pa !
mikicoco spune:
Am o rugaminte .Rog pe cei mai informati decit mine sa-mi explice de ce (daca ) este contraindicat consumul de carne de porc in cazul cancerului de col uterin ? Multumesc.