Lumanarile duse la biserica...

Lumanarile duse la biserica... | Autor: ralnied1

Link direct la acest mesaj

Sper ca nu a mai fost vreun subiect de genul asta. Daca da. poate imi spune cineva unde il gasesc... Daca nu, as vrea sa stiu care este semnificatia acestui obicei. Stiu ca in duminica imediat urmatoare, lumanarile de cununie se duc la Biserica unde a a avut loc slujba... De ce? Ce se intampla in momentul in care tinerii casatoriti ajung cu lumanarile acolo? Trebuie sa fie insotiti de nasi sau merg singuri? Lumanarile se duc impodobite (cu florile pe care le-au avut la nunta) sau simple?

Trebuie sa fie cineva care sa stie...

E si maine o zi!!!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pd spune:

Din pacate nu stiu semnificatia acestui obicei, dar pot sa-ti spun cum a fost la noi. Am mers cu nasii si cu lumanarile simple (fara flori), o parte din lumanari a ramas la biserica, iar bucatile ramase le-au tinut nasii aprinse in biserica, in timp ce preotul a tinut o scurta slujba.

Paloma si Cristina-Maria(14 iunie 2004)
http://community.webshots.com/user/paloma297
http://community.webshots.com/user/cristina040614

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralnied1 spune:

Aha, deci se merge cu nasii...

E si maine o zi!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Darria spune:

Ce semnificatie au - nu stiu. Si eu vreau sa aflu.
Stiu ca pe langa lumanari mai trebuie sa mergi si cu o pomana: prajiturele, un tortulet mic, sau ce poti.
Ce se face cu lumanarile dupa ce mergi iarasi cu ele la biserica?
Se pastreaza sau se ard?
Eu stiu ca se ard si se spune ca moare primul cel a carui lumanare s-a stins prima.

http://photos.yahoo.com/codrii_de_arama

Mergi la inceput

Darria, de pomana nu stiam, acum aud...
Totusi, sa fie vorba de moarte cand sunt lumanari de la nunta, mi se pare sinistru... Desi asa o fi, cum zici tu...

E si maine o zi!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana68 spune:

Eu stiu ca lumanarile se duc la biserica daca doresti.Eu le-am pastrat pe ale mele si mi-au prins bine.Din ce am mai intrebat si eu pe la femeile care merg des la biserica(a se citi soacra-mea) stiu ca aceste lumanari raman la biserica si se topesc pentru a se face din ele lumanari ....

Ana-Maria,mami deAlex&Luana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralu_trancu spune:

parintii mei au avut si au ars la lumanarile de la nunta si de la botezul meu, la fiecare inviere pana acum 7-8 ani. asa ca nu au ramas la biserica

poze

Mergi la inceput

Eu, la fiecare cununie la care am fost pana acum, am auzit in final preotul spunandu-le mirilor sa se intoarca la biserica, duminica urmatoare, cu lumanarile de la cununie...

E si maine o zi!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns teolinda spune:

Pe mine m-au "scos nasii la biserica" si am lasat lumanarile acolo. Nu am oprit nimic din ele. Nu am fost la biserica la care ne-am cununat ci ne-am dus la o manastire unde ni s-a facut o slujba au luat lumanarile si ne-am vazut de ale noastre.

La fel am facut si cu finii nostri cand "i-am scos la biserica" si au lasat lumanarile insa tot asa... nu la biserica unde i-am cununat. Dupa aceea noi le-am cumparat cate o icoana pentru casa si iconite mici pentru ei si i-am scos la restaurant unde am facut noi cinste.

Nu stiu ce semnificatie are acest obicei..eu il interpretez ca nasii in calitate de parinti spirituali trebuie sa isi duca copii ( finii) la biserica iar lumanarile le lasi pentru a ajuta biserica. Topindu-le ei fac lumanari mici pe care le vand la slujbe si deci mai intra un banut in visteria bisericii.
Acesta este si motivul pentru care mi-am dus finii la Manastiri intr-un loc placut si linistit ci nu la bisericile din Bucuresti unde este o adevarata nebunie si totul se face pe fuga de nu stii ce ti s-a intamplat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns krelia spune:

Hm, eh, uite ca eu nu vreau sa dau lumanarile mele! Are ceva???
Nu mai stiu daca mama a dus la biserica lumanarile ei, insa, lumanarea mea de botez sigur nu a dus-o!!1 Este si acum la parinti acasica!!!
ralnied, dumica urmatoare cand tre' sa te duci la biserica,(cu sau fara lumanari ) cred ca este aceeasi duminica in care te "scot" nasii la biserica, de unde si ideea ca te duci insotit de nasi...

Krelia...viitoare printzesita

Un cerc de prieteni nu se face cu compasul.
26 august 2006

No more than 5 smileys!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns teolinda spune:

Krelia eu numai grija lumanarilor nu vroiam sa o mai am prin casa... Oricum le-as fi pus cine stie pe unde... m-as fi enervat ca nu am unde...uitam de ele, trebuiau ambalate cumva sa nu se prafuiasa/topeasca/rupa...Asa am scapat de grija.

Iti doresc o nunta ca in povesti printzesico!

15+

Mergi la inceput