La France (38)

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Georgiana, da, am fost platita de Afpa via un organism numit CNASEA pe baza orelor lucrate in România. M-am dus cu fluturasii, din fericire era usor sa se vada nr de ore lucrate. Ca sa te plateasca trebuia sa ai nu mai stiu cite ore lucrate in ultimele 6 luni (daca ai lucrat full time) sau 12 luni (daca ai fost part-time). Mi s-a parut tare ciudat sa ma plateasca francezii pt ce-am lucrat eu in România (de ce nu indemnizatie de la Assedic la o adica?!!), dar n-am zis nu. Si nu a fost o greseala pt ca au trecut 4 ani si nu mi-au cerut banii inapoi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dia_codat spune:

Buna fetelor,

M-ati cam incurcat cu AFPA, ASSEDIC, ANPE

Si eu care ma uitam de zor la anunturile de la ANPE si ma pregateam sa trimit CV-uri!
Nu imi dau anuntul daca nu sunt inscreisa la ANPE?
Stiti cumva daca ca student ai voie sa te inscri?

Am citit ce ati scris cu echivalarea studiilor.
Mi se pare atit de complicat fata de cind m-am inscris eu . Nu prea inteleg , ma lamuriti si pe mine de ce vreti sa faceti un BTS si nu va accepta in maitrise daca aveti terminata facultatea in Romania?
Sa va pôvestesc cum a fost la noi, bine poate e diferit fata de viza si modul in care ati venit voi.

Eu am venit aici cu bursa de 4 luni la DEA.Dupa doar 4 luni binenteles nu am avut nici o diploma doar o foaie cum ca am urmat cursurile timp de 4 luni , nici macar notele nu le-am primit niciodata si nici nu m-a interesat.

Am plecat in Romania si peste 1 an mi-am depus plin de CV-uri pe la profi (la o alta facultate decit am urmat cursurile) ca sa ma accepte in teza. Am fost acceptata si nu am avut nici o problema cu echivalarea. Am avut traducere doar la foaia matricola si diploma fara programa analitica.
E, o sa ziceti ca la mine a fost alta mincare de peste, dar in acelasi timp am depus si pentru sotul meu 2 dosare la facultate , sotior care nu mai fusese in Franta niciodata si avea in Romania un master in istorie.

Cum am depus dosar la fac de Stiinte Politice ne-au raspuns politicos ca nu pot sa il accepte sa faca doctorat (nici nu vroiam !) fiindca in Romania nu facuse Stiinte Politice ci il accepta sa faca un DEA.

Stiu ca pe voi nu va avantajeaza in nici un fel un DEA dar poate in DESS , e totusi bac+5 si un Bac+2 ca si BTS-ul.

A, acum mi-am amintit, am ajutat-o pe o prietena sa se inscrie aici la facultate (dar pina la urma a plecat in Canada).Avea in Romania doar licenta de informatica (fara sa aibe nici un master) si au acceptat-o direct in master aici. Asta a fost acum in toamna 2004.
Poate sunt mai permisivi la anumite Universitati .
Hai veniti la Bordeaux sa va echivalati facultatea!!

http://fr.photos.yahoo.com/ph/dia_codat/my_photos

Dia & printesele : Caroline Iulia (14 iulie 2002), Stephanie Daria (09 martie 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emoison spune:

Dia, cu diplomele noastre e in felul urmator: daca vrem sa ne continuam studiile (DESS, DEA etc) trimitem diploma, foaia matricola,programa, si in functie de astea, universitatea respectiva zice da au ba (in general cam zic toti da).
Daca vrem sa ne angajam, "ramine la latitudinea celui care ne angajajeaza", si care in general prefera diplomele franceze....
In cazul meu, nu stiu daca as avea, la virsta mea, dreptul la bursa (am destul de mult peste 30 de ani), si fara, nu mi-as permite sa plec undeva sa fac un 3ème cycle (chestie care ar fi posibila, in teorie), asa ca am ales o diploma care e gratuita pentru someri, cu cazare gratuita, etc...Sper ca te-am lamurit (ceva mai mult...)

