Am racit zilele trecute, si am luat (baut) vitamina C fiole (de fapt Sicovit C de 500 mg), in prima zi 2 fiole- doza soc, cum ii zic eu, apoi cate o fiola pe zi. Ideea e ca o colega a citit azi in ziar ca vitamina C poate da dependenta, iar eu, neincrezatoare, am luat prospectul. Nu mi-e teama de dependenta, nu iau des vit.C in felul asta, insa am descoperit in prospect urmatoarea afirmatie: "Sicovit C accentueaza efectele adverse ale contraceptivelor orale si estrogenilor." Nu se precizeaza in ce cantitate se intampla asta. Am cautat si pe Internet, si am gasit, pentru VITAMINA C 10%, fiole 2 ml, 5 ml produsa de Sicomed, ca si Sicovitul luat de mine, ca "Acidul ascorbic accentueaza efectele adverse ale contraceptivelor orale si estrogenilor la doze de peste 1 g /zi."
Eu folosesc Logest ca modalitate contraceptiva, iar cele 2 fiole-soc le-am luat in ultima zi - a 21-a - de Logest a lunii. In ziua urmatoare, deci prima de pauza, am facut dragoste, fara prezervativ. Menstruatia o astept abia peste 3 zile...dar pana atunci, am intrat degeaba la idei cum ca e posibil sa am vreo surpriza?
Si, de fapt, la modul general, voi ce intelegeti prin "accentueaza efectele adverse"? Mie doctorita ginecolog mi-a zis, cand mi-a recomandat Logest, ca vit.C nu interactioneaza cu el.
Voi ce parere aveti?
Cred ca poti sta linistita in privinta unei eventuale sarcini. Efectele adverse ale contraceptivelor difera de efectul dorit de prevenire a sarcinii. Acesta nu e inclus intre efectele adverse. Faptul ca cc creste efectele adverse arata ca printr-un mecanism oarecare creste concentratia hormonilor din ACO, mai probabil a estrogenilor din compozitia lor. Pierderea efectului contraceptiv se produce printr-o scadere a concentratiei hormonilor, si nu prin cresterea acestora.
Si apoi nu-i bai daca ai luat o zi vit C chiar si "doza soc" de un gram, cred ca se refera la tratamente indelungate de vitamina C in doze mari.
Diana & Vladut
(16.05.2004)
Vladut 10 luni
Multumesc mult pentru raspuns, asa ma gandeam (speram) si eu, dar ca sa fiu 100% sigura am zis sa cer si alte pareri.