Mamici de septembrie - octombrie 2005 (37)
Raspunsuri - Pagina 12
Mary_25 spune:
O intrebare pentru cunoscatoare: De cand pot sa-mi iau concediu prenatal? Am auzit ca de nu al ieila un anumit nr. de luni, poti pierde indemnizatia pentru 2 ani, daca alegi sa stai acasa 2 ani. Sper ca intelegeti ce am vrut sa aflu!
Mersi pentru raspuns,
Mary si bb 24+
miflore spune:
Buna dimineatza gravidutze!
Eu am o zi mai proasta,
nus ce am, imi vine un pic sa vomit, azi-noapte am stat pe WC cam mult, am diaree (de unde eram constipata), n-am dormit bine, in burta e razboi si BB da cu picioarele ca ce, nu se mai poate dormi aici, dati muzica mai incet!!!
Ioana si Nanadana, si la mine BB se cuibareste in general pe dreapta, acolo a gasit jucarii mai frumoase, probabil ficatul e mai colorat!!!
Liadi, imi pare tare rau ca trebuie sa mai treci o data prin amnio; ce oameni! cum s-au justificat? in fine, iti tinem pumnii sa fie totul bine!
Moki, si nasica si viitoare mamica!
Si ce bine arati, am vazut pozele!
Mihaela 24+
miflore spune:
Eu nu prea stiu cum e cu concediile astea, ar trebui sa ma interesez si eu...e interesant concediul de risc maternal, cine stie mai multe amanunte? Sa-nteleg ca se poate lua inaintea celui de maternitate de 120 de zile? Ca mi-ar conveni sa prelungesc cat mai mult pana sa intru in CIC, mie nu-mi convine salariul din CIC. Deci intrebare: se pot lua, concediul de risc maternal, apoi concediu de maternitate si apoi CIC? 
Mihaela 24+
jadi spune:
Concediul de risc maternal functioneaza ca un concediu medical normal platit cu 75% si se acorda pina la incidenta concediului pre si post natal.
S-a creat un astfel de concediu pentru diferentierea cm-urilor in cazul gravidelor, inainte isi luau un cm normal acum se numeste risc maternal.
Aveti un link cu legea daca aveti mai multa rabdare sa cititi
http://www.protectiamuncii.ro/legislation/oug_96_2003.shtml
Jadi
22++
mysweetest spune:
'neatza 
de vreo 3 zile ma duc iar foarte des la toaleta si fac foarte putin desi acum o saptamana am avut urocultura sterila..cred ca e din cauza lui bb care apasa pe vezica si care a devenit din ce in ce mai greu (trebuie sa trag burta dupa mine si cand ma rostogolesc in pat
).
Marlena &
Alexandra..saptamana a 28 a
Flavia_Hurducas spune:
Mary, in total sunt 126 de zile calenederistice de concediu pre si postnatal (63 si 63, desi se poat aranja si in alt mod). Obligatoriu pentru a nu pierde indemnizatia de crestere a copilului este sa luam minim 42 de zile de concediu postnatal. Restul pana la 126 de zile depinde de noi daca si cand vrem sa le luam.
Eu de exemplu imi iau 35 de zile de prenatal si restul postnatal. Am intalnit insa persoane care vor sa-si ia doar concediul postnatal de 42 de zile. Nimic mai mult, pentru ca ele castiga mai mult daca iau CIC, decat concediu. Deci iau numai ceea ce este obligatoriu.
Flavia 24+
Flavia_Hurducas spune:
Mysweetest, mai fa o urocultura. Si eu aveam/am aceleasi simptome: merg foarte des la toaleta, dar pentru cantitati foarte mici si simt o apasare de vezica. Cand i-am spus dr. mi-a zis ca se poate sa fie si bebe, dar pentru a fi sigura sa fac o urocultura. Si, din pacate a iesit infectie urinara, desi inainte urocutura iesise sterila. Iti doresc ca la tine sa fie bebe!
Fetelor, avem voie sa facem baita? Eu am cam inceput sa fac una pe saptamana, dar cu apa calduta, nu fierbinte, cum obisnuiam inainte de sarcina.
Voi ce stiti de concediul legal? Il luam pe tot, sau doar cel aferent lunilor lucrate in 2005?
Flavia 24+
valen spune:
Fetelor, dimineata m-am trezit cu o urata durere de stomac; nu stiu daca sa-i zic arsura pt. ca nu am mai experimentat pana acum astfel de senzatii; stiu ca unele dintre voi ati trecut prin asa ceva si v-as ruga sa-mi spuneti cum v-ati tratat (am citit atunci dar nu-mi mai amintesc exact). Voi ce senzatii ati avut?
mary ilie spune:
buna fetelor!
am fost si eu azi la Dr. la control, a fost super aglomerat, si consultatia ca de obicei pe fuga. Si eu am placenta jos inserata, dar cica se va ridica pe masura ce creste bebe, in rest e bine. Am intrebat si de contractiile acelea musculare pe care le am la gambe si mi-a zis sa iau mai mult magneziu( 400 mg. pe zi)si sa mananc lactate si cascaval, fructe, etc. pentru calciu, ca de aici mi se trage, carenta de magneziu si calciu.
Cat despre concediu, sa va faceti o idee, eu am DPN pe 25 septembrie, si mi-a zis Dr. ca in prenatal sa intru de pe 5 august.
Tinand cont de asta, am intrebat si la cadre la biroul personal, de cat concediu de odihna mai beneficiez si mi-au zis 20 de zile( din 24, cat aveam de obicei).
Mary(24 +5)
Flavia_Hurducas spune:
Mary ilie, din 5 august inseamna numai 52 de zile de concediu prenatal. Si avem dreptul, daca vrem la mai mult.
In ceea ce priveste concediul legal, eu nu inteleg cum ai dreptul la 20.Concediul aferent lunilor lucrate, adica pana in 5 august, este de 14 zile.
Eu cred ca o sa mi-l iau pe tot. Am spus chestia asta intr-o sedinta si nu a ripostat nimeni!
Flavia 24+