"Viata e ca mersul pe bicicleta: daca vrei sa-ti mentii echilibrul, trebuie sa avansezi. (A. Einstein)"
Cu bine,
Elena
Pozele noastre


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns georgianab spune:

Da, Elena, de ala vorbeam!
Cu remunerarea am citit si rascitit situl afpa problema e daca tin cont ca orele alea sunt lucrate in Romania sau intru la categoria "n-am lucrat niciodata" ca e o diferenta de vreo 250 de euro!
Tu ce formation faci, ai un link?

http://georgiana.iciblog.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emoison spune:

www.afpa.fr/awi/jsp/metier/fiche.jsp?access=1&_WebVarMetier=5265" target="_blank">da

"Viata e ca mersul pe bicicleta: daca vrei sa-ti mentii echilibrul, trebuie sa avansezi. (A. Einstein)"
Cu bine,
Elena
Pozele noastre


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Dia, situl de la Anpe poti sa-l consulti si sa raspunzi la anunturile unde ai toate datele intreprinderii care recruteaza. Dar daca dai peste anunturi cu o referinta atunci trebuie sa te adresezi la Anpe ca sa-ti comunice toate datele, altfel nu stii despre cine este vorba. Iar Anpe, daca nu esti inscrisa, nu ti le da, bineinteles.

Pt studenti cred ca exista anunturi specifice, pt nu stiu cite ore pe saptamina si in general reprezinta munca necalificata: culegatori de fructe/angajati in Mc Do'. Nu stiu exact pt ca nu m-a interesat problema, cel mai bine ar fi sa le faci o vizita.

Eu am venit in Franta pt ca m-am casatorit. Dupa casatorie m-am interesat pt studii, dar la facultatea din Orléans (pe care de altfel o cunosteam pt ca avusesem o bursa in anul V) nu exista un doctorat care sa ma intereseze, nici chiar un DEA/DESS pe profilul meu. Iar sa fac finante la nivel de DESS, de ex, nu ma simteam in stare, plus ca nu m-ar fi acceptat pt ca nu am diploma de baza. Ce-mi raminea de facut? Sa fac un doctorat/DEA/DESS la Paris, OK, dar transportul m-ar fi costat extrem de scump, stam la 100 km, fara sa fiu platita in vreun fel. Ar fi trebuit ca din salariul sotului sa fie suportate toate aceste cheltuieli...era imposibil. Plus ca din auzite am inteles ca profii accepta foarte usor la doctorat studenti straini pe care-i trimit inapoi in tara lor atunci cind termina, dar daca nu ai fost studentul lor si locuiesti in Franta nu vor sa te ia in teza pt ca dupa aceea nu-ti pot asigura un loc de munca (adica nu te pastreaza in facultate asa cum spera multi doctoranzi). Exista si exceptii, desigur.

Ar mai fi fost solutia sa ma inscriu in licence/maîtrise, dar iar nu stiu daca m-ar fi acceptat pt ca aveam 26 ani. Inca 2 ani de studii, nu prea ma tenta si, repet, dpv financiar nu stiu cum ne-am fi descurcat. In România am facut 6 ani de studii, ca aveam si un DEA facut la ASE cu francezi si care mi-au dat o diploma pompoasa de la UNESCO (mare teapa, am aratat-o la UNESCO Paris si mi-au zis ca e ilegala!), aveam experienta profesionala de 2 ani si mi-era cam lehamite sa ma intorc la scoala. Asa se face ca am cautat niste cursuri platite la Afpa, chiar daca nu erau la nivelul initial de pregatire.





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadine2004 spune:

Buna, fetelor! Se vede ca nu sunteti in vacanta de vorbiti atata de scoala!
Ma intreba cineva ce cursuri am facut eu! Pai eu am avut noroc cu asociatia Sauvegarde unde am facut cursurile de franceza. Dupa un modul de fr(gratuit) ni s-a propus un modul (de trei luni)de sensibilizare la "monde du travail". Asta cand inca aveam resepiseul ala de trei luni. Conditia ca sa pot face acest curs era sa fiu inscrisa la anpe, ceea ce si facusem. Cursurile erau platite de Cnasea. Atunci am intrebat daca mergea treaba cu adeverinta din ro, cu orele lucrate; formatoarea mi-a zis ca da, dar eu nu facusem rost inca de ea, dat fiind faptul ca a mea secretara nu a avut chef sa-mi treaca nr maxim de ore lucrate de o invatatoare;am obtinut adeverinta cu 920 de ore pe an (minim 910 ore pe an iti cer ca sa tina cont de adeverinta).
In acelasi timp, zicand sa ma ocup cat mai mult, am inceput si cursurile de franceza la afpa. INSA, pt ca faceam doua formations in acelasi timp, nu puteam sa fiu remunerata decat de una. Asa ca am ramas cu prima remunerata, iar cursurile de franceza le faceam fara sa fiu platita. Vorbisem la afpa deja ca eu am acea adevarinta si formatorul de acolo mi-a zis ca dupa ce termin formation paralela, or sa ma plateasca ei, lucru care s-a si intamplat, din martie pana in iunie, cand am intrerupt eu ca eram prea obosita. O sa le reiau in octombrie. Intr-adevar iti trebuie acordul Anpe-ului ca sa faci cursurile la Afpa. Si cursurile nu sunt pt oral , ci foarte mult pt scris, si nu sunt chiar simple, deci si cineva care stie cat de cat franceza ar putea sa le faca. Precizez ca erau franceza care faceau aceste cursuri.
Ce sa mai spun? Daca nu ai adeverinta te platesc cam 420 de euro pe luna. Daca o ai 652 euro(asta in functie de orele lucrate pe luna, de temele trimise..) Primesti fiches de payes de la afpa, cu care te poti duce sa te inscrii la securitatea sociala, asta in cazul in care esti pe securitatea sotului, iar sotul are profesiune liberala(apropo de situatia Mariei).
Orele lucrate la afpa si cele care le-am facut la primul modul le-am declarat la assedic si mi s-a spus ca inca nu am dreptul la nici o alocatie la ei pt ca nu am nr minim de ore lucrate in franta..
La assedic trebuie sa declari fiecare luna daca esti in formation sau muncesti ca altfel te radiaza..ceea ce mi s-a intamplat si mie, ca ma bazam pe cei care de la afpa sa declare, dar...

Bilanturile alea propuse de anpe sau alte organisme(CIO de ex) ca sa te orienteze nu te ajuta cu nimic. Am facut si eu ceva de genul asta. M-a pus in fata calculatorului si a trebui sa raspund la intrebari.. La sf nici nu a venit sa vada rezultatele, asa ca tot in ceata am ramas..



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadine2004 spune:

A, Maria, sa stii ca am avut o colega, de origine marocana, dar care traieste in Franta de 30 de ani; ea vb foarte bine franceza, dar la scris, nu prea merge, ca a lucrat in uzina. Si ea a inceput cursurile de fr la afpa.Avea assedic vreo 900 si ceva de euro si formatorul i-a spus ca sa se lase remunerata de Afpa ca iese in castig. Cand colo, pt ca nu reusea sa-si faca orele si temele pe luna, era platita si mai putin.
Aveam o foaie cu conditiile de plata, dar cum suntem inca printre cutii, nu stiu de unde sa o iau. De ex, o alta colega(venita de 3 luni din Brazilia) vaduva, primeste cei 652 euro, fara sa aiba nevoie de adeverinta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

plata la CNASEA o gasiti aici:
http://www.cnasea.fr/accueil/domaines/fiches_info/formation.html

Toulouse, la ville rose


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Maria I spune:

Buna, fetele
Scriu repede, ca-s grabita, ca-s grabita si mi-e casa... bordélique si-n plus am o limba scoasa de-o juma de metru si nu ma vad capabila sa fac nimic, caldicica atmosfera pe-aici
1) Primii ieri plasticutul ala verde, dea Domnul sa nu am nevoie de el! Tot e bine, poate asa o sa fiu remunerata retroactiv, ca de-un an platesc medicul.
2) Chestia asta cu studiile ma ambeteaza si ma amaraste de nu mai pot Caci una e sa te-apuci de scoala la 18 anisori si alta-i la aproape 34 Ca si neuronii aia, mama lor de puturosi, nu se-nmultesc deloc! Sa zicem ca merg in toamna si fac salamalecuri pe undeva sa fiu acceptata la master, cum pt anul asta e prea tarziu, as incepe la anul, deci 2006. Bun, plus doi ani masterul, 2008 Pe la 36 de ani, poate chiar 37, ma apuc si eu sa lucrez, ca o floare! Si pana atunci?
Si cine-mi garanteaza ca voi fi acceptata la master? Daca va trebui sa mai refac ceva cursuri din timpul facultatii?
Zilele trecute o amica de-a sotului meu m-a sfatuit sa astept intrarea Romaniei in Europa, poate mi se recunoaste si mie diploma! Mi-a venit in gand aia cu intentiile bune care paveaza un anume drum...
3) De vorbit pre limba lui Pierre - vorbesc, de scris - scriu! Tragedia e ca voiam si eu sa ma perfectionez, ca topica frazei mi-e tot ca-n limba lui Ion . La afpa n-am avut absolut nici un pic de succes (trec discret peste obraznicia doamnei functionare care m-a informat ca au formatiuni de zidar si dulgher), cu mare greutate am obtinut informatia ca da, poateee, daca mai asteeeept, cine stieeee, voi fi acceptata la un curs de secretariat. Sincer vorbind, eu nu ma vad in stare. Tot ce voiam era cursul de franceza remunerat, si degeaba i-am spus eu distinsei doamne functionare ca mi-am tradus cartea de munca, degeaba i-am dus adeverinta cu orele lucrate in ultimii 12 ani, nu a vrut sa auda de asa ceva, a sustinut tot timpul ca eu vorbesc prea bine si ca ei nici n-au cursuri de franceza
Nadia, poti sa-mi spui exact care-i titulatura acelor cursuri? Te rog frumos!
Ma gandesc sa merg inca o data la afpa, poate-o mai exista si altcineva pe-acolo, nu doar cerberul peste care-am avut eu nesansa sa dau.
De ce insist eu atat cu aceste cursuri la afpa? Am vazut, la o prietena, acum vreo 4-5 ani, materialele folosite de afpa: giugiuc! De ce nu i le cer ei? Pt ca-ntre timp a plecat din Franta in Anglia. Si inca ceva: erau cursuri prin corespondenta. O sa credeti ca-s si eu prea pretentioasa, ca prea vreau multe, dar zau ca mi-a ramas gandul la acele materiale, prea erau bine structurate
Intre timp am inceput sa fac franceza la UFCS, acum sunt in vacanta. Profesoarele sunt doua fiinte extraordinare, dar cursurile sunt concepute pt cei care de-abia au debarcat si acum invata franceza Un lucru bun a fost ca am iesit din casa; ba chiar m-am si preumblat cu autobuzul, singurica Daca cineva mi-ar fi spus acum un an ca voi fi atat de multumita in ziua in care voi circula pt prima oara singura cu transportul in comun, in Franta, i-as fi raspuns ca astea-s fleacuri. Uite ca nu-s!
Pt moment, vreau sa lucrez, nu importa ce, stiu ca pe meseria mea nu am mari sanse sa gasesc ceva, dar vreau sa lucrez orice!
Ma gandesc, destul de des, ca asta-i diferenta dintre noi si multi altii, noi chiar avem chef sa muncim!
Marox, multumesc frumos, m-am lamurit, n-avem dreptul.
Oanaaaaaaaa, esti la plaja?
Pe curand




Mergi la inceput