La France (38)
Raspunsuri - Pagina 14
![](images/user_woman.png)
cait spune:
Trec si eu pe aici sa va salut fetelor..va preocupa rau de tot scoala asta dar si pe mina ma va preocupa cat de curand chiar daca nu mai am nici un chef sa invat dupa destui ani facuti prin tara..Pupici
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
cait spune:
E tare liniste pe aici..ce faceti fetelor v-a toropit caldura de nu mai scoateti capul nici una?o seara racoroasa cum zice Maria noastra
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Marox/Marox.jpg)
Marox spune:
Oana, multa sanatate lui Seb!
Maria, tipa de la afpa nu ti-a propus cursurile de franceza pt ca te-a vazut ca te descurci. Cei care participa la astfel de cursuri (organizate sau nu de afpa) sint aia care habar n-au de limba, rien de rien. Cred ca ai invata mai multa franceza (topica, exprimare, sintaxa) la un curs de secretariat. Pina una alta, daca ti l-ar propune, de ce sa-l refuzi, mai ales daca-i platit? Apoi, daca nu-ti place, nu te obliga nimeni sa lucrezi in domeniu.
Sa va povestesc ce surpriza am avut eu la birou. Am contactat France Telecom ca vrem sa schimbam mobilele de la SFR la Orange si voiam sa-mi faca o oferta. Am lasat coordonatele si dupa citva timp ma suna o tipa. Vorbim ce vorbim si la sfirsit ma intreaba de unde vine accentul meu. Ii raspund si incepe sa-mi vorbeasca pe româneste!!! Bine, cu un accent francez de toata frumusetea, dar intelegeam perfect. Imi dezvaluie misterul - sotul ei e român din Ploiesti!
Maria I spune:
Merci mult, Marox. Acritura aia de la afpa s-a purtat asa de "frumos" din momentul in care i-am spus ca sunt romanca, dar eu tot incerc sa uit asta! Adica vreau sa spun ca-ncerc sa uit ca unii oameni sunt mai putin oameni, ca eu tot romanca raman si n-am nici o jena Mi-am amintit de-o prietena, casatorita in Franta acum vreo citiva ani, careia ii spuneau profesorii la facultate ca studentii romani sunt o categorie mai aparte si ca n-ar trebui sa se planga de bariere de limba. In fine... M-am reinscris la assedic si incep iar cu anpe, afpa, poate reusesc sa prind fie si-un curs de secretariat. Partea proasta e ca aveau un soi de secretariat-contabilitate, asadara matematica, si io, pardon de expresie, jamais couché avec
Pe de alta parte, imi spun ca nu e om sa nu fi scris o poezie, acum o fi si randul meu sa ma apuc de matematica, da' racori ma iau prin spate numa' la idee! In plus, trebuie sa duc munca de lamurire cu barbatul meu sa ma mai care o data pana la afpa, ca cica si lui ii e greata de administratie, poftim cultura!
Faina treaba cu frantuzoaica vorbitoare de romana, jos cu palaria! Mi-a mers la suflet
Pupaturi la misterioazele de frantuzoaice
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/chatonel/chatonel.jpg)
chatonel spune:
nu va sfatuiesc sa pierdeti timpul facind un curs de secretariat!! Este un sector plin, nu se gaseste de lucru si e prost platit... sau putin mai bine daca aveti si vreo 3-4 limbi straine in buzunar.
Mai bine asteptati putin si faceti un curs interesant, care sa va duca la o meserie, decit sa faceti ceva doar ca sa primiti banii (nu spun ca nu ar fi importanti, dar e mai bine daca puteti combina in asa fel sa aveti si banii si sa cistigati o diploma intr-o meserie cautata).
Bafta.
Toulouse, la ville rose
oLo spune:
Apropo de francezi care invatza romaneste: directoarea serviciului informatic de la prefectura de politzie din Paris, de cand lucreaza cu mine (sau de cand lucrez eu cu ea), s-a apucat sa invetze romaneste. De ceva vreme, imi trimite mesaje in care strecoara un cuvant-doua romaneste. Cu vorbitul... mai greu, dar poate o conving sa incerce ;). Asa ca daca avetzi treaba cu serviciul informatic de la prefectura din Paris, sa nu va miratzi ca auzitzi buna ziua.
Apropo,Spic de Grau, faine fete ai gasit la ziua lui Tudor ;).
pupi, ca suna tlf...
Mihaela
www.desprecopii.com/info.asp?id=512" target="_blank">Anaïs & www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=19303" target="_blank">Emma
spic de grau spune:
quote:
Originally posted by oLo
Apropo,Spic de Grau, faine fete ai gasit la ziua lui Tudor ;).
pupi, ca suna tlf...
Mihaela
www.desprecopii.com/info.asp?id=512" target="_blank">Anaïs& www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=19303" target="_blank">Emma
Nu-i asa?
![](icon_smile_big.gif)
![](detectiv.gif)
![](advocat.gif)
![](bibe.gif)
![](bonjovi.gif)
![](foto.gif)
Yesterday was the past, tomorrow will be the future,but today is a gift, that’s why we call it PRESENT
kiss spune:
ma primiti si pe mine? eu de obicei imi fac veacul pe la "parintii intreaba...", pt ca am un pui de 10 luni...v-am descoperit din intimplare, in pauza de somn a lui bb, si mi-am dat seama cind s-a trezit, ca a trecut timpul si am uitat sa si maninc
...eu il am pe sotul meu de vreo 4 ani aici, in franta, iar eu cu naveta! intre timp l-am nascut pe puiul nostru in romania, si de vreo 2 luni sintem amindoi aici...cu acte depuse de reintregirea familiei, care nu mai ies odata, a propos de birocratia despre care vorbeati!!!!!eu am terminat o facultate cu care nici in romania n-as fi contribuit prea mult la bugetul familiei, dar aici!!!(psihologia)... ce pot sa fac aici? cu lb franceza ce sa zic, mai mult inteleg decit vorbesc...
......si ma apuca disperarea cind ma gindesc la viitor, si la faptul ca nu-mi permit sa-mi refac aici studiile (nu ca as fi dat pe spate de placere, dar de nevoie, mai faci citeodata si lucruri neplacute
).... ma gindeam la cursuri, pt ca dezbateati subiectul, dar ceva de genul cosmeticiana. nu ma intrebati de ce, nici eu nu stiu, poate pt ca vorbesti mai putin?!?!?! sau o sa vorbesc eu mai putin
....cursurile astea sint organizate de primarie? tb sa faci intii cursuri de lb franceza, presupun...dar eu cu timpul stau prost, adica n-am deloc....mai erau niste cursuri de cosmetica in romania, tinute la "christine valmy", cica recunoscute aici!!!! ca o diploma de 5 ani nu ti-o recunoaste, dar una de 3 luni, da!...alte idei nu mi-au venit, sint in pana, dar simt ca m-apuca nebunia, parca sint handicapata aici. si stiu ca n-o sa pot fi la nesfirsit o mama eroina, fara banii ei personali... nu prea cunosc sistemul, cu toate ca din ce-am auzit, ei sint "parintii" nostri, ai romanilor, intr-ale birocratiei. nu pot sa zic ca am avut experiente neplacute aici, dar probabil pt ca sintem perceputi ca si turisti... tb sa va parasesc, ma cheama datoria...
sa fiti iubite
si
oLo spune:
Bag sama ca toata pricepetzi franceza din start si cu vorbitu mai greu. Eu sunt tocma pe dos! Stiam franceza, puteam sa vorbesc verzi si uscate (am dat bacu la franceza) dar cand era vorba de intzeles ce spun altzii mi se taia firu'. Nu puteam sa disting cuvintele intr-o propozitzie. In prima zi de serviciu, ma uitam ca vitzelu la poarta noua la colegii mei cand vorbeau... (eu am aterizat sambata si luni am fost la job). Si le taiam elanul spunandu-le s-o ia mai catinel si mai raspicat, ca io nu pricep o iota... Voi cum v-atzi adaptat la vorbirea asta rapida???
Kiss, bine ai venit si pupici la strumf. Unde anume in Paris stai??? Sotzu informatician???
pupici, ca fug la datorie!
Mihaela
www.desprecopii.com/info.asp?id=512" target="_blank">Anaïs & www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=19303" target="_blank">Emma
kiss spune:
ai ghicit din prima: informatician. se poarta? aaaaaa, m-ai inteles ffffffff gresit, cind am zis ca mai bine inteleg decit vorbesc, ma refeream la propozitii simple, gen subiect + predicat....nu discut teme filozofice cu vinzatoarele, singurele cu care interactionez in viata de zi cu zi......am facut franceza, ca tot omu' la scoala, si apoi, de cite ori veneam la
, adica sotu', mai luam 1-2 carti de franceza cu mine!!!! dar era de ajuns sa ma intorc pt citeva luni in tara, si era ca si cum nu as fi pus mina pe ele niciodata........oricum, am fost placut surprinsa sa vad solidaritate si la romani, chiar daca suna pompos, dar face bine sa stii ca la o adica ai cui sa te adresezi... pupici la toata lumea